Zavrieť ikona
Ako vybrať ideálne bluetooth slúchadlá: Zamerajte sa na týchto 8 kľúčových kritérií

Ako vybrať ideálne bluetooth slúchadlá: Zamerajte sa na týchto 8 kľúčových kritérií

Bluetooth slúchadlá sú čoraz populárnejšie a našli si svoje miesto nielen medzi mladými. Ich bezdrôtové pripojenie a pohodlnosť z nich robia neoddeliteľnú súčasť moderného životného štýlu a každodenného života. Avšak, s množstvom dostupných možností je dôležité vedieť, ako si vybrať ideálne bluetooth slúchadlá. Viete, na čo by ste sa mali pri výbere a rozhodovaní zamerať?

Bezdrôtové slúchadlá majú veľkú výhodu v tom, že sa vám nikde nezamotajú. Sú skladné a ľahko ich prenesiete vo vrecku či v taške. Nebránia vám dokonca ani v pohybe a sú pohodlnejšie na nosenie. Problémom môže byť, že ich je na trhu veľa, a tak neviete, ktoré sú tie správne. Ak chcete vedieť, ako vybrať ideálne bluetooth slúchadlá, nepodceňujte týchto 8 parametrov.

Typ bezdrôtových slúchadiel

Bluetooth slúchadlá môžeme rozdeliť na dva hlavné typy – náhlavné slúchadlá a slúchadlá do uší. V prvom prípade si ich nasadíte na hlavu, pričom slúchadlá obopnú celé uši. Slúchadlá do uší sa delia na štupľové a kôstkové. Každému môže vyhovovať iný typ, preto by ste mali hneď na začiatku zvážiť, ktorý bude pre vás najvhodnejší. Na začiatok sa vám aspoň zúži výber.

Kvalita zvuku

Keď si kupujete akékoľvek slúchadlá, určite chcete, aby mali čo najlepší zvuk. Hľadajte Bluetooth slúchadlá s vysokokvalitným reproduktorom, ktorý ponúka jasný a vyvážený zvukový prejav. V tomto prípade je dobré siahnuť skôr po overených značkách, pri ktorých je táto kvalita zaručená. Pri veľmi lacných modeloch by sa mohlo stať, že by ste s výsledným zvukom neboli spokojní.

Pohodlie, tvar a dizajn

Po výbere typu slúchadiel by ste sa mali zamerať aj na to, aký majú tvar a ako pohodlné bude ich nosenie. Každé ucho je iné, preto musíte nájsť ten tvar, ktorý presne sadne do toho vášho. Pri nosení by ste sa mali cítiť príjemne a slúchadlá by vás nemali tlačiť. Dôležitý je ale aj dizajn, ktorým môžete vyjadriť svoj štýl a osobnosť. Existujú rôzne bezdrôtové slúchadlá, od elegantných a minimalistických, až po výrazné a farebné kúsky.

Výdrž batérie

Výdrž batérie je veľmi dôležitým faktorom. Skontrolujte, ako dlho vydržia slúchadlá na jedno nabitie, prípadne aká je výdrž nabíjacieho puzdra. Určite ich nechcete nabíjať po každom jednom použití. Rozhodovať sa môžete aj na základe toho, akým spôsobom sa bezdrôtové slúchadlá nabíjajú a či ponúkajú aj možnosť rýchleho nabitia.

Kompatibilita

Nezabudnite sa pozrieť na to, či sú slúchadlá kompatibilné s vaším smartfónom, tabletom, počítačom alebo iným zariadením, ktoré plánujete používať. Okrem toho je vhodné pozrieť sa aj na verziu Bluetooth, ktorú slúchadlá podporujú. Slúchadlá s najnovšou verziou bluetooth zväčša ponúkajú lepšiu kvalitu zvuku a spoľahlivejšie pripojenie.

Ovládanie a funkcie

Bezdrôtové slúchadlá môžete ovládať rôznymi spôsobmi, preto je dobré si to skontrolovať ešte pred kúpou. Niektoré modely ponúkajú dotykové ovládanie priamo na slúchadlách, čo umožňuje jednoduché ovládanie prehrávania hudby, úpravu hlasitosti či prijímanie hovorov. Medzi vyhľadávané funkcie patrí aj aktívne potlačenie zvuku (ANC). Ide o funkciu, ktorá pomáha redukovať okolitý hluk a pomáha vám lepšie sa sústrediť na zvuk, ktorý počúvate.

Prepojenie s hlasovými asistentmi

Ak preferujete ovládanie hlasom, skontrolujte, či sú Bluetooth slúchadlá kompatibilné s vaším hlasovým asistentom, ako sú Siri, Google Assistant alebo Amazon Alexa. Týmto spôsobom môžete ovládať slúchadlá aj bez nutnosti použitia mobilného telefónu.

Cena

V neposlednom rade je dôležitý aj aspekt ceny. Na trhu nájdete bezdrôtové slúchadlá za pár eur, no rovnako aj za stovky eur. Je dôležité nájsť rovnováhu medzi cenou a kvalitou. V tomto prípade sa neoplatí siahnuť po najlacnejšom zariadení. Snažte sa nájsť kompromis, ktorý bude zahŕňať aj vyššie zmienené parametre. Výber ideálnych bluetooth slúchadiel sa môže zdať ako náročný proces, no vďaka našim tipom to určite zvládnete. Ak by ste predsa len potrebovali pomôcť s výberom, pokojne sa na nás môžete obrátiť. Navštívte náš e-shop alebo niektorú z pobočiek Mobilonline po celom Slovensku.

 

 

Text: Andrea Šípošová
Foto: Matej Koreň