Zavrieť ikona
Ako vybrať čističku vzduchu

Ako vybrať čističku vzduchu

Žijeme v dobe, kedy pribúdajú lokality so znečisteným ovzduším. To ovplyvňuje vzduch, ktorý dýchame vo svojich domácnostiach. K tomu sa pridáva aj prach, roztoče, plesne, pachy alebo zvieracia srsť, ktoré z tejto kvality uberajú. Nečudo, že ľudia trpia vyšším počtom rôznych alergií, ktoré často prechádzajú až do astmy. Existuje však jednoduchý spôsob, ako opäť dýchať s ľahkosťou. Stačí, ak si zaobstaráte čističku vzduchu. 

Ide o zariadenie, ktoré vďaka filtrom čistí vzduch a zbavuje ho škodlivín. Čistička vzduchu by sa mala nachádzať v každej domácnosti, v ktorej žijú alergici, astmatici, malé deti, fajčiari alebo zvieratá. Prípadne ľudia, ktorým záleží na kvalite vzduchu, ktorý každodenne dýchajú a chcú predísť rôznym chorobám. Nutnosťou je aj v tom prípade, ak žijete v lokalite so zvýšenou prašnosťou, smogom alebo cigaretovým dymom. 

Výberu vhodnej čističky vzduchu by ste mali venovať dostatok pozornosti, pretože je dôležité prihliadať hneď na niekoľko kľúčových faktorov. Najdôležitejším je veľkosť miestnosti, v ktorej sa bude nachádzať. Ak by bola priveľká, čistička by nemusela odviesť svoju prácu na 100 %. Veľký dôraz by ste mali klásť aj na nasledovné parametre. 

Vzduchový výkon

Najdôležitejší parameter, ktorý úzko súvisí s veľkosťou izby. Pri zisťovaní správneho výkonu budete potrebovať aj trochu matematiky, no ide o jednoduchý vzorec. Dôležité je poznať objem miestnosti, ktorý dostanete, ak vynásobíte dĺžku, šírku a výšku danej izby. Tento výsledok je potrebné následne vynásobiť číslom 2,5 alebo číslicou 4, ak sú v domácnosti alergici. Tí potrebujú výkonnejšiu čističku. 

Vzduchový výkon sa udáva v m³/h a tento údaj by mal byť uvedený v technických parametroch. Nezaobstarajte si čističku s nižším výkonom, než si vyžaduje vaša miestnosť. Inak by sa mohlo stať, že by ste s výsledným efektom neboli spokojní. 

Typy filtrov

Veľmi dôležitým je aj výber vhodného filtra, ktorý sa priamo podieľa na výsledku. Najčastejšie sa stretávame s HEPA filtrami, ktoré bývajú doplnené aj uhlíkovými filtrami. Najväčšou výhodou je takmer stopercentná účinnosť v odstraňovaní alergénov, prachu, vírusov, ale tiež dymu a zápachov. Aj keď majú dlhšiu životnosť, je potrebné ich pravidelne vymieňať, s čím sa spájajú ďalšie výdavky. Prípadne si môžete kúpiť umývateľný HEPA filter, ktorý jednoducho vyčistíte a môžete používať znova. 

Druhým najpoužívanejším typom sú vodné filtre. Tie fungujú na princípe zachytávania prachu a iných častíc na vodnej hladine. Nevýhodou je nižšia účinnosť v porovnaní s HEPA filtrom, iba 50 – 70 %. Taktiež si vyžadujú pravidelnú údržbu, aby sa zamedzilo vzniku vodného kameňa. Nie sú vhodné pre alergikov, ale astmatici sa ich obávať nemusia. Kvôli vode fungujú zároveň ako zvlhčovač vzduchu.

Stretnúť sa môžete aj s elektrostatickým filtrom, ktorý tiež nie je vhodný pre alergikov. S prachom a pevnými časticami si síce účinne poradí, no pachy nedokáže pohltiť. Je umývateľný, takže si nevyžaduje ďalšie náklady na údržbu. 

Hlučnosť

Čističku vzduchu by ste mali mať pustenú počas niekoľkých hodín, ideálne aj celý deň, takže treba prihliadať aj na jej hlučnosť. Udáva sa v decibeloch (dB) a zjednodušene môžeme povedať, že čím vyšší výkon, tým vyššia hlučnosť. Počas dňa to možno aj prehliadnete, no väčší význam má v tom prípade, ak ju chcete používať aj v noci. V týchto hodinách by nemala hlučnosť presiahnuť 30 dB. Zaručí to pokojný spánok vám aj vašim susedom. 

Dizajn a rozmery

Čističku vzduchu nemôžete len tak odložiť, keď sa vám prestane páčiť. Jej umiestnenie by malo byť čo najviac k stredu miestnosti, preto je veľmi dobré prihliadať aj na jej rozmery a dizajn. Určite chcete, aby vám ladila so zvyšným nábytkom. Ak ju plánujete presúvať z miestnosti do miestnosti, iste oceníte úchyty alebo kolieska pre ľahšiu manipuláciu. 

Doplnkové funkcie

Okrem hlavných parametrov môžu pri vašom rozhodovaní zavážiť aj rôzne doplnkové funkcie, ktoré nemusia mať všetky čističky. 

  • Časovač - môžete si nastaviť, kedy presne sa čistička zapne alebo vypne. Časovač môžete nastaviť napríklad pred vaším príchodom domov alebo ráno po zobudení. 
  • Senzor kvality ovzdušia - čistička dokáže sama detekovať kvalitu vzduchu v miestnosti, čomu automaticky prispôsobí svoj výkon. Ak je izba dobre vyčistená, výkon sa zníži. 
  • Ionizácia vzduchu - ionizátor prostredníctvom záporných iónov uľahčuje filtráciu a zároveň tak zvyšuje jej efektivitu. Veľa čističiek už je vybavených touto funkciou. 
  • Indikátor znečistenia filtra - ideálne najmä pri HEPA filtroch, ktoré je potrebné vymieňať. Aby ste nemuseli filter kontrolovať vy, indikátor vám ukáže, kedy je už zanesený a je potrebné ho vymeniť, aby ste zabezpečili plynulú prevádzku. 
  • Zvlhčovač vzduchu - niektoré čističky fungujú na princípe 2v1, a teda okrem čistenia ponúkajú aj zvlhčovanie vzduchu. Je to vhodné najmä v zimných mesiacoch, kedy je vo vykúrených miestnostiach suchý vzduch. Úroveň vlhkosti by mala byť v ideálnom prípade okolo 40 – 60 %. 
  • Detský zámok - oceníte ho najmä v blízkosti detí, ktoré rady stláčajú gombíky na zariadeniach. Zamedzíte tak tomu, aby niečo prestavili. 
  • Diaľkové ovládanie - nastavenia môžete vykonať jednoducho a pohodlne aj s diaľkovým ovládaním. Niektoré čističky je možné ovládať aj aplikáciou vo vašom smartfóne, podobne ako pri iných zariadeniach v smart domácnosti

Užitočné tipy, ktoré pri používaní čističky vzduchu oceníte

1. Čističku vzduchu neukladajte na zem a v tesnej blízkosti dverí a okien. Mala by byť približne vo výške pása, aby mohol vzduch prúdiť do miestnosti. V jej okolí by nemal byť nábytok alebo iné predmety, ktoré by mu v tom prekážali.

2. Keď je čistička vzduchu zapnutá, nevetrajte. Znižovalo by to jej účinnosť. Vyvetrajte vždy pred jej zapnutím. 

3. Čistička vzduchu je najúčinnejšia vtedy, ak je zapnutá pri pohybe osôb v uzavretej miestnosti.

4. Doba prevádzky je ideálne minimálne 2 až 3 hodiny, no pri vyššom znečistení aj dlhšie.

5. Pri výbere zvážte, aký typ častíc alebo pachov potrebujete odstrániť a tomu prispôsobte filter a výkon.

6. Pri výbere čističky sa nerozhodujte len podľa ceny. Nižšia cena by mohla byť na úkor užitočných funkcií a vlastností. 

 

Veríme, že sme vám rozhodovanie pri výbere čističky vzduchu trochu uľahčili. Výkonné zariadenia na zlepšenie kvality vzduchu vo vašej domácnosti nájdete aj na našom e-shope mobilonline.sk

Text: Andrea Kršková
Foto: https://www.airfree.com/, https://www.mi.com/global/