Zavrieť ikona
Čo je to smart domácnosť

Čo je to smart domácnosť

Čo je to smart domácnosť a ako si ju vytvoriť

Pojem smart domácnosť nie je v súčasnosti žiadnou novinkou. Môžete ho poznať aj ako smart home alebo inteligentná domácnosť. Princíp je však rovnaký pri všetkých názvoch. Zjednodušene môžeme povedať, že ide o ovládanie domácich spotrebičov prostredníctvom smartfónu. A vôbec nezáleží na tom, či máte Android alebo iOS.

Inteligentná domácnosť vznikla za účelom automatizácie domácnosti a uľahčenia každodenného života. Poskytuje vám komfort a bezpečnosť. Ušetrí vám viac času a peňazí, no čo je veľmi dôležité, chránite tak aj životné prostredie. Keďže môžete znižovať spotrebu energie svojej domácnosti, odrazí sa to aj na znížení uhlíkovej stopy, ktorú za sebou zanechávate. V tejto dobe je to naozaj veľmi potrebné. 

Ako inteligentná domácnosť funguje?

Moderné technológie ovplyvňujú rôzne oblasti našich životov a domácnosti už nie sú výnimkou. V smart home môžete jednotlivé spotrebiče ovládať pomocou svojho mobilného telefónu. Môžete tak urobiť aj z práce alebo pokojne aj z druhého kúta zemegule - to patrí k najväčšej výhode. Pri rozhodovaní a zriaďovaní smart domácnosti by ste si mali v prvom rade ujasniť, či chcete len jednoúčelovú súpravu, alebo centrálnu jednotku. 

Jednoúčelové súpravy sa vyznačujú nižšou cenou a jednoduchou inštaláciou. Stačí ich umiestniť tam, kde potrebujete, zapnúť a už budú spĺňať svoj účel. Ten je zväčša len jeden a ako dobrá ukážka môže poslúžiť termostat alebo alarm. Ak by ste chceli svoju inteligentnú domácnosť rozšíriť napríklad o nové osvetlenie, nebude možné ich navzájom prepojiť. Na každý spotrebič budete potrebovať inú aplikáciu, kvôli čomu už nebude ovládanie také jednoduché.

Centrálna jednotka (hub) je základom na vytvorenie previazanej a dobre fungujúcej inteligentnej domácnosti. Stačí ju pripojiť do elektrickej siete a k routeru. Komunikuje prostredníctvom protokolu, ktorý medzi sebou dokáže prepojiť viaceré zariadenia. Najčastejšie ide o protokoly ZigBee alebo Z-Wave. Keďže je možné medzi sebou prepojiť viacero spotrebičov, vznikne vám tak kompletný systém, ktorý je jednoduchý na ovládanie. 

Apple HomeKit je samostatnou kategóriou. Na fungovanie nepotrebuje centrálnu jednotku ako iné zariadenia, pretože ju bude tvoriť váš telefón alebo tablet s operačným systémom iOS. Ak chcete prepojiť spotrebiče takýmto spôsobom, nezabudnite si všímať, či sú kompatibilné s touto funkciou. 

Pri spotrebičoch je veľmi dôležitý komunikačný protokol, na základe ktorého fungujú. Ak chcete dobre fungujúcu smart domácnosť, jednotlivé spotrebiče by mali podporovať rovnaký protokol, aby ste ich medzi sebou jednoducho prepojili. Veľa zariadení používa na pripojenie Wi-Fi alebo Bluetooth. Nevýhodou Bluetooth je nižší dosah. 

Protokoly ZigBee a Z-Wave fungujú na princípe, že jednotlivé smart zariadenia komunikujú s centrálnou jednotkou tým spôsobom, že signál preskakuje z jedného spotrebiča na druhý, až kým nedosiahne centrálnu jednotku. Vďaka tomu môžu komunikovať medzi sebou aj na dlhšie vzdialenosti.    

Ak smart zariadenia nepodporujú rovnaký komunikačný protokol, je možné ich prepojiť prostredníctvom IFTTT (If This Then That = “Ak toto, urob tamto”). Ide o bezplatnú aplikáciu, ktorá medzi zariadeniami vytvorí prepojenie podobné cloudu. Stačí si s aplikáciou spárovať spotrebiče, ktoré chcete spolu používať. Následne si určíte spúšťač a nastavíte funkcie ostatným zariadeniam, ktoré vykonajú akciu vtedy, keď sa spúšťač aktivuje. Napríklad keď odomknete dvere, rozsvieti sa v miestnosti svetlo.  

Ovládanie smart domácnosti hlasom

Väčšina smart zariadení má v sebe zabudovaného hlasového asistenta. Spotrebiče tak môžete ovládať jednoducho svojím hlasom. Využiť na to môžete Google Assistant, Apple Siri alebo Amazon Alexa. Nevýhodou pre niektorých ľudí je to, že všetci asistenci fungujú len v angličtine, po slovensky alebo česky im nedokážete zadať žiadny pokyn. 

Čo všetko patrí do smart domácnosti?

Rodina smart produktov sa neustále rozrastá, vďaka čomu môžete zmodernizovať celú svoju domácnosť. K najpoužívanejším typom smart produktov patria:

  • Osvetlenie - inteligentné LED žiarovky, nástenné svietidlá či reflektory. Pomocou aplikácie môžete svetlo zapínať a vypínať,  meniť jeho intenzitu, farbu alebo teplotu. Svetelné senzory môžete nastaviť v súvislosti s inými činnosťami. Ak sa napríklad zatiahnu rolety, zapne sa svetlo. 
  • Inteligentné zásuvky (Smart Plug) - môžete sledovať spotrebu elektrickej energie, nastaviť čas vypnutia alebo zapnutia spotrebiča alebo odpojenie v prípade elektrického skratu. 
  • Inteligentné spínače - vďaka nim môžete ovládať osvetlenie, hudbu, žalúzie a môžete tak urobiť aj pri viacerých zariadeniach naraz.
  • Termostaty - pri kúrení môžete sledovať spotrebu energie a taktiež nastavovať teplotu v miestnosti. Pred tým, ako sa vrátite z práce, si môžete teplotu napríklad zvýšiť. 
  • Zabezpečenie - sem patria rôzne alarmy, zabezpečenie dverí a okien, inteligentné zámky na odomykanie a zamykanie dverí alebo senzory na zachytenie dymu v domácnosti.
  • Kamerové systémy - majte prehľad o tom, čo sa deje vo vašej domácnosti alebo v blízkosti dverí. Niektoré kamery sú vybavené aj pohybovými senzormi alebo termo funkciou. 
  • Meteostanice - informujú vás o vývoji počasia, takže nebudete musieť sledovať predpoveď v televízii. Vďaka nim môžete zistiť aj kvalitu ovzdušia v domácnosti alebo v jej blízkosti.
  • Audio systémy - jednotky určené na prehrávanie zvuku z domácich zariadení pripojených na lokálnu sieť Wi-Fi, prípadne inteligentné reproduktory, ktoré môžete ovládať hlasom.
  • Pomocníci do domácnosti - sem patrí robotický vysávač, ktorý odvedie prácu za vás, rýchlovarná kanvica, ktorú môžete spustiť pred príchodom domov, chladnička, umývačka riadu,  čistička vzduchu a mnohé ďalšie zariadenia, ktoré vám zjednodušia domáce práce a iné povinnosti. 

Vytvorte si v smart home profily a scény

Výhodou prepojenej smart domácnosti je aj možnosť vytvorenia scén a profilov. Tie môžete nastaviť, aby sa automaticky spustili v konkrétnom čase. Ide o sériu príkazov, ktoré nadväzujú na seba a je možné spustiť niekoľko akcií naraz. Najčastejšie sa využívajú profily “Dobré ráno” alebo “Dobrú noc”. 

Ráno si môžete nastaviť, aby sa zapli svetlá, roztiahli žalúzie, zvýšila teplota termostatu a zapla rýchlovarná kanvica. Ušetríte tak pár minút času a vstávanie bude o čosi jednoduchšie. Naopak, večer sa zamknú dvere, zníži termostat, zatiahnu žalúzie a stlmia svetlá. Profily si môžete vytvárať podľa vlastných preferencií. Veľa ľudí využíva profil aj pri príchode domov. Veľa záleží od toho, aké smart zariadenia v domácnosti máte a čo všetko chcete medzi sebou prepojiť. 

Výhody smart domácnosti:

  • Jednoduché a pohodlné ovládanie domácnosti pomocou smartfónu. 
  • Uľahčenie každodenného života a automatizácia chodu domácnosti.
  • Pocit bezpečia a komfortu (zabezpečený napríklad kamerovým systémom).
  • Prehľad o tom, čo sa deje v domácnosti alebo pred dverami.
  • Úspora peňazí za spotrebu energie a ochrana životného prostredia.
  • Možnosť vypnutia zariadenia v prípade elektrického skratu.
  • Možnosť vytvorenia scén, teda dopredu naprogramovaných udalostí, ktoré nastanú napríklad ráno alebo večer.

Nevýhody smart domácnosti:

  • Nie všetky zariadenia sú vzájomne kompatibilné.
  • Viacero typov komunikačných protokolov, ktoré spolu nespolupracujú. 
  • Vyššie vstupné náklady pri zriadení inteligentnej domácnosti.
  • Pri výpadku elektrického prúdu strata kontroly nad ovládaním.
  • Niektoré aplikácie a spotrebiče je možné ovládať iba v anglickom jazyku.
  • Hrozba hackerského útoku a úniku citlivých údajov (napríklad cez Wi-Fi). 

Ako si vytvoriť inteligentnú domácnosť

V prvom rade je potrebné si ujasniť, či vám postačí aj jednoúčelová súprava alebo radšej investujete do centrálnej jednotky. Tá vám ponúka do budúcna viac možností v podobe prepojenia viacerých smart zariadení. Na začiatok ale nepotrebujete vymeniť všetky staré spotrebiče za nové. Začnite jednou vecou a zisťujte, či vám smart domácnosť a ovládanie cez smartfón bude vyhovovať. 

Pri plánovaní vytvorenia inteligentnej domácnosti je dobré zvážiť, aký typ komunikačného protokolu chcete využívať. Na základe toho si môžete následne vybrať vhodné spotrebiče, ktoré budú vzájomne kompatibilné. Nezabúdajte na to, že vaše Wi-Fi pripojenie by malo byť stabilné a dosť rýchle

Ovládania smart home sa obávať nemusíte, zvádnu ho aj menej technickí zdatní ľudia. Všetko si budete môcť nastaviť vo svojej mobilnej aplikácii, kde nájdete pokyny a tipy na používanie. 

Pozrite si ponuku smart produktov na našom e-shope Mobilonline.sk a vyberte si tie, ktoré vo vašej domácnosti využijete najviac. Veríme, že sme vám našim článkom pomohli a objasnili základy inteligentnej domácnosti a toho, ako si ju môžete jednoducho vytvoriť. 

Text: Andrea Kršková; Foto: Technology vector created by macrovector - www.freepik.com