Zavrieť ikona
youtube icontiktok iconfacebook iconinstagram icon
Obľúbené produktyObľúbené ikona
Porovnávanie produktovPorovnanie ikona
Ako vplývajú mobilné telefóny na naše zdravie? Týmto mýtom by ste mali prestať veriť 

Ako vplývajú mobilné telefóny na naše zdravie? Týmto mýtom by ste mali prestať veriť 

Používanie mobilných telefónov neprináša len výhody a možnosti, ako komunikovať s okolitým svetom. Spolu s technologickým pokrokom sa často objavujú aj obavy o vplyv elektromagnetického žiarenia z týchto zariadení na naše zdravie. V mnohých prípadoch ide len o mýty, no na druhej strane skutočne existujú isté riziká dlhodobého používania smartfónov. Poďme sa na ne spoločne pozrieť. 

Mýtus č. 1: Elektromagnetické žiarenie z mobilných telefónov spôsobuje rakovinu

Zatiaľ neexistuje jednoznačný dôkaz, že by elektromagnetické žiarenie z mobilných telefónov spôsobovalo rakovinu. Aj keď sa už uskutočnilo mnoho štúdií, žiadna neprišla k jasným záverom, ktoré by to potvrdili. 

Mýtus č. 2: Mobilné telefóny môžu ovplyvniť plodnosť

Štúdie skutočne ukázali, že dlhodobé vystavenie elektromagnetickému žiareniu môže mať určitý vplyv na mužskú plodnosť. Zvyčajne ale ide len o mierne zníženie pohyblivosti spermií. Avšak, väčšina štúdií potvrdzuje, že tento efekt je minimálny a je nízka pravdepodobnosť, že spôsobuje neplodnosť.

Mýtus č. 3: Používanie slúchadiel na zníženie expozície žiareniu je účinné

Áno, používanie slúchadiel môže znížiť vystavenie hlavy elektromagnetickému žiareniu, ale treba si uvedomiť, že táto expozícia je už tak nízka, že ju odborníci považujú za bezpečnú. Obľúbené sú predovšetkým bezdrôtové slúchadlá do uší, ktoré túto expozíciu minimalizujú najviac. 

Mýtus č. 4: Deti sú viac náchylné na negatívne účinky elektromagnetického žiarenia

Deti majú tenšiu lebku, čo vedie k väčšiemu prenikaniu žiarenia do mozgu v porovnaní s dospelými. Avšak, neexistujú dostatočné dôkazy na potvrdenie, že by to mohlo viesť k vážnym negatívnym účinkom na ich zdravie. Napriek tomu pediatri odporúčajú obmedziť dobu, počas ktorej deti používajú mobilné telefóny, najmä kvôli riziku vzniku závislosti a vplyvu na spánok.

Mýtus č. 5: Elektromagnetické žiarenie môže spôsobovať bolesti hlavy a závraty

Niektorí ľudia môžu skutočne zažívať bolesti hlavy, závraty alebo iné nežiaduce príznaky po dlhšom telefonickom hovore, ale takéto prípady sú zriedkavé. Tieto príznaky však môžu byť často spôsobené aj inými faktormi, ako je napríklad náročný rozhovor, nedostatok spánku alebo ďalšie psychologické faktory. Ak máte obavy, môžete skúsiť používať slúchadlá alebo handsfree súpravu.

Mobilné telefóny sú dôležitou súčasťou nášho života. O vplyve elektromagnetického žiarenia na zdravie sa už dlho diskutuje, ale doterajšie výskumy neukázali žiadne presvedčivé dôkazy o jeho škodlivosti. Aby ste minimalizovali potenciálne riziká, je dôležité používať mobilné telefóny s rozumom a nie dlhodobo

Pozor na dlhodobé používanie mobilných telefónov

Zatiaľ čo vplyv elektromagnetického žiarenia na ľudské zdravie je stále predmetom diskusií, mnohí odborníci sa zhodujú v tom, že dlhodobé a neustále používanie mobilných telefónov môže mať určité nepriaznivé účinky. Medzi potenciálne problémy patria:

  • Bolesť krku a hlavy – Kvôli používaniu telefónu máme často zohnutú hlavu, čo môže spôsobovať nepríjemné bolesti.
  • Zrakové problémy – Dlhodobé pozeranie do displeja môže spôsobiť napätie a suchosť očí.
  • Problémy so spánkom – Modré svetlo vyžarujúce z mobilných telefónov potláča tvorbu melatonínu, ktorý reguluje spánkový cyklus. Najmä večer môže spôsobiť problémy so zaspávaním alebo zhoršenie kvality spánku. 
  • Závislosť a duševné zdravie – Neustála potreba byť online a na sociálnych sieťach môže viesť k závislosti na mobilných telefónoch, čo môže negatívne ovplyvniť duševné zdravie a sociálne vzťahy.

Aby ste týmto problémom predišli, obmedzte čas strávený s mobilným telefónom v ruke, predovšetkým vo večerných hodinách. Dbajte na správnu polohu tela pri používaní zariadenia, aby ste predišli bolestiam krku a hlavy. Nezabudnite tiež sledovať svoje psychické zdravie a obmedzte sociálne siete, ak pocítite, že to ovplyvňuje vašu pohodu. Smartfóny dokážu byť dobrým sluhom, ale zlým pánom, na to myslite

 

 

Text: Aďka Šípošová
Foto:
Creative ChristiansSigmundOsarodion AmenzeSander Sammy,charlesdeluvio