Zavrieť ikona
Ako správne nabíjať mobilný telefón: 12 tipov pre dlhšiu životnosť batérie

Ako správne nabíjať mobilný telefón: 12 tipov pre dlhšiu životnosť batérie

V dnešnej dobe si už život bez mobilných telefónov nedokážeme predstaviť. Používame ich na komunikáciu, prácu či zábavu a sprevádzajú nás počas celých dní. Žiaľ, niektoré modely môžu mať nižšiu výdrž batérie, kvôli čomu sa znižuje aj používateľský zážitok. Vedeli ste o tom, že výdrž batérie môžete zvýšiť napríklad správnym nabíjaním? Poradíme vám, ako správne nabíjať mobilný telefón tak, aby ste predĺžili životnosť batérie.

Zvyknete čakať, kým sa vám mobilný telefón vybije úplne alebo si ho nechávate na nabíjačke počas celej noci? Ide o bežné chyby, ktorých sa mnohí používatelia dopúšťajú, a ktoré majú za následok nižšiu životnosť či výdrž batérie. Snažte sa riadiť nasledovnými trikmi a uvidíte, že vám batéria vydrží viac ako len pár hodín či jeden deň.

Ako správne nabíjať mobilný telefón? Držte sa týchto 12 zásad:

1. Používajte originálnu nabíjačku, ktorá je určená pre váš mobilný telefón. Niektoré lacnejšie náhrady môžu mať nižšiu kvalitu alebo môžu spôsobiť problémy s batériou, pomalšie nabíjanie či skrátenú životnosť batérie.

2. Nenechávajte vybiť telefón “na nulu”. Úplné vybitie batérie môže mať negatívny vplyv na jej životnosť. Snažte sa pripojiť zariadenie k nabíjačke, keď klesne pod 20 %.

3. Nemusíte vždy dosiahnuť 100 % nabitie batérie. Moderné batérie sú navrhnuté tak, aby zvládli určité množstvo cyklov nabitia. Niekedy je preto lepšie nechať batériu nabiť len na 80 – 90 percent.

4. Nenabíjajte svoj telefón počas noci. Plné nabitie batérie by sa dosiahlo za určitý čas a všetky ostatné hodiny by prispievali k znižovaniu životnosti batérie.

5. Snažte sa redukovať rýchle nabíjanie. Je síce praktické, ale zvyčajne vytvára väčší tepelný stres na batériu, čo môže spôsobiť skrátenie jej životnosti. Používajte ho preto len občas.

6. Nastavte si optimálnu úroveň jasu displeja. Práve vysoký jas dokáže vybíjať batériu oveľa rýchlejšie.

7. Vypnite nepotrebné funkcie, ktoré nevyužívate, napríklad Wi-Fi, Bluetooth či GPS. Ich vypnutie vám dokáže ušetriť množstvo percent batérie.

8. Vypnite aplikácie, ktoré nepoužívate, aj tie, ktoré bežia na pozadí. Skontrolujte, ktoré aplikácie sú najväčšími “žrútmi” energie a zvážte ich optimalizáciu. Tie, ktoré nepotrebujete vôbec, môžete úplne odinštalovať.

9. Vyhnite sa vysokým či nízkym teplotám. Nenechávajte mobilný telefón na priamom slnku, v uzavretom aute či iných horúcich miestnostiach. Teplota nad 35 °C môže viesť k rýchlemu opotrebovaniu batérie. To isté platí aj o príliš nízkych teplotách a mrazoch.

10. Telefón nabíjajte pri izbovej teplote, ideálne medzi 20 až 25 stupňov. Príliš vysoká či nízka teplota v miestnosti môžu negatívne ovplyvniť výkon batérie.

11. Používate úsporný režim, najmä ak viete, že sa k nabíjačke tak skoro nedostanete. V súčasnosti podporuje túto funkciu väčšina mobilných telefónov.

12. Raz za čas reštartujte svoj mobilný telefón. Okrem zlepšenia výdrže batérie to môže mať pozitívny vplyv aj na celkovú plynulosť zariadenia.

Správne nabíjanie mobilného telefónu je kľúčové pre dlhšiu životnosť batérie. Snažte sa riadiť našimi tipmi a pamätajte, že starostlivosť o batériu je dôležitá pre dlhodobé využívanie a funkčnosť vášho telefónu. Riaďte sa tiež pokynmi výrobcu, ktoré sa môžu mierne líšiť.

 

 

Text: Andrea Šípošová
Foto: Matej Koreň