Zavrieť ikona
Ako si vybrať solárnu nabíjačku na mobil

Ako si vybrať solárnu nabíjačku na mobil

Trávite veľa času v prírode, kde nemáte prístup k elektrickej zástrčke? Ak nechcete ostať bez vybitého mobilného telefónu, prípadne iného zariadenia, mali by ste popremýšľať nad kúpou solárnej nabíjačky.

Bežnú powerbanku na mobil si môžete nabiť v pohodlí domova a vďaka zabudovanému akumulátoru následne využívať túto energiu na dobitie mobilu, tabletu, MP3 prehrávača, reproduktora alebo fotoaparátu. Klasické powerbanky sú vhodné na cestovanie, na dovolenku alebo počas turistiky.

Ak ste prírodný typ a záleží vám aj na životnom prostredí, solárna nabíjačka na mobil vás určite osloví. Jej najväčšou výhodou je, že využíva obnoviteľnú energiu zo slnečného žiarenia, preto k jej používaniu nepotrebujete žiadnu elektrinu. Na nabíjanie mobilného telefónu alebo iných menších zariadení využijete 5V solárnu nabíjačku s USB výstupom. Existuje tiež 12V verzia solárneho akumulátora, ktorá je však určená na dobíjanie autobatérií a iných olovených batérií. 

Pri výbere solárnej nabíjačky na mobil je dôležité vybrať si z dvoch základných typov týchto nabíjačiek. Jedna verzia je určená na priame nabíjanie na slnku, pričom druhá slúži ako solárna powerbanka, takže získanú energiu môžete využiť aj neskôr. Obidva typy majú svoje výhody aj nevýhody.

Solárna powerbanka

Solárne powerbanky na mobil majú najväčšiu výhodu v zabudovanom akumulátore, ktorý dokáže uložiť slnečnú energiu do batérie a vy ju tak môžete využiť aj neskôr, keď už nebude slnečné počasie. Aj pri solárnych powerbankách si môžete vybrať rôznu kapacitu batérie, no netreba zabúdať na to, že skutočne využiteľná kapacita powerbanky sa môže líšiť od tej, ktorú udáva výrobca. Zväčša ide len o 70 až 80 % udávanej kapacity. 

Cena solárnej powerbanky na mobil môže byť nižšia ako solárnej nabíjačky na priame nabíjanie. Kvôli menšej ploche solárnych panelov však môže byť nabíjanie pomalšie. Zároveň je ale svojou veľkosťou praktická a dokážete ju nosiť so sebou kamkoľvek. Niektoré typy je možné pripevniť napríklad k ruksaku a solárnu powerbanku tak budete dobíjať priebežne počas prechádzky. 

Solárna nabíjačka na priame nabíjanie

Tento typ solárnej nabíjačky dokáže dobíjať zariadenie len vtedy, keď je vystavené slnečnému žiareniu. Väčšinou ide o väčšie podložky, ktoré môžete kdekoľvek rozložiť a kvôli svojej veľkosti solárnych panelov dokáže zariadenie nabíjať rýchlejšie. Túto podložku môžete následne zložiť a nosiť v praktickom puzdre. Väčšinou sa tam nachádza aj užitočná priehradka, do ktorej zariadenie vložíte. 

Cena solárnych nabíjačiek na priame nabíjanie býva porovnateľne vyššia oproti solárnym powerbankám. Čím vyššia suma solárnej nabíjačky, tým vyšší výkon zväčša ponúka. 

Na čo treba pri výbere solárnej nabíjačky ešte pozerať?

Niektoré solárne nabíjačky vám môžu ponúknuť doplnkové funkcie, ktoré vám uľahčia rozhodovanie. Odporúčame vám vyberať si solárnu nabíjačku s indikátorom slnečného svetla, ktoré zobrazí, aké množstvo žiarenia nabíjačka prijíma. Ak je hodnota nízka, je potrebné nabíjačku premiestniť na iné miesto, prípadne použiť iný uhol, aby na solárne panely dopadalo viac svetla. 

Túto funkciu oceníte najmä v prípade, ak nebude úplne jasná obloha. Netreba zabúdať na to, že vyšší stupeň oblačnosti môže znížiť rýchlosť a kvalitu nabíjania. Dôležitý je aj celkový výkon solárnej nabíjačky a hodnota výstupného prúdu udávaná v ampéroch. Tieto faktory ovplyvňujú predovšetkým rýchlosť, akou môžete svoje zariadenie nabíjať. 

Solárna nabíjačka na mobil je užitočná vec a ak naozaj trávite veľa času mimo domova, nemali by ste nad jej kúpou váhať. Mali by ste si však zvážiť výhody a nevýhody jednotlivých typov, aby ste si vybrali presne tú, ktorá vám bude vyhovovať najviac.

Na našom e-shope Mobilonline nájdete obidva typy solárnych nabíjačiek na mobil. Ak by ste potrebovali s výberom pomôcť, pokojne môžete kontaktovať našu zákaznícku linku. Môžete tiež navštíviť ktorúkoľvek z našich predajní, kde vám vyškolený personál ochotne poradí.

 

Text: Andrea Kršková