Zavrieť ikona
Ako si vybrať powerbanku

Ako si vybrať powerbanku

Určite sa vám už niekedy stalo, že batéria vášho telefónu rýchlo klesala, no vy ste v tej chvíli nemali prístup k zástrčke. Pre takéto prípady je dobré kúpiť si aspoň jednu powerbanku, ktorá vás v krízových situáciách dokáže zachrániť. 

Powerbanka, nazývaná tiež ako externá nabíjačka, slúži na nabíjanie vášho telefónu na miestach bez prístupu k elektrine. Je preto ideálna na cestovanie vlakom, autobusom či lietadlom, taktiež ju využijete na turistike alebo pri pobyte na horách a pri mori. Vaším pomocníkom sa stane aj v prípade, že si často zabúdate klasickú nabíjačku. 

Powerbankou nemusíte nabíjať len svoje mobilné zariadenie, ale taktiež prenosný reproduktor, fitness hodinky, fotoaparáty so vstavanou batériou a tablety. Pri výbere správnej powerbanky by ste sa nemali pozerať len na jej farbu a dizajn, ktorý sa vám páči. Tieto parametre sú síce tiež dôležité, no sústrediť by ste sa mali predovšetkým na jej kapacitu a rýchlosť nabíjania.

Ako si vybrať ideálnu kapacitu externej nabíjačky na mobil?

Kapacita powerbanky je základným ukazovateľom, na ktorý sa pri výbere pozeráme. Práve tá vám napovie, koľkokrát budete môcť svoje zariadenie nabiť. Dôležité je však rozlišovať medzi kapacitou, ktorá je udávaná výrobcom a skutočne využiteľnou kapacitou. Kapacita využitia powerbanky sa odlišuje a zodpovedá len približne 70 až 80 % udávanej kapacity. 

Ak chcete zistiť presnejšiu využiteľnú kapacitu, môžete využiť jednoduchý vzorec. Udávanú kapacitu vynásobte číslom 3,7 (3,7 V napätie batérie) a vydeľte číslom 5 (5 V nabíjanie). Pri powerbanke s kapacitou 10 000 mAh by mala byť jej reálna využiteľnosť 7 400 mAh. V prípade, že by mal váš smartfón napríklad kapacitu batérie 4 000 mAh, takáto externá batéria by vám vystačila približne na necelé dve nabitia. 

Pri výbere externej nabíjačky na mobil sa môžete stretnúť s rôznymi kapacitami. Powerbanky s nízkou kapacitou do 5 000 mAh vám poslúžia skôr ako posledná záchrana na jedno nabitie telefónu, aj to len v prípade, že máte batériu s nižšou kapacitou. Takúto externú nabíjačku využijete skôr na nabíjanie menších zariadení ako fitness hodiniek alebo prenosných reproduktorov. Ak budete využívať powerbanku len príležitostne, postačí vám aj kapacita nad 5 000 mAh do 10 000 mAh. S takouto nabíjačkou dokážete nabiť svoje zariadenie minimálne raz, prípadne viackrát do neúplného nabitia. Ak plánujete používať externú nabíjačku na mobil pravidelne, určite odporúčame zakúpiť si powerbanku s kapacitou od 10 000 mAh vyššie. Dostupné sú verzie s 15 000 mAh, 20 000 mAh a aj viac. Nemusíte ju nabíjať tak často a poslúži vám vždy, keď to budete potrebovať. 

Prečo je rýchlosť nabíjania powerbanky dôležitá?

Pri výbere powerbanky na mobil by ste nemali vynechať ani parameter týkajúci sa rýchlosti nabíjania. Ak si vyberiete slabšiu powerbanku, váš mobil by sa nabíjal zbytočne pomaly. Výstupný prúd sa udáva v ampéroch (A) a najčastejšie sa môžete stretnúť s verziami 1A, 2A alebo rýchlo nabíjacie powerbanky s 3A. 

Powerbanky s prúdom 1A sú zväčša lacnejšie s nižšou kapacitou. Vhodné sú skôr na menšie zariadenia ako náramky či reproduktory. Ak by mal váš smartfón kapacitu batérie 3 000 mAh, takouto powerbankou by ste ho nabíjali aj viac ako 3 hodiny. Ideálne je preto zaobstarať si powerbanku na mobil s výstupným prúdom aspoň 2A.

Aké funkcie ešte môže powerbanka ponúkať?

Dva najdôležitejšie parametre pri výbere powerbanky sme si už predstavili. Zamerajte sa predovšetkým na tie. Ostatné funkcie môžete brať len ako doplnok. Na trhu existujú napríklad aj bezdrôtové powerbanky na mobil, ktoré sú však vhodné len pre tie smartfóny, ktoré funkciu bezdrôtového nabíjania podporujú. 

Väčšina externých nabíjačiek ponúka aj LED indikátor na zobrazenie stavu batérie. Niektoré drahšie modely môžu mať dokonca aj malý displej, ktorý ukazuje presné percentná batérie. Ak by ste chceli nabíjať viac zariadení naraz, môžete si vybrať powerbanku s viacerými výstupnými konektormi. Práve pri takýchto powerbankách si všímajte výstupný prúd, ktorý sa môže pre jednotlivé konektory líšiť. 

Ak hľadáte powerbanku na mobil, ktorá bude spĺňať vaše očakávania, na našom e-shope Mobilonline nájdete širokú ponuku. Ak by ste potrebovali s výberom pomôcť, pokojne môžete kontaktovať našu zákaznícku linku. Môžete tiež navštíviť ktorúkoľvek z našich predajní, kde vám vyškolený personál ochotne poradí.