Zavrieť ikona
Ako resetovať telefón do továrenských nastavení?

Ako resetovať telefón do továrenských nastavení?

Určite sa vám už niekedy stalo, najmä pri dlhšom používaní, že mobilný telefón nepracuje tak efektívne ako kedysi. Pomalé načítavanie aplikácií, časté sekanie, plná pamäť a iné nástrahy sa stávajú bežnými v priebehu života mobilu. Môže sa vám tiež stať, že ste zabudli heslo, vzor, PIN alebo iný spôsob uzamknutia. Vtedy môžete využiť možnosti resetovania telefónu do pôvodných továrenských nastavení. 

Treba si dať pozor na to, že tento krok je nezvratný, a tak sa všetky nezálohované dáta, fotky, kontakty či hudba z telefónu odstránia. Preto by ste mali najskôr vyskúšať jednoduché resetovanie vypnutím a zapnutím telefónu. Pri starších telefónoch prípadne stačí vybrať, a potom následne znovu vložiť batériu (to neplatí, ak ste zabudli vaše heslo). 

Aké sú to továrenské nastavenia?

Obnova továrenských nastavení je v podstate vrátenie telefónu do stavu, kedy ste ho kúpili a prvýkrát zapli. Keďže sa pri tomto procese vymažú všetky dáta v telefóne okrem karty SD (ak nezvolíte aj tú), odporúčame vám zálohovať si všetky potrebné údaje. Môžete to urobiť online prostredníctvom Google Disku alebo do hardvéru počítača. 

Návod na prevedenie obnovy továrenských nastavení je pomerne jednoduchý a prakticky u všetkých mobilných telefónoch rovnaký. Poznáme dva prípady - buď je telefón zapnutý alebo naopak, nedarí sa ho zapnúť.

Postup úplného resetovania telefónu (ak je zapnutý):

Postup platný u telefónov s Androidom aj s iOS

  1. Otvorte vo vašom mobilnom telefóne  Nastavenia .
  2. Následne kliknite na položku  Zálohovanie a obnova .
  3. Posledným krokom je kliknutie na položku  Obnovenie továrenských nastavení .(Ak by ste si to v tomto kroku chceli rozmyslieť, tak sa vás telefón ešte opýta, či to myslíte vážne a nabáda vás k zálohovaniu dát pred resetovaním).
  4. V tomto kroku sa telefón resetuje a prebieha jeho následná obnova do stavu, v akom ste ho vybrali prvýkrát z krabice.

Postup úplného resetovania (keď sa telefón nedá zapnúť):

Postup pre Android

  1. Podržte na vypnutom telefóne po dobu 5-15 sekúnd (záleží od výrobcu a modelu telefónu) tlačidlá  Zapnutia telefónu  a  Pridania hlasitosti  (horné tlačidlo). Keď telefón zavibruje, môžete tlačidlá pustiť.
  2. Spustí sa vám takzvané  Recovery menu , v ktorom sa pohybujete prostredníctvom ovládania hlasitosti  Pridanie hlasitosti  (hore),  Zníženie hlasitosti  (dole) a potvrdenie výberu pomocou tlačidla  Zapnutie/Vypnutie .
  3. Vyberiete možnosť  Wipe data  alebo  Factory reset  (telefón vás opäť upozorní na stratu údajov a spýta sa vás, či to chcete naozaj spraviť)
  4. Po potvrdení sa začne obnova továrenských nastavení.

Postup pre iOS

  1. Svoj iPhone pripojte pomocou kábla z nabíjačky k počítaču a následne spustite aplikáciu iTunes.
  2. Podržte tlačidlo  Domov  a tlačidlo  Zapnutia/Vypnutia , až pokiaľ sa na vašom telefóne neobjaví “pripojte k iTunes“.
  3. Následne kliknete na ikonu  Otvoriť iPhone  (mala by sa nachádzať v hornej časti), ktorá váš mobilný telefón vyresetuje do pôvodných nastavení.
  4. Po potvrdení sa vymažú všetky dáta z telefónu a úplne sa vyčistí systém.

Text: Peter Machava

Korekcia: Andrea Kršková