Zavrieť ikona
7 zaujímavých trikov pre fotografovanie so smartfónom

7 zaujímavých trikov pre fotografovanie so smartfónom

Fotografovanie mobilom je každodenný rituál, pri ktorom rozmýšľate, ako najlepšie zachytiť objekt, vychytať správne svetlo a stlačiť spúšť v tom najlepšom okamihu. V niektorých situáciách je to naozaj komplikované a neviete si dať rady, ako dosiahnuť ten správny efekt. Skúste si zaexperimentovať pri fotení so smartfónom pomocou týchto neobvyklých tipov a dosiahnite profesionálne snímky bez nutnosti kupovania drahej techniky a príslušenstva.

 

Balón s héliom

Prechádzate sa na jarmoku alebo trhu a uvidíte predajcu balónov naplnených héliom. Prejdete okolo neho bez povšimnutia, veď už nie ste malé dieťa a podobné aktivity vás už nebavia. Ale ste na veľkom omyle! S balónom sa viete pobaviť aj ako dospelý. Neváhajte a kúpte si ten najväčší, môžete ho použiť ako dron. Telefón pevne priviažete o balón, ktorý následne vypustíte do vzduchu. Výšku, z akej chcete fotiť alebo natáčať, si určíte dĺžkou špagátu, na ktorom je balón priviazaný. Fotografie zhotovíte pomocou stláčania tlačidiel hlasitosti bluetooth slúchadiel alebo diaľkovou spúšťou. Ak ich nevlastníte môžete spustiť nahrávanie videa a následne si z neho urobíte screen obrazovky, ktorý použijete ako fotku.

Fotografický filter

V aplikáciách na úpravu fotografií je síce mnoho filtrov, avšak vybrať ten správny je niekedy hotová veda. Hlavnou nevýhodou digitálnych filtrov je to, že vyzerajú neprirodzene. Pre dosiahnutie prirodzeného a oku lahodiaceho filtra použite jednoducho slnečné okuliare. Čím viac ich vlastníte, tým lepšie pre vás. Každé okuliare majú iný tón skiel a preto vytvoria aj iný filter - hnedý, fialový, čierny, tónovaný… Kreativite a experimentovaniu sa medze nekladú, skúste napríklad zmixovať filter z dvoch rôznych okuliarov a výsledok bude stáť určite zato.


Pinhole

Chceli by ste vytvoriť efekt starej fotografie, no neviete nájsť ten správny filter? Namiesto digitálneho filtra skúste trik s názvom Pinhole. Vďaka nemu na fotke vytvoríte obľúbený nedokonalý a mierne neostrý vzhľad fotografie. Stačí vám k tomu len malý kus kartónu, špendlík a lepiaca páska. Špendlíkom spravíte do kartónu dierku, ktorú následne napasujete do stredu vášho fotoaparátu na smartfón a prilepíte lepiacou páskou. Režim fotoaparátu si prepnite do čiernobiela a efektné retro fotky budú na svete.

Svetelná odrazka

Všetci profesionálni fotografi vo svojej praxi používajú svetelnú odrazku pre správne nasvietenie a namierenie svetla. Zdá sa to ako maličkosť, ale svetlo je na fotografii základ a odrazka toho urobí naozaj veľa. Toto vybavenie sa kupuje medzi úplne prvými. Ak však nie ste profesionál určite môžte občas namiesto odrazky použiť fóliu proti zamŕzaniu predného skla auta. Je z podobného materiálu a odráža svetlo skoro tak isto ako profesionálna odrazka. Svojej peňaženke tak ušetríte desiatky eur a dostanete veľmi prijateľný výsledok.

Macro fotografie

Fotografie detailov sú dlhodobo veľmi populárne. Pre detailné odfotenie mravca alebo zaujímavej štruktúry už nemusíte využívať len zrkadlový fotoaparát s macro objektívom. Stačí vám nato mobilný telefón s fotoaparátom a kvapka vody ako “objektív”. Nemusíte sa báť poškodenia, použijete naozaj veľmi malú kvapku, ale dávajte pozor aby vám nestiekla do otvoru pre mikrofón, reproduktor či do portu na nabíjanie. Opatrne prstom naneste kvapku vody na očistený objektív fotoaparátu. Keď sa vám to podarí, stačí s telefónom nerobiť prudké pohyby, aby kvapka ostala na svojom mieste. Voda vytvorí polokruhovú štruktúru šošovky, ktorá bude pôsobiť ako makro objektív, a budete pripravený na fotenie.

Teleobjektív po domácky

Fascinujúce fotografie vzdialených objektov môžete fotiť nie len s teleobjektívom a zrkadlovým fotoaparátom, ale aj s pomocou ďalekohľadu a mobilu. Stačí dodržať jedno základné pravidlo: pevné upevnenie ďalekohľadu. Upevnenie je dôležité preto, aby ste s fotoaparátom trafili spoločnú optickú os a videli tie správne objekty. Bude to chvíľu trvať kým ich nájdete a zladíte, ale nakoniec sa vám to určite podarí. Fotografie nebudú mať stopercentnú kvalitu, ale čím lepší ďalekohľad a fotoaparát máte, tým bude lepšia.

Rám fotografie

Doma si rovnako môžete vyrobiť aj rám fotografie podľa vlastného gusta a nemusíte sa obmedzovať len na tie predvolené z aplikácií. Stačí vám nato kartón, papier, nožničky a vlastná fantázia. Od základného a obľúbeného rámu, aký robí Polaroid, môžte prejsť k zložitejším a prepracovanejším. Vystrihnite si rôzne vzory, ktoré prikrášlite ozdobami alebo kresbami. Je to skvelá aktivita pre rozvíjanie fantázie a kreativity pre vás aj vaše deti. Výsledný rám dajte pred fotografovaný objekt a fotku následne orežete podľa rámu, prípadne nechajte neorezanú.

Dúfame, že aspoň niektoré návody vás zaujali a vyskúšate ich. Budeme radi, ak sa výslednými fotografiami pochválite aj na našom facebooku a napíšete nám, ako vám to šlo ;-)