Zavrieť ikona
Xiaomi Smart Mi Band 5: Malý smart pomocník pre dosahovanie vašich cieľov

Xiaomi Smart Mi Band 5: Malý smart pomocník pre dosahovanie vašich cieľov

Spoločnosť Xiaomi je vo svete známa ako čínsky Apple. Vyrába totiž produkty zamerané na dizajn, avšak s cenami to toľko nepreháňa, V jej portfóliu nájdeme okrem mobilov aj tony rôznych zariadení, ktoré majú prívlastok smart. Dnešným zástupcom tohto segmentu bude malý nenápadný fitness náramok, ktorý ma však prinútil hýbať sa, chodiť skôr spať alebo cvičiť jogu. A pritom som vôbec nemal pocit, že sa do toho musím nútiť. Bola to zábava.

Na segment smart hodiniek a náramkov som sa spočiatku pozeral veľmi skepticky. Prvé zariadenia boli totiž dosť robustné, neprinášali toho zas až tak veľa zásadného a okrem relatívne vysokej ceny, tu bola aj nutnosť nabíjať ich v podstate každý deň. Vývoj však pokročil a dnes sú tieto inteligentné náhrady hodiniek plné senzorov, umelej inteligencie a s cenami či výdržou batérie je to tiež oveľa lepšie ako v minulosti.

Xiaomi Mi Band 5Xiaomi Mi Band 5 Xiaomi Mi Band 5

Malý smart náramok, ktorý podporuje budovanie osobných cieľov

Xiaomi Smart Mi Band 5 patrí do skupiny fitness náramkov, ktoré sú spravidla menšie a ľahšie ako smart hodinky, nemajú takú vysokú cenu a tiež vydržia pracovať dlhšie na jedno nabitie. Nemajú síce toľko možností ako smart hodinky, ale svoje miesto medzi používateľmi si rozhodne našli. Náramok som dostal na testovanie akurát v čase, keď som nepredpokladal, že budem mať náladu okrem klasických povinností aj nejako aktívne športovať alebo nasledovať jeho rady. A predsa sa tak stalo. Tento malý osobný tréner vo mne vzbudil myšlienku, či by nebolo dobré si takýto náramok zaobstarať do každodenného života. V dnešnej recenzii vám o tom poviem viac.

Skromné je balenie aj veľkosť náramku

Xiaomi Smart Mi Band 5 došiel v malej krabici, ktorá neobsahovala nič zbytočné. Dokumentácia, nabíjací USB kábel s microUSB konektorom a samotný smart náramok. Kábel a špeciálne magnetický konektor je podľa mňa vynález storočia. V minulosti som totiž testoval aj smart náramky, ktoré mali klasický microUSB kábel alebo kolísku pre nabíjanie, ktorú bolo potrebné manuálne nasunúť. Tieto riešenia však postrádali jednoduchosť a najmä eleganciu. Tento magnetický konektor však len priložíte k zariadeniu a on k nemu doslova priskočí v správnej polohe.

Xiaomi Mi Band 5Xiaomi Mi Band 5

Mi Band 5 je maličké zariadenie s rozmermi 46.95 × 18.15 × 12.45 mm a váhou iba 22 gramov. Na ruke ho teda ani nepocítite. Samotné telo malého zariadenia je vyrobené z plastu, ale k nemu sa nedostanete, pretože je zakrytý náramkom. K pohodlnému noseniu prispieva najmä silikónový náramok, ktorý je relatívne mäkký, netlačí a pokiaľ ste muž a máte chlpaté ruky, nebude vás nijako ťahať. Xiaomi uvádza, že zapínanie je vhodné pre ľudí s obvodom zápästia od 15,5 cm do 21,9 cm. Pracka na náramku je z odolného a ľahkého hliníka. Samotné zapínanie náramku bolo spočiatku trochu zdĺhavé, ale po chvíli, keď si naň zvyknete, to zvládnete aj so zatvorenými očami a bude vám to trvať len zlomok sekundy.

Xiaomi Mi Band 5 Xiaomi Mi Band 5 Xiaomi Mi Band 5

Hneď po nasadení na ruku sa náramok rozsvietil a oznámil mi, aby som ho spároval so smartfónom. Pre samotné spárovanie je potrebné si stiahnuť aplikáciu Mi Fit od spoločnosti Xiaomi, ktorá je dostupná pre operačný systém Android verzie 5.0 a vyšší (stiahnuť tu) a tiež pre iOS verzie 10.0 a vyšší od Apple (stiahnuť tu). Spárovanie teda nebude prebiehať klasicky cez sekciu Bluetooth v klasickom menu nastavení. Po stiahnutí a nainštalovaní aplikácie dáte vyhľadať zariadenia a všetko sa udeje automaticky za pár minút. Po spárovaní sa na smart náramku ešte aktualizuje softvér a všetko je pripravené na dosiahnutie vašich cieľov.

 Mi Fit aplikácia dostupná na Google Play      Mi Fit aplikácia dostupná na App Store

Hoci má malý displej, ovláda sa skvelo

Dotykový displej zariadenia má uhlopriečku 1,1 palca a rozlíšenie 129 x 29 pixelov a je krytý tvrdeným 2.5 D sklom a má špeciálnu úpravu proti nevzhľadným stopám po odtlačkoch prstov, ktorá zo skúsenosti naozaj funguje a displej som musel utierať naozaj iba málokedy. Maximálny jas displeja je 450 nitov a je dobre čitateľný aj na priamom slnečnom svetle. Pod displejom je umiestnené dotykové tlačidlo, ktoré slúži na prebúdzanie displeja alebo návrat na základnú obrazovku. Iné tlačidlo na doplnku nenájdete.

Xiaomi Mi Band 5Xiaomi Mi Band 5

Smart náramok Mi Band 5 je vybavený 6 osovým senzorom s nízkou spotrebou energie. 3 osi sú vyhradené pre akcelerometer a ďalšie 3 pre gyroskop, ktorý sníma polohu náramku v priestore. Technológia Bluetooth je v najnovšej verzii 5.0 BLE. Aj takto malé zariadenie má niečo ako pamäť a to konkrétne 512 KB RAM a 16 MB vnútornej pamäte. Ak sa nemýlim, podobné parametre mal môj prvý počítač :-). Lítiovo-iónová batéria má kapacitu 125 mAh a aj keď to na prvý pohľad vyzerá veľmi málo, verte, že táto mikro kapacita si so smart náramkom poradí veľmi dobre. Na jedno nabitie totiž vydrží reálne až 2 týždne.

Xiaomi Mi Band 5 nabíjací konektorXiaomi Mi Band 5 nabíjací portXiaomi Mi Band 5 nabíjací port

Aplikácia Mi Fit je jeho spoľahlivou pravou rukou

Menu náramku je veľmi jednoduché a jeho stredobodom je domáca obrazovka, ktorá zobrazuje čas a ostatné štatistiky podľa zvoleného ciferníka. Tie si môžete sťahovať v aplikácii Mi Fit, ktorá ich následne posiela do pamäte smart náramku. Po ľavej a pravej strane sú vami nastavené najčastejšie využívané funkcie ako počasie, meranie tepu, ovládanie hudby prehrávanej na vašom mobile a podobne. Smerom hore a dole sú potom zoradené všetky funkcie náramku (monitor stresu, meranie srdcového tepu PAI vitalita, budíky, počítadlo krokov, nastavenie cieľov, sledovanie menštruačného a ovulačného cyklu pre dámy či monitorovanie spánku) a nastavenia. Tie sú na náramku iba čiastočné. Upravíte tu napríklad jas displeja, vibrácie, jazyk a podobne. Ak si však budete chcieť nastaviť budík alebo nejakú podrobnejšiu vec, musíte zájsť do aplikácie. Toto riešenie považujem tiež za elegantné. Na čo sa snažiť nastaviť niečo na drobnom displeji, keď to človek môže pohodlne urobiť v smartfóne. A teraz už poďme k mojim postrehom z testovania.

Informácie o sebe samom, ktoré budujú osobné ciele

Na ciferníku som si nastavil zobrazenie denného počtu prejdených krokov, kde som si zvolil cieľ 8000 krokov denne a na náramku som mohol sledovať, či sa hýbem dostatočne veľa. V aplikácii som si potom mohol pozrieť splnenie cieľa pre jednotlivé dni. Druhú funkciu som si nastavil sledovanie srdcového tepu. Ten mi zariadenie meralo každú chvíľu a tak som vedel, čo a kedy môj organizmus zaťažuje. V aplikácii som si potom spätne mohol pozrieť aj tep v priebehu spánku. Skúšal som hodnoty porovnávať aj s certifikovaným tlakomerom a výsledky boli veľmi podobné, takže senzor meria relatívne presne.

Xiaomi Mi Band 5

Asi mojou najobľúbenejšou funkciou však bolo monitorovanie spánkového cyklu. Ak máte počas noci Mi Band 5 na ruke, sleduje ako často sa prehadzujete a v kombinácii so senzormi dokáže určiť, koľko percent noci spíte hlbokým spánkom, koľko plytkejším a kedy ste v takzvanej fáze REM (Rapid Eye Movement), kedy síce spíte, ale niektoré časti mozgu sú akoby v stave bdelosti. Aplikácia Mi Fit následne vyhodnotí výsledky a ukáže vám prehľadné grafy. Následne sa tiež dozviete, ako dobre (alebo zle) ste na tom v porovnaní s inými používateľmi smart náramku alebo vám dá niekoľko odporúčaní, ako spánok zlepšiť. A musím potvrdiť, že to funguje. Počas týždňa sa môj spánok zlepšil. Dopomohla tomu aj funkcia, ktorá vám vibráciami a tiež graficky ukazuje ako máte dýchať v prípade, keď ste pod stresom. Večer mi jedno, dve, takéto cvičenia pomohli rýchlejšie zaspať.

Ráno ma potom náramok budil vibrovaním a jemným zvonením na zápästí, čo je rozhodne príjemnejšie a hladšie prebudenie, ako keď vám začne vedľa hlavy ručať mobil. Celý deň mi chodili notifikácie, na ktoré sa ale na samotnom zariadení nedá odpovedať. Notifikácie na zápästí mi však určite pomohli v tom, že som nemusel priskočiť k mobilu zakaždým, keď niečo píplo.

Aj keď je vydarený, nie je pre každého

Ak by som mal náramku Xiaomi Mi Smart Band 5 niečo vytknúť, tak by to bola určite absencia GPS a NFC. Aj keď Xiaomi na niektorých trhoch predáva aj NFC verziu, mnou testovaný kus bol bez nej. Je škoda nosiť na zápästí náramok a nemať možnosť ním pohodlne platiť v obchode. Čo sa týka GPS čipu, tak na jednej strane chápem, že by jeho prítomnosťou klesla výdrž batérie, ale pokiaľ si chcete zaznamenávať trasu pri behu, musíte mať so sebou mobil. A všetci vieme, aké pohodlné je mať pri sebe mobil pri behu. Celé sa to ale dá ospravedlniť koncovou cenou zariadenia.

Treťou malou výtkou je neprítomnosť nejakého (elegantnejšieho) náramku v balení. Silikón sa veľmi nehodí k obleku a pri oficiálnom oblečení pôsobí lacno, čo môže istej skupine ľudí vadiť. Určite by pomohlo, keby spoločnosť dodávala okrem športového náramku, ešte jeden reprezentatívnejší. Tiež by som prijal možnosť odpovedať na notifikácie aspoň prednastavenými správami, aby som k mobilu musel dobiehať ešte menej. Ale aj v tomto prípade to celé ospravedlňuje cena.

Cena a záver

A keď už hovoríme o cene, tá je nastavená na zhruba 35 €. Tento náramok je teda ideálnou voľbou pre tých, ktorí chcú vstúpiť do sveta smart náramkov a nechcú hneď investovať stovky eur za drahšie smart hodinky. Rovnako bude náramok vyhovovať kvôli svojej váhe ľuďom, ako som ja, ktorým vadia ťažšie veci na zápästí. Naopak, určite si ho nekupujte, ak máte problém so zrakom. Na maličkom displeji toho totiž osoby s horším zrakom veľa neuvidia.

Kompaktné fitness smart náramky typu Mi Band 5 sú dnes u ľudí dlhodobo obľúbené a ja sa vôbec nedivím. Po testovaní mi informácie o spánku, notifikácie na zápästí, či monitoring srdcového tepu začali chýbať až tak, že rozmýšľam nad tým, že si jeden takýto náramok zadovážim pre každý deň. A to sa mi pri testovaní často nestáva.

(Text a foto: Matej Koreň)

↓↓↓ Videorecenzia tu ↓↓↓