Zavrieť ikona
XIAOMI Smart Mi Band 4C: Lacnejší smart náramok by ste hľadali len veľmi ťažko!

XIAOMI Smart Mi Band 4C: Lacnejší smart náramok by ste hľadali len veľmi ťažko!

Spoločnosť Xiaomi v lete stihla predstaviť smart náramok s názvom Smart Mi Band 4C. Hoci som len relatívne nedávno testoval model Xiaomi Mi Band 5 od tohto čínskeho výrobcu, rozhodne sa nejedná o dve rovnaké zariadenia. Aký je teda Smart Mi Band 4C pri reálnom používaní a čo sú jeho silné a slabé stránky? Čítajte ďalej.

Už vybavenejší Smart Mi Band 5 je dostupný za veľmi akceptovateľnú cenu a je tak zariadením určeným pre široké masy. Spoločnosť Xiaomi je ale veľmi dobre známa svojou agresívnou cenovou politikou a preto zrejme nikoho neprekvapí, že do svojho portfólia pred pár mesiacmi zaradila smart náramok určený ľuďom, ktorým sa aj 30, 20 alebo dokonca 15 € za fitness náramok zdá priveľa. S oklieštenou cenou prichádza aj oklieštená výbava, ale napriek tomu sa značke Xiaomi podarilo zachovať tie najhodnotnejšie vlastnosti smart náramku a kompromisy tak prípadných používateľov až tak bolieť nebudú. Neštandardne lacný smart náramok Smart Mi Band 4C si vyžadoval aj niekoľko neštandardných riešení, preto som pri jeho testovaní občas tápal. Ale keď som sa s ním napokon zžil, išlo o príjemného spoločníka.

Xiaomi Smart Mi Band 4C

Ukrytý nabíjací konektor

V krabici nájdete samotný náramok (pre zápästia s obvodom 15 až 19,8 cm) a návod na použitie. V mojom prípade mal náramok konzervatívnu čiernu farbu, ale sú dostupné náhradné náramky aj v tehlovo-oranžovej a vojenskej zelenej farbe, ktoré sú podľa mňa na oko zaujímavejšie. Po vybalení som preventívne niekoľkokrát prezrel krabicu, ale nenašiel som v nej žiadny microUSB kábel. Najprv som to považoval za chybu, ale potom som v návode našiel, že nabíjací USB konektor má náramok zabudovaný na tele. Na jednej strane ide o veľmi praktické riešenie, pretože k nabíjaniu vám stačí USB konektor a nepotrebujete dodatočný kábel, ale na strane druhej budete musieť pre nabíjanie vždy snímať jednu stranu náramku (čo je najmä v začiatkoch trochu neohrabané). 

Xiaomi Smart Mi Band 4CXiaomi Smart Mi Band 4C

Spočiatku som sa bál, že by som mohol USB konektor pri snímaní náramku zlomiť alebo že náramok po čase nebude doliehať. Nič z tohto sa však nepotvrdilo a Xiaomi tu odviedlo dobrú prácu. Trochu som krčil čelo aj pri zasúvaní tohto nabíjacieho konektora do USB portu na rôznych nabíjačkách. Nikdy som totiž nevedel, ktorou stranou ho tam mám vložiť a občas som ho vložil naopak. Pokiaľ ho však neumiestnite správne, náramok sa nabíjať nebude. Dajte si na to teda pozor.

Na jedno nabitie vydrží aj dva týždne

Našťastie, aj pri tomto smart zariadení od Xiaomi platí, že má veľmi slušnú výdrž batérie na jedno nabitie. Kapacita batérie 130 mAh vydrží 14 dní prevádzky, pričom sa nabíja zhruba 2 hodiny. Pokiaľ si zapnete kontinuálne monitorovanie srdcového tepu každú minútu, monitoring spánku a podobne, tak stále z náramku dostanete príjemných 10 dní výdrže na jedno nabitie. Inak k náramku mám ešte jednu poznámku. Je vyrobený z tvrdšieho, na dotyk príjemného silikónu, preto budete prvých pár dní pravdepodobne bojovať pri jeho zapínaní. Po pár dňoch však náramok zmäkne a už to pôjde ako po masle.

Xiaomi Smart Mi Band 4C

Xiaomi Smart Mi Band 4C je zariadenie vážiace 13 gramov. Dizajn zariadenia je hranatý a hodí sa k rôznym typom oblečenia. Dotykový TFT displej má uhlopriečku 1,08 palca, rozlíšenie 128 x 220 pixelov a je krytý tvrdeným 2D sklom. Displej je kvôli jasu 200 nitov dobre čitateľný na priamom slnku, a to aj napriek použitej TFT technológii, ktorá čiernu farbu nezobrazuje tak verne, ako OLED displeje, čo je tiež jedným z kompromisov tohto zariadenia. Tvrdené sklo ale odvádza dobrú robotu pri jeho ochrane a aj keď náramkom zavadíte o kus nábytku, ostane to bez škrabanca. Telo náramku je vodeodolné do 5 ATM a o záznam hodnôt sa stará 3-osový gyroskop a PPG (fotopletysmogramový) monitor srdcového tepu. GPS senzor tu, bohužiaľ, nenájdete.

Skromnejší výbavou, ale nič podstatné mu nechýba

Pod dotykovým displejom sa nachádza dotykové domovské tlačidlo, pre prebúdzanie smart náramku a návrat v menu pri ovládaní. Pohyb v menu je plynulý a rýchly. A som už pri softvéri, ten je rovnaký ako pri iných Xiaomi smart náramkoch. Máte tu úvodnú obrazovku, senzor merania tepu, notifikácie, počasie, ovládanie hudby, nastavenia a 5 fitness režimov (beh, bežecký pás, chôdza, bicyklovanie a freestyle). Náramok podporuje funkciu budíka, takže sa môžete nechať zobúdzať jemným vibrovaním na zápästí. Nastaviť si ho však musíte v aplikácii na smartfóne. Mimochodom, zmenou oproti iným modelom od Xiaomi je, že na spárovanie nepoužívate aplikáciu Mi Fit, ale Xiaomi Wear Lite

Google Play             AppStore

Netuším, prečo sa spoločnosť Xiaomi rozhodla pre dve rôzne aplikácie, ktoré robia v podstate to isté, ale hlavné je, že tu aplikáciu máme. Smart Mi Band 4C podporuje systémy Android 4.4 a novší  (stiahnuť tu) a tiež iOS verzie 10 a novší (stiahnuť tu). Po jednoduchom nainštalovaní a spárovaní náramku v prostredí aplikácie sa dozviete podrobnejšie informácie zozbierané svojim smart náramkom. Grafy tepu, grafy kvality spánku či prejdených krokov a podobne. Viete si tu aj stiahnuť alternatívny ciferník, ktorých je v ponuke asi 30. Pri synchronizácii dát s náramkom (podpora Bluetooth 5.0 BLE) sa mi občas stávalo, že som musel aplikáciu reštartovať, pretože synchronizácia sa akoby zasekla. Neviem, či to bolo spôsobené veľkým množstvom dát, alebo ide len o akúsi softvérovú chybu, každopádne sa mi osvedčilo, že pokiaľ dáta synchronizujem dvakrát denne (ráno a večer), k týmto zamrznutiam nedochádzalo.

Pozastaviť sa musím aj pri senzore srdcového tepu. Ten v globále pracoval dobre a priemerné hodnoty za 24 hodín vám ukážu relatívne presný obraz o vašom pulze, ale občas sa stalo, že mi náramok ukázal výstrahu pred extrémne vysokým tepom. Následne som si ho zmeral medicínskym tlakomerom a bolo to v pohode. Pri porovnávaní hodnôt mi náramok najmä pri záťaži občas ukazoval o 10 pulzov za minútu viac než medicínsky tlakomer. Nakoniec som ale aj tomuto malému problému prišiel „na koreň“. Dôvodom nepresností pri meraní boli chlpy na mojej ruke. Akonáhle som si totiž náramok pri chybnom meraní pritlačil na vnútornú stranu ruky, kde chlpy nemám, meranie bolo v pohode. Na ženských rukách a rukách so svetlejším ochlpením fungoval Xiaomi Smart Mi Band 4C pri meraní srdcového tepu veľmi spoľahlivo.

Xiaomi Smart Mi Band 4C

Neslýchaná cena

Po troch týždňoch používania musím zhodnotiť, že na náramku mi nič podstatné nechýbalo. Krokomer, senzor srdcového tepu, hodiny, notifikácie, predpoveď počasia, sledovanie spánku či fitness režimy (aj keď ich je len 5). Záujemcovia by mohli namietať, že tento model nemá GPS senzor, monitorovanie stresu či obsahu kyslíka v krvi alebo kvalitnejší OLED displej, ale všetky tieto argumenty sa dajú zamiesť jeho dychberúcou cenou. Xiaomi Smart Mi Band 4C totiž stojí iba 19,90 €. Úprimne, to je vec, ktorú do dnešného dňa nechápem. Na ruke nosíte zariadenie od renomovaného výrobcu za cenu dvoch alebo troch obedov v kantíne. Nastala tak doba, keď sa smart zariadenia naozaj stávajú dostupné takmer úplne pre každého.

A hoci má tento model tak trochu zvláštne riešené nabíjanie prostredníctvom konektora ukrytého v náramku, senzor srdcového tepu má problém s chlpatejšími rukami a zapínaniu náramku chvíľu trvá, kým sa podvolí a bude s vami spolupracovať (aj keď možno išlo v tomto prípade len o moju nešikovnosť), pri cene 19,90 € si tento model predo mnou dokáže obhájiť aj tieto kompromisy. Lebo v konečnom dôsledku záleží iba na tom, ako sa používa a používa sa naozaj dobre. Odporúčam ho ako smart zariadenie pre tých, ktorí si chcú vyskúšať výhody smart náramku, ale v možnostiach drahých smart náramkov by sa stratili a ani by ich nedokázali využiť. Práve Xiaomi Smart Mi Band 4C tak pre nich môže byť pomyselnou vstupnou bránou do sveta inteligentných doplnkov.

Kúpiť ihneď - Xiaomi Smart Mi Band 4C

 

↓↓↓ Videorecenzia tu ↓↓↓


Text, foto a video: Matej Koreň