Zavrieť ikona
Xiaomi Redmi Note 9 Pro: Exkluzívny vzhľad, vysoký výkon a pár kompromisov za ľudovú cenu

Xiaomi Redmi Note 9 Pro: Exkluzívny vzhľad, vysoký výkon a pár kompromisov za ľudovú cenu

Spoločnosť Xiaomi už dávno nepatrí k firmám, ktoré vyrábajú lacné čínske smartfóny. Ich kvalita išla rokmi hore a s ním aj cena. Preto sa spoločnosť rozhodla vytvoriť značku Redmi zameriavajúcu sa na cenovo dostupnejšie zariadenia. Používateľ však aj pod touto značkou dostane veľmi solídne pôsobiaci smartfón s dobrou cenou a výkonom, s exkluzívnym vzhľadom a len niekoľkými kompromismi, ktoré mi pri recenzovaní vôbec neprekážali.

Značka Redmi Note je na trhu veľmi dobre etablovaná a spoločnosti Xiaomi už priniesla vyše 110 miliónov predaných kusov, čo môžeme označiť za veľký úspech. Preto nie je prekvapením, že aj tento rok sa spoločnosť Xiaomi rozhodla priniesť už 9. generáciu tohto zariadenia. Spoločne s nami testovaným zariadením Note 9 Pro uzreli svetlo sveta aj modely Redmi Note 9 a Mi Note 10 Lite. Nás ale bude zaujímať práve nami recenzovaná Pro verzia.

Xiaomi Redmi Note 9 Pro

Smartfón je zabalený v klasickej bielej kartónovej krabičke ako každý iný. Zdobí ju len podoba zariadenia a veľký nápis s názvom modelu. Vo vnútri nájdeme menšiu krabičku s dokumentami, návodom na použitie a podobne. V tejto menšej krabičke je umiestnená aj sponka na otváranie šuplíka pre nanoSIM karty a microSDXC karty. Mimochodom, kým väčšina výrobcov dnes volí kombinovaný šuplík, ktorý je buď pre 2 „simky“ alebo pre jednu simku a jednu pamäťovú kartu, ľudia zo Xiaomi si povedali, že budete môcť používať dve karty SIM a microSD kartu zároveň, za čo majú odo mňa palec hore.

Xiaomi redmi Note 9 pro

Ďalej nájdeme v balení gélové ochranné puzdro, ktoré je aj v dnešnej dobe tiež skôr raritou a tiež ochrannú fóliu nalepenú priamo na displeji. Aby nás však výrobca schladil, nepribaľuje žiadne slúchadlá, čo nie je štandardom, ale povedzme si úprimne, aj tak má väčšina z nás nejaké staré slúchadlá doma alebo si kúpi nové podľa svojich potrieb. Obsah balenia završuje 30 wattová rýchlonabíjačka a USB-C kábel.

Xiaomi Redmi Note 9 Pro

Predná strana sa nijako nelíši od iných mobilov. Dominuje jej 6,67-palcový IPS LCD displej s rozlíšením FullHD+ (2400 x 1080 pixelov) s pomerom strán 20:9, chránený odolným sklom Gorilla Glass 5 od spoločnosti Corning. Jeho maximálny jas je 616 nitov, takže problém s jeho čítaním nebudete mať ani na priamom slnečnom svetle. Veľkosť Note-u 9 Pro si uvedomíte až po zapnutí zariadenia. S rozmermi 165,75 mm x 76,68 mm x 8,8 mm (výška x šírka x hrúbka) je smartfón určený najmä pre ľudí, ktorí majú radi veľké smartfóny a veľké displeje. Vďaka nastaveniam v systéme sa však veľmi príjemne ovláda aj jednou rukou. Chce to len trochu času stráveného s nastaveniami.

Xiaomi Redmi Note 9 pro

Váha je 209 gramov, čo nie je málo, ale na takto spracovaný mobil s takto veľkým displejom nejde o nijako závratnú hmotnosť. Na hornej strane displeja je ešte malá dierka, v ktorej sídli 16-megapixelová selfie kamerka poháňaná umelou inteligenciou a vybavená rôznymi praktickými režimami ako Panoráma selfie, skrášľovanie, HDR alebo módom Portrét. V prípade, že sa vám diera v displeji nepáči, v systéme si môžete nastaviť jej skrytie úpravou prostredia. Nad selfie kamerkou je umiestnený reproduktor pre hovory.

Xiaomi Redmi Note 9 Pro

Redmi Note 9 Pro je smartfón klasickej sendvičovej konštrukcie s kovovým rámom medzi sklenenými doskami. Na pravom boku máte umiestnený vyššie spomínaný šuplík na nanoSIM karty a kartu microSD. Na strane ľavej sa udomácnilo tlačidlo pre úpravu hlasitosti a pod ním zapínacie tlačidlo so zabudovanou čítačkou odtlačkov prstov. Tá pracuje rýchlo a spoľahlivo. Akurát jej umiestnenie mne osobne veľmi nevyhovovalo, pretože často sa mi stávalo, že som smartfón chytil do ruky, palec mi automaticky skončil na tlačidle a smartfón sa odomkol. To našťastie vyriešilo 2D odomykanie tvárou. To je rýchle tiež a hoci sa o ňom hovorí ako o menej bezpečnej biometrickej funkcii, ani po niekoľkých pokusoch som ho nedokázal oklamať svojou fotkou.

Xiaomi Redmi Note 9 Pro

Spodná strana obsahuje USB-C konektor, 3,5 mm audio jack konektor pre klasické slúchadlá a tiež hlasitý mono reproduktor. Ten hrá relatívne hlasno a čisto. Chýbajú mu výšky, ale basov má relatívne dosť a pokiaľ nie ste audiofil, určite budete so zvukom spokojní. Mimochodom, či už som s niekým telefonoval klasicky alebo cez hlasitý reproduktor, všetko bolo v poriadku a ani jedna zo strán sa nesťažovala na kvalitu hovoru. Nedá mi však neutrúsiť poznámku, že je veľkou škodou, že spoločnosť Xiaomi nesiahla po hlasitom stereo reproduktore, ktorý sa dnes stáva v zariadeniach štandardom.

Xiaomi Redmi Note 9 Pro

Keď som Note 9 Pro vzal do ruky, ako prvé ma na ňom zaujala jeho farba. Recenzovaný kus bol v zeleno-modrom odtieni nazývanom tropická zelená (Tropical Green), ktorý patrí medzi tzv. gradientné. Jeho vzhľad sa teda mení pri každom pohybe. Ak ste konzervatívnejší typ človeka, určite vás poteší informácia, že v predaji sú aj varianty v bielej farbe Glacier White alebo šedej Interstellar Grey. Modro-zelenú farbu zhruba dvoch tretinách zadnej strany dopĺňal v tomto prípade jemný páskovaný raster, čo pôsobí veľmi sviežo. Druhú vec, ktorú si uvedomíte, že na smartfón s cenou strednej triedy ide o veľmi solídne spracovaný mobil pôsobiaci tak luxusne, akoby stál dvakrát až trikrát viac. Aj tu spoločnosti Xiaomi tlieskam.

Xiaomi Redmi Note 9 Pro

Na zadnej strane nájdeme zariadenia hneď štvoricu objektívov. Ide o 64-megapixelový hlavný objektív, 8-megapixelový širokouhlý, 5 megapixelové rozlíšenie dostal do vienka makro objektív a túto trojicu dopĺňa ešte aj hĺbkový senzor s rozlíšením 2 megapixely. Na prisvetľovanie scény nechýba štandardná vysokovýkonná LED dióda. To, čo ma zaujalo, je režim makro, ktorý ostrí už od vzdialenosti 2 cm, takže ľudia milujúci fotenie hmyzu alebo kvetov si rozhodne prídu na svoje. Prostredie aplikácie fotoaparátu je veľmi prehľadné a ľahko sa v ňom zorientujete. Dobrou správou je, že pre zmenu väčšiny nastavení sa nepotrebujete hrabať v nastaveniach systému, všetko máte na dosah dvoch alebo troch kliknutí.

Xiaomi Redmi Note 9 Pro

Na výber je hneď niekoľko módov fotoaparátu. 64-megapixelové fotografie, režim HDR, spomalené video, PRO režim, makro režim, panoráma či fotky s rozostreným pozadím. Pri poslednom zmieňovanom by som sa chcel pozastaviť a upozorniť, že napriek tomu, že o chod fotoaparátu sa stará umelá inteligencia a rozmazané pozadie pôsobí relatívne dobre, nikdy nechoďte do extrému. Pri rozmazanom pozadí na 100 % už totiž výsledky pôsobia umelo. Najlepšie výsledky som dosiahol s rozmazaným pozadím v rozpätí 30 – 50 %.

K ostatným režimom veľmi nie je čo dodať. Fotoaparát fotí a točí veľmi svižne za dobrých svetelných podmienok a pri nočnom režime dokážete vytvárať aj veľmi príjemné zábery pri nedostatku svetla. Zmienim ešte video, kde jeho maximálne rozlíšenie činí 4K pri 30 snímkach za sekundu. Spomalené video zachytíte pri 120 snímkach za sekundu pri rozlíšení FullHD (1920 x 1080 pixelov) alebo až 720 obrázkoch za sekundu pri HD rozlíšení (1280 x 720 pixelov). Dajú sa tiež použiť rôzne filtre zabudované pre fotografie a video, takže milovníci sociálnych sietí si určite prídu na svoje.

Vyváženosť nájdeme aj v útrobách tohto zariadenia. Výrobca zvolil 8-jadrový procesor Qualcomm Snapdragon 720G vyrábaný 8-nanometrovým procesom s taktom jadra 2,3 GHz, ktorý sa stará o bleskové reakcie celého smartfónu. Je jedno či hráte hry alebo striháte video, všetky reakcie Note-u 9 Pro sú rýchle a bez čakania. Určite tomu pomáha aj 6 GB pamäte RAM, ktorá je na túto kategóriu primerane veľká. Dopĺňa ju 64 alebo 128 GB vnútornej pamäte podľa verzie, ale v tomto prípade je v podstate jedno, ktorú z možností si vyberiete. Smartfón totiž podporuje microSDXC karty až do veľkosti 512 GB (nie je súčasťou balenia), takže zo sebou môžete nosiť teoreticky všetky súbory, ktoré potrebujete.

Čo sa týka bezdrôtového pripojenia, tu máte k dispozícii všetko na čo si len spomeniete. 2,4 a 5 GHz WiFi štandard 802.11 a/b/g/n/ac, podporu 2G, 3G a 4G LTE sietí, Bluetooth 5.0, NFC a navigačné systémy GPS, A-GPS, Galileo, GLONASS či Beidou. 5G siete by ste hľadali márne, ale v zariadení tejto kategórie by to bola skôr rarita, keďže tento typ sietí je ešte len na vzostupe a podporujú ho prevažne iba vlajkové lode. Na Redmi Note 9 Pro nájdete dokonca aj infraport. Ten môže dobre poslúžiť napríklad na ovládanie televízie prostredníctvom aplikácie diaľkového ovládača. Ďalšia vec, ktorá ma vcelku nadchla ako dlhoročného milovníka smartfónov, je prítomnosť klasického FM rádia. Tu je však nutné podotknúť, že ako anténa slúžia pripojené slúchadlá. A keďže výrobca žiadne nepribalil, rádio si užijete až potom, keď nejaké doma nájdete.

Za zmienku stojí aj kapacita batérie zariadenia. Tá sa zastavila na hodnote 5020 mAh, čo je neskutočne veľa a pri používaní je to aj cítiť. Na to, aby ste tento mobil vybili, by ste museli byť nonstop zavesení na internete, fotiť, navigovať sa prostredníctvom GPS a ešte aj hrať celý deň hry. V opačnom prípade nebude problém s týmto smartfónom dosiahnuť výdrž batérie 2 alebo 3 dni. A pokiaľ sa vám batéria aj vybije, v balení je 30 wattová rýchlonabíjačka, ktorá sa postará o rýchle oživenie gigantickej batérie.

Celý smartfón poháňa moderný operačný systém Android 10 od spoločnosti Google s grafickou nadstavbou MIUI 11. Pri nej by som sa chcel na chvíľu zastaviť, je totiž veľmi vydarená. Kým spoločnosti ako Samsung či Huawei sa snažia prispôsobiť používateľský zážitok zariadeniam od spoločnosti Apple, kde je všetko logicky usporiadané a prednastavené, spoločnosť Xiaomi sa rozhodla ísť inou cestou. Grafická nadstavba MIUI 11 využíva plný potenciál operačného systému Android a dovoľuje vám nastaviť prakticky všetko v systéme. Neskôr by však tento model mal dostať aj grafickú nadstavbu MIUI 12.

Ako príklad uvediem optimalizáciu systému. U Samsungov si dáte vyčistiť operačnú pamäť systému jedným tlačidlom a smartfón to všetko urobí za vás. V tomto prípade je to podobné, akurát vám mobil oznámi, čo bude robiť, koľko pamäte na čom ušetríte, vypnutie ktorých funkcií vám ušetrí konkrétne množstvo percent batérie. Jednoducho ste informovaní a máte nad vecami väčšiu kontrolu.

Zabezpečenie telefónu sa odohráva na niekoľkých úrovniach a niekoľkými spôsobmi. Heslo či odtlačkom prsta môžete zabezpečiť smartfón, súbory, oddiely, účty alebo spustenie konkrétnych aplikácií či úkonov. S takouto mierou prispôsobenia sa inde nestretnete. Navyše je MIUI 11 veľmi stabilnou nadstavbou. Počas 2 týždňov intenzívneho testovania sa stalo iba raz, že mi Redmi Note 9 Pro nechcel spustiť aplikáciu fotoaparátu. Aj tento drobný problém ale vyriešil obyčajný reštart zariadenia. Inak všetko šliapalo ako hodinky.

V telefóne máte hneď po spustení nainštalované Google aplikácie a tiež aplikácie od spoločnosti Xiaomi, takže si môžete vybrať, ktoré budete používať. Nenájdete tam žiadny zbytočný bloatware, ktorý by vám chcel výrobca nanútiť. Aj úroveň prispôsobenia systému pomocou tém je na dobrej úrovni a v obchode s témami nájdete platené kúsky ale tiež také, ktoré sú úplne zadarmo. Celkovo by som označil grafickú nadstavbu MIUI 11 ako veľmi vydarený pokus o zachovanie hlavných predností operačného systému Android 11 v spojitosti spraviť z mobilu Xiaomi Redmi Note 9 Pro smartfón veľmi príjemný na používanie.

Už viackrát som v tomto článku spomenul cenu a fakt, že tá je na dané špecifikácie viac než priaznivá. Redmi Note 9 Pro kúpite za sumu pod 300 eur, čo by som si ešte pred niekoľkými rokmi nevedel predstaviť. Pri slepom teste by som mobil označil cenovkou skôr 700 eur.

Xiaomi Redmi Note 9 Pro

Za pár stoviek tak dostanete smartfón, ktorý je krásny, výkonný, stabilný, s príjemným používateľským prostredím a skvelými funkciami, ktoré v cenovo podobných smartfónoch iných značiek len tak nenájdete. Aby som však nebol iba pozitívny, zhrniem na záver tých pár kompromisov. Jedným z nich je, že smartfón sa dodáva bez slúchadiel. Zamrzela aj absencia stereo reproduktora. Hodilo by sa napríklad aj bezdrôtové nabíjanie. Po tom všetkom si však Xiaomi Redmi Note 9 Pro chytíte do ruky, cítite tú kvalitu materiálov a tešíte sa z toho, ako to celé funguje. A to všetko len za pár stoviek eur. Výborne Xiaomi!