Zavrieť ikona
XIAOMI Redmi Note 10S: Keď sa základ stretne s prémiovými špecifikáciami

XIAOMI Redmi Note 10S: Keď sa základ stretne s prémiovými špecifikáciami

Xiaomi je výrobca, ktorý sa v poslednom štvrťroku dostal na druhé miesto v predajoch mobilov hneď za spoločnosť Samsung. Svojich priaznivcov značka dlhodobo zásobuje veľmi zaujímavými modelmi, ktoré sa v záplave modelov od konkurencie rozhodne nestratia. A ani dnes recenzovaný Xiaomi Redmi Note 10S nie je žiadnou výnimkou.

Jedná sa o jeden zo štvorice modelov zo série Redmi Note 10. Tá zahŕňa základný Redmi Note 10, jeho 5G verziu, vylepšený Redmi Note 10S a tiež prémiový Redmi Note 10 Pro. A práve „desaťesko“ je určené ľuďom, ktorí nie sú úplne spokojní so základným modelom Redmi Note 10, ale zároveň si nechcú priplácať za model PRO. 10S je tak akýmsi kompromisom výrobcu a už podľa nadpisu zrejme tušíte, že výrobcovi sa podarilo priniesť naozaj zaujímavé zariadenie.

Xiaomi Redmi Note 10S balenie

Balenie a dizajn – také bežné od Xiaomi

Balenie nijako zvlášť neprekvapí. Ak už vlastníte nejaký smartfón od Xiaomi, viete, že v bielej kartónovej krabici môžete očakávať smartfón, manuál, rýchlonabíjačku, spinku na vyberanie SIM kariet, USB-a na USB-C kábel a tiež gélové puzdro. Ochranná fólia na displeji hneď z výroby sa v tomto prípade nekoná, preto si sklo či fóliu nezabudnite zakúpiť rovno s telefónom.

Dizajn zariadenia tiež nijako nevybočuje zo zabehnutých koľají tohto čínskeho výrobcu. Zadnej strane dominuje jemne vystúpený modul fotoaparátu a tiež matná povrchová úprava. Okrem mnou testovaného šedého variantu Onyx Gray sa „10esko“ dá kúpiť aj v bielej Pebble White a gradientnej modrej Ocean Blue. Na niektorých svetových trhoch sa predáva aj veľmi zaujímavá fialovo-čierny variant Starlight Purple, ktorý imituje hviezdnu oblohu. U nás ho však nedostanete. Tiež sa nenechajte zmiasť tým, že na rôznych trhoch sú farebné varianty nazývané inak, ide však vždy o tie isté farby smartfónu. Jedná sa len o marketingovú záležitosť.

Dolná strana obsahuje 3,5 mm audio jack konektor, mikrofón, USB-C konektor a hlasitý reproduktor, ktorého stereo pár nájdeme na hornej strane, rovnako ako aj infraport pre ovládanie smart zariadení. Stereo reproduktor v tejto kategórii zariadení nie je samozrejmosťou, takže jeho prítomnosť ma vcelku potešila. Hrá dostatočne hlasno a veľmi kvalitne bez ohľadu na to, akú hudbu na ňom prehrávate. Zvuk je ale trochu stredový, čo zas ale v tejto cenovej kategórii nijako zvlášť neprekvapí. V rámci konkurencie v tejto cenovej kategórii sa stále jedná o dobrý výsledok.

Xiaomi Redmi Note 10S sloty     Xiaomi Redmi Note 10S konektory

Po stranách schováva dobrú výbavu

Na pravej strane nájdeme štandardné tlačidlo na ovládanie hlasitosti a tiež zapínacie tlačidlo so vstavanou čítačkou odtlačkov prstov. Tá je kapacitná a ako to už pri tejto technológii býva, odomykanie je záležitosťou zlomku sekundy. Navyše si túto biometrickú funkciu môžete skombinovať s odomykaním tvárou a tým pádom sa vám smartfón odomkne bez toho, aby ste si uvedomili, ktorou z týchto technológií sa smartfón odomkol. V tomto ohľade ponúka Redmi Note 10S maximálny komfort.

Na tej ľavej sa nachádzajú len dvierka pre dve nanoSIM karty a pamäťovú kartu microSD. Slot nie je hybridný, takže do neho vložíte všetky tri prvky naraz. Čo sa hodí, keď používate dve SIM karty a zároveň sa nechcete vzdať rozšírenia pamäte prostredníctvom microSD kariet. Dvierka pre karty majú po obvode gumené tesnenie, aby smartfón spĺňal certifikáciu odolnosti IP53, čo v tejto kategórii vidím naozaj rád. Nejde však o kompletnú ochranu pred vodou a nečistotami. Označenie IP53 znamená, že telefón je chránený pre nánosmi prachu a je odolný voči kvapkajúcej vode pri naklonení zariadenia do 60 stupňov. Takže by mal byť bez problémov použiteľný v daždi. Samozrejme, snažte sa ho napriek tomu chrániť.

Krásny AMOLED displej a výkon, ktorý uspokojí

V rukách pôsobí „desaťesko“ relatívne kompaktným a tenkým dojmom, takže väčšine používateľov nebude problém ovládať ho jednou rukou. Hlavne pokiaľ máte stredne veľké alebo väčšie ruky. Displej s uhlopriečkou 6,43 palcov s rozlíšením 2400 x 1080 pixelov je technológie AMOLED, čo je veľké plus oproti Notu 9S, ktorý používal LCD technológiu. Zobrazenie farieb a špeciálne čiernej farby je na dobrej úrovni a s maximálnym jasom 1100 nitov nebudete mať problémy s jeho používaním ani na priamom slnku. Túto maximálnu hodnotu svietivosti displeja smartfón dosahuje pri automatickom nastavení jasu. Jediné s čím sa budete musieť „uskromniť“ v rámci displeja, je bežná obnovovacia frekvencia 60 Hz, pretože na nejakú sa už nedostalo. Ak ste ale doteraz nepoužívali smartfón s vyššou obnovovacou frekvenciou displeja, rozhodne sa budete z jeho kvality tešiť. Tu v Xiaomi nešetrili.

Xiaomi Redmi Note 10S telefón     Xiaomi Redmi Note 10S displej

Na Slovensku sa Redmi Note 10S predáva so 6 GB RAM a 64 GB alebo 128 GB vnútornej pamäte. V Xiaomi zvolili procesor MediaTek Helio G95 vyrábaný 12 nm procesom s grafickou kartou Mali G76. Výkon čipu sa vyrovná Qualcommu Snapdragon 732G, ktorý výrobca použil v lepšie vybavenom Redmi Note 10 Pro. V OpenCL teste aplikácie Geekbench 5 dosiahol Redmi Note 10S skóre 2227 bodov, čo ho radí v tabuľke niekam k mobilom ako POCO F1 alebo Xiaomi Mi 9T Pro. V teste procesora sa zas s 506 bodmi (single-core) a s 1672 (multi-core) bodmi zaradil pred smartfón Samsung Galaxy A71. Tabuľkovými hodnotami som teda ostal mierne zaskočený, pretože pri reálnom používaní som nadobudol pocit, že ide o výkonnejšie zariadenie.

Výkonu je teda naozaj dostatok a súčasné hry si zahráte bez nejakého sekania a to aj na najvyšších detailoch. Pri bežnom používaní sa smartfón vôbec nezadýcha, všetko je rýchle a plynulé. Určite má na tom zásluhu aj operačný systém Google Android 11 a grafická nadstavba MIUI 12.5. Už dávnejšie som sa totiž presvedčil, že táto dvojka dokáže pracovať veľmi efektívne

Xiaomi Redmi Note 10S nabíjanie

Kapacita batérie a nabíjanie sú na túto triedu ukážkové

Zvyšok výbavy v rámci konektivity je vcelku bežný. Wi-Fi a/b/g/n/ac, Wi-Fi Direct, Wi-Fi hotspot, Bluetooth verzie 5.1, infračervený port, GPS, GLONASS, GALILEO, FM rádio. Zdôraznil by som, že model 10S má oproti klasickej 10 naviac funkciu NFC, ktorá sa hodí napríklad pri bezkontaktnom platení.

Batéria má kapacitu okrúhlych (a celkom štandardných v tejto triede) 5000 mAh, takže pri bežnom používaní môžete počítať s dvoma dňami výdrže na jedno nabitie. Celkovo patrí výdrž zariadenia k tým lepším. Navyše si v nastaveniach môžete vybrať čiernu tému, ktorá pri AMOLED displeji šetrí energiu, poprípade si zapnúť niektorý zo šetriacich režimov. Veľmi ma potešilo 33 wattové rýchlonabíjanie, ktoré za 30 minút nabije smartfón na viac než polovicu a 100 % dosiahnete za zhruba hodinu a štvrť nabíjania. Aj výdrž a nabíjanie teda patrí k prémiovým vlastnostiam na tomto modeli.

Hlavný fotoaparát je skvelý, tie ostatné ujdú

Pri pohľade na zadnú stranu nikomu neunikne modul fotoaparátu vybavený až štyrmi objektívmi a tiež LED diódou. Hlavný fotoaparát64 MPX, pričom štandardne fotí 12 megapixelové fotografie s použitím technológie Pixel Binning. Širokouhlý fotoaparát8 megapixelov a ešte tu máme hĺbkový senzor a tiež makro objektív, pričom obidva dostali do vienka po dva megapixely.

(pozn. Fotografia zachytená hlavným objektívom smartfónu Xiaomi Redmi Note 10S)

Xiaomi Redmi Note 10S - hlavný objektív

Rozlíšenie 64 megapixelov je hlavný rozdielom medzi „eskovým“ modelom a štandardným Redmi Note 10, ktorý má rozlíšenie pri hlavnom fotoaparáte „len“ 48 megapixelov. Aj keď fotografie z mobilov rozhodne nie sú len o megapixeloch, vyššie rozlíšenie v tomto prípade umožňuje zhotovovať detailnejšie fotky aj za horšieho svetla. Fotky z hlavného fotoaparátu sú naozaj pekné a ostré. Na výber máte nočný režim, režim PRO, fotenie v plnom rozlíšení či skenovanie dokumentov. Jedine pri nočnom režime som spozoroval prehnaný zásah softvéru do spracovania fotografií a tak som fotky v noci zhotovoval radšej bez neho a dodatočne si ich upravil v nejakom editore.

(pozn. zľava fotografia zachytená hlavným objektívom smartfónu Xiaomi Redmi Note 10S a sprava zachytená širokouhlým objektívom smartfónu Xiaomi Redmi Note 10S)

Xiaomi Redmi Note 10S - hlavný objektív     Xiaomi Redmi Note 10S - širokouhlý objektív

Širokouhlý objektív trpí podobnými nedostatkami ako všetky širokouhlé objektívy. To znamená, že fotky majú nižší dynamický rozsah a rozostrené okraje fotografií. Makro napriek svojmu rozlíšeniu dokáže vytvárať vcelku prijateľné snímky, opäť ale platí, že najmä za dobrého svetla. Hĺbkový senzor väčšinou odvedie svoju robotu v rámci rozostrenia pozadia obstojne. Problémy má len v prípade, že sa fotografovaný objekt príliš hýbe.

(pozn. zľava fotografia zachytená makro objektívom smartfónu Xiaomi Redmi Note 10S a sprava zachytená v režime Rozostrenie pozadia pomocou smartfónu Xiaomi Redmi Note 10S)

Xiaomi Redmi Note 10S - makro objektív     Xiaomi Redmi Note 10S - rozostrenie pozadia

Ľudí, ktorých zaujíma video, poteším, pretože Redmi Note 10S ho dokáže zaznamenávať v rozlíšení až 4K pri 30 snímkoch za sekundu. Samozrejmosťou je spomalené, či zrýchlene video. 4K video však nie je stabilizované, takže ak chcete robiť plynulejšie videá a nemáte nejaký stabilizátor na smartfón, odporúčam prepnúť na Full HD video, tam sa totiž stabilizácia už nachádza a ten rozdiel je badateľný.

Cena a záver

Xiaomi Redmi Note 10S som používal zhruba dva týždne a dojem, ktorý vo mne tento kúsok zanechal, je rozhodne kladný. Oceňujem displej, výkon, výdrž batérie, rýchlosť nabíjania a tiež výsledky fotoaparátu, teda najmä toho hlavného. Potešil 3,5 mm audio jack konektor, certifikácia odolnosti IP53 a technológia NFC, ktorá ešte ani dnes nie je úplným štandardom v tejto kategórii. V mnohých ohľadoch tak ide o značne vylepšený model, či už ho porovnávate s minuloročným Redmi Note 9S alebo Redmi Note 10.

Xiaomi Redmi Note 10S smartfón

Ak by som mu mal niečo vytknúť, tak rozhodne by som chcel, aby výrobca k sebe kvalitatívne viac priblížil všetky objektívy. Jeden totiž fotí veľmi dobre a ostatné, povedzme, že uspokojivo. Inak mu ale veľmi nemám čo vytknúť. Chýbali mi síce v systéme také tie softvérové vychytávky ako sú rôzne video filtre a podobne, ale to je môj osobný problém, keďže nie som cieľovou skupinou tohto zariadenia. Navyše sa tieto veci dajú doinštalovať prostredníctvom aplikácie.

V čase písania recenzie sa Xiaomi Redmi Note 10S predáva v eshope Mobilonline za cenu 229 Eur alebo 249 Eur, podľa toho, po akom pamäťovom variante siahnete. Na výber máte 64 GB alebo 128 GB, ale vzhľadom na fakt, že smartfón podporuje aj pamäťové karty microSDXC, nie je potrebné nutne kupovať vyššiu pamäťovú verziu. Na strane druhej, rozdiel je iba 20 eur a vnútorné úložisko smartfónov dokáže dáta spracovávať rýchlejšie než pamäťové karty. Rozhodnutie je teda stále na vás a vašich preferenciách.

Kúpiť ihneď

 

Foto, text a video: Matej Koreň

 

(pozn. fotografie zachytené fotoaparátom s dvojnásobným priblížením smartfónu Xiaomi Redmi Note 10S)

   Xiaomi Redmi Note 10S - 2x zoom     Xiaomi Redmi Note 10S - 2x zoom