Zavrieť ikona
Xiaomi Mi Smart Antibacterial Humidifier: Úľava pre astmatikov a alergikov s prvkami umelej inteligencie

Xiaomi Mi Smart Antibacterial Humidifier: Úľava pre astmatikov a alergikov s prvkami umelej inteligencie

Až keď som si v súvislosti s dnešnou recenziou otvoril aplikáciu Mi Home a snažil som sa tento produkt nájsť pre spárovanie so smartfónom, zistil som, aké obrovské množstvo zariadení pre smart domácnosť vyrába čínska značka Xiaomi. Boli ich doslova desiatky. Tento raz som testoval inteligentný zvlhčovač vzduchu Xiaomi Mi Smart Antibacterial Humidifier alebo ako sa hovorí po slovensky – Xiaomi Mi inteligentný antibakteriálny zvlhčovač vzduchu. Sen o inteligentnej domácnosti je tak pre bežných ľudí oveľa dostupnejší, než tomu bolo doteraz.

Na recenziu som dostal smart doplnok do domácnosti, ktorý sa bude hodiť v týchto pandemických časoch, ale určite vám spríjemní klímu v domácnosti aj počas nadchádzajúceho horúceho leta. Dokonca mne ako alergikovi spríjemnil aj neskorú zimu, ako sa neskôr dozviete. Tento smart zvlhčovač vzduchu sa ukázal ako veľmi účinný pri zlepšovaní kvality ovzdušia a to ho nijako aktívne nečistí. Len obohacuje o blahodarnú vodnú paru. Pred jeho testovaním som bol zvedavý najmä na to, či tento (zjednodušene povedané) výrobník pary stojí za to si zaobstarať. Tak si to poďme rozobrať na drobné.

Xiaomi Mi inteligentný antibakteriálny zvlhčovač vzduchu

Sen o inteligentnej domácnosti

Xiaomi Mi Smart Antibacterial Humidifier (budem ho nazývať jednoducho zvlhčovač), je zabalený v strohej kartónovej krabici a okrem samotného zvlhčovača v nej nájdete záručný list a návod na použitie v niekoľkých svetových jazykoch a tiež v slovenčine. Mám doma jeden aromatický difuzér od Xiaomi, preto ma po vybalení prekvapila veľkosť tohto zariadenia. Jedná sa o monolitické zariadenie valcovitého tvaru s výškou cez 35 centimetrov a priemerom kruhovej základne 19 centimetrov, ktoré váži 1,9 kilogramu. Zvlhčovač je z bieleho matného plastu a pôsobí veľmi solídne. Naštastie v Xiaomi mysleli aj na to, aby dobre vyzeral, takže v zariadenej obývačke či izbe nebude pôsobiť ako päsť na oko, ale ako dizajnový doplnok.

Xiaomi Mi inteligentný antibakteriálny zvlhčovač vzduchuXiaomi Mi inteligentný antibakteriálny zvlhčovač vzduchu

Je väčší než očakávate

Zariadenie sa skladá z troch základných častí. Na vrchu je tenký plastový kruhový kryt, strednou (a najväčšou časťou) je nádržka na vodu, ktorá má na vrchnej strane označenie maximálneho možného naplnenia a na prednej strane je umiestnený aj priezor v podobe úzkeho pásika, aby ste vedeli, koľko vody vám v nádržke ešte ostáva. A napokon základňu tvorí UV svetlo s krytom a ultrazvukový mechanizmus uložený v spleti rôznych priehradiek na pretekanie vody. UV svetlo ničí baktérie a vírusy, takže sa nemusíte báť, že by vám tento spoločník v domácnosti servíroval nejaké patogény. Pri ožiarení UV lamou totiž hynú, čím sa vzduch sterilizuje. Ultrazvukový mechanizmus pre vznik pary je veľmi kvalitný. Kmitá až 1,7 milióna krát za sekundu a vodu zo zásobníka rozbíja na drobné kvapôčky o veľkosti 1 až 5 mikrónu.

Xiaomi Mi inteligentný antibakteriálny zvlhčovač vzduchuXiaomi Mi inteligentný antibakteriálny zvlhčovač vzduchu

Xiaomi Mi inteligentný antibakteriálny zvlhčovač vzduchuXiaomi Mi inteligentný antibakteriálny zvlhčovač vzduchu

V minulosti som už niekoľko zvlhčovačov používal a pokiaľ ich ultrasonický mechanizmus vodu nerozbíja na dostatočne malé kvapôčky, môže sa vám v miestnosti tvoriť hmla, poprípade vlhnúť nábytok pod zvlhčovačom, kde para dopadá. Hoci som mal tento smart zvlhčovač od Xiaomi pustený nepretržite niekoľko dní, ani jedna z týchto vecí nenastala.

Prevedenie je veľmi kvalitné

Zvlhčovač má na sebe dve tlačidlá a elektrický kábel. Predné tlačidlo je kruhové a lemuje ho pás LED diód, ktoré sú rozdelené na štyri sekcie. Pri zapnutí sa rozsvieti prvá štvrtina, kedy prebieha jemné zvlhčovanie. Pri opätovnom stlačení sa rozsvieti aj druhá štvrtina, a para začne prúdiť zo zariadenia v strednom tempe. Ďalším stlačením tlačidla sa dostanete na tri svietiace štvrtiny a najsilnejší mód zvlhčovania. Pri štvrtom stlačení sa vám rozsvieti celý kruh okolo zapínacieho tlačidla a aktivuje sa automatický mód. Tento však využijete najmä pri spárovaní zariadenia so smartfónom.

Xiaomi Mi inteligentný antibakteriálny zvlhčovač vzduchuXiaomi Mi inteligentný antibakteriálny zvlhčovač vzduchu

Pre spárovanie bude potrebné stiahnuť si do smartfónu aplikáciu Mi Home a vytvoriť si Xiaomi účet, pokiaľ ho ešte nemáte. Následne otvorte aplikáciu a v pravom hornom rohu kliknite na znamienko plus a následne v zozname smart doplnok nájdite tento zvlhčovač. Zoznam obsahuje aj fotky, takže ho nájdete relatívne rýchlo. Potom je potrebné nájsť Wi-Fi tlačidlo na zadnej strane, tesne nad elektrickou šnúrou a podržať ho 2 sekundy, až sa ozve niekoľko pípnutí. V aplikácii zadajte názov a heslo vašej domácej siete Wi-Fi, potom sa pripojte mobilom cez Wi-Fi na sieť, ktorú vytvorí zvlhčovač a po spárovaní budete opäť automaticky pripojení k vašej domácej Wi-Fi sieti a v zozname smart doplnkov Mi Home už nájdete zvlhčovač.

Po prvotnom spárovaní so smartfónom, je ovládanie veľmi jednoduché

Znie to trochu náročne, ale ku všetkému budete vyzvaný aplikáciou počas procesu, takže v konečnom dôsledku to vôbec nie je zložité. Jedinou nevýhodou je, že aplikácia nekomunikuje po slovensky. Budete si teda musieť poradiť s angličtinou, nemčinou, španielčinou, francúzštinou alebo iným dostupným jazykom.

Po spárovaní je už ovládanie naozaj jednoduché. Cez appku Mi Home môžete meniť režimy zvlhčovania, vypínať či zapínať zvuky a svetlo, ktoré zvlhčovač produkuje alebo si jednoducho nastaviť časový úsek, kedy má zvlhčovač pracovať. Dostupný je aj spomínaný automatický režim, pri ktorom si môžete nastaviť požadovanú relatívnu vlhkosť vzduchu v percentách a zvlhčovač sa bude automaticky zapínať a vypínať, aby klímu vo vašej domácnosti udržiaval v presne vymedzenom rozsahu. Na výber je rozmedzie 40 – 70 % vlhkosti v miestnosti.

Tu mi nedá nespomenúť ešte jednu vec. Suchý vzduch nie je zdravý pre naše sliznice, ale prílišné vlhko môže v domácnosti narobiť tiež problémy. Odborníci odporúčajú v domácnosti udržiavať vlhkosť 30 až 60 %, pretože pri vlhkosti (a teple) nad 65 % sa veľmi začína dariť plesniam, čo nie je úplne ideálne pre ľudské zdravie. Počas leta, keď je však vzduch horúci a suchý najmä v mestách a panelákoch však môže tento pomocník pomôcť zlepšiť dýchanie. Najmä pokiaľ ste astmatik alebo alergik.

Málo vlhkosti škodí, ale priveľa tiež

A aká je teda moja osobná skúsenosť s týmto smart zvlhčovačom? Stručne povedané – veľmi dobrá. Sám som alergik a viem, aké nepríjemné môže byť prašné prostredie. Bývam síce v dome, ale keďže v priebehu zimy sa u nás kúri v krbových kachliach, vzduch je často ťažký a suchý. Po zapojení tohto zvlhčovača a nastavení vlhkosti na 60 % bol v priebehu pol hodiny vzduch výrazne sviežejší. Dýchalo sa ľahšie a mal som pocit, akoby som dýchal vzduch kdesi v lese pri potoku. Taktiež som zaznamenal zníženú prašnosť. Pokiaľ je totiž vzduch vlhký, mikroskopické kvapôčky sa viažu na prachové častice a svojou váhou ich strhávajú k zemi.

Xiaomi Mi inteligentný antibakteriálny zvlhčovač vzduchu

V lete si viem predstaviť, že keby sa do nádržky s vodou pridalo niekoľko kociek ľadu, klíma by bola neskutočne príjemná. Osvedčil sa mi najmä automatický režim, ktorý udržiaval konštantnú vlhkosť vzduchu a zapínal a vypínal zvlhčovač podľa potreby. Nádržka na vodu má 4,5 litra, čo vám vydrží zhruba na 7 až 10 dní prevádzky. Pokiaľ sa voda minie, hlavné tlačidlo začne blikať na červeno. V Xiaomi odporúčajú používať filtrovanú alebo destilovanú vodu, aby sa vám vo zvlhčovači neukladal vodný kameň, čo značne predĺži životnosť tohto zariadenia.

Xiaomi Mi inteligentný antibakteriálny zvlhčovač vzduchu

Pomocník na leto i na zimu ovládaný hlasom

Technologickí nadšenci určite využijú možnosť ovládať tento smart doplnok hlasom prostredníctvom Google Asistenta či Amazon Alexy. Hlasová asistentka Siri od Apple žiaľ so zariadením (zatiaľ) spolupracovať nedokáže. Rovnako môžete toto zariadenie zdieľať s inými členmi domácnosti, aby tak mal prístup k jeho ovládaniu každý. Do aplikácie Mi Home sa dajú pridať kamery, osvetlenie, regulátor teploty a množstvo iných smart doplnkov, ktoré urobia z vášho domova skutočnú smart domácnosť bez potreby špeciálnej brány.

Zvlhčovač Mi Smart Antibacterial Humidifier bol pre mňa veľmi príjemným prekvapením. Ako alergikovi mi umožnil doma vytvoriť dýchateľnejšie prostredie a čistejšie dýchacie cesty. Neostávajú po ňom vlhké miesta na nábytku, netvorí sa hmla v miestnosti, jeho nádržka je dostatočne veľká a ovládanie prostredníctvom aplikácie či hlasových povelov je veľmi pohodlná. Navyše pokiaľ by bol niekto vyznávačom gombíkov, môže ho kľudne ovládať výlučne týmto spôsobom. Aj keď vzhľadom na jeho možnosti by to bola škoda. Xiaomi Mi Smart Antibacterial Humidifier nájdete v eshope Mobilonline.sk.

Kúpiť ihneď – Xiaomi Mi inteligentný antibakteriálny zvlhčovač vzduchu

↓↓↓ Videorecenzia tu ↓↓↓

Text, foto a video: Matej Koreň