Zavrieť ikona
youtube icontiktok iconfacebook iconinstagram icon
Obľúbené produktyObľúbené ikona
Porovnávanie produktovPorovnanie ikona
Xiaomi Mi 11: Extrémna vlajková loď z Číny

Xiaomi Mi 11: Extrémna vlajková loď z Číny

Spoločnosť Xiaomi si rokmi vybudovala meno značky, ktorá dokáže svojim fanúšikom naservírovať pekne nadizajnované smartfóny za nízke ceny. V priebehu rokov sa však aj jej portfólio smartfónov rozrastá a tak sa medzi nimi nachádzajú aj smartfóny, ktoré nie sú lacné, no svojim výkonom a vlastnosťami sa radia medzi najlepších. Napriek tomu, že Xiaomi Mi 11 nie je úplne dokonalý, niektorými svojimi vlastnosťami dokáže konkurenciou doslova povytierať podlahu.

Balenie – veľká krabica a veľa muziky v nej

Xiaomi Mi 11 dorazil v bielej kartónovej krabici s jednoduchým dizajnom, jej veľkosť však dávala tušiť, že buď pôjde o veľký smartfón alebo bude k smartfónu pribalené aj bohaté príslušenstvo a tieto obidve moje domnienky sa ukázali ako pravdivé. V krabici sa okrem smartfónu nachádza aj USB-A na USB-C kábel, relatívne veľká nabíjačka, dokumentácia, gélové ochranné puzdro, redukcia z USB-C konektora na 3,5 milimetrový slúchadlový jack konektor a tiež spinka na vyberanie dvierok pre karty SIM.

Xiaomi Mi 11

Skrytým, ale o to príjemnejším prvkom je ochranná fólia nalepená na displeji smartfónu rovno z výroby. Tá sa síce už po pár dňoch používania jemne poškriabala, ale nejde o nič strašné. Fólia jednoducho vydrží menej ako tvrdené sklo a hodí sa najmä pre obdobie, kým si človek takéto sklo k novému smartfónu zadováži. K dokonalosti tak chýbajú iba pribalené slúchadlá, ktoré však už dávno nie sú u nových smartfónov štandardom a ja sa tak teším, že výrobca pribalil všetko ostatné.

Dizajn – krásny kus smartfónu

Keď som smartfón po odbalení vzal po prvýkrát do rúk, spomenul som na Samsung Galaxy S21+. Presne rovnaký pocit som mal totiž aj z neho. Plochou veľký smartfón s neskutočne tenkým dizajnom a chladivý pocit v rukách z použitého kovu a skla. Váha 194 gramov rozmerom 164,3 x 74,6 x 8,1 nesmierne pristane a musím uznať, že všetky tieto vlastnosti iba prispeli k dobrému pocitu zo zariadenia.

Zadná strana je v tomto prípade šedej farby Midnight Gray s matným povrchom tvoreným ochranným sklom Gorilla Glass 5. Xiaomi však tento smartfón predáva aj v modrej Horizon Blue, v bielej Cloudy White a niekoľkých ďalších, poprípade v oranžovej či fialovej verzii so zadnou stranou potiahnutou eko-kožou. U nás sa však pravdepodobne najčastejšie stretnete s modrým a šedým variantom, ktoré sú určené pre slovenský trh.

Xiaomi Mi 11

Matné sklo na zadnej strane pôsobí veľmi sviežo a moderne a príjemne sa drží v ruke. Pri stlačení sa jemne prehýba, ale môžete byť bez obáv, vôbec nepôsobí lacným dojmom. Aj odtlačky prstov sa mu vo väčšej miere vyhýbajú, aj keď stále sa tam nejaká tá šmuha zachytí. Zadnú stranu zdobí veľký štvorcový modul fotoaparátov a tiež nápis Xiaomi 5G, čo dáva tušiť, že aj tento čínsky kúsok je pripravený na 5G siete novej generácie.

Xiaomi Mi 11

Kovový rám plný prvkov

Rám z lešteného hliníka je zosilnený v rohoch a na vrchnej a spodnej strane. Na ľavej strane je úplne prázdny, ale pravá strana obsahuje tlačidlo vypínania a zapínania a tiež združené tlačidlo na ovládanie hlasitosti. Tlačidlá pôsobia veľmi kvalitne. Horná strana ukrýva netradične jeden z dvojice stereo reproduktorov, ktoré ladila legendárna značka Harman/Kardon. Vedľa nájdete ruchový mikrofón a vedľa IR diódu alebo po starom infraport. K infraportu je v systéme priradená aplikácia Mi Ovládanie, ktorou môžete spárovať smartfón s fotoaparátom, televízorom či akýmkoľvek smart zariadením, ktoré nájdete v jej rozsiahlom zozname a tie ovládať pohodlne na diaľku. Je to drobnosť, ale veľmi praktická.

Xiaomi Mi 11Xiaomi Mi 11Xiaomi Mi 11

Zvuk od Harman/Kardon

Na spodnej strane sú dvierka pre dve nanoSIM karty, primárny mikrofón, USB-C 2.0 port s funkciou USB On The Go a druhý stereo reproduktor. Inak stereo reproduktory hrajú veľmi hlasno a čisto aj pri vyššej hlasitosti, jediné, čo mi trochu chýbalo boli basy v piesňach, ktoré si to vyžadujú. Niežeby absentovali úplne, zvukový prejav hodnotím na výbornú, ale pri najlepších smartfónoch si dovolím vytknúť aj takéto na malé detaily.

Predná strana je chránená ochranným sklom Gorilla Glass Victus a na nej je ešte nalepená spomínaná ochranná fólia. Displej je zahnutý vo všetkých štyroch smeroch, pričom na bokoch zariadenia výraznejšie. Nie vždy som mal dobré skúsenosti pri bočne zahnutých displejoch, ale tu sa mi pri používaní nikdy nestalo, že by som dlaňou náhodne spúšťal aplikácie alebo stláčal klávesnicu pri písaní.

V ľavom hornom rohu na používateľa žmurká 20-megapixelová selfie kamerka, ktorá je vybavená funkciou odomykania tvárou. V kombinácii s optickým senzorom odtlačkov prstov ide o neskutočné biometrické kombo, ktoré je v tomto prípade aj spoľahlivé. Síce som počul niekoľko názorov, že optická čítačka odtlačkov prstov je nespoľahlivá a niekedy vám smartfón jednoducho neodomkne, ja osobne som sa s tým ale nestretol. Pravdepodobne šlo len o softvérovú záležitosť, ktorú výrobca už odstránil.

Xiaomi Mi 11

Displej patrí k tomu najlepšiemu, čo v mobiloch dostanete

6,81-palcový AMOLED zobrazovač má šialené rozlíšenie 3200 x 1440 pixelov, 120-hertzovú obnovovaciu frekvenciu a maximálny jas až 1500 nitov. Pomer strán je 20:9 a nájdeme tu aj podporu HDR10+. Ten displej je taký ostrý, že nemáte šancu vidieť jednotlivé pixely. Dokonca, aj keď som ho fotil makro objektívom, tak boli pixely miniatúrne.

Farebné podanie (100% DCI-P3 profil či 10-bitové podanie farieb), kontrast, jas, obnovovacia frekvencia, skrátka všetky jeho parametre sú v takej kvalite, že jeho jedinou chybou je vyššia spotreba energie. Preto vám odporúčam pri bežnom používaní v nastaveniach zvoliť tmavú tému systému, znížiť rozlíšenie displeja na Full HD a pokiaľ si nepotrpíte na extrémne plynulé animácie, tak vypnúť aj 120-hertzovú obnovovaciu frekvenciu. Výrazne tým narastie výdrž batérie smartfónu.

Xiaomi Mi 11

Nabíjanie rýchlejšie ako blesk

A keď už som pri batérii, tá má kapacitu 4 600 mAh, čo v súčasnosti nie je nijako závratná hodnota (už najlacnejšie smartfóny majú batérie s vyššou kapacitou) a už vôbec nie na mobil s takýmto High-tech displejom, ale Xiaomi mi opäť vyrazilo dych svojim nabíjaním, takže ku kapacite batérie som následne nemal žiadnu výčitku. Priložená nabíjačka má totiž výkon až 55 wattov, bezdrôtovo nabijete smartfón s výkonom až 55 Wattov a na palube je aj 10-wattové reverzné bezdrôtové nabíjanie.

Suma sumárum, za 30 minút nabijete smartfón na 80 % a zhruba za necelých 50 minút na 100%. Smartfón sa s priloženou nabíjačkou dobíja tak rýchlo, že Xiaomi Mi 11 zobrazuje aj desatinné miesta percent a tie pribúdajú takmer každú sekundu. Neskutočné. Takto si predstavujem nabíjanie moderných smartfónov. V Xiaomi sa im to veľmi zjednodušene podarilo tak, že batériu rozdelili na dve, ktoré sa nabíjajú súčasne.

Xiaomi Mi 11Xiaomi Mi 11

Čo sa týka výdrže, tak tu to bude veľmi závisieť na vás. Ak smartfón ráno zoberiete z nabíjačky a celý deň sa budete hrať, necháte displej so zapnutými všetkými jeho vlastnosťami na plno, poprípade budete mať zapnuté 5G, Bluetooth či GPS, tak už poobede si môže zapýtať nabíjačku. Ale pri klasickom používaní s miernym zreteľom na úsporu energie si môžete smartfón vychutnávať 1,5 – 2 dni. Našťastie vám v tomto pomôže aj samotným mobil, pretože v jeho nastavení sa ukrýva centrum pre Batériu a výkon, kde okrem rôznych tipov či úkonov pre zvýšenie výdrže nájdete hneď aj dva režimy pre šetrenie energie.

Výkon, ktorý konkurencii zavarí

To že je smartfón rýchly som si všimol hneď po jeho zapnutí a niet divu. Čip Qualcomm Snapdragon 888 s 8-jadrovým procesorom a grafickou kartou Adreno 660 je tým najvýkonnejším, čo si dnes v smartfóne s Androidom môžete priať. K tomu 8 GB RAM a tiež možnosť zvoliť si 128 GB alebo 256 GB vnútornej pamäte. Tá sa však nedá rozšíriť pomocou pamäťových kariet, takže vám odporúčam siahnuť po tom s väčším úložiskom. Megalomanský je totiž aj fotoaparát, ktorému sa budem venovať o chvíľu a súbory z neho vám dokážu zapratať pamäť len také fukoty. Smartfón disponuje najnovšími verziami všetkých dostupných technológií, medzi ktoré patria už spomínané 5G siete, Wi-Fi 6 či Bluetooth v5.2, všetky dostupné navigačné systémy, NFC a podobne. V tomto smere chýba tak akurát klasické rádio, ktoré však môžete nahradiť internetovým.

Grafická nadstavba MIUI 12.1 sa učí od konkurencie a robí to veľmi dobre

Asi najlepšie o samotnom výkone zariadenie povie test Geekbench 5, ktorý používam na referenčné porovnanie výkonu. Xiaomi Mi 11 v ňom naložilo aj takým mobilom ako sú Samsung Galaxy S21 Ultra 5G, Samsung Galaxy S21 5G, OnePlus 8 Pro či Galaxy Note20 Ultra 5G. Pri reálnom používaní to, samozrejme, zrejme nespozorujete, pretože všetky zariadenia sú extrémne výkonné. Ale pokiaľ sa Xiaomi podarí v budúcnosti priniesť pre tento mobil nasledujúce verzie operačného systému Android, mohlo by to znamenať, že vaša „mi jedenástka“ tu s vami môže pobudnúť ešte pekne dlhú dobu. Inak ešte dodávam, že smartfón sa pri výdatnejšom hraní trochu zahrieva, ale to je pri týchto výkonnostných monštrách takým štandardom.

Zariadenie pracuje pod taktovkou najnovšieho Androidu 11 s grafickou nadstavbou MIUI 12.1. Táto grafická nadstavba sa u mňa začína predierať na stupienok víťazov. Pretože na rozdiel od One UI od Samsungu, ktorá vo svojej účelnosti a jednoduchosti pripomína skôr iOS, MIUI je akousi steroidmi nabúchanou verziou Androidu a po stránke prispôsobenia ho zlepšuje takmer v každom ohľade. Chcete notifikačné centrum po vzore Apple? Nech sa páči. Chcete usporiadané menu nastavení po vzore Samsungu? Nech sa páči. Chcete ešte viac? Nech sa páči. Na smartfóne si môžete nastaviť každý detail a všetko pritom pôsobí dizajnovo čisto, premyslene a logicky. Za všetko spomeniem výber animácie pre odomknutie prsta, výber animácie pre notifikačné svetlá po boku displeja, skrášlenie pre video hovory (niežeby som ho používal J) a takto by som mohol pokračovať.

Xiaomi Mi 11

Fotoaparát pre kreatívcov s miliardami možností

Keďže mi už dochádzajú superlatívy a ešte ma čaká jedna podstatná nadupaná časť tohto smartfónu a tou je fotoaparát, prejdem rovno k nemu. Hlavný objektív na zadnej strane má rozlíšenie 108 megapixelov (resp. 27 megapixelov s aktívnou funkciou pixel binning), pričom objektív je stabilizovaný. Druhý z objektívov je širokouhlý a disponuje rozlíšením 13 megapixelov, no a trojicu uzatvára 5-megapixelové makro.

Xiaomi Mi 11

Pri hlavnom fotoaparáte nemám čo dodať. Fotky sú ostré, farby dobré, stabilizácia funguje ako má a nočný režim dokáže za zlého osvetlenia výrazne pomôcť fotkám aj videám. Širokouhlý objektív je na tom tiež veľmi dobre. Aj keď tu sú už zjavné mierne kompromisy v kvalite, čo je však dané konštrukciou objektívu. Kontrast snímok je nižší, farby menej výrazné a najmä po krajoch záberov sa môže objaviť znížená ostrosť snímok. Nie je to však taký priepastný rozdiel v kvalite ako pri niektorých smartfónoch strednej triedy.

(pozn. Fotografia vytvorená hlavným objektívom Xiaomi Mi 11)

Fotografia vytvorená hlavným objektívom Xiaomi Mi 11

(pozn. Fotografia vytvorená širokouhlým objektívom Xiaomi Mi 11)

Fotografia vytvorená širokouhlým objektívom Xiaomi Mi 11

(pozn. Fotografia vytvorená 2-násobným zoomom Xiaomi Mi 11)

Fotografia vytvorená 2-násobným zoomom Xiaomi Mi 11

Makro má štandardné rozlíšenie 5 megapixelov, ale fotografia z neho patria k tomu najlepšiemu, čo môžete v mobiloch nájsť. Holt, kto chce profesionálne makro, musí si kúpiť zrkadlovku. Makro zábery z Mi 11 pre propagáciu na sociálnych sieťach či osobné potešenie rozhodne nesklamú.

(pozn. Fotografia vytvorená makro objektívom Xiaomi Mi 11)

Fotografia vytvorená makro objektívom Xiaomi Mi 11Fotografia vytvorená makro objektívom Xiaomi Mi 11Fotografia vytvorená makro objektívom Xiaomi Mi 11

8K video, ktoré však zaberá dosť miesta

Smartfón dokáže nahrávať video v rozlíšení HD, Full HD, 4K až pri 60 snímkoch za sekundu a dokonca 8K. 8K video je pritom veľmi dobrej kvality. Upozorňujem však, že už 4K rozlíšenie dnes bohato postačuje a keďže už 8K video o dĺžke sekúnd môže zaberať stovky megabajtov, pre neprítomnosť pamäťových kariet ho vnímam skôr ako dobrý marketingový ťah. Stabilizácia videa je zvládnutá veľmi dobre a za jej výsledky by sa nemusel hanbiť ani digitálny fotoaparát.

Osobitnou kapitolou je softvér fotoaparátu, ktorý je síce veľmi komplexný, ale je spracovaný veľmi dobre a všetko tak nastavíte na pár kliknutí. Ak patríte ku kreatívnym dušiam, určite potešia rôzne filtre, režimy videa (ako magické priblíženie, režim pro, duálne video a podobne) a tiež možnosť nastaviť si chovanie fotoaparátu pri rôznych akciách. Z telefónu sa dajú dostať naozaj pekné zábery, stačí sa len trochu pohrať.

(pozn. Prostredie fotoaparátu)

Prostredie fotoaparátu

Cena a záver

Hoci v tomto prípade nejde o lacný smartfón od Xiaomi, ľudia zaujímajúci sa o tento typ smartfónu určite nebudú mať z jeho ceny hlavu v smútku. Verzia so 128 GB vnútornej pamäte vás vyjde na 759 Eur a 256-gigabajtová verzia na 819 Eur. Ako som už spomínal skôr, rozhodne porozmýšľajte nad verziou s väčším úložiskom, pretože obsah vytváraný týmto smartfónom plní pamäť veľmi rýchlo.

Xiaomi Mi 11 patrí do obľúbeného radu Mi, ktorý som si začal všímať už od začiatku, ale vždy som naň nahliadal ako na lacnejšiu alternatívu k iným smartfónom. „Mi jedenástka“ však svojim výkonom a vlastnosťami presvedčila, že s čínskymi smartfónmi je potrebné rátať ako s plnohodnotnými súpermi v ringu. Aj keď nemá podporu microSD kariet, ani oficiálnu certifikáciu odolnosti (hoci o istú mieru odolnosti voči vode a prachu sa v Xiaomi postarali), batéria by mu pristala o niekoľko stoviek mAh vyššia a v takomto smartfóne by som si prial 3,5 mm audio jack konektor, nedajú sa mu uprieť jeho prednosti, ktoré ma jednoducho nenechali dlho smútiť nad tým, čo som v tomto smartfóne nedostal, ale naopak, tešiť sa z toho, čo mám a o to predsa pri používaní našich každodenných smart pomocníkov ide, nie?

Kúpiť ihneď Xiaomi Mi 11

↓↓↓ Videorecenzia tu ↓↓↓

Text, foto a video: Matej Koreň


(pozn. Fotografia s rozostrením pozadia)

Fotografia s rozostrením pozadia

(pozn. Nočný režim)

Nočný režim

(pozn. Fotografia vytvorená 108 Mpx fotoaparátom Xiaomi Mi 11)

108 Mpx fotografia