Zavrieť ikona
Xiaomi Mi 10T Lite: Vyvážený 5G smartfón „za facku“

Xiaomi Mi 10T Lite: Vyvážený 5G smartfón „za facku“

Nie je to tak dávno, čo sa na trhu objavili prvé smartfóny s podporou rýchlych 5G sietí. Ich masívnejšiemu rozšíreniu tiež bránil fakt, že mnoho štátov nasadzovalo 5G technológiu len veľmi pomaly. Doba sa však zmenila a už aj na Slovensku operátori vo vybraných oblastiach 5G ponúkajú, ba čo viac, začína pribúdať aj 5G zariadení a to dokonca v strednej triede. Xiaomi Mi 10T Lite je smartfónom presne z tohto súdka. Stačí však podpora 5G pripojenia k úspechu? Dozviete sa v dnešnej recenzii.

Telefón Xiaomi Mi 10T Lite bol predstavený koncom minulého roka po boku svojich vybavenejších bratov Mi 10T a 10T Pro. Ide v podstate o smartfón POCO X3 NFC, ktorý dostal nový procesor a podporu 5G sietí. Z rodiny mobilov Mi 10T je síce najskromnejším (a najlacnejším) zariadením, zároveň má však podľa mňa najväčší potenciál. Tie najlepšie (a najdrahšie) smartfóny si totiž kupuje len malá skupina ľudí. Väčšinu predajov tvoria modely, ktorým nejaké tie top funkcie chýbajú, no pri bežnom používaní sú veľmi spoľahlivými spoločníkmi a navyše za cenu, ktorá majiteľovi neutrhne vrecko s peňaženkou. V Xiaomi sú si tejto skutočnosti vedomí a preto sa už dlhšiu dobu mobily tejto čínskej značky stávajú jasnou voľbou pre stále viac ľudí. Po zrecenzovaní Mi 10T Lite to vyzerá tak, že tento model bude ďalším obľúbencom v poradí.

Xiaomi Mi 10T Lite

Vyvážená krása

Smartfón je zabalený v bielej kartónovej krabici s jednoduchým dizajnom a okrem samotného mobilu v nej zákazník nájde aj návod, USB-C dátový kábel, rýchlonabíjačku, spinku na vyberanie dvierok na SIM karty a tiež silikónový obal, ktorý ochráni váš novým mobil pre neželanými pádmi. Obal je priehľadný a má matnú povrchovú úpravu. Jediná otázka tak vyvstáva nad jeho životnosťou, keďže tieto obaly majú sklon na po čase žltnúť a v priebehu mesiacov tak už nemusia vyzerať tak dobre ako na začiatku. Mobil však toto puzdro ochráni a navyše je zadarmo. To je super.

Xiaomi Mi 10T Lite

Keď som Mi 10T Lite vzal do rúk, potešili ma jeho rozmery. Hoci mám radšej menšie mobily, lebo sa lepšie držia v ruke a s rozmermi 165,4 x 76,8 x 9 mm sa v tomto prípade jedná o vyslovene veľký smartfón, aj do priemerne veľkých rúk sadne tak akurát. Podobné je to i s jeho hmotnosťou. 214,5 gramu je v rukách cítiť, takže rozhodne nemáte pocit lacného „plasťáku“. Na druhej strane, telefón nie je ani príliš ťažký. Jednoducho aj v tomto smere ide o vyvážené zariadenie.

Obrovský displej a pár kompromisov k tomu

Na tomto kúsku techniky ma veľmi upútalo matné ochranné sklo (Gorilla Glass 5) použité na zadnej strane v gradientnej farbe Rose Gold Beach. Pastelová modrá v kombinácii s pastelovou ružovou vyzerá exkluzívne, perleťový odtieň meniaci svoju farbu vo svetle a matná povrchová úprava robia tento mobil zaujímavým. Po tomto svetlom variante budú zrejme siahať najmä dámy, ale farby sú natoľko decentné, že ani v chlapských rukách nebude táto farebná kombinácia pôsobiť neprirodzene. Konzervatívnejším používateľom sú k dispozícii aj ďalšie dva zaujímavé farby tohto modelu. Tmavošedá Pearl Gray a tmavomodrá Atlantic Blue.

Zaujímavosťou je, že bočný rám telefónu, ktorý sa tvári ako kovový, je v skutočnosti z plastu. Aj tu sa teda šetrilo. Nemusíte sa však obávať, sám som na tento fakt prišiel až potom, čo som si to o Mi 10T Lite prečítal. Telefón je veľmi pevný a príjemne ťažký. Na bočnej strane nájdete tlačidlo ovládania hlasitosti a pod ním zapínacie tlačidlo s integrovanou čítačkou odtlačkov prstov. Je skvelé, že na túto biometrickú funkciu výrobcovia úplne nezanevreli, pretože obzvlášť pri umiestnení v zapínacom tlačidle, je jej používaní extrémne komfortné a rýchle.

Predná strana sa nesie v znamení obrovského 6,67-palcového displeja. Ten je staršej technológie IPS TFT, ale jeho kvalita je nadpriemerná. Rozlíšenie Full HD+ (2400 x 1080 pixelov), jas 450 nitov alebo TÜV Rheinland certifikácia pre znížené vyžarovanie modrého svetla sú dobrými hodnotami. V kocke, ak na smartfóne radi pozeráte videá, toto bude smartfón pre vás. O zvukovú stránku sa stará dvojica stereo reproduktorov na spodnej a vrchnej strane. Reproduktor na vrchu hrá trochu tichšie ako ten na spodnej strane, ale to je len môj postreh, pri počúvaní hudby či pozeraní videa si to všimne len málokto. Celkovo je zvukový prejav trochu stredový, ale dostatočne hlasný a kvalitný aj pri maximálnej hlasitosti.

Xiaomi Mi 10T Lite

Žmurkne 120-krát za sekundu

Displej kryje 2.5D sklo Gorilla Glass 5 a keď sa lepšie prizriete, zistíte, že výrobca naň už nalepil aj ochrannú fóliu, takže vám Mi 10T Lite ušetrí ďalšie eurá. Displej má aj špeciálne módy pre čítanie (Reading mode 3.0) a zobrazovanie obsahu na priamom slnku (Sunlight display 3.0) a musím uznať, že obidva fungujú spoľahlivo.

To, čo však robí displej tohto mobilu výnimočným je 120 Hz obnovovacia frekvencia. Po vybalení z krabice je, z nejakého mne neznámeho dôvodu, nastavená klasická obnovovacia frekvencia 60 Hz, ale v menu nastavení si ju môžete ľahko prepnúť. A keď tak urobíte, garantujem vám, že už si ju nikdy neprepnete naspäť. Animácie a pohyb v menu sú totiž plynulejšie a dodávajú dojem luxusu. Ide tak len o drobnosť, ale dosť podstatnú, keďže väčšinu obsahu a funkcií konzumujeme práve zrakom.

V súvislosti so 120 Hz obnovovacej frekvencie sa však pripravte na mierne horšiu výdrž (cca o 20 %). V globále by však tento smartfón mal pri bežnom používaní vydržať 2 dni na jedno nabitie. A keď už budete nabíjať jeho 4 820 mAh batériu, pomôže vám v tom 33 wattová rýchlonabíjačka, ktorá ju nabije za niečo viac než hodinu prostredníctvom moderného USB-C konektora. Ten je umiestnený na spodnej strane vedľa reproduktora a 3,5 mm audio jack konektora pre slúchadlá. A na záver tohto odseku menej príjemná správa. V rámci kompromisov sa na bezdrôtové nabíjanie nedostalo, budete si teda musieť vystačiť s káblom.

Xiaomi Mi 10T Lite

Prekvapivo dobrý pre hráčov

Inak v Xiaomi evidentne mysleli na vyváženosť tohto telefónu. Procesorom je totiž veľmi výkonný, ale pritom úsporný osemjadrový Snapdragon 750G. Dopĺňa ho 6 GB RAM a 64 alebo 128 GB vnútornej pamäte. Ak by sa vám to málilo, môžete si toto úložisko rozšíriť prostredníctvom microSD kariet, ktoré majú miesto v šuplíku na vrchnej strane spolu s kartami SIM. Množné číslo naznačuje, že ide o dualSIM smartfón. Simky podporujú všetky typy sietí od pôvodnej 2G až po 5G generáciu.

Xiaomi Mi 10T Lite

Aj keď je Mi 10T Lite telefónom niekoľkých kompromisov, potešujúcou správou je, že ide o zariadenie vhodné aj pre hráčov. Čip Snapdragon 750G dostal od Qualcommu do vienka niekoľko pokročilých technológií ako umelú inteligenciu, ktorá predĺži životnosť batérie až o 200 dní či zaručí plynulejšie online hranie, Elite Gaming pre bohatšiu grafiku, ktorú spracúva grafika Adreno 620 GPU. Xiaomi ako bonus pre hráčov pridáva špeciálne menu, ktorým môžete počas hrania hry ovládať niektoré súčasti smartfónu. Počas hrania podáva smartfón vyrovnaný výkon a neseká. Ak aj nie ste zrovna hráči, jeho skrytý výkon dáva záruku, že pri bežných činnostiach sa len tak nezadýcha.

Z každého systému malá trocha

A plynule sa tak dostávame k softvéru. Mi 10T Lite prichádza so starším Androidom 10, ale výrobca už začal používateľom rozosielať aktualizáciu na Android 11. Vzhľadom na to, že ide o smartfón, ktorý je starý len pár mesiacov, s veľkou pravdepodobnosťou sa naň dostane aj Android verzie 12 a možno aj Android 13, takže v tomto sme by s ním nemali byť žiadne problémy. Nad systémom je natiahnuté grafické rozhranie MIUI 12, ktoré je vcelku fajn odladené, len občas sa kde tu niečo zatrhne, ale prevažnú väčšinu času je práca s prostredím plynulá a rýchla.

Keď som sa chvíľu s telefónom hral, nadobudol som pocit, že MIUI 12 je takým výberom prvkov z prostredí konkurencie. Najmä nový ovládací panel, ktorý sa sťahuje z pravej strany a notifikačná lišta sťahujúca sa z pravej strany veľmi silno pripomína operačný systém iOS. Ak však nie ste fanúšikom takéhoto riešenia, v nastaveniach si viete vybrať aj klasický ovládací panel systému Android.

Hneď jedným dychom však dodávam, že nejde o kritiku ohľadom kopírovania prvkov od konkurencie. Je dobré, keď niekto dokáže zobrať to najlepšie z konkurenčných systémov a spojiť to do funkčného celku. A rozhranie MIUI 12 bežiace na Androide ako celok funguje. Prostredie je rýchle a stabilné. Kritikou však bude jedna celkom otravná (avšak riešiteľná) vec, ktorou je množstvo predinštalovaného softvéru od Xiaomi nachádzajúce sa v telefóne hneď pri prvom spustení. Našťastie, väčšina nechcených predinštalovaných appiek sa dá dodatočne odinštalovať, takže nutne nemusia zaberať priestor v pamäti.

Osobitnú časť by som chcel venovať prostrediu fotoaparátu. To je na mňa mierne nelogické, ale je to spôsobené najmä tým, že obsahuje extrémne veľa možností a režimov. Našiel som tu všetko na čo som si len spomenul, spomalené video, makro, panorámu, dokonca vytváranie klonov na fotkách a tiež vo videu, farebné filtre, nočný režim... a takto by som mohol pokračovať. Ak ste vášnivý kreatívec, budete doslova krochkať šťastím.

Hlavný fotoaparát a tie ostatné

Ešte skôr, než sa dostanem k hlavnému fotoaparátu, zastavím sa pri selfie kamerke, ktorá je umiestnená do výrezu v strede displeja v jeho vrchnej časti. Má rozlíšenie 16 megapixelov a nahráva video až do veľkosti Full HD (1920 x 1080 pixelov) pri 30 snímkoch za sekundu. Dokáže však zhotovovať aj spomalené video, panoramatické selfie, podporuje nočný režim alebo funkciu Palm Shutter, ktorá aktivuje spúšť fotoaparátu tlesknutím pri fotení skupinových fotografií z väčšej diaľky. Milovníkom sociálnych sietí sa bude hodiť aj umelá inteligencia AI Beautify, ktorá vylepší váš vzhľad na fotkách. Trochu ma rušilo, že aj pokiaľ som tento skrášľovací režim vypol, nejaká forma vylepšenia tam ostala a na selfie obrázkoch som vyzeral ako prepudrovaný.

Xiaomi Mi 10T Lite

Fotoaparát na zadnej strane mobilu má hneď 4 objektívy doplnené o prisvetľovaciu LED diódu. Menovite sa jedná o hlavný 64-megapixelový fotoaparát, širokouhlý 8-megapixelový fotoaparát a makro objektív s hĺbkovým senzorom, ktoré dostali nadelené po dva megapixely. Hlavný objektív je vybavený skvelým senzorom Sony IMX 682, ktorý robí za dobrého svetla naozaj skvelé fotky. Senzor je vybavený funkciou Quad-Bayer, ktorá spája 4 megapixely do jedného a zhotovuje obrázky s efektívnym rozlíšením 16 megapixelov. Pri slabšom svetle je na fotografiách badateľný mierny šum a pokles kontrastu, ale stále ide o dobré výsledky. Podobné je to aj u videa, ktoré môžete natáčať až do rozlíšenia 4K pri 30 snímkoch za sekundu.

Xiaomi Mi 10T Lite

Za dobrého svetla, dobré výsledky

Širokouhlý objektív má podstatne menej megapixelov, ale stále zhotovuje na túto kategóriu relatívne akceptovateľné snímky. Čakajte však menej kontrastu a menej sýte farby, čo sa však dá softvérovo vylepšiť po zhotovení fotografie. Vrásky na čele sa mi však objavili pri makro objektíve. Hoci funkciu makro v smartfónoch považujem za veľmi kreatívnu, nechápem, prečo týmto objektívom výrobcovia nenadelia viac megapixelov. Makro fotografia je totiž najmä o detailoch a pokiaľ makro fotografia nemá detaily, nedá sa využiť inak ako na sociálnych sieťach. Hĺbkový senzor produkuje pekne rozmazané pozadie a aj režim Portrét funguje ako má, pokiaľ fotografujete statický objekt. Ak sa však budete snažiť odfotiť rýchlejšie sa pohybujúci objekt v tomto režime, výsledok nebude až taký dobrý.

Trochu ma mrzí, že výrobca nedoprial tomuto mobilu žiadny teleobjektív. Ak si teda chcete scénu priblížiť, budete v základe odkázaný na softvérový 2-násobný zoom, ktorý znižuje kvalitu fotografií. Ak využijete až 10-násobný digitálny zoom, ktorého softvérová podoba v aplikácii fotoaparátu mi inak trochu pripomína ten zo Samsungov, fotky budú vyslovene nekvalitné. Foťte preto radšej bez zoomu. Aplikácia fotoaparátu je vcelku prepracovaná a bavili ma najmä rôzne špeciálne režimy. S režimom Vlog môžete natáčať krátke videosekvencie, ktoré softvér efektami spojí do prekrásneho zostrihu. Režim klon vás zas dokáže naklonovať na fotkách či vo videu. Kreatívne duše si skrátka prídu na svoje.

Aby som to celé zhrnul, fotoaparát za istých podmienok dokáže produkovať skvelé fotky. Ak ste používateľom, ktorý sa fotografiami prezentuje na sociálnych sieťach alebo ich len udržiava v mobile či počítači, zrejme budete s týmto smartfónom (a konkrétne jeho fotoaparátom) viac než spokojní. Postarajú sa o to aj všemožné režimy fotoaparátu, pridávanie efektov a rámčekov, mód kaleidoskop, makro video, nočný režim, HDR a podobne. Ak však chcete fotky aj tlačiť na väčšie formáty alebo s nimi aj ďalej pracovať, zvážte niektorý z lepšie vybavených modelov radu MI 10T.

Xiaomi Mi 10T Lite

Cena a záver

Po dvoch týždňoch používania musím zhodnotiť, že model Xiaomi Mi 10T Lite má našliapnuté stať sa minimálne rovnako obľúbeným mobilom ako boli jeho predchodcovia. Chýba mu síce niekoľko funkcií ako bezdrôtové nabíjanie, teleobjektív či IPX certifikácia odolnosti voči vode a prachu. Dva objektívy majú na mňa dosť nízke rozlíšenie (aj keď hlavný fotoaparát, ktorým budete fotiť najčastejšie, má skvelé rozlíšenie) a rám telefónu je iba z plastu namiesto kovu. Je ale potrebné sa na to pozrieť inak.

Xiaomi Mi 10T Lite

Ak by ste mali všetky tieto vlastnosti, pravdepodobne by išlo o vlajkovú loď, ktorá by vás stála aspoň tisícku. S niekoľkými kompromismi však boli inžinieri v Xiaomi schopní navrhnúť 5G zariadenie s veľkým a kvalitným displejom, dobrou výdržou batérie či výkonom vhodným aj na hranie hier, ktoré bude prevažnej väčšine používateľov funkčne viac než bohato postačovať, pričom niektoré z funkcií bežní používatelia ani nevyužijú. A to všetko len za cenu 260 až 300 €, podľa pamäťovej verzie. To už je úplne iná káva v prípade smartfónu, ktorý nemá jednoznačne slabé miesto, však?

Ak máte možnosť využívať 5G siete, ale doteraz ste neboli ochotní platiť za 5G smartfón vysoké ceny, alebo ak jednoducho hľadáte smartfón na úrovni, ktorý pôsobí luxusnejšie a chcete, aby vám vydržal nejakých pár rokov, pravdepodobne by ste Xiaomi MI 10T Lite mali zvážiť. Najmä, pokiaľ si skúsite prezrieť ponuku konkurenčných značiek. Tie v tejto cenovej kategórii neponúkajú takto sebavedomo a reprezentatívne pôsobiace mobily.

Kúpiť ihneď

↓↓↓ Videorecenzia tu ↓↓↓

Text, foto a video: Matej Koreň