Zavrieť ikona
XIAOMI Haylou GT1: Malé vzrastom, veľké zvukom

XIAOMI Haylou GT1: Malé vzrastom, veľké zvukom

Spoločnosť Xiaomi má vo svojom extrémne širokom portfóliu produktov aj bezdrôtové slúchadlá. Medzi mnohými modelmi nájdete aj dnes recenzovaný kúsok s názvom XIAOMI Haylou GT1, malé ľahké slúchadlá, ktoré síce nie sú dokonalé, ale po zvukovej stránke vám dajú viac, než za čo si zaplatíte.

V rámci techniky som býval k lacným produktom dosť skeptický. Platíte si totiž za technológie a komponenty, ktoré sa nedajú vyvinúť a vyrobiť zadarmo. Preto, keď je niečo lacné, zrejme to bude horšie než zvyšok konkurencie. Aspoň tak som to vnímal. V posledných dvoch - troch rokoch sa ale presviedčam, že v súčasnosti tento názor prestáva platiť. Technológie sa totiž vyvíjajú rýchlo a tie staršie (hoci veľmi dobré), si často nájdu miesto práve v lacnejších produktoch.

Xiaomi Haylou GT1

Model Haylou je jedným z mála lacných bezdrôtových slúchadiel, ktoré som vyskúšal. V rámci konzervatívnosti mám totiž rád drahšie kúsky. Keďže som sa zvukom živil dlhé roky, veľmi rýchlo som prišiel na to, že bezdrôtové technológie nemusia vždy fungovať spoľahlivo. Ako som však spomínal vyššie, doba pokročila a možno je načase zmeniť názor. Haylou GT1 by totiž zvukovo obstáli aj v takej konkurencii ako sú bezdrôtové slúchadlá Apple AirPods alebo Samsung Galaxy Buds.

Xiaomi Haylou GT1

V balení nájdete všetko potrebné

Balenie je maličké a po otvorení v ňom nájdete drobnú plastovú krabičku so slúchadlami v tvare vajíčka, nabíjací microUSB kábel, návod v čínštine, angličtine a priložený návod v slovenčine a náhradné silikónové špunty do uší. Krabička so slúchadlami je taká ľahká, akoby bola prázdna. Ukrýva ale dve miniatúrne bezdrôtové slúchadlá, pričom každé váži iba 3,5 gramu a spolu s krabičkou vážia dokopy len 29 gramov.

Xiaomi Haylou GT1Xiaomi Haylou GT1

Krabička je matná, tmavošedá až čierna, pokojne ju schováte do dlane. Na vrchnej strane má logo a nápis Haylou, čo v preklade znamená „Ahoj”. Značka Haylou je inak OEM výrobcom gigantu Xiaomi, takže pre neho vyrába bezdrôtové slúchadlá. Na zadnej strane nájdeme nabíjací microUSB kábel a vedľa neho diódu stavu batérie. Spodná strana tohto malého puzdra obsahuje technické informácie o produkte.

Xiaomi Haylou GT1Xiaomi Haylou GT1Xiaomi Haylou GT1

Magnet, ktorý sa postará o bezpečnú úschovu

Krabička má magnetické otváranie, takže by sa vám z nej slúchadlá nemali vytratiť. Tie sú, mimochodom, vyrobené z rovnakého materiálu ako puzdro a tiež sú v ňom magneticky uchytené. Pre ich drobnú veľkosť sa mi z neho občas zle vyťahovali. Ale nešlo o nič strašné. Na vrchu slúchadiel máte informačnú diódu, ktorá má niekoľko funkcií. Vo všeobecnosti dióda signalizuje červenou farbou vypnutie, vybitie a bielou farbou nabitie či pohotovostný režim. Na slúchadlách je nasadený stredný pár silikónových špuntov, ktoré som si tam aj nechal, lebo mi sadli celkom presne. Okrem nich dostanete s balením aj malé a veľké.

Xiaomi Haylou GT1Xiaomi Haylou GT1

Na dotykové ovládanie si je potrebné navyknúť

Tieto slúchadlá musíte prvýkrát spárovať so smartfónom manuálne podržaním dotykovej plôšky po dobu 1,5 sekundy. Neskôr sa vám ale už 95 % času pripoja väčšinou automaticky, ak nie, stačí podržať na dotykovej plôške prst. Vypnete ich vložením do krabičky alebo podržaním prsta po dobu 4,5 sekundy, až kým dióda nezačne svietiť na červeno.

Dotykové plôšky majú niekoľko funkcií:

Dvojitý dotyk na ľavé slúchadlo - predchádzajúca skladba

Dvojitý dotyk na pravé slúchadlo - nasledujúca skladba

Dotyk na ktoromkoľvek slúchadle - prehrávanie/pauza

Dvojitý dotyk na ktorékoľvek slúchadlo - prijatie/zrušenie hovoru

Držanie dotykovej plôšky počas hovoru po dobu 1 sekundy - ignorovanie prichádzajúceho hovoru

Trojitý dotyk na ľavé slúchadlo -  aktivácia hlasového asistenta smartfónu

Trojitý dotyk na pravé slúchadlo - aktivácia herného módu s nízkou latenciou

Na dotykové gestá si je potrebné chvíľu zvykať. Musíte zistiť, kde presne sa nachádza dotyková plôška, kde budú gestá reagovať a tiež si musíte zvyknúť na dotyky. Nejde totiž o poklepanie ako v prípade iných slúchadiel. Prst musíte na plôške chvíľu podržať. Keď sa však naučíte, ako presne ich ovládať, čo mi trvalo asi 5 dní, budú vašim dobrým sluhom.

Xiaomi Haylou GT1Xiaomi Haylou GT1Xiaomi Haylou GT1

Hodiny počúvania hudby na jedno nabitie

Slúchadlá sú osadené technológiou Bluetooth 5.0 a majú dosah 10 metrov bez prekážok v priestore, s prekážkami je to menej a občas sa vám môže stať, že keď si odbehnete bez mobilu do inej miestnosti, tak vám signál vypadne. Batéria v slúchadlách postačuje na cca 3 hodiny prehrávania hudby, v krabičke je potom energia pre ďalších 12 hodín a čas nabíjania je zhruba 1,5 hodiny, čo je fajn. Čo sa týka zvukového prejavu, tak tu výrobca udáva frekvenčný rozsah 20 - 20 000 Hz, odpor 32 Ohmov a citlivosť 110 decibelov. Mňa však zaujímal reálny zvuk. A ten mi vyrazil dych. Možno to bolo spôsobené len tým, že som od niečoho tak malého a ľahkého neočakával veľa. Výšky sú prítomné ale nerušia, stredy presné, aj keď trochu ostré na môj vkus, ale zo všetkého najviac ma prekvapili basy.

Zvuk ako z veľkej knihy

Tie sú mohutné, ale nehučia, takže si človek počúvanie skutočne užije. Znel na nich dobre hip-hop, soul, funk aj rock či metal. Vhodné sú aj na elektronickú hudbu (D'n'B, House, Techno). Jediným slabším miestom bolo pre mňa pocitovo počúvanie akustických skladieb. Vďaka ostrému (aj keď veľmi presnému prejavu), zneli takéto skladby trochu plocho. Pri takejto hudbe mám radšej teplejší a zamatovejší zvukový prejav. Pokiaľ ste však iba bežný poslucháč, zrejme vám to vadiť nebude. Moje uši sú rokmi dosť zhýčkané. A ešte malá rada odo mňa. Pokiaľ si slúchadlá nasadíte, nezabudnite si ich poriadne vtlačiť do uší, aby ste neprišli o basy. Pri zlom tesnení slúchadiel vo zvukovodoch totiž takmer neznejú.

Pri nosení slúchadlá držia dobre a vďaka ich váhe nevypadávajú ani pri behu alebo joge. Označil by som ich dokonca za komfortné a to tento typ slúchadiel vyslovene nemám rád, lebo mám pocit, že mám neustále niečo strčené v ušiach. Takže komfortu sa obávať určite nemusíte. Nevadí im ani pot, pretože majú certifikáciu odolnosti IPX 5.

Xiaomi Haylou GT1

Majú aj pár chýb

Vrásku na čele mi ale spôsobovali hovory. Tie mi síce zneli dobre, ale druhá strana sa mi viackrát sťažovala, že mi nerozumie, aj keď som sa snažil artikulovať, vraj môj hlas znel akoby spod deky. Haylou GT1 tak odporúčam najmä na počúvanie hudby s možnosťou si pohotovostne vybaviť hovor a nie na siahlodlhé telefonáty, pretože mikrofóny v slúchadlách nepatria k tým najlepším. Aby som však tomuto výrobku nekrivdil, podobný problém majú aj iné bezdrôtové slúchadlá, pretože ich mikrofóny sú skrátka veľmi vzdialené od úst. A je úplne jedno či máte model za 20 alebo za 200 eur. Mikrofóny na smartfóne sú vždy kvalitnejšie.

Ak by som mal opísať nejaké ďalšie negatíva, tak by to bola ich veľkosť a farba. Tieto vlastnosti môžu spôsobiť to, že ak vám zapadnú niekde v tmavom kúte, budú sa vám hľadať naozaj ťažko. Počas testovania sa mi to stalo, takže viem, o čom hovorím.

Záver

Celkovo som bol však bol s používaním XIAOMI Haylou GT1 spokojný. Ich cena je na Slovensku stanovená na 22 eur, takže vám do peňaženky určite neurobia dieru. Ak je vašou prioritou počúvanie hudby a kvalitný prednes audio stôp, neurobíte chybu, ak po nich siahnete. Budete milo prekvapení veľkým zvukom týchto malých bezdrôtových slúchadiel bez ohľadu na štýl hudby, ktorý počúvate. Vidím ich ako adepta pre rodičov, ktorí chcú svojim deťom kúpiť dobre znejúce bezdrôtové slúchadlá s dobrou výdržou, ale zároveň za ne nechcú utratiť veľa peňazí, ak by ich dieťa náhodou stratilo. Ale určite dobre poslúžia aj ľuďom každodenne cestujúcim do práce a späť, ktorí si chcú užiť súkromnú párty s kvalitným zvukom hoci aj niekde v autobuse.

(Text a foto: Matej Koreň)

Kúpiť ihneď Xiaomi Haylou GT1

↓↓↓ Videorecenzia tu ↓↓↓