Zavrieť ikona
youtube icontiktok iconfacebook iconinstagram icon
Obľúbené produktyObľúbené ikona
Porovnávanie produktovPorovnanie ikona
XIAOMI 13 Lite: Je tenký a dostatočne výkonný. Má však aj nejaké to „ale“

XIAOMI 13 Lite: Je tenký a dostatočne výkonný. Má však aj nejaké to „ale“

Spoločnosť Xiaomi už niekoľko rokov prináša svoje vlajkové lode v trojici. Je tu stále prítomný základný model, model s prívlastkom Pro a model Lite. Dodatok Lite v názve celé roky znamenal, že ide o funkčne oklieštený model, ktorý si získa pozornosť zákazníkov najmä svojou cenou. Zmení sa to v tomto roku? Čítajte ďalej.

Vždy hovorievam, že neexistuje dokonalý mobil. Existuje len dokonalý mobil pre každého konkrétne. Našťastie, dnes je trh dostatočne veľký na to, aby si každý z nás vybral podľa vlastného rebríčka hodnôt. Niekto chce to najlepšie a nehľadí na cenu. Pre iných je zas najdôležitejšia cena a množstvo funkcií ich zas až tak nezaujíma. No a jednou z kategórií sú aj používatelia, ktorí chcú to najlepšie, ale nechcú platiť za mobil hodnotu vlajkovej lode. A presne pre tých je určený model Xiaomi 13 Lite.

BALENIE – v Xiaomi vedia ako si uctiť zákazníka

Krabica so smartfónom Xiaomi 13 Lite je riadne veľká, čo predznamenáva, že aj jej obsah bude bohatý. A naozaj. Ak otvoríte bielu kartónovú krabicu, nájdete v nej smartfón, dokumentáciu, spinku na vyberanie SIM kariet, USB-A na USB-C kábel, nabíjačkugélové ochranné puzdro. Príjemným prvkom je aj ochranná fólia nalepená na displeji hneď z výroby.

DIZAJN A SPRACOVANIE – tenký a elegantný smartfón s dušou vlajkovej lode

Dizajn tejto mobilnej novinky je veľmi podobný tomu z predchádzajúceho roka. Na prednej aj zadnej strane nájdeme ochranné sklo Gorilla Glass 5, osadené v sendvičovej konštrukcii, ktorej rám je z plastu. Pri dotyku to však necítiť. Smartfón je dostupný v troch farbách, a to v ružovej Lite Pink, v modrej Lite Bluečiernej Lite Black. Ja som ho na testovanie dostal vo svetlej modrej. Zadná strana je teda vyhotovená v tejto jemnej gradientnej farbe. Nájdeme tu logo Xiaomi, informácie o certifikátoch a tiež modul fotoaparátu vystupujúci nad úroveň zadnej strany asi milimeter a pol. Všetky sklenené kraje sú mierne zaoblené, takže smartfón sa v rukách drží výborne.

Určite tomu napomáhajú aj jeho rozmery 159,2 x 72,7 x 7,2 milimetraváha príjemných 171 gramov. Ide o štíhly, úzky a dlhý mobil, v rukách teda pôsobí veľmi elegantne. Plastový rám je lesklý, na vrchu rovný, po stranách zúžený a na spodnej strane jemne vypuklý. Na hornej strane sa nachádzajú dva prvky. Jedným je ruchový mikrofón a druhým infračervený port. Medzi nimi sa krčí nápis signalizujúci prítomnosť technológie Dolby Atmos. Ľavá strana je bez rušivých prvkov, pravá strana obsahuje štíhle tlačidlá na úpravu hlasitosti a zapnutia. No a najbohatšou časťou na prvky je spodná časť, kde sú umiestnené dvierka pre SIM karty, primárny mikrofón, USB-C konektor a hlasitý reproduktor.

Na prednej strane sa rozprestiera displej, ktorý je na bokoch efektne zahnutý. V strede jeho hornej časti sa nachádza výrez v tvare tabletky (tak, ako to môžeme pozorovať na najnovších iPhonoch) a nad ním v štrbine druhý reproduktor. Dizajn ako taký hodnotím na výbornú. Je prémiový, strašne dobre sadne do rúk a nerobí človeku problém ovládať smartfón ani jednou rukou.

AUDIO – kde udělali soudruzi z ČĽR chybu?

Zvuk z reproduktorov je, bohužiaľ, iba mono. To značí, že hlasitý reproduktor používate na prehrávanie obsahu a ten nad selfie kamerkou na telefonovanie. Telefonovanie prebiehalo bez rušivých elementov, akurát reproduktor mi znel trochu stredovo. Podobne je na tom aj hlasitý reproduktor, ktorý v stredových frekvenciách exceluje, ale horšie je to už s basmi a výškami. 

Maximálnu hlasitosť reproduktora by som bez okolkov označil ako priemernú. Pokiaľ však budete hudbu počúvať cez bezdrôtové slúchadlá alebo reproduktor, môžete tak učiniť v 24-bitovej/192 kHz audio kvalite. Audio hodnotím ako zhoršenie oproti zariadeniu Xiaomi 12 Lite, ktoré malo stereo reproduktory. Aby sme si rozumeli, audio nie je zlé, ale od zariadenia v tejto cenovej kategórii som očakával viac. Najmä, ak jeho predchodca to dokázal o trochu lepšie.

DISPLEJ – takmer to najlepšie na trhu!

Displej má uhlopriečku 6,55 palcovje typu OLED. S rozlíšením 2400 x 1080 pixelov, 120 Hz obnovovaciu frekvenciou, 240 Hz dotykovou vzorkovacou frekvenciou (čo sa hodí najmä pre hráčov), farebnou hĺbkou 12 bitov, podporou HDR10+, Dolby Vision či maximálnym jasom 1000 nitov (bežne 500 až 900 nitov) sa jedná o jeden naozaj dobrý displej. Má výborné pozorovacie uhly, celkom naturálne farby, čierna je naozaj čierna a vzhľadom na technológiu OLED vám pri správnom nastavení môže ušetriť aj nejaké to percento batérie.

Pod displejom sa nachádza optická čítačka odtlačkov prstov, ktorá patrí k najrýchlejším na trhu. Displej vo všeobecnosti hodnotím číslom 8,5/10, to znamená, že to nie je to najlepšie, čo som kedy videl (táto priečka patrí už niekoľko rokov Samsungu), ale je tak veľmi dobrý, že by mi vôbec neprekážalo ho mať v mojom osobnom smartfóne.

VÝKON A SOFTVÉR – Splní každodenné úlohy a aj si zahráte nejaké tie hry

No a poďme sa pozrieť na výkonnostnú a softvérovú stránku zariadenia. O výkon sa stará čip Qualcomm Snapdragon 7 Gen 1, ktorý zdieľa väčšinu funkcií nachádzajúcich sa aj v najvyššom rade 8 Gen 1. Papierovo by mal byť tento smartfón výkonnejší asi o 20 % oproti predchodcovi. Je vyrábaný 8-nanometrovým procesom a výkonnostne je na tom veľmi dobre. Sekunduje mu 8 GB RAM128 alebo 256 GB vnútorného úložiska. Bohužiaľ, na slot pre pamäťové karty microSDXC sa nedostalo, a tak si veľkosť úložiska zvážte už pri kúpe. Pri hraní akéhokoľvek titulu sa smartfón zahrieval len minimálne a nestretol som sa s nejakým čakaním pri spúšťaní aplikácií. 

Operačným systémom je v čase testovania Google Android 12 s grafickou nadstavbou MIUI 14. Všetko je príkladne odladené, plynulé a rýchle. MIUI navyše ponúka široké možnosti nastavení, takže si systém môžete prispôsobiť na váš obraz. Veľmi ma bavili široké možnosti nastavení Always-on displeja, ktoré je možno lepšie ako u Samsungu. Rovnako som mal lepší pocit z rýchlosti ako napríklad pri súčasne testovanom Samsungu Galaxy A54 5G. Xiaomi totiž dáva prioritu na rýchlosť. Animácie v systéme sú tak rýchle, aj keď nie také plynulé a prepracované ako v prípade Samsungu. 

KONEKTIVITA – má všetko, čo iné mobily a ešte niečo naviac

V rámci konektivity tu nájdete všetko potrebné. Podporu Wi-Fi 6, Bluetooth vo verzii 5.2, 5G siete, NFC, navigačné systémy A-GPS, GPS, BeiDou, Galileo, GLONASS a tiež už vyššie spomínaný infračervený port, ktorým môžete za použitia vhodnej aplikácie premeniť smartfón na diaľkový ovládač od televízie.  

BATÉRIA – extrémne rýchle nabíjanie od Xiaomi

Batéria dostala hodnotu príjemných 4500 mAh, čo je o 200 mAh viac ako predchodca. Očakával som teda, že v spojení s úsporným procesorom a OLED displejom by som sa mohol dostať na veľmi pekné hodnoty. Faktom je, že s výdržou je na tom Xiaomi 13 Lite o trochu horšie, než predchodca a konkurencia. Ide o klasický jednodňový smartfón. Ak sa budete hrať, vybijete ho ešte predtým ako pôjdete spať. Všimol som si, že batéria sa dosť vybíja aj keď je displej vypnutý, takže pravdepodobne pôjde len o nejaký softvérový problém, ktorý budúca aktualizácia vyrieši. Teda snáď.

Našťastie tu ale máme nabíjanie s výkonom 67 W. To znamená jediné. Za 15 minút máte batériu nabitú z 0 % na 50 %, Za 30 minút na 80 %plné nabitie dosiahnete za zhruba trištvrte hodinu. Výkonné nabíjanie ma skrátka nikdy neprestane baviť. Čo je trochu škoda, že v takomto zariadení nenájdeme bezdrôtové či reverzné nabíjanie. 

FOTOAPARÁT – dobré fotky a vynikajúce videá

Fotoaparátov tu máme viac ako pri iných modelov. Kým zadný modul je domovom pre štandardné 3 objektívy, na prednej strane ich nájdeme až dva ukryté v diere tvaru tabletky.

Hlavný selfie fotoaparát má rozlíšenie až 32 megapixelov, je širokouhlý a dokáže zachytiť scénu s uhlom až 100 stupňov. Druhý selfie objektív s rozlíšením 8 megapixelov slúži pre lepšie rozostrenie pozadia. Zo selfie kameriek dostanete za dobrého osvetlenia naozaj pekné fotky, farby sú ok (odporúčam zapnúť HDR režim). Možno mi trochu chýba väčšie množstvo detailov. Veľmi sa mi páči skrášľovací selfie režim, ktorý vám vyhladí vrásky, zväčší oči a pery, zmenší nos či zúži tvár. Za všetkým stojí umelá inteligencia.

Hlavný fotoaparát má rozlíšenie 50 megapixelov. Z minuloročných 108 megapixelov je to teda na prvý pohľad zhoršenie, ale tento senzor má väčšie jednotlivé pixely o 0,3 mikrometra. Zdá sa mi tak, že napriek nižšiemu rozlíšeniu sú fotky ostrejšie ako u predchodcu. Počas dňa dostanete zo zariadenia dobré výstupy s príjemnými farbami, ostrosťou, dynamickým rozsahom na úrovni. Na fotkách sa objavuje mierny šum, ak je svetla menej, ale nejde o nič strašné.

Viete tu fotiť aj fotografie s dvojnásobným priblížením, ale tie sú len výrezom záberu senzora a ich kvalita teda nedosahuje kvalitu štandardných fotiek.

Širokouhlý fotoaparát si taktiež počína dobre. Farby a ostrosť sú na dobrej úrovni, dynamický kontrast je trochu horší, ale stále ide o jeden z najlepších širokouhlých fotoaparátov v triede. Tretím objektívom je makro. S rozlíšením 2 megapixely veľa vody nenamúti, ale ak si dáte záležať, budete mať dostatok svetla a trafíte sa (objektív má totiž pevné ostrenie a tak musíte urobiť niekoľko záberov, aby ste mali fotku zaostrenú tam, kde chcete), dokážete z neho dostať relatívne pekné zábery.

Nočné zábery sú na túto kategóriu tiež veľmi slušné, určite odporúčam používať nočný režim. Akurát majte na pamäti, že toto neplatí pre 2-násobný zoom. Jeho výsledky v noci sú nedostatočné. Video dokáže tento model nahrávať až do rozlíšenia 2160p pri 60 snímkoch za sekundu a videá sú výborné. Veľmi sa mi páči najmä účinná stabilizácia. Spomeniem ešte softvér fotoaparátu, ktorý sa dá prispôsobiť podľa vašich požiadaviek, čo je nesmierne super vec, pokiaľ je fotenie na mobil vašou prioritou.

ZÁVER A CENA

Xiaomi Lite 13 je veľmi zaujímavou alternatívou pre ľudí, ktorí chcú smartfón strednej triedy. Má pekný displej, uspokojivý výkon, veľmi rýchle nabíjanie, až na pár detailov veľmi dobrý fotoaparát či kvalitné video. Balenie je bohaté. Na druhej strane by som „ohundral“ iba mono reproduktor v tejto triede, selfie zábery, kvalitatívne nepoužiteľný 2 x zoom alebo výdrž batérie, ktorá by mohla byť vyššia. Na stránke Mobilonline.sk ho v čase písania recenzie nájdete za akciovú cenu 465 €, pričom predpokladám, že časom cena ešte poklesne.

 


Video obsahuje aj ukážku snímok fotoaparátu

 

 

Text & Foto & Video: Matej Koreň