Zavrieť ikona
youtube icontiktok iconfacebook iconinstagram icon
Obľúbené produktyObľúbené ikona
Porovnávanie produktovPorovnanie ikona
XIAOMI 12: Malý čínsky superhrdina!

XIAOMI 12: Malý čínsky superhrdina!

Spoločnosť Xiaomi urazila za posledných pár rokov veľmi dlhú cestu, na ktorej sa z bežnej čínskej „firmičky“ stal svetový hráč na poli smartfónov a smart doplnkov. V posledných rokoch sa podľa niektorých metrík stala značka dokonca druhým najväčším výrobcom mobilov na svete, keď napríklad v Európe predbehla aj značku Apple.

Vlajková loď s niekoľkými superschopnosťami

Na testovanie som tentoraz dostal model Xiaomi 12. Vlajkovú loď, ktorá je na pomery najlepších smartfónov vzrastom menšia, čím sa stavia do ringu proti smartfónom ako Samsung Galaxy S22 alebo Honor 70. Zároveň aj tu aplikovali svoju stratégiu priniesť vlajkovú loď s niekoľkými naozaj dych vyrážajúcimi vlastnosťami, no aby si udržali cenovú výhodu, iné špecifikácie nastavili o niečo nižšie. Chcete vedieť, ako to v konečnom dôsledku dopadlo? Čítajte ďalej.

xiaomi12
V balení aj puzdro a nabíjačka – a nie hocijaká!

Model Xiaomi 12 prišiel v relatívne malej krabičke, ktorá je však na pomery iných krabíc akosi väčšia. To mi naznačovalo, že v balení toho nájdeme viac než u konkurencie. A naozaj je to tak. Okrem smartfónu a dokumentácie tu nájdeme aj USB-A na USB-C kábel, spinku na vyberanie šuplíka SIM kariet, ale tiež gélové ochranné puzdro a (na moje počudovanie) aj nabíjačku a nie hocijakú. Tá má totiž výkon až 67 W, takže konkurencia sa v tomto môže schovať.

Telefón ako taký s rozmermi 152,7 x 69,9 x 8,2 mm v rukách pôsobí skôr menším dojmom a výborne sa drží. Spomínam to aj vo videu, ale svojim dizajnom mi veľmi pripomína Samsung Galaxy S9. Ten som zbožňoval najmä vďaka jeho zaoblenému tvaru a skvelému úchopu v rukách. Váha tohto Xiaomi telefónu sa zastavila na hodnote 180 gramov, čo je veľmi fajn.

Telo smartfónu tvorí ochranné sklo Gorilla Glass od spoločnosti Corning (na prednej strane nájdeme verziu Gorilla Glass Victus a na zadnej Gorilla Glass 5), ktoré je navyše spojené hliníkovým rámom. Materiály aj konštrukcia mobilu pôsobia špičkovo. Zadná sklenená strana je matná a mne prišla v takej ružovkastej farbe označenej ako Purple, ale tento kúsok je dostupný aj v šedej, modrej a zelenej. V ľavom hornom rohu sa nachádza modul fotoaparátu. Ten je vystupuje nad povrch zariadenia o necelý milimeter.

Dizajn, ktorý sadne do rúk ako uliaty

Dizajn modulu je futuristický, dominuje mu hlavný fotoaparát a dva menšie objektívy s LED diódou, a linky, ktoré opticky oddeľujú jednotlivé objektívy mi z nejakého dôvodu pripomínajú dizajny robotov z filmov Star Wars. Celkovo ide ale o pekný prvok, ktorý svojou výraznosťou necháva modul fotoaparátu vyniknúť na inak uhladenom dizajne Xiaomi 12.

Na pravej strane nájdeme zapínacie tlačidlo a gombík pre ovládanie hlasitosti. Obidva majú nízky zdvih, istý stisk a pôsobia veľmi solídne. Horná strana je domovom pre hlasitý reproduktor s dizajnovou mriežkou, ruchový mikrofón a tiež infračervený port. Ten sa už dnes len tak nevidí, ale po stiahnutí aplikácie môže slúžiť ako ovládač pre televízor. Ľavú stranu ponechal výrobca bez prvkov a tá spodná obsahuje dvierka pre slot na SIM karty (nenájdete tu však slot pre microSDXC kartu), mikrofón, USB-C konektor a druhý „gril“ pre reproduktor.

Stereo reproduktory od Harman/Kardon hrajú veľmi presvedčivo

Mimochodom,  Xiaomi je jedna z mála firiem, ktorá pre stereo reproduktory používa dva plnohodnotné reproduktory na hornej a dolnej strane. Ostatní výrobcovia ich na hornej strane zlučujú reproduktorom pre hovory. To má na svedomí, že zvuk je nadpriemerne dobrý, o čo sa určite pričinila aj značka Harman/Kardon, ktorá reproduktory ladila. Jedinou nevýhodou takéhoto usporiadania stereo reproduktorov bolo, že keď som mal mobil v rukách na šírku, blokoval som si zvuk dlaňami. Tento kúsok podporuje aj Hi-Res audio o kvalite 24 bitov/192 kHz, čo poteší najmä „audiofilov“.

Displej s miliardami farieb

Na prednej strane sa rozprestiera 6,28-palcový AMOLED displej s rozlíšením 2400 x 1080 pixelov. Ten podporuje štandardy Dolby Vision, HDR 10+, obnovovaciu frekvenciu 120 Hz či má možnosť zobraziť až 68 miliárd farieb. Jeho podanie farieb bolo v základnom nastavení trochu namodravé, ale to si môže každý upraviť v nastaveniach, pokiaľ mu to nevyhovuje. Inak k nemu nemám čo dodať. S maximálnym jasom až 1100 nitov to bola radosť používať ho za každý ch podmienok.

Rýchlosť, rýchlosť, rýchlosť...

Na hornej strane je umiestnená selfie kamerka s rozlíšením až 32 megapixelov. Tá má ohniskovú vzdialenosť 26 mm. Fotky z nej sú fakt dobré, detailné, s dobrým podaním farieb. Akurát je jej snímač dosť citlivý na svetelné podmienky, takže vždy dajte svojim selfie záberom najviac svetla ako sa dá.

Neviditeľnou súčasťou prednej strany je aj optická čítačka odtlačkov prstov zabudovaná pod ním. Bez servítky môžem povedať, že ide o najrýchlejšiu čítačku odtlačkov prstov, akú som kedy zažil v smartfónu. Niekedy som sa dokonca pristihol pri tom, že smartfón len tak bezdôvodne odomykám a zamykám, aby som sa kochal tou rýchlosťou. Ale aby som bol konštruktívne kritický aj tu, inžinieri v Xiaomi čítačku umiestnili príliš nízko k dolnému okraju a trochu ošemetne sa mi na ňu dočahovalo palcom. Pri takomto menšom smartfóne by ju mohli umiestniť vyššie, aby to bolo praktickejšie.

Vnútorné vybavenie Xiaomi 12 vyzerá nasledovne: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1, 128 alebo 256 GB, 8 GB RAM. Nájdeme tu Bluetooth verzie 5.2, Wi-fi 6, navigačné systémy GPS GLONASS, BDS, GALILEO, QZSS a tiež podporu NFC. Skrátka všetko, čo by ste od moderného smartfónu očakávali. Veľký výkon v menšom tele však prispel k tomu, že smartfón sa na zadnej strane dosť zahrieval pri intenzívnejšej práci či hraní sa. Operačným systémom je Android 12 s grafickou nadstavbou MIUI 13 s veľkým množstvom nastavení a extrémne rýchlym chodom bez zbytočného zdržiavania.

Akurát by v Xiaomi mohli popracovať na animáciách. Pretože extrémna rýchlosť spôsobuje, že animácie pôsobia tak akosi „lacno“. Bežnému používateľovi to zrejme vadiť nebude, ale výrobcovia by si mali uvedomiť, že tak ako je dôležité mať pekný dizajn telefónu, tak aj systém by mal byť príťažlivý pre oči. Výkonnostne by tento model zvládol a aj prepracovanejšie animácie s takým „ľúbivejším“ efektom.

Konkurencia by si z nabíjania mala brať príklad

Batéria má hodnotu 4500 mAh, čo nie je málo, ale pri takto výkonnom zariadení a pri jeho plnom využívaní ubúdali percentá batérie jedna radosť. Našťastie sa v Xiaomi rozhodli pribaliť nabíjačku s výkonom 67 W. Nabíjanie je preto extrémne rýchle a na animácii displeja sledujete, ako sa smartfón nabíja doslova každú sekundu. Za 30 minút ho dostanete z 0 na zhruba 80 %, čo je neskutočné. Navyše máte k dispozícii aj 50-wattové rýchlonabíjanie alebo reverzné nabíjanie s výkonom 10 W. To sú hodnoty, ktoré sú o dve kategórie lepšie než väčšina konkurencie. Super Xiaomi!

Na záver som si nechal (klasicky) fotoaparát. Ten sa skladá z 50-megapixelového hlavného objektívu (26 mm), 13-megapixelového ultraširokého objektívu (12 mm) a tiež teleobjektívu s makrom (50 mm) s rozlíšením snímača 5 Megapixelov. Hlavný fotoaparát podáva veľmi presvedčivé a najmä vyrovnané výkony. Vo všeobecnosti by som mu mohol vytknúť, že fotografie majú presaturované farby, čo ale skôr lahodí oku bežného používateľa. Inak je ostrosť fotiek dobrá po celej ploche, fotografie majú veľa detailov a softvér do nich príliš nezasahuje.

Výborný fotoaparát v podstate nemá slabú stránku

Pri širokouhlom fotoaparáte odviedli v Xiaomi tiež veľmi dobrú prácu, jeho výsledky patria rozhodne k tým najlepším. A rovnako to platí aj pre makro fotografie, ktoré sú u mňa často tŕňom v oku, ale tu sú aj výsledky telemakro objektívu na vysokej úrovni. Rozlíšenie 5 megapixelov nie je najvyššie, ale pred pár rokmi sme dostávali len 2 megapixely a to bolo naozaj tristné. Veľmi uspokojivé výsledky podávajú objektívy aj v noci a pri zapnutom nočnom režime sa tento výsledok ešte zlepší, čo sa týka kontrastu, farieb, detailov aj všeobecného vzhľadu.

Video tu môžete natáčať až do rozlíšenia 8K pri 24 snímkoch za sekundu. Toto rozlíšenie ponúka nevídané detaily, ale pozor na fakt, že tiež zapĺňa miesto v pamäti, ktorá sa nedá rozšíriť o pamäťové karty. Navyše si váš telefón či 4K televízor vystačí aj s 4K (60 snímkov za sekundu) alebo FullHD videom (až 960 snímkov za sekundu), ktoré sú síce o niečo menej detailné, ale nie zas aj tak veľmi a pochybujem, ži by niekto pri bežnom natáčaní pozoroval videá pod lupou.

Má pár drobných chýb, ale rozhodne by mal byť na zozname favoritov

V závere musím hodnotiť, že model Xiaomi 12 sa podaril. Ide o naozaj dobre vyvážený smartfón, ktorého prednosťami sú rýchlosť nabíjania, kvalitný AMOLED displej, výborný fotoaparát a neskutočný výkon, ktorý používatelia ocenia najmä pri práci so systémom alebo hraní sa. Na strane druhej sú tu drobné chybičky „krásy“. Batéria toho na jedno nabitie pri plnom zaťažení až tak veľa nevydrží (cca 1 deň).

Škoda, že v takomto smartfóne nenájdeme slot na pamäťové karty microSDXC, výsledné fotky by mohli byť trochu menej presaturované a čítačka odtlačkov prstov (hoci je extrémne rýchla), by mohla byť umiestnená vyššie pod displejom, lebo často sa mi stávalo, že som smartfón jednoducho chytil do rúk, chcel ho odomknúť a čítačka odtlačok nezobrala, lebo som palec položil vyššie ako som mal. Tiež tu nie je mnou večne oplakávaný 3,5 mm audio jack konektor, ale tak to je len taká moja nostalgia (aj keď niektoré modely ho stále ponúkajú).

Záver

Model Xiaomi 12 by som odporučil najmä ľuďom, ktorí chcú kompaktný, dobrý a rýchly smartfón, či už kvôli práci alebo hraniu, aby mohol napĺňať ich náročné požiadavky. Ak má takýto smartfón zároveň dobre vyzerať a nezdržiavať ich pri nabíjaní, tak mám pocit, že táto čínska „dvanástka“ by mala byť rozhodne medzi zoznamom smartfónov, na ktoré by sa mali pre svojim definitívnym rozhodnutím pozrieť.

 

Text a foto: Matej Koreň