Zavrieť ikona
Formovanie značky a rýchle nastavenia telefónov Xiaomi

Formovanie značky a rýchle nastavenia telefónov Xiaomi

Čínske výrobky v nás často evokujú niečo nekvalitné a lacné, čo nemá dlhú trvácnosť (možno je to aj veľkým množstvom čínskych obchodov, ktorých je u nás ako húb po daždi). V prípade spoločnosti Xiaomi je ale opak pravdou. Už takmer 10 rokov nám prináša nespočetné množstvo výrobkov, ktoré nám každodenne zjednodušujú život. V tomto článku sa pozrieme, aká je história spoločnosti Xiaomi a prinesieme aj pár pikošiek zo zákulisia. Na začiatok si upresníme ako sa vyslovuje slovo Xiaomi, s ktorým si ešte stále mnohí z nás lámeme jazyk. Čítame ho ako “šao-mi”. Pýtate sa čo to je? V preklade to znamená “malá ryža”.

Rodný list spoločnosti Xiaomi

Za veľký deň, pre dnes už svetoznámu spoločnosť, je práve dátum 6. 4. 2010 kedy v Pekingu vznikla spoločnosť Xiaomi. Za touto spoločnosťou v prvom rade stojí zakladateľ a generálny riaditeľ spoločnosti Xiaomi Lei Jun, ktorému prischla prezývka “čínsky Steve Jobs” aj vďaka tomu, že príbeh spoločnosti Apple sa mu stal inšpiráciou. Pointa spoločnosti bola prostá - ponúknuť príťažlivý dizajn a vysoko kvalitné produkty za nižšie ceny ako ich konkurencia (podstatne nižšie ako Apple). K tejto idei sa postupne pridali aj známi manažéri Lin Bin, Hugo Barra (pre ktorého je Xiaomi minulosťou a momentálne pracuje pre spoločnosť Facebook) a ďalší traja manažéri.

Prvé kroky

Len 4 mesiace po jej vzniku prišla spoločnosť Xiaomi s operačným systémom (OS) MIUI založený na systéme Android. O rok na to (v auguste 2011) bol predstavený 1. smartfón od Xiaomi - Xiaomi M1. Zariadenie sa predávalo za cenu okolo 240 € a v priebehu 34 hodín od uvedenia na trh si získalo viac ako 300 000 predobjednávok. V auguste 2012 predstavili jeho nového príbuzného Xiaomi M2 a predával sa v rovnakej cene ako jeho predchodca. V priebehu roka sa predalo cez 10 miliónov kusov. V rovnakom roku predstavili aj nováčika spoločnosti Xiaomi TV box, ktorý zmenil bežnú televíziu na TV s inteligenciou. S ďalším ročným odstupom predstavili novinku roku 2014 Xiaomi M3, ktorej sa v priebehu 3 minút predalo až 200 000 ks. 

 

Masívna čínska spoločnosť 

Dodnes je to firma, ktorá napreduje a je 4. najväčšia smartfónová spoločnosť. Ich začiatočná výroba telefónov sa neskôr “rozmnožila” o tablety, notebooky, slúchadlá, smart hodinky, fitness náramky, smart TV, až po široké spektrum výrobkov do domácnosti. Možno by ste to nepovedali, no táto čínska firma vyrába aj bežné veci od oblečenia cez doplnky až po úplne bežné veci akým je pero, či batohy a cestovné kufre. Očakáva sa, že príde deň, kedy Xiaomi zahrnie všetky možné produktové sektory.

80 krajín a regiónov sveta pod palcom

Už dnes je to najpredávanejšia značka v Indii a TOP hráč čínskeho trhu. Priateľskú spoluprácu nadobudli s Google (OS Android) a so spoločnosťou Microsoft spolupracujú na technológii umelej inteligencie. Do roku 2016 patrila tejto spoločnosti až piata priečka. Keďže spoločnosť nesplnila svoje predajné očakávania, rozhodli sa zmeniť stratégiu predaja a zaviedli aj kamenné predajne. Týmto sa dostali bližšie k ľuďom z menších miest. V roku 2017 sa ich predaj opäť rozbehol tým správnym smerom.

Čo ste možno (ne)vedeli

  • Kým konkurenčné spoločnosti zvolili na propagáciu svojich produktov rôzne celebrity, napr. Samsung stavil na mená ako Kanye West, či Bruno Mars, Xiaomi vystavil do reklamných propagácií svojho biliónového podnikateľa a zakladateľa Xiaomi Lei Jun-a
  • Pracovať pre Xiaomi má aj mierne nevýhody, keďže pracovníci pracujú až viac ako 12 hodín denne
  • Význam loga MI má viacero významov. “Mobile Internet” alebo aj ako “Mission Impossible”, keďže spoločnosť v jej začiatkoch čelila rôznym výzvam. Keď logo obrátime naopak, zmení význam na čínsky znak “srdce”
  • “Len pre fanúšikov” - v skutočnosti väčšina členov tímu Xiaomi bolo pred tým ako začali pracovať v spoločnosti len fanúšikmi Xiaomi
  • Spoločnosti sa podarilo dosiahnuť za 7 rokov rovnaký zisk, ako sa spoločnosti Apple podarilo získať za 20 rokov,  Facebooku za 12, a Google za 9 rokov
  • Spoločnosť je držiteľom Guinessovho rekordu za predaj 2 112 010 kusov v priebehu 24 hodín na jednej platforme
  • Maskot firmy Xiaomi je králik Mitu, ktorý je zväčnený aj na viacerých výrobkoch ako napr. plyšové hračky, bluetooth reproduktory pre deti a dokonca má aj svoje animované rozprávky



Technická sféra zariadení

Nikto učený z neba nespadol a nie všetci sme sa narodili s technickou gramotnosťou. Základné otázky máme mnohí z nás, a predsa nám možno ešte stále neboli zodpovedané. Ak držíte telefón spoločnosti Xiaomi v ruke 1. krát alebo ste jeho dlhoročný priaznivec ale stále sa chcete dozvedieť zaujímavosti, my vám niektoré z nich teraz objasníme.

Kde sa vyrába Xiaomi? 

Za výrobcu týchto popredných smartfónov nie je nikto iný ako Čína, kde vzniká masívne množstvo produktov určených pre celosvetový trh. Momentálne najväčšie sídlo firmy Xiaomi sa nachádza v rodisku zakladateľa spoločnosti Lei Jun-a v meste Wuhan. Toto najnovšie sídlo slávnostne otvorili v decembri 2019. Firma tam plánuje zamestnať v tomto desaťročí až 10 000 zamestnancov. Aktuálne sa ich tam pracuje niečo cez 2000. 

Ako zablokovať Xiaomi?

Zablokovanie telefónu môže mať viacero významov. Môžeme sa baviť o zablokovaní telefónu napr. v prípade krádeže, aby naše údaje a dokumenty neboli zneužité, zablokovanie obrazovky telefónu alebo v prípade Xiaomi zariadení máme možnosť nastaviť si rozšírené zablokovanie aplikáciíZablokovanie telefónu je jednoduchá vec, na ktorú nám poslúži tlačidlo, ktoré je umiestnené na vrchnej alebo na bočnej strane smartfónov. No vedeli ste, že aj na takéto jednoduché zablokovanie obrazovky sa dá nájsť aj ďalšia cesta? Tvorcovia chceli, aby si každý majiteľ Xiaomi vedel prispôsobiť smartfón podľa seba. V zablokovaní telefónu máte preto aj 3 ďalšie metódy, ktoré si viete jednoducho prispôsobiť. Vyberte si tú, ktorá vám najviac vyhovuje:

1. Stiahnutím hornej lišty, kde sa nachádza tlačidlo na zablokovanie obrazovky. Nájdeme tam logo zámku s popisom "Zamknutá obrazovka".

2. Skratka na domovskej obrazovke (home screen). Nastavíme ju v nastaveniach ► ďalšie nastavenia ► quick ball ► povoliť dotykového asistenta a ďalej si skratku nastavíme podľa svojho uváženia

          

3. Dlhším podržaním tlačidla Domov/Ponuky/Späť. Nastavíme si ju rovnako v nastaveniach v sekcii ► ďalšie nastavenia ► klávesové skratky (button & gesture shortcuts) 

               

Výhodou Xiaomi telefónov je, že si viete zablokovať aj jednotlivé aplikácie a uchovať tak citlivé dáta len pre seba. Viete si tak nechať v tajnosti históriu správ, volaní, bankový účet ale aj fotky a videá atď. Na zablokovanie si môžete vytvoriť vlastný PIN kód alebo vzor, ktorý budete zadávať v prípade vstupu do aplikácie. Urobiť tak môžete jednoduchým vstupom do Nastavení ► Aplikácie ► Zapnúť zámok aplikácií a zvolíte si vzor alebo kód zabezpečenia . Ďalej si podľa svojich preferencií vyberiete aplikácie, pre ktoré chcete zámok používať.

     

Ako reštartovať Xiaomi?

Ak ste začiatočník v oblasti telefónov Xiaomi, možno vás zaskočí situácia, v ktorej bude treba reštartovať telefón. Ako na to? Jednoducho. Postačí dlhšie podržanie tlačidla na boku telefónu, ktoré bežne používate na zapnutie/vypnutie obrazovky. Následne by sa vám mali zobraziť možnosti ako Režim lietadlo, Tichý režim, Reštart a Vypnutie telefónu. Zvolíme Reštart a telefón sa automaticky reštartuje. V prípade že chcete telefón reštartovať do pôvodných nastavení od výrobcu dostanete sa tam cez Nastavenia ► Informácie o telefóne ► Zálohovanie a obnova ► Obnova výrobných nastavení

          

Upozorňujeme vás, že pri takomto reštarte prídete o všetky dáta v telefóne, fotografie, dokumenty a podobne a telefón sa nastaví do pôvodných nastavení výrobcu!

Čo je Mi Cloud a Xiaomi účet?

Mi Cloud je externé úložisko vyvinuté spoločnosťou Xiaomi Technology pre systém MIUI. Využijete ho aj v prípade, ak prechádzate z jedného zariadenia na iné. Po prihlásení do svojho Xiaomi Mi účtu si môžete zálohovať všetky svoje kontakty, správy, účty, dáta a niektoré systémové nastavenia do svojho nového telefónu. Môžete k nim jednoducho pristupovať aj z iného telefónu, tabletu alebo počítača a to jednoducho na stránke Xiaomi Cloud. Na dosah máte 5 GB úložisko.

Mi Cloud sa oplatí!

Zlodeji číhajú na každom kroku ale aj strata telefónu dokáže zamrzieť. Chytáte sa za hlavu, že všetkým vašim údajom, dokumentom a fotkám už nadobro odzvonilo, alebo žeby nie? Mi Cloud je poistka aby vaše údaje ostali v bezpečí. Pokiaľ ste si aktivovali synchronizáciu máte z časti vyhraté! Ak Mi Cloud zachytí váš telefón online, viete ho nadiaľku lokalizovať, zazvoniť naň, zablokovať alebo aj vymazať, a tak už bude pre “nového majiteľa” nepoužiteľný.

Čo je to NFC? 

Ďalšia z radu funkcií, ktorá vám uľahčí život. NFC je zahrnuté už v takmer všetkých novodobých Xiaomi smartfónoch a jeho princípom je rýchly prenos údajov behom pár sekúnd na krátke vzdialenosti (novodobý infraport). Najväčšie využitie má NFC práve v platobných aplikáciách, kedy môžete vďaka telefónu bezkontaktne zaplatiť celý svoj nákupný košík pohodlne a rýchlo. Po jeho zapnutí postačí telefón len priložiť k terminálu a platba už prebehne automaticky sama. Táto čoraz obľúbenejšia metóda platby je naozaj jednoduchá a praktická. 

Aj na našej stránke mobilonline.sk máme široké spektrum výrobkov od spoločnosti Xiaomi, ktoré vám uľahčia život. Nájdite si ten, ktorý spraví radosť práve Vám!

* Nastavenia sme testovali na telefóne Xiaomi Mi 9 SE s operačným systémom Android 9 Pie s nadstavbou MIUI 11.0.6.0