Zavrieť ikona
VIVO Y33s: Bežný smartfón pre bežného používateľa

VIVO Y33s: Bežný smartfón pre bežného používateľa

Hoci v našich končinách patrí značka VIVO medzi tých menej známych výrobcov, nejde vôbec o nejakého malého lokálneho výrobcu či nováčika. Táto čínska značka má až 400 miliónov zákazníkov vo viac ako 50 krajinách po celom svete a patrí do rebríčka TOP 5 výrobcov s celosvetovým podielom predajov zhruba 8 %. 

Nám sa dnes dostal do rúk model VIVO Y33s, ktorý je určený (ako už nadpis napovedá) pre nenáročných používateľov s rozpočtom zhruba 200 €. Čo však toto zariadenie dokáže záujemcom za túto cenu ponúknuť? Na to sa pozrieme bližšie v dnešnej recenzii.

BALENIE – bohaté ako arabský šejk

Balenie sa nesie v dizajnovom duchu značky VIVO, ide o bielu kartónovú krabicu s jemnou textúrou. Na prednej strane nájdeme výrazný názov značky a modelu aj informáciu o veľkosti RAM či úložiska. Oveľa atraktívnejšie je však vnútro. Okrem samotného zariadenia v ňom nájdete aj USB-A na USB-C kábel, nabíjačku, spinku na vyberanie dvierok pre karty SIM, gélové ochranné puzdropodržte sa, v roku 2023 aj káblové slúchadlá. Nemôžem však opomenúť aj ochrannú fóliu nalepenú z výroby na displeji. Čiže slovami klasika ide o „kompletku“.

DIZAJN A SPRACOVANIE – spracovanie je na dobrej úrovni 

Smartfón má rozmery 164,3 x 76,1 x 8 milimetrovváhu príjemných 182 gramov. Ide tak o väčšie zariadenie, ale to je spôsobené najmä vďaka veľkému displeju (ku ktorému sa dostanem neskôr). Smartfón je až na prednú stranu celý z plastu. Je tenký a relatívne hranatý. Typom sendvičovej konštrukcie mi pripomína iPhone 4, vďaka svojej veľkosti sa však drží o poznanie horšie. Ja som ho dostal na testovanie v gradientnej farbe Midday Dream, ktorá je modrá, ale podľa odrazu svetla hrá farbami ako ružová, oranžová, žltá až po zelenú. Okoliu sa veľmi páčila. Pre konzervatívnejších používateľov tu však je aj čierna farba Mirror Black.

Zadná strana je mierne drsná a okrem loga značky a informáciách o certifikátoch je tu aj modul fotoaparátu. Ten vystupuje nad povrch zadnej strany len nepatrne. Na hornej strane nájdete ruchový mikrofón a dvierka pre vyberanie kariet SIM. Príjemným prekvapením je, že sa tu nachádza aj slot pre pamäťové karty microSDXC. Samotný šuplík má gumené tesnenie proti vniknutiu vlhkosti do zariadenia, je z plastu a vyzerá veľmi krehko.

Ľavá strana zariadenia je prázdna, pravá obsahuje tlačidlo pre ovládanie hlasitosti a tiež zapínacie tlačidlo so zabudovanou kapacitnou čítačkou odtlačkov prstov. Tá je až príkladne rýchla a spoľahlivá. Dolná strana obsahuje 3,5 milimetrový audio jack konektor pre slúchadlá, primárny mikrofón, USB-C konektor a hlasitý reproduktor. Na prednej strane sa nachádza displej so slzovým výrezom pre selfie kamerku a nad ním je úzky gril reproduktoru pre telefonovanie. Na prednej strane nájdeme takzvanú bradu, čo je zhrubnutý rámček displeja v dolnej časti.

AUDIO – mono reproduktor neoslní, ale slúchadlá v balení potešia

Hoci má tento smartfón reproduktory dva, v spoločnosti VIVO sa rozhodli dať tomuto modelu iba mono zvuk, a tak sa vám zvuk bude prehrávať len zo spodného reproduktoru. Zvuk je síce hlasný, ale jeho kvalita je priemerná. Chýbajú mu výškové a basové frekvencie, ale zas stredový prednes ani pri najvyššej hlasitosti nereže uši.

Reproduktor pre telefonovanie má dobrú kvalitu. Pri telefonovaní sa ani jedna zo strán na kvalitu zvuku nesťažovala.

Príjemným spestrením je ale možnosť pripojiť si káblové slúchadlá cez 3,5 mm audio jack. Tie v balení znejú dosť fajn. Ich prejav je nevtieravý, relatívne vyrovnaný na celom frekvenčnom pásme. Milovníkom „tučného“ zvuku však môžu chýbať basy.

DISPLEJ – na svoju triedu ide o výborný IPS LCD displej

IPS LCD displej dostal veľkorysú uhlopriečku 6,58 palcarozlíšenie 2400 x 1080 pixelov. Pomer jeho strán je 20:9. Má veľmi pekné a naturálne podanie farieb, jeho jas patrí k lepšiemu priemeru a neurazili ma ani pozorovacie uhly. Jeho nešťastím je len to, že dnes už máme aj AMOLED displeje, ktoré sú jednoducho lepšie. Chýba mu vyššia obnovovacia frekvencia (napríklad 90 Hz), takže aj dojem z tohto mu subjektívne uberá na atraktivite. Každopádne však ide o dobrý IPS LCD displej v smartfóne nižšej strednej triedy.

VÝKON A SOFTVÉR – najnovší Android, no výkon je skôr priemerný 

V útrobách tohto zariadenia nájdeme čip MediaTek Helio G80 s 8-jadrovým procesoromgrafickou kartou Mali G52 MC2. Spoločnosť mu robí 8 GB fyzickej RAM + 4 GB softvérovej128 GB vnútorného úložiska. To je našťastie rozšíriteľné o pamäťovú kartu microSDXC až do hodnoty 1TB.

Operačným systémom bol po zapnutí Android 12 od spoločnosti Google, no neskôr smartfón získal aj aktualizáciu na verziu 13. Nad týmto celým je natiahnutá firemná grafická nadstavba Funtouch OS. V tomto konkrétnom prípade však ničím extra neosloví. Skrátka ide o mierne prispôsobený Android, ktorý robí to, čo má. Za zmienku stojí aplikácia iManager pre optimalizáciu systému a rôznymi nástrojmi ako je klonovanie aplikácií, chladením smartfónu alebo herným režimom.

Použitý čip a aj dobrá hodnota RAM tomuto zariadeniu nezabezpečujú oslnivý výkon. Na druhej strane ide o lacný smartfón, kde to ani nikto nečaká. Aby som bol konkrétny, tak všetko, čo si zmyslíte robiť s týmto smartfónom sa robiť bude dať (prezeranie webu, videí na YouTube, e-mail, správy, hry, telefonovanie), je tu ale jedno ale. Výkon zariadenia je priemerný a nestalo sa mi, že by sa zariadenie zahrievalo.

Výkon by som definoval nasledovne. V hrách dosahujete relatívne stabilnú snímkovaciu frekvenciu (60 Hz), ale grafika je väčšinou vždy na najnižšej kvalite. Pohyb v systéme je relatívne plynulý, ale akoby spomalený s občasnými lagmi. A keď si chcete rýchlo odfotiť viacero fotiek za sebou, musíte chvíľu čakať na ďalšiu možnosť stlačiť spúšť, kým sa do pamäte uloží posledný obrázok. Ak ste však nenáročný používateľ, sťažovať sa určite nebudete. Videl som v živote aj oveľa pomalšie smartfóny.

KONEKTIVITA – 5G síce nedostanete, ale port na slúchadlá, či slot na microSDXC kartu áno

V rámci konektivity tu máme Bluetooth verzie 5.0, Wi-Fi 5 (a/b/g/n/ac), technológiu NFC, s ktorou môžete platiť bezkontaktne, navigačné systémy GPS, GLONASS, GALILEO či čínsky BDS a tiež FM rádio, ktoré sa dnes v smartfónoch už len tak nevidí. Ako anténa mu slúžia priložené slúchadlá. Tešiť sa môžete aj na kompas. Bohužiaľ, 5G siete VIVO y33s do vienka nedostal.

BATÉRIA – výdrž je dobrá, len keby to nabíjanie bolo rýchlejšie

Batéria má peknú hodnotu - 5000 mAh. Tá vám úplne v pohode vydrží napájať zariadenie pri normálnom používaní celý deň alebo deň a pol. Ak budete šetrní, tak si viem predstaviť, že dosiahnete aj na 2 dni výdrže na jedno nabitie. Trochu ma však sklamala rýchlosť nabíjania. Priložená nabíjačka s výkonom 18 Wattov totiž nabije smartfón z 0 % na 100 % za viac ako dve hodiny a to je na môj vkus trochu dlho. Ak si ale smartfón necháte dobíjať cez noc, tak by ste s touto hodnotou nemali mať problém. Mimochodom, bezdrôtové nabíjanie sa v tomto prípade nekoná, čo je ale vzhľadom na cenovku ospravedlniteľné. Náplasťou na dušu je aspoň reverzné nabíjanie s výkonom 5 W, ktoré v tejto triede rozhodne nie je pravidlom.

FOTOAPARÁT – za dobrého svetla dobre, za zlého...

Objektívy nájdete na tomto zariadení hneď štyri. Vpredu máme 16-megapixelovú selfie kamerku, potom vzadu nájdeme 50-megapixelový objektív, makro objektív s rozlíšením 2 megapixely a tiež 2-megapixelový hĺbkový senzor. Vzadu nájdete aj prisvetľovaciu LED diódu.

Veľmi príjemne prekvapila selfie kamerka. Má pekné farby, dynamický rozsah, dobre oddeľuje snímaný objekt od pozadia. Navyše je hneď zo základnej plochy aplikácie fotoaparátu dostupný celkom rozsiahly skrášľovací beauty režim, čo poteší najmä milovníkov selfie.

Hlavný fotoaparát má rozlíšenie 50 megapixelov, no v základe fotí snímky do rozlíšenia 12,5 megapixelu spojovaním pixelov (môžete však využiť aj plné rozlíšenie). Za dobrých svetelných podmienok budete z tohto objektívu dostávať veľmi pekné výsledky s vernými farbami a fotky sú navyše ostré. Pokiaľ však svetla ubudne, objaví sa výraznejší šum. V tmavých prostrediach odporúčam použiť nočný režim, ktorý je aj napriek nižšej cene zariadenia dobrý.

Na záver som si nechal makro objektív s rozlíšením 2 megapixely. Tu, žiaľ, nemôžem počínanie čínskych súdruhov pochváliť. Môžete ho síce využiť ako teleobjektív s priblížením, ale rozlíšenie 2 megapixely sú na dnešnú dobu málo. Úroveň detailov patrí k podpriemeru, farby sú na červenom spektre prepálené a na zelenom zas vyblednuté. Oveľa radšej by som tu videl širokouhlý objektív s vyšším rozlíšením. Tie dnes vedia makro robiť asi najlepšie.

ZÁVER A CENA – keď je plusov viac ako mínusov

Napriek tomu, že som bol v rámci tejto recenzie relatívne kritický, nemôžem povedať, že tento model nie je dobrý. Má skvelý IPS LCD displej, selfie kamerka a hlavný fotoaparát podávajú za dobrého svetla výborný výkon na túto triedu a v balení nájdete v podstate všetko, čo si len prajete. Výdrž batérie je veľmi slušná, máme tu dokonca reverzné nabíjanie. Máme tu FM rádio, port na slúchadlá, NFC, slot pre pamäťové karty. Na druhej strane by som tu rád videl rýchlejšie nabíjanie, o trochu lepší výkon a rozhodne by som vymenil makro objektív za širokouhlý, pretože 2 megapixely skrátka v roku 2023 už nemajú čo robiť.

Tento smartfón sa v čase písania recenzie predáva za veľmi príjemných 209 € v čiernej Mirror Black a gradientnej Midday Dream farbe v e-shope Mobilonline.sk. Ak teda patríte k používateľom, ktorí nechcú za smartfón utratiť veľa, nepotrebujú prémiové funkcie, ale potešia sa ak za svoje peniaze dostanú pár pekných špecifikácií či bonusov, ktoré vám budú závidieť aj majitelia starších smartfónov, VIVO Y33s je pre vás dobrou voľbou.

ALTERNATÍVY – na trhu má hneď niekoľko konkurentov

VIVO Y33s má v tomto momente na trhu niekoľko súperov. Môžeme za neho označiť Samsung Galaxy A13, ktorý síce podporuje 5G štandard, ale ponúka nižšiu hodnotu RAM. Jeho displej však má vyššiu obnovovaciu frekvenciu. Určite však za zmienku stoja aj zariadenia Xiaomi Redmi Note 11, Samsung Galaxy M13, Samsung Galaxy A22 alebo Motorola G51 5G. Ide už len o vás, aby ste si našli ten svoj.

 


Video obsahuje aj ukážku snímok fotoaparátu

 

 

Text & Foto & Video: Matej Koreň