Zavrieť ikona
Ukradli mi telefón! Čo robiť? Podrobný návod ako nájsť stratený alebo ukradnutý mobil

Ukradli mi telefón! Čo robiť? Podrobný návod ako nájsť stratený alebo ukradnutý mobil

Mobilný telefón sa stal zariadením, bez ktorého si nevieme predstaviť odísť z domova, nie to ešte vydržať bez neho celé dni. Stal sa našou druhou pravou rukou. Máme v ňom uložené naše osobné údaje, rôzne fotky nás alebo našich blízkych. Aj keď ho častokrát strážime ako oko v hlave, vždy sa vyskytnú nevysvetliteľné situácie, v ktorých oňho môžeme prísť. Takými prípadmi môžu byť napríklad vypadnutie z vrecka, zabudnutie na streche auta a mnoho ďalších. Situácia, ktorú si bližšie popíšeme, je odcudzenie inou osobou. Čo robiť, keď sa v nej ocitneme? 

Zjednodušuje vám každodenný život, využívate ho ako peňaženku, fotoaparát či pracovný nástroj. Deň bez neho si už ani neviete predstaviť. Mobilný telefón má pre vás vysokú hodnotu a utratili ste zaňho, jeho ochranu či príslušenstvo k nemu stovky eur. Krádež mobilného telefónu sa môže stať prakticky kdekoľvek a kedykoľvek. V dnešnej dobe poznáme množstvo trikov a tipov, ako zabrániť odcudzeniu. Vreckoví zlodeji sú však častokrát šikovnejší, ako sú naše triky. Ak by sa vám takáto situácia stala, pokúsime sa čo najlepšie opísať ako postupovať.

Aplikácie na nájdenie strateného mobilného zariadenia

Ak stratíte svoj telefón a máte k dispozícii internet, môžete použiť internetovú aplikáciu Find My Device, resp. Nájdi moje zariadenie od spoločnosti Google, ktorá je bezplatná a funguje aj prostredníctvom webovej stránky. Určená je predovšetkým pre majiteľov telefónov s operačným systémom Android. Avšak ani majitelia mobilných telefónov iPhone nezostali ukrátení. Spoločnosť Apple ponúka svojím zákazníkom aplikáciu Find my iPhone, ktorú si môžu bezplatne stiahnuť v AppStore, do akéhokoľvek zariadenia s operačným systémom iOS. Exkluzívne pre svojich zákazníkov vytvorila spoločnosť Samsung špeciálnu webovú stránku na nájdenie telefónu findmymobile.samsung.com. Vlastníci telefónov Huawei a mobilov Xiaomi sa najprv musia prihlásiť do svojich cloud účtov na a následne kliknúť na tlačidlo Find My Phone alebo Find Device.

Aplikácia Find My Device Google 

Pre vyhľadanie telefónu je nevyhnutné, aby bol mobil v aktívnom stave. To znamená, aby nemal vybitú batériu a nebol vypnutý. Telefón musí byť takisto ešte pred krádežou prihlásený do cloud účtu. Pri aplikácii od spoločnosti Google stačí mať aktívne konto. Telefón musí byť pripojený k sieti, či už pomocou WiFi alebo dátového pripojenia. Na telefóne musí byť spustená služba na zisťovanie polohy a musí mať povolené všetky prístupy v zariadení. V prípade, že telefón nemá zapnutú službu určovania polohy, aplikácia ukáže poslednú polohu, na ktorej bol pripojený k sieti. Ak máte zapnuté viacstupňové overenie, je nevyhnutné mať záložný telefón alebo záložný kód. 

Ak máte splnené všetky kroky uvedené vyššie, aplikácia vám ukáže stav telefónu (stav batérie, či je online (zapnutý) alebo offline (vypnutý), silu signálu mobilného operátora, či je poloha zapnutá alebo vypnutá. Ak máte viac zariadení, je potrebné vybrať to, ktoré hľadáte. V aplikácii je potom možné zapnúť funkciu prehratia zvuku, pričom váš telefón začne vydávať hlasný zvuk po dobu 5 minút. Ak je telefón vo vašej blízkosti, tak ho určite budete počuť. Taktiež je možné odhlásiť sa zo všetkých účtov a telefón uzamknúť. Tým zabránite prípadnému zneužitiu vašich osobných údajov. Ak ste si istý, že k telefónu sa viac nedostanete a máte strach, že by niekto mohol vážne ohroziť vaše súkromie, aplikácia ponúka aj možnosť úplného vymazania zariadenia (obnovenie továrenských nastavení, pamäťová karta microSD sa však môže zachovať). Táto akcia je nevratná a po úplnom vymazaní váš telefón už nebude možné pomocou aplikácie vyhľadať, preto sa odporúča použiť ju len v krajných situáciách. 

Pokiaľ je však zlodej prešpekulovaný a telefón vypne, nebude ho možné lokalizovať pomocou aplikácie. Vtedy je nutné postupovať podľa návodu, ktorý je uvedený nižšie.

Ako postupovať pri odcudzení telefónu

Pri krádeži mobilného telefónu je potrebné stratu oznámiť čo najskôr svojmu mobilnému operátorovi. To je možné spraviť rôznymi spôsobmi, ako sú napríklad SMS správa, telefonát (prostredníctvom požičaného telefónu) alebo osobne, priamo u mobilného operátora. Ten ihneď zablokuje kartu SIM a tým zabráni prípadnému zneužitiu služieb, ktoré u operátora máte. V prípade, že máte v zariadení internetové bankovníctvo s aktivovanou funkciou bezplatných platieb, odporúčame kontaktovať aj vašu banku a zablokovať platobnú kartu.

Mobilný telefón

Po zablokovaní telefónu oznámte krádež príslušnému orgánu polície. Nahlásiť je potrebné všetky podstatné parametre mobilu, ako sú značka, model, farba, obal, rok výroby a hlavne IMEI kód z dôvodu lokalizácie, ak by zlodej telefón medzičasom zapol (IMEI nájdete na krabici telefónu, ale tiež na faktúre alebo bločku z nákupu). Polícia vám následne poskytne inštrukcie, ako budú postupovať ďalej.

Nezabúdajte, že sociálne siete majú veľkú silu a pri pátraní po odcudzenom alebo stratenom telefóne vám môže pomôcť aj obyčajný status na sociálnej sieti. Aj napriek všetkým vymoženostiam modernej techniky sa stále nájdu cesty, ako obísť zabezpečenia a zariadenie sa tak už nemusí vrátiť k pôvodnému majiteľovi. Preto je najlepšie postupovať, čo najrýchlejšie a hlavne s rozvahou. Potom sa váš telefón nemá dôvod nevrátiť k vám.


Text: Peter Machava