Zavrieť ikona
Skladací smartfón vďaka ohybnému displeju

Skladací smartfón vďaka ohybnému displeju

Technologickí giganti v oblasti smartfónov sa už dlhšiu dobu snažia pohnúť vývoj mobilných telefónov o ďalšiu úroveň dopredu. Tá má mať podobu skladacích smartfónov, predstavujúcich kombináciu klasického smartfónu a tabletu. Technológia môže fungovať najmä vďaka ohybnému displeju, ktorý sa otváraním a zatváraním vôbec nedeformuje. Už počas vývoja mobilných telefónov sme mohli naraziť na smartfóny s ohybným displejom. Prvé náznaky boli z dielne LG, model LG G Flex (2013), a z dielne Samsung, model Galaxy Round (2013). Pri týchto mobiloch boli displeje už fixne ohnuté a ďalej sa neohýbali, čiže mali hlavne esteticko-dizajnovú funkciu, ktorá sa neskôr uchytila hlavne pri Samsung Galaxy S7 Edge a novších.

Návrh prvého skladacieho telefónu z dielne Samsung bol predstavený vo Vietname v novembri 2018 a pomenovaný bol Samsung Galaxy F. O niečo neskôr, vo februári 2019 na konferencii v Barcelone, sme sa dozvedeli o novom skladacom smartfóne Samsung Galaxy Fold. Rovnako sa na tejto konferencii nenechal zahanbiť ani Huawei, ktorý predstavil skladací smartfón Huawei Mate X.

Samsung Galaxy Fold

 

Samsung Galaxy Fold

Skladací smartfón z dielne Samsung má okrem ohybného vnútorného 7.3 palcového Dynamic AMOLED displeja (otvorený režim tabletu), aj druhý vonkajší 4.6 palcový Super AMOLED displej (zatvorený režim telefónu). Na vonkajšej strane (kde nie je umiestnený sekundárny displej) mu nechýba trojitý fotoaparát (hlavný 12 Mpx snímač, 12 Mpx telephoto snímač a 16 Mpx širokouhlý snímač) a 10 Mpx selfie kamera (umiestnená na strane sekundárneho displeja). Na vnútornej strane smartfónu (kde sa nachádza ohybný displej), je umiestnený duálny fotoaparát 10 + 8 Mpx. Smartfón má doteraz najlepšie parametre procesoru Snapdragonu 855, 12 GB operačnej pamäti a až 512 GB internej pamäti. 

Pikoška: Smartfón Galaxy Fold sa mal začať predávať koncom apríla, lenže z dôvodu väčšej kazivosti, ako je prípustná pre Samsung, bolo jeho oficiálne uvedenie na trh zatiaľ presunuté na neurčito. Fold sa kazil hlavne z dvoch dôvodov: Prvým bol pánt, ktorý dokázal preraziť dieru do panelu s displejom a druhým boli ľudia, ktorí z displeja strhávali ochrannú fóliu.

Huawei Mate X

 

Huawei Mate X

Skladací smartfón od Huawei funguje v porovnaní s Galaxy Fold úplne odlišne a využíva len jeden hlavný OLED displej. Keď sa rozloží, dá sa použiť ako tablet s uhlopriečkou 8 palcov, po zložení ako smartfón s dvomi displejmi. Predný displej má uhlopriečkou 6.6 palcov, čo oceníte pri bežnej práci a pri surfovaní na internete. Zadný displej disponuje uhlopriečkou 6.38 palcov a je určený hlavne pre milovníkov selfie, keďže na tejto strane sa nachádza aj trojitý fotoaparát (40 Mpx hlavný snímač, 16 Mpx širokouhlý snímač a 8 Mpx telephoto snímač), ktorý je jediným fotoaparátom tohto modelu. O výkon sa stará procesor Kirin 980, 512 GB internej pamäte a 8 GB operačnej pamäte. Príchod Huawei Mate X nie je úplne potvrdený, zatiaľ sa uvádza, že by mal byť na trh uvedený niekedy v priebehu roka 2019. Aktuálne informácie o očakávanom smartfóne Huawei Mate X.

Výhody a nevýhody ohybných smartfónov

Výhody a nevýhody skladacieho smartfónu 

Hlavnou výhodou a lákadlom skladacieho smartfónu je jeho flexibilita a kompaktnosť, keďže vďaka ohybnénu displeju sa bude dať používať ako klasický mobilný telefón a napríklad pri práci sa bude dať rozložiť a použiť ako multifunkčný tablet. A to všetko v zariadení s rozmermi bežného smartfónu. Výhodou je aj pokročilý multitasking uľahčujúci prácu, čo môžete poznať z používania tabletov.

Aktuálnou nevýhodou skladacích smartfónov je ich cena, nevychytané drobné detaily a neskoršia dostupnosť na slovenskom trhu. Uvádzacia cena zariadení Galaxy Fold a Mate X začína od 2 000 €, čo je cena, za ktorú sa dá kúpiť smartfón spolu s tabletom a ešte k tomu pár stoviek ušetríte.

Je otázne ako dopadne “experiment” zvaný skladacie smartfóny. Na jednej strane môžu priniesť novú éru, respektíve nový závan do inovácií v oblasti smartfónov, a je dosť možné, že sa zopakuje revolučná éra z roku 2007. Alebo naopak to môžu dopadnúť ako “inovácia” z dielne Google, s názvom Google Glass, ktorá sa neuchytila.