Zavrieť ikona
SAMSUNG Galaxy Z Flip 4: Skladací smartfón, s ktorým sa nikdy nebudete nudiť

SAMSUNG Galaxy Z Flip 4: Skladací smartfón, s ktorým sa nikdy nebudete nudiť

Keď sa vo svete začalo hovoriť o skladacích smartfónoch, bola to pecka. Technologickí nadšenci boli vo vytržení pri predstave, že by sme vo vreckách mali nosiť skladacie displeje, ako to bude celé vyzerať a ako budú takéto smartfóny použiteľné v praxi. Nuž prešlo niekoľko rokov, pozerám sa tu na práve dotestovaný Samsung Galaxy Z Flip 4 a uznanlivo krútim hlavou.

Skladací rod smartfónov Galaxy

Samsung sa v rámci skladacích smartfónov rozhodol pre dve cesty. Jednu tvorí séria Samsung Galaxy Z Fold s väčším displejom a druhú kompaktné modely rodiny Galaxy Z Flip, ktoré sú novodobou iteráciou niekdajších „véčkových“ telefónov, ktoré som však zbožňoval pre ich kompaktnosť a štýl. Ako je to však v prípade skladacích smartfónov? Ak niekto z vás čítal moju recenziu na model Galaxy Z Flip 3, zrejme odpoveď bude počkať. Tým ostatným sa to pokúsim zhrnúť v dnešnej recenzii.

Keď spoločnosť Samsung predstavila svoje prvé skladacie smartfóny, po úvodnom ošiali nasledovala studená sprcha. Krycí materiál sa totiž už po pár týždňoch lámal a odlupoval a do skladacieho mechanizmu sa dostávali nečistoty, ktoré ho poškodzovali. Samsung bol nútený z trhu produkty stiahnuť a po pár mesiacoch uviesť na trh aktualizované verzie. Podľa mňa však problémy v čomkoľvek posúvajú veci dopredu. A vidím to aj pri testovanom Samsungu Galaxy Z Flip 4.

Balenie je skromné

Napriek poradovému číslu 4 ide o 3 verziu skladacieho smartfónu od Samsungu (ak nerátame aktualizovanú 5G verziu pôvodného modelu predstavenú v tom istom roku ako pôvodný model). Krabica je typická „samsungáčska“. Čierny kartón s moderným a minimalistickým dizajnom, kde je zobrazený produkt a tiež jeho názov. Jej štíhlosť napovedá, že vo vnútri asi (opäť) nenájdeme nabíjačku, čo sa mi po otvorení potvrdilo. V krabici bol smartfón, USB-C na USB-C kábel, dokumentácia a tiež spinka na vyberanie dvierok pre SIM karty. Mne na recenziu dorazil vo fialovej farbe Bora Purple, ale na trhu nájdete aj šedú Graphite, ružovo-zlatú kombináciu Pink Gold a tiež modrú Blue. Všetky farby sú jemné, pastelové a pôsobia luxusne.

Nový Flip padne do rúk ako uliaty

S rozmermi 165,2 x 71,9 x 6,9 milimetrovhmotnosťou 187 gramov mi tento model v rozloženom stave veľkostne asi najviac pripomína model Samsung Galaxy S22+, akurát je o necelí milimeter tenší a tiež užší, čo značí že sa mi v ruke drží oveľa príjemnejšie. Je totiž úzky a dlhý. Rám smartfónu je z lešteného hliníka a vonkajšiu stranu chráni matné ochranné sklo Gorilla Glass Victus+ od spoločnosti Corning. Galaxy Z Flip 3 mal opačnú kombináciu povrchov – matný rám a lesklú sklenenú časť. Mimochodom, smartfón je tak o 4 gramy ťažší, i necelý milimeter kratší a o pol milimetra užší ako predchodca, ale tieto rozdiely sú zanedbateľné.

Hlavný displej má rovnaké parametre ako v minulosti. Ide o skladací Dynamic AMOLED 2X displej s rozlíšením 1080 x 2640 pixelov, maximálnym jasom 1200 nitov obnovovacou frekvenciou 120 Hz, ktorý je krytý špeciálnym tenkým ohybným sklom od Samsungu hrubým ako tretina ľudského vlasu a malo by vydržať až 200 tisíc zohnutí. V mieste ohybu sa nachádza malý „járok“. Ten vnímate väčšinou len hmatom pri používaní, ale vo výsledku ma jeho prítomnosť vôbec nerušila. Displej je veľmi jasný a kontrastný, podporuje technológiu HDR10+. Po bližšom skúmaní zisťujem, že všetko je extrémne pevné a ani z ohýbacieho mechanizmu s veľmi príjemnou tuhosťou, či vystúpených rámčekov okolo displeja (ktoré sú tenšie ako u Z Flip 3) nemám vôbec zlý pocit, práve naopak.

Na pravej strane sa nachádza tlačidlo ovládania hlasitosti a zapínacie tlačidlo so zabudovanou kapacitnou čítačkou odtlačkov prstov, ktorá je extrémne rýchla a spoľahlivá. Akurát si zrejme chvíľu budete musieť zvykať na jej vyššie umiestnenie. Po celom obvode tiež nájdeme niekoľko šedých plastových pruhov pre priechod signálu antén. Na hornej strane je mikrofón a na ľavej dvierka pre SIM karty. Žiaľ, nenájdeme tu možnosť vložiť do smartfónu pamäťovú kartu microSDXC, ale s tým už človek pri drahších smartfónoch počíta. Budete si tak musieť vystačiť s vnútorným úložiskom, ktoré je v tomto prípade 128 GB, ale na trhu nájdete aj verzie s 256 či 512 GB úložiska. Z môjho pohľadu stačí bežnému používateľovi základných 128 GB a tým náročnejším 256 GB. 512-gigabajtovú verziu odporúčam len ľuďom, ktorý budú smartfón masívne využívať na videá či iné médiá. Ale späť k zariadeniu.

Vonkajší displej je výborným doplnkom

Na spodnej strane je umiestnený USB-C konektor, dvojica mikrofónov a tiež mriežka reproduktora, ktorý je tentoraz v stereo usporiadaní reproduktorom na telefonovanie. Jeho zvuk je veľmi príjemný, hlasný a vyvážený aj pri maximálnej hlasitosti. Zadná strana ukrýva dvojicu fotoaparátov, LED diódu a tiež metalický prúžok ukrývajúci informačný OLED displej s rozlíšením 260 x 512 pixelov. Ten sa hodí pre kontrolovanie a ovládanie základných vecí ako čas, hudobný prehrávač, notifikácie, nájdete tu aj vypínanie aj zapínanie funkcií ako Bluetooth či Wi-Fi a pri fotení sa dá využiť aj ako selfie displej. Navyše ak je displej zhasnutý a okolo vás je dostatok svetla, metalický pás vedia dámy použiť aj ako zrkadlo pre kontrolu make-upu a podobne. Displej sa ovláda pohodlne.

No a celé je to zabezpečené certifikátom odolnosti vo či vode IPX8 (doba 30 minút pri ponore 1,5 metra). Rozhodne však neodporúčam so smartfónom experimentovať v tomto smere. Navyše písmeno X v názve certifikátu odolnosti značí, že ochranu pred prachom toto zariadenie nemá, teda aspoň nie hodnú certifikátu.

Vnútornú pamäť som už rozoberal vyššie, ale dopĺňa ju uspokojivých 8 GB RAM a tiež 8-jadrový procesor Snapdragon 8+ Gen 1 od spoločnosti Qualcomm, ktorý je vyrábaný 4-nanometrovým výrobným procesom. Sekunduje mu grafická karta Adreno 730. Vo výsledku je smartfón extrémne rýchly, nikde nič neseká, animácie sú plynulé a z používania máte skvelý pocit. A keďže spoločnosť Samsung sa zaviazala aktualizovať svoje produkty ďalšie 4 roky, máte istotu, že ešte nejaký ten rok to tak aj ostane. Určite sa o to zaslúžil aj operačný systém Android 12 v kombinácii s grafickou nadstavbou One UI 4.1.1.

Je veľmi výkonný, ale nebude pre hráčov

Systém je veľmi pekne graficky spracovaný, všetko je prehľadné, zaoblené a navyše tu máte široké možnosti prispôsobenia ako napríklad farebné témy, ovládanie pomocou gest alebo postranných panelov alebo obrovské množstvo widgetov. Tie si navyše môžete do smartfónu môžete aj doinštalovať. Veľa výhod prináša aj ekosystém Samsungu, kde ak si vytvoríte účet, tak vám Samsung poskytne skiny, pozadia, ikony a rad ďalších výhod, ktoré zrejme poznáte, ak ste už niekedy mali zariadenie od Samsungu.

Prítomné sú aj appky od Google či Microsoftu, bezpečnostnú platformu Knox, takže môže ísť aj o veľmi vhodný pracovný smartfón. Samsung Navyše všetko veľmi pravidelne aktualizuje. Tento smartfón zrejme nebude pre hráčov, pretože napriek svojmu veľkému výkonu má trochu problém s odvádzaním tepla. S prehrievaním som síce problém nezaznamenal (hoci viacerí používatelia s tým problém mali). Vo viacerých zahraničných technologických diskusiách som sa dočítal fakt, že v istom bode telefón zníži výkon čipu na 40 %. Samsung zrejme urobil tento softvérový krok, aby predišiel spomínanému prehrievaniu, čím sa určite ovplyvní snímkovacia frekvencia v hrách alebo úroveň grafiky a efektov. Mne sa to počas testovania síce nestalo, ale nie som nejaký „hardcore gamer“. Len som považoval za dôležité spomenúť tento fakt.

V oblasti výdrže dobré správy

Čo sa dočkalo zlepšenia sú hodnoty okolo nabíjania a batérie. Samsung Galaxy Z Flip 4 má až 3700 mAh batériu (predchodca mal kapacitu batérie 3300 mAh). Rovnako sa zlepšil výkon nabíjania z 15 W na 25 W, hodnota bezdrôtového nabíjania z 10 W na 15 W a nájdeme tu aj reverzné nabíjanie o výkone 4,5 W. Tohtoročný Galaxy Z Flip by tak mal vydržať zhruba o 15 až 20 % dlhšie. A podľa všetkého sa mu to darí. Ak sa naučíte používať úspornejší vonkajší displej a zariadenie nebudete žmýkať hraním, dokážete sa dostať na 1 a pol až dva dni výdrže. Z nuly na 100% nabijete batériu zhruba za hodinu a štvrť, pri bezdrôtovom nabíjaní budete potrebovať ešte o nejakých 40 minút naviac. Všetko však bude závisieť od výkonu vašej nabíjačky.

S fotoaparátmi je zábava

A je to čas pre fotoaparáty. Tie na prvý pohľad vyzerajú bezo zmeny. Selfie kamera v diere displeja má 10 megapixelov, hlavný fotoaparát má 12 megapixelov12- megapixlové rozlíšenie sa ušlo aj širokouhlému fotoaparátu. Hlavný fotoaparát však dostal vylepšenie v podobe väčšieho senzora (vzhľadom na predchodcu). Fotografie zo všetkých objektívov sú veľmi pekné. Farby sú dosť sýte, ale pre používateľské oko veľmi príjemné. Ostrosť či kontrast sú na dobrej úrovni a to aj pri fotení v noci. Ako vždy, aj tu je mierny rozdiel v kvalite hlavného a širokouhlého fotoaparátu. Za dobrého svetla sú si však veľmi vyrovnané. A veľmi dobrú prácu odvádza Samsung Galaxy Z Flip 4 pri režime portrét a rozostrovaní pozadia obrázkov. Miestami som mal pocit, že sa dívam na fotografie z digitálnej zrkadlovky.

Spomeniem ešte, že na tomto zariadení je dostupné priblíženie scény (zoom) do 10 x. Ide však len o softvérové priblíženie, ktoré znižuje kvalitu výsledných obrázkov, preto ho odporúčam používať najviac do dvojnásobného priblíženia, kde je to ešte relatívne znesiteľné. Podobne to platí aj pri videu, ktoré je možné natáčať až do rozlíšenia 4K pri 30 snímkach za sekundu. Obrazové vlastnosti výsledných videí (či už ostrosť alebo kontrast) sú na výbornej úrovni a keďže sú objektívy stabilizované, výsledky pôsobia až profesionálne. Videu som skrátka veľmi nemal čo vytknúť.

Oveľa viac ako o špecifikáciách, je tento smartfón o zábave. Vonkajší displej sa dá použiť pri fotení selfie a aktivujete ho dvojitým stlačením zapínacieho tlačidla pri zatvorenom stave. Gestami potom nastavíte, čo chcete s fotoaparátom fotiť a natáčať. Užíval som si model kamkódera pri polouzavretom stave, ktorý je veľmi praktický. Tento polouzavretý stav však využijete aj pri iných činnostiach v systéme, napríklad pri prezeraní galérie. Jediným tŕňom v oku je tak možno absencia teleobjektívu, ktorý by skompletizoval výbavu objektívov, ale zas na druhej strane, nejde o zariadenie pre fotografov, ale skôr pre ľudí, ktorí chcú svoju osobnosť vyjadriť niečím módnym, nezvyčajným a pútajúcim pozornosť. A pre túto skupinu ľudí sú podľa mňa dôležité najmä selfie funkcie.

Záver a cena

Samsung Galaxy Z Flip 4 ma opäť nesklamal. Viete, nestáva sa často, že by som si k smartfónu vytvoril nejaký, nazvime to „vzťah“. Ale radu Galaxy Z Flip sa to už roky darí. Ide totiž o zariadenie určené ľuďom, ktorí sa chcú baviť, ktorí majú radi cool veci a chcú to ukázať svetu. A možno pri tom ani tak nezáleží na špecifikáciách, aj keď v tomto Galaxy Z Flip 4 tiež nesklame. Svojím zjavom, netradičnými riešeniami a možnosťami vás priam vyzýva k tomu, aby ste sa ním hrali a aby z vás dostal pozitívne emócie a to sa dnes už vo svete mobilov tak často nevidí.

A hoci sa cenovka tohto modelu v čase písania recenzie pohybuje od úrovne 1099 € (v závislosti od verzie), za prevratný a zábavný kus elektroniky to v dnešnej dobe vôbec nie je veľa. Najmä ak si uvedomíte, že mu nič podstatné nechýba. Viac informácií o cene nájdete na www.mobilonline.sk.

 


 

Text: Matej Koreň

Foto: Samsung, Qualcomm, Richard Markovič