Zavrieť ikona
SAMSUNG GALAXY S22: Malá vlajková loď s veľkými možnosťami

SAMSUNG GALAXY S22: Malá vlajková loď s veľkými možnosťami

Predstavovanie nových smartfónov radu Galaxy S od Samsungu je vo svete technológií vždy sviatkom. Samsung totiž v rámci svojej histórie navrhovania smartfónov s operačným systémom Google Android došiel z môjho pohľadu zrejme najďalej, čo sa týka odladenia zariadení. Novinka v podobe Samsungu Galaxy S22 tieto tvrdenia len a len potvrdzuje, ale zároveň prináša aj niekoľko (pre mňa osobne) rozporuplných vlastností. Práve kvôli nim nebude „esdvadsaťdvojka“ vhodná úplne pre každého.

Krabica modelu Galaxy S22 je čierna s výrazným písmenom S na prednej strane a nenápadným nápisom modelu smartfónu pod ním. K Je menšia ako v prípade minulých modelov a to hneď z niekoľkých príčin, ktoré si rozoberieme postupne. V prvom rade tu nenájdeme nič iné, okrem smartfónu, USB-C na USB-C kábla, návodu a spinky na vyberanie SIM kariet. Nabíjačku, slúchadlá alebo nebodaj puzdro, by ste v balení radu Galaxy S hľadali márne.

Je to z dôvodu, že Samsung sa rozhodol šetriť životné prostredie a „nevnucovať“ zbytočne nabíjačky zákazníkom, ktorí majú doma ďalšie. Tento krok chválim, pretože naozaj má človek doma nabíjačiek dosť. Navyše pribalené nabíjačky nebývajú nijako zvlášť výkonné a často nevyužívajú plný potenciál, ktorým môžete smartfón nabíjať. Inak v rámci šetrenia životného prostredia Samsung pri predstavovaní spomenul aj balenia z čisto recyklovaného papiera, či plastové časti vo vnútri smartfónov vytvorené z recyklovaných oceánskych plastov. Super.

Samsung Galaxy S22 5G

Krabička so skromným obsahom a s ohľadom na životné prostredie

Galaxy S22 mi dorazil na testovanie v bielej farbe. Okrem nej ho môžete nájsť aj v iných farbách, ako sú čierna, ružovo-zlatá a netradičná zelená. Mimochodom smaragdovo zelenú farbu pre rad Galaxy S Samsung použil prvýkrát (spolu so zahnutým displejom) pri modeli Samsung Galaxy S6 Edge a už vtedy sa mi páčila. Škoda tak, že som sa teraz musel uspokojiť „len“ s bielou farbou telefónu. Každopádne, smartfón v nej vyzerá veľmi dobre.

Keď som ho prvýkrát chytil do rúk, zistil som hneď niekoľko vecí. Telefón je príjemne kompaktný, nie úplne malý, ale na pomery dnešných vlajkových lodí padne s rozmermi 146,0 x 70,6 x 7,6 mm a váhou 167 gramov dobre do ruky. Veľmi podobný pocit z veľkosti som mal kedysi pri Samsungu Galaxy S10e. Druhá vec, ktorá ma prekvapila, že na pomery Samsungov je dosť hranatý. V mojom videu, ktoré si môžete pozrieť kliknutím na tento odkaz, som porovnával Galaxy S22 a staršiu S20 a ten rozdiel je priepastný. Predná aj zadná strana sú tu úplne rovné a hoci kovový rám nie je úplne hranatý ako pri nových iPhonoch, „esdvadsaťdvojka“ v rukách pôsobí „nesamsungovo“. Možno mi jej tvar pripomína sériu Galaxy A. Aby som to zhrnul, v rukách sa tento kúsok drží istejšie ako staršie „okrúhle“ Samsungy, ale mne osobne sa páčil ten predošlý dizajn.

Samsung Galaxy S22 5G

Kompaktný krásavec so zmeneným dizajnom

Na prednej a zadnej strane nájdeme najnovšie odolné sklo Gorilla Glass Victus+ od spoločnosti Corning, pričom na zadnej strane je sklo matné a veľmi mi pri dotyku pripomínalo plast Glasstic od Samsungu, ktorý sme mohli vidieť pri modeloch Galaxy S21 alebo Galaxy S21 FE. Sklo je osadené v hliníkovom ráme s lesklou povrchovou úpravou, takže sa na ňom zachytávajú odtlačky a nečistoty jedna radosť. Konštrukcia je veľmi pevná a nikde nič nevŕzga. Zo zadnej strany S22 vyzerá ako model S21, ale to je len zdanie, pretože modul fotoaparátu v tomto prípade nie je tak plynule zapracovaný do rámu mobilu ako v minulosti. Kým predošlé Samsungy na mňa pôsobili ako šperk, tu je spracovanie viac technické a pôsobí obyčajnejšie.

Na ľavom boku smartfónu nenájdeme žiadne prvky. Pravý bok je domovom pre združené tlačidlo ovládania hlasitosti a tiež zapínacie/vypínacie tlačidlo. Na vrchnej strane je osamotený ruchový mikrofón a spodná strana ukrýva dvierka pre dve nanoSIM karty, nabíjací USB-C konektor a hlasitý reproduktor, ktorý tvorí stereo pár s reproduktorom umiestnením v úzkej štrbine nad selfie kamerou. Inak reproduktory hrajú extrémne hlasno a aj pri najvyššej hlasitosti prekvapivo dobre. Zvuk je síce jemne stredový a basová zložka je menej výrazná, než by sa mi páčilo, ale vo všeobecnosti sa v Samsungu evidentne snažili dopriať modelu S22 zvuk na úrovni, čo sa im aj podarilo.

Samsung Galaxy S22 5G Samsung Galaxy S22 5G

Rozprávkovo dobrý displej plný moderných vlastností

Na prednej strane sa rozprestiera 6,1-palcový Dynamic AMOLED 2X displej s rozlíšením 2340 x 1080 (FullHD+). Ten má trochu nižšie rozlíšenie ako predchodcovia, ale vôbec by som to nebral ako bernú mincu. Displej na tomto smartfóne je vo všeobecnosti to najlepšie, čo si v mobile môžete želať. Farebný hĺbka 16 miliónov farieb, tenké rámčeky, adaptívna obnovovacia frekvencia s maximom až 120 hertzov, HDR10+, podpora technológie Always-on displej, maximálny jas 1200 nitov, no jednoducho displej nie je miestom, kde by sa mohol ktokoľvek sťažovať. Jeho používanie je radosť.

Samsung Galaxy S22 5G

Nad vrchnej strane displeja je 10-megapixelová selfie kamerka, ktorej kvalitu by som zaradil k tomu lepšiemu, čo v mobiloch dnes nájdeme. Silu jej dáva najmä umelá inteligencia od Samsungu, ktorá skrz používateľského prostredia ponúka veľké množstvo efektov a možností, takže si na svoje prídu najmä milovníci Selfie fotenia. Pod displejom sa ale nachádza ešte jeden prvok – ultrasonická čítačka odtlačkov prstov. Tá je veľmi rýchla (podstatne rýchlejšia ako tie minulé ultrazvukové čítačky v Samsungoch) a spoľahlivá. Občas sa mi síce na začiatku stávalo, že mi neodomykal displej hneď na prvýkrát, ale ide len o silu zvyku. Keď sa naučíte, kam presne prikladať prst pre odomknutie, už to pôjde aj poslepiačky.

Samsung Galaxy S22 5G

Výkonu má na rozdávanie, ale pri batérii a vnútornom úložisku už Samsung tak štedrý nebol

No a poďme nahliadnuť „pod kapotu“. Tu sme ako obyvatelia Európy dostali opäť korporátny čip od Samsungu Exynos 2200 s 8-jadrovým procesorom vyrábaným 4-nanometrovým výrobným procesom. Vo všeobecnosti je tento procesor vnímaný fanúšikmi ako niečo menej výkonné, ale v globále ide o extrémne rýchly procesor a ak si pozriete akékoľvek porovnanie S22 s týmto čipom a čipom Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1, ktorý dostal tento model v iných častiach sveta, zistíte, že pri reálnom používaní je ten rozdiel zanedbateľný. Takisto obavy z prehrievania Exynosu 2200 nie sú namieste. Čip začne hriať až po zhruba 15 až 20 minútovom hraní hier a aj to len veľmi mierne v hornej časti zadnej strany.

Samsung tento čip doplnil 8 GB RAM a 128 GB alebo 256 GB UFS 3.1 vnútorného úložiska. U nás sa však oficiálne predáva len 128 GB verzia, pričom po prvom zapnutí smartfónu máte k dispozícii zhruba vyše 100 GB. Myslite na tento fakt, pretože ani novinky radu Galaxy S neobsahujú slot pre pamäťové karty microSDXC. Jedinou možnosťou ako si rozšíriť vnútorné úložisko je tak cez pripojenie SSD disku prostredníctvom cloudového úložiska alebo USB-C konektora prostredníctvom služby USB On-The-Go, čo však môže byť trochu nepraktické. Zvyšok funkcií je vcelku bežný: Wi-Fi 6, Bluetooth v5.2, navigačné služby (A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO), NFC.

Použitým operačným systémom je Google Android 12 s grafickou nadstavbou One UI 4.1 a ide o neskutočne zohranú softvérovú dvojicu. Android 12 je moderný, výkonný a zabezpečený operačný systém, ktorému grafická nadstavba od Samsungu dodáva takú tú pomyselnú čerešničku na torte svojimi drobnosťami. Či už ide o krásne spracované pohyblivé pozadia, možnosť prispôsobiť si systém farebne alebo priehrštia drobných nastavení displeja, zobrazovania prvkov na displeji, rôzne štýly a farby hodín, jednoducho každý aspekt si môžete prispôsobiť podľa seba. Systém je navyše stabilný a rýchly. Toto sa Samsungu podarilo. Navyše pri predstavovaní prisľúbil, že tento kus bude dostávať nový operačný systém Android aj grafickú nadstavbu až po dobu 4 rokov a bezpečnostné aktualizácie až 5 rokov. Táto informácia ma teda dosť potešila.

Samsung Galaxy S22 5G

A pomaly sa dostávam k batérii. Tu sa odohrala taká zaujímavá vec. Kým modely Galaxy S20 a S21 dostali do vienka až 4000 mAh batériu, model S22 má baterku iba s kapacitou 3700 mAh. Bol som si vedomí, že spoločnosť určite optimalizovala výkon jednotlivých komponentov, aby menšiu batériu používatelia nepocítili, ale aj tak som bol zvedavý nakoľko sa jej to podarilo. Výsledkom je fakt, že ak ste štandardný používateľ a smartfón používate na hovory, sms, prezeranie internetu, sociálne siete či videá, tak sa dokážete dostať na jeden, jeden a pol dňa výdrže na jedno nabitie. Ale ak chcete pozerať filmy, seriály alebo sa veľa hráte, z batérie vám bude ubúdať jedna radosť a nabíjačku budete hľadať už po pár hodinách.

Inak nabíjanie (naopak) dostalo do vienka viac výkonu. Z minuloročných 25 Wattov pri Samsungu Galaxy S21 tu máte k dispozícii až 45-wattové nabíjanie. Ja osobne som mal k dispozícii len 20-wattovú nabíjačku, ktorá mi nabila smartfón z nuly na 100 % za zhruba hodinu a štvrť. Nabíjanie teda bude závisieť od toho, ako výkonnú nabíjačku máte k dispozícii. Inak smartfón podporuje aj 15-wattové bezdrôtové nabíjanie alebo 4,5-wattové reverzné nabíjanie, vďaka ktorému budete môcť z batérie telefónu nabiť kompatibilné príslušenstvo so štandardom Qi alebo mobil niekoho iného.

Ak radi fotíte a natáčate videá, určite nebudete sklamaní. Fotoaparát je totiž TOP

Na záver (ako vždy) prichádza na rad fotoaparát. A konkrétne v tomto prípade si tu budem môcť dovoliť byť stručný. Sústava fotoaparátov je totiž výborná. K dispozícii máte 50-megapixelový hlavný objektív (f/1.8, 23mm), 10-megapixelový teleobjektív (f/2.4, 70mm) s 3-násobným zoomom a 12-megapixelový ultraširoký objektív (f/2.2, 13mm) so 120-stupňovým záberom scény. Prvé dva majú aj optickú stabilizáciu a „širokáč“ podporuje funkciu Super Steady Video. K hlavnému fotoaparátu nemám v podstate žiadne výhrady.

Samsung Galaxy S22 5G

Farby fotiek sú skvelé, dynamický rozsah a kontrast tiež. Záberom v noci dopomáha nočný režim s umelou inteligenciou, ktorý odvádza dobrú prácu. Možno by som na mieste Samsungu trochu menej zasahoval do softvérového doostrovania fotiek, pretože pri veľkom zväčšení výsledných fotografií zábery prichádzajú o detaily. V tomto prípade je dobré radšej fotiť do formátu RAW, ktorý je určený profesionálom. Ak ste však bežný používateľ, budete krochkať šťastím.

Kvalitatívne podobne je na tom aj teleobjektív, ktorý vďaka 3-násobnému optickému priblíženiu a následnej softvérovej podpore dokáže scénu priblížiť až 30-krát. Relatívne dobrú kvalitu má 10-násobné priblíženie, potom už kvalita nazoomovaných fotografií klesá. Zrejme kvalitatívne najhoršie v porovnaní s týmito objektívmi je na tom širokouhlý objektív, čo je však spôsobené jeho typom a tento „problém“ nájdete v podstate vo všetkých mobiloch s týmto typom objektívu.

Samsung Galaxy S22 5G

Na pomery širokouhlých objektívov však stále žiari. Akurát zvláda horšie fotenie v noci, kde sú scény citeľne tmavšie ako pri snímaní z ostatných dvoch objektívov. Video dokážete zachytávať až do rozlíšenia 8K pri 24 snímkoch za sekundu, ale v rámci obmedzenej pamäte odporúčam snímať do 4K alebo Full HD. Výstupy vo všetkých rozlíšeniach vyzerajú nadštandardne dobre.

Smartfón pre špecifickú skupinu ľudí

Samsung Galaxy S22 je veľmi špecifická vlajková loď pre veľmi špecifickú skupinu používateľov. Je určený najmä ľuďom, ktorý chcú mať čo možno najlepší smartfón bez väčších kompromisov, ale sú skôr bežnými používateľmi, ktorí chcú vlastniť kompaktné zariadenie. Určuje to najmä kapacita batérie a obmedzené množstvo vnútornej pamäte. Tie z môjho pohľadu nedokážu udržiavať krok s takzvanými „heavy users“.

Na druhej strane poteší kvalita displeja, výborný výkon hardvéru, stabilita a možnosti softvéru a tiež skvelý fotoaparát. Zmena dizajnu s výraznejšími hranami nemusí sedieť každému, ale rozhodne by som ju neoznačil za zlú. Je potrebné si na ňu jednoducho zvyknúť. Ak patríte používateľom, ktorí sa so svojim rebríčkom hodnôt dokážu v riadkoch vyššie nájsť, so smartfónom Samsung Galaxy S22 budete určite veľmi spokojní.

Kúpiť ihneď Samsung Galaxy S22 5G

Foto, text a video: Matej Koreň

(pozn. Fotografia zachytená hlavným objektívom smartfónu Samsung Galaxy S22 5G)

(pozn. Fotografia zachytená širokouhlým objektívom smartfónu Samsung Galaxy S22 5G)

(pozn. Fotografia zachytená teleobjektívom smartfónu Samsung Galaxy S22 5G)