Zavrieť ikona
Samsung Galaxy S21+: Pán (takmer) dokonalý!

Samsung Galaxy S21+: Pán (takmer) dokonalý!

Na niektoré recenzie sa človek teší viac než na tie ostatné. A vždy, keď mám recenzovať vlajkové lode Samsungu, ide o skupinu zariadení, na ktoré sa vyslovene teším. Je to preto, že juhokórejský výrobca ich rokmi vybrúsil do dokonalosti a ich používanie je číra radosť. Má to však aj svoje tienisté stránky. Ak je niečo skvelé, nie je tam veľmi čo vylepšovať a novinky tak možno nemajú požadovaný „WOW“ efekt. Ako je to s dnes testovaným Samsungom Galaxy S21+? Dozviete sa v mojej písanej recenzii.

Spoločnosť Samsung nepočkala ani 12 mesiacov od predstavenia vlajkových lodí radu S20 a 14. januára svetu ukázala svoje najnovšie vlajkové lode rady Galaxy S21. Ten zahŕňa model S21, S21+ a ultimátny S21 Ultra. Mne sa do rúk dostal druhý menovaný model S21+Model, ktorý bol dlhé roky výkladnou skriňou, no dnes je už „iba“ jedným z tých najlepších. Počas používania som mal z neho radosť, ale v portfóliu Samsungu naň vrhajú tieň iné stajňové modely. Čítajte ďalej.

Samsung Galaxy S21+

Opäť skromnejší obsah krabice

Samsung Galaxy S21+ je zabalený v čiernej kartónovej krabici. Spolu s telefónom v nej dostanete akurát USB-C kábel, návod na použitie a spinku na vyberanie šuplíka pre SIM karty. Nabíjačku by ste hľadali márne. Samsung sa totiž aj týmto krokom rozhodol ísť po vzore spoločnosti Apple, ktorá tento trend ohlásila v októbri pri predstavení nových smartfónov. Prvotnou myšlienkou bolo šetrenie životného prostredia, pretože krabice sú menšie. Tým pádom sa spotrebuje menej kartónu a plastu na nabíjačku a menšie krabice tiež znamenajú menej spotrebovaných fosílnych palív pri preprave, keďže naraz sa podarí prepraviť viac kusov.

Obsah krabice Samsung Galaxy S21+Obsah krabice Samsung Galaxy S21+

V druhom rade tam ale vidím nižšie náklady pre tieto spoločnosti a tiež extra zisk z predaja príslušenstva ako sú slúchadlá či nabíjačky. Každopádne, my spotrebitelia si zrejme budeme musieť zvyknúť, pretože očakávam, že čoskoro sa takéto balenie pri smartfónoch stane štandardom. Ale späť k „esdvadsaťjednotke“.

Fantómové tóny s matným sklom

Mobil som zbavil fólií, vzal som ho do rúk a uznanlivo som pokýval hlavou. Po dizajnovej stránke, ako aj po stránke materiálu, ide o skvost plný prepracovaných detailov. S rozmermi 161,5 mm x 75,6 mm x 7,8 mm a váhou 200 gramov je trochu širší a ťažší než minuloročný S20+, ale vnímam to iba podľa čísel. V rukách sedí perfektne. Na pluskový model je prekvapivo kompaktný. Môžu za to zrejme tenké rámčeky okolo displeja, zaoblené rohy a tenký profil zariadenia.

Zadná strana je z matného tvrdeného skla, v mojom prípade v čiernej farbe Phantom Black. Záujemcovia majú na výber aj striebornú Phantom Silver a fialovú Phantom Violet. Veľmi vydareným dizajnovým prvkom je vystúpené orámovanie objektívov fotoaparátu, ktoré vyzerá lepšie ako na fotkách. Na druhej strane jeho vstúpenie a umiestnenie spôsobuje, že telefón sa vám bude na stole kývať.

Samsung Galaxy S21+

Zobrali mi pamäť

Na pravej strane nájdete tlačidlá ovládania hlasitosti a vypínacie tlačidlo. Horná strana je domovom pre ruchový mikrofón, líniu ľavej strany narušujú iba dva pásy pre lepší signál antén, ktoré sa nachádzajú po obvode celého kovového rámu mobilu. Spodná strana je domovom pre hlavný mikrofón, USB-C konektor, jeden zo stereo reproduktorov a neobvykle aj pre šuplík pre dve SIM karty. Keď ho pomocou spinky vytiahnete, zistíte, že je určený pre nanoSIM karty, ale chýba miesto pre microSD kartu, čo je oproti S20+ určite krokom späť.

Samsung Galaxy S21+Samsung Galaxy S21+

Keď si budete vyberať smartfón, nezabudnite na túto skutočnosť a kúpte si verziu s dostatočným úložiskom. Na 3,5 mm audio jack konektor pre slúchadlá sa opäť nedostalo. Škoda. Klasické slúchadlá tak pripojíte len ak si dokúpite USB-C redukciu alebo použijete bezdrôtový model. Mimochodom, pre predplatiteľov tohto smartfónu má Samsung akciu (platnú do 28. 1. 2021) a pribaľuje k nemu bezdrôtové slúchadlá Samsung Galaxy Buds Live, ktoré budem určite recenzovať tiež.

Displej, ktorému niet čo vytknúť

Na prednej strane je z výroby nalepená ochranná fólia, ktorá chráni displej krytý ochranným sklom Gorilla Glass Victus. V strede nad displejom je diera s 10-megapixelovou selfie kamerkou a nad ňou druhý zo stereo reproduktorov. Tie hrajú skvelo. Displej má veľkosť 6,7 palca s rozlíšením Full HD+ (2400 x 1080 pixelov). To je menej, ako má minuloročný model S20+. Ten disponoval rozlíšením Quad HD (3200 x 1440 pixelov). Na strane druhej, displej je stále veľmi jemný a pokiaľ ste na minuloročnom modeli zapli obnovovaciu frekvenciu 120 Hz, aj tak vám bolo rozlíšenie displeja softvérovo znížené na Full HD. Jas dosahuje maximálnu hodnotu 1300 nitov, čo je skvelé číslo, a tak ani silné priame slnko nebude pre čitateľnosť tohto displeja problémom. Poteší aj podpora technológie HDR.

Samsung Galaxy S21+

Aj súčasný Infinity O Dynamic AMOLED 2X displej disponuje plynulou obnovovacou frekvenciou 120 Hz. Navyše je táto funkcia adaptívna, čo znamená, že ak na obrazovke prehrávate obraz, ktorý si ju nevyžaduje, obnovovacia frekvencia je automaticky znížená, čím sa šetrí batéria. Tá má kapacitu 4800 mAh a oproti S20+ je tak väčšia o 300 mAh. Výdrž na jedno nabitie je skvelá a v kombinácii s možnými úspornými riešeniami vám s prehľadom vydrží 2-3 dni. Čo sa týka nabíjania, tak jeho rýchlosť závisí na nabíjačke, ktorú pre nabíjanie použijete, maximálne však rýchlosťou 25 wattov. Bezdrôtovo môžete nabíjať až rýchlosťou 18 wattov a prítomné je aj reverzné nabíjanie, takže si mobilom môžete dobiť bezdrôtové slúchadlá alebo svoje smart hodinky. Super funkcia.

Samsung Galaxy S21+

O odtlačky prstov sa stará ultrazvuk

Displej je domovom ešte pre jednu súčasť. Ide o ultrazvukovú čítačku odtlačkov prstov, ktorá je umiestnená priamo pod ním v jeho spodnej časti. Ide o novú generáciu tejto technológie, ktorá má väčšiu plochu pre skenovanie a je rýchlejšia. Ultrazvukové čítačky odtlačkov sú bezpečnejšie ako tie optické, ktoré v smartfónoch používa napríklad značka Xiaomi, pretože namiesto nasvietenia a odfotenia vášho odtlačku vytvoria jeho ultrazvukovú 3D mapu. Daňou za vyššiu bezpečnosť však bola vždy nižšia rýchlosť a občasná nechuť naskenovať odtlačok, čo som v minulosti vo viacerých recenziách kritizoval.

Samsung Galaxy S21+

Nová generácia je síce stále pomalšia ako tie optické, ale už je to akceptovateľné a ten rozdiel v rýchlosti je minimálny. Navyše so zväčšenou plochou pre skenovanie sa zredukovali aj neúspešné pokusy odomknúť smartfón. Toto je pre mňa radostné zistenie. Smartfón podporuje aj biometrickú funkciu rozpoznávania tváre, ktorú môžete s odtlačkom skombinovať. V konečnom dôsledku tak nebudete vedieť, čo vám odomkne smartfón, ale dôležité je, že sa odomkne rýchlo a že pokiaľ sa o to pokúsi niekto iný, neobstojí a vaše súbory tak budú v bezpečí.

Výkon hodný najlepších a veľmi dobrá výdrž

Použitým čipom je nový stajňový Samsung Exynos 2100 s 8-jadrovým procesorom a podporou 5G sietí. Tu nastal posun k lepšiemu. Kým krajiny ako Amerika alebo Čína vždy dostali Samsungy s čipmi Qualcomm Snapdragon, ktoré boli výkonnejšie, my, Európania sme sa museli uspokojiť s menej výkonnými čipmi Exynos. Lenže Samsung zapracoval a nový Exynos 2100 podáva lepšie výkony ako konkurencia od Qualcommu, takže sa môžete tešiť na extrémny výkon, či už točíte 4K video, hráte hry alebo dávate „galaxyesdvadsaťjednotke“ akokoľvek zabrať. Výsledok je vždy rovnaký – výborný výkon bez zaváhania. Hodnota pamäte RAM sa ustálila na 8 GB, čo je viac než dosť. Pri kúpe sa tak budete rozhodovať akurát ohľadom farby a vnútorného úložiska. Galaxy S21+ sa totiž predáva v 128 alebo 256 GB verzii. Pri kúpe však nezabudnite na fakt, že nepodporuje rozšírenie pamäte pomocou microSD kariet.

Operačným systémom je najnovší Android 11 a Samsung naň naťahuje svoju grafickú nadstavbu One UI verzie 3.1. Tá je extrémne vydarená po grafickej či funkčnej stránke a je vidieť, že si výrobca dáva pri jej budovaní extrémne záležať. Všetko je rýchle, prehľadné plynulé. Oproti predchádzajúcim verziám som spozoroval len niekoľko rozdielov. O feed s novinkami na prvej ploche sa už nestará výhradne Samsung Daily, ale tiež systémový Google Feed. Okrem štandardnej aplikácie pre sms správy od Samsungu si môžete vybrať aj rovnako predinštalovaný Google Messages a zmena k lepšiemu nastala aj pri menu zdieľania obsahu. Ak budete chcieť po novom zdieľať nejaký obrázok alebo video prostredníctvom obľúbených služieb, menu zdieľania vám to umožní oveľa jednoduchšie a rýchlejšie. Inak v prostredí nájdete všetko, na čo ste zvyknutí.

Ukážky prostredia Samsung Galaxy S21+

Skvelé fotky a podpora 8K videí

Ako poslednú vec som si nechal fotoaparáty. Tu sa veľa vecí nezmenilo. Samsung Galaxy S21+ zdieľa fotoaparáty s menším modelom S21 a v podstate ide o rovnaké fotoaparáty ako ste mohli vidieť už minulý rok na modeli S20+. Hlavný fotoaparát má rozlíšenie 12 megapixelov, širokouhlý foťák tiež a teleobjektív s 3-násobným zoomom ponúkne rozlíšenie až 64-megapixelov. Ja osobne nerád rozpitvávam fotoaparáty do detailov, pretože dnešné smartfóny (a najmä vlajkové lode) ich majú na veľmi dobrej úrovni, takže výsledky sú najmä na človeku, ktorý zariadením fotí. Ale v globále sú nové fotoaparáty ostrejšie a majú lepšie podanie farieb. Pokiaľ budete fotografovať za zlých svetelných podmienok alebo v noci, určite vám odporúčam zapnúť si nočný režim, ktorý rapídne zlepšuje ostrosti a dynamický rozsah a výsledky tak naozaj stoja za to.

(pozn. Fotografia vytvorená hlavným objektívom Samsung Galaxy S21+)

Fotografia vytvorená hlavným objektívom Samsung Galaxy S21+

(pozn. Fotografia vytvorená širokoulým objektívom Samsung Galaxy S21+)

Fotografia vytvorená širokouhlým objektívom Samsung Galaxy S21+

(pozn. Fotografia vytvorená teleobjektívom Samsung Galaxy S21+)

Fotografia vytvorená teleobjektívom Samsung Galaxy S21+

Zoom, ktorý dovidí poriadne ďaleko

Samsung dal modelu S21+ aj hybridný 30-násobný zoom, ktorý by mal vďaka lepšej stabilizácii obrazu poskytnúť lepšie výsledky, čo je pravda, akurát podobne ako pri testovanom Samsungu Galaxy S20 FE, aj tu pripomínam, že výsledky sú použiteľné tak do 10-násobného priblíženia. Potom je to už len o číslach a nie o reálnom využití zoomu, pretože obraz je len softvérovo vyrezávaný, čo znižuje jeho kvalitu.

Novinka tiež dokáže natáčať video až v rozlíšení 8K pri 24 snímkoch za sekundu. Zvoliť si môžete aj 4K video pri 60 snímkoch za sekundu alebo rovnaké rozlíšenie pri 30 snímkach za sekundu. Ja osobne odporúčam to posledné menované, pretože vyššie rozlíšenie či vyššia snímkovacia frekvencia naráža na limity malej optiky či senzora smartfónu. 4K pri 30 snímkach za sekundu má skvelé parametre aj kvalitu.

Prostredie fotoaparátu vám poskytne priestor pre vašu kreativitu aj mnohými inými režimami, za ktoré spomeniem režim na výšku, panorámu, režisérsky mód, v ktorom sú aktivované všetky objektívy a vy si medzi nimi jednoducho prepínate, čo dá vašim videám nový rozmer. Profesionálny režim fotenia a natáčania s možnosťou RAW záznamu vám dáva do ruky mocný nástroj, s ktorým sa z vás môžu stať profesionáli aj bez toho, aby ste vlastnili drahú zrkadlovku. Nočný režim zas veľmi dobre funguje pri nočných záberoch a spomalené videá sú už takou klasikou.

Prostredie fotoaparátu Samsung Galaxy S21+

Konkurencie má veľa aj vo vlastných radoch

Tak, ako som to uviedol v nadpise, a ako ste si to aj v texte mohli všimnúť, Samsung Galaxy S21+ naozaj nemá veľa slabých miest, kde by som mu mohol niečo vyčítať. Ale teraz sa trochu zamyslím. Kým v minulosti bola „plusková“ verzia tým najlepším v portfóliu výrobcu, momentálne tento status patrí drahému modelu Ultra, po ktorom siahnu najmä ortodoxní fanúšikovia a ľudia, ktorí si potrpia na to najlepšie.

Samsung Galaxy S21+ je tak iba väčšou verziou modelu S21. Navyše prichádza len relatívne krátko po modeli Galaxy S20+, ktorý má ale papierovo lepšie rozlíšenie displeja a tiež podporu microSD kariet pre rozšírenie pamäť. S21+ síce prináša lepší čip alebo lepšiu výdrž batérie, ale tá výdrž batéria na „esdvadsiatkeplus“ nebola vôbec zlá a jej čip je stále veľmi výkonný. Navyše sa minuloročný model predáva za nižšiu cenu.

Cena a záver

Samsung Galaxy S21+ sa tak dostáva na tenký ľad, ktorý navyše okupuje viacero modelov zo stajne Samsungu. Ak vlastníte model Galaxy S20+, zrejme vám neodporučím si ho zakúpiť, pretože by ste navyše dostali len pár vecí, ktoré nie sú zjavné. Navyše by ste o niektoré prišli. Ak chcete niečo menšie, skúste model S21, ktorý je až na pár detailov prakticky identický a lacnejší. Ak však vlastníte starší model Samsungu alebo smartfón nižšej triedy a chceli by ste dokonalý mobil bez potreby mať papierovo najlepší smartfón pod slnkom, tu vám môžem Galaxy S21+ len a len odporučiť.

S uvádzacou cenou 1049 € za 128 GB verziu a 1099 € za 256 GB verziu, ide o relatívne drahý mobil a určite by som kvôli neprítomnosti microSD kariet siahol po verzii s väčšou pamäťou. Odmenou za vaše rozhodnutie investovať do tohto smartfónu vám bude dokonalý dizajn, prvotriedne materiály a zariadenie, ktorému počas používania veľmi nebudete mať čo vytknúť. Je to pán (takmer) dokonalý.

Kúpiť ihneď

↓↓↓ Videorecenzia tu ↓↓↓

(pozn. Fotografie vytvorené s možnosťami nastavenia filtrov Samsung Galaxy S21+)

Možnosti nastavenia farebného filtra na S21+

Možnosti nastavenia farebného filtra na S21+

Možnosti nastavenia farebného filtra na S21+

 

Text, foto a video: Matej Koreň