Zavrieť ikona
Samsung Galaxy S21 FE 5G: Charizmatický kúsok z Južnej Kórey s príchuťou vlajkovej lode

Samsung Galaxy S21 FE 5G: Charizmatický kúsok z Južnej Kórey s príchuťou vlajkovej lode

Značka Samsung má tendenciu zaplavovať trh desiatkami mobilov rôznych tried. Príbuzné smartfóny sa špecifikáciami často prudko nelíšia a niekedy sa môže zdať, že sú si jednotlivé modely až zbytočne podobné. Som však neochvejne presvedčený, že Samsung Galaxy S21 FE 5G takýto osud nepostretne. Pretože hoci v ničom nejako závratne nevyniká, všetko čo vie robiť, robí uspokojivo dobre. A presne toto je pre mňa osobne vlastnosť, za ktorou vidím vydarené modely smartfónov súčasnosti.

Samsung Galaxy S21 FE 5G je nástupca populárneho modelu S20 FE, ktorý ma svojho času veľmi nadchol. Išlo totiž o akúsi odľahčenú vlajkovú loď, ktorá ubrala pár vlastností, ale na takých miestach, že ste si to pri používaní ani nevšimli. Vždy ste mali pocit prémiového smartfónu, ale cenovka sa „ťahala“ skôr k smartfónom strednej triedy. Bol som veľmi zvedavý, či si tento trend ponechal aj Galaxy S21 FE 5G. Pustil som sa teda do jeho recenzovania hneď ako mi „pristál“ na stole.

Samsung Galaxy S21 FE 5G

Krabica je síce pekná, ale zmizla z nej jedna podstatná vec

Krabica smartfónu mi veľmi pripomína minuloročný model. Klasický „samsungovský“ dizajn bielej krabičky a výrazného označenia modelu zdobí reliéfna potlač rôznymi ikonkami funkcií. Tie teda mierne vystupujú, čo vytvára veľmi pekný efekt. Samotné rozbaľovanie tiež pripomína všetky ostatné modely Galaxy od Samsungu a ako som neskôr zistil, tak typický pre dnešný Samsung je, bohužiaľ, aj obsah balenia. V ňom nájdete smartfón, USB-C na USB-C kábel, manuál a spinku na vyberanie dvierok pre SIM karty. A to je všetko.

Samsung Galaxy S21 FE 5G

Samsung pokračuje vo svojom ťažení, ktoré započala spoločnosť Apple. Jednoducho prestal do balení smartfónov umiestňovať nabíjačky. Marketingovo sa výrobcovia opierajú o ochranu planéty, ale vzhľadom na priložený kábel pravdepodobne aj tak svoje súčasné nabíjačky nevyužijete, keďže tie sú vybavené klasickým USB-A konektorom a nie moderným USB-C. Trochu sa teda toto riešenie environmentálnej záťaže míňa účinku. Aj tak budete musieť zakúpiť si nabíjačku s USB-C konektorom, poprípade si k tej súčasnej dokúpiť USB-A na USB-C kábel, teda pokiaľ ho už nemáte doma.

Samsung Galaxy S21 FE 5G

Dizajnovo dorástol do série S21

Keď som smartfón vzal do rúk, hneď som nadobudol pocit, že v rukách držím vlajkovú loď. Matný kovový rám v rukách príjemne chladí. Prednú stranu kryje odolné sklo Gorilla Glass Victus a zadná strana je krytá matným plastom Glasstic, z ktorého ale máte pocit, že ide tiež o sklo. Len po zaťukaní nechtom na zadnú stranu sa ozve iný zvuk, než by ste pri skle čakali. Plast však lícuje fantasticky, čo pocit „prémiovosti“ len a len umocňuje.

Na vrchnej strane je dierka ruchového mikrofónu, ľavá strana je úplne čistá, na tej pravej sa nachádza tlačidlo ovládania hlasitosti a zapínacie/vypínacie tlačidlo a najbohatšia na prvky je spodná strana. Miesto tu má hlasitý reproduktor, USB-C konektor, hlavný mikrofón a tiež dvierka pre dve nanoSIM karty. Smartfón váži 177 gramov, čo je o 13 gramov menej než predchodca a jeho rozmery sú 155,7 x 74,5 x 7,9 milimetrov. Od predchodcu je teda o pol milimetra tenší a vyše 4 milimetre kratší a je to cítiť aj pri používaní. Neuvedomíte si to očami, ale budete mať pocit, že tento smartfón sadne do rúk akosi lepšie ako predchodca.

Samsung Galaxy S21 FE 5GSamsung Galaxy S21 FE 5GSamsung Galaxy S21 FE 5G

Vyzerá ako zo skla, ale je to „iba“ luxusne pôsobiaci plast

Zadná strana je teda matná a dizajnovo veľmi silno pripomína ostatných zástupcov radu Samsung Galaxy S21. Modul fotoaparátu je situovaný v rohu, má jednoduchý dizajn, obsahuje 3 veľkostne totožné objektívy a mimo modulu na úrovni prvého objektívu máme aj prisvetľovaciu diódu. Modul fotoaparátu inak vytŕča nad úroveň zadnej strany asi 1,5-2 milimetre, čo sa dá zniesť. Navyše je relatívne široký, takže keď budete mať smartfón položený na stole a robiť na ňom, tak sa vám nebude hojdať a triasť pri každom dotyku displeja.

Samsung Galaxy S21 FE 5G

Dynamic AMOLED displej patrí medzi tie najkrajšie

Inak keď už som pri displeji. Ten sa zmenšil o 0,1 palca, konkrétne z 6,5 na 6,4 palca. Displej je najnovšej technológie Dynamic AMOLED 2X od Samsungu, má rozlíšenie 2400 x 1080 pixelov, pomer strán 20:9, podporu HDR10+ pre lepšie zobrazovanie obsahu, ale hlavne 120 Hz obnovovaciu frekvenciu. V globále to znamená, že displej je jedna báseň. Má dobré pozorovacie uhly, farby aj jas. Zrejme nie je nič, čo by som mu mohol vytknúť. Podotýkam však, že obnovovacia frekvencia nie je adaptívna ako u jeho vyspelejších a drahších súrodencov, čo môže spôsobiť rýchlejšie vybíjanie batérie. Keďže ide o displej AMOLED, je dostupná aj funkcia always-on displej, ktorá vám neustále zobrazuje hodiny bez toho, aby ste museli displej prebúdzať.

Samsung Galaxy S21 FE 5G

Stereo reproduktory, aj jemne rýchlejšia čítačka odtlačkov prstov

Nad displejom je umiestnená až selfie kamerka a nad ňou v úzkej štrbine stereo pár k hlasitému reproduktoru. Reproduktory hrajú veľmi dobre a dostatočne hlasno. Veľmi pekne zvýrazňujú výšky, stredy sú v poriadku, možno by som pridal na prejave trochu basov, ale to by už tento smartfón hral ako vlajkové lode a Samsung si to najlepšie necháva práve pre ne. Škoda, že už ani tu nenájdeme 3,5 mm audio jack konektor pre slúchadlá. K displeju patrí ešte informácia, že sa pod ním ukrýva ultrasonická čítačka odtlačkov prstov. Tá je o niečo rýchlejšia ako na S20 FE a táto technológia sa tak stáva pre mňa akceptovateľnou, hoci je stále pomalšia ako optické čítačky odtlačkov v displeji. Nemal som však pocit, že by ma zdržiavala pri odomykaní. Čo ma mrzí, že Samsung sem dal možnosť pridať len 3 odtlačky prstov, pričom pri používaní smartfónu mávam ja osobne naskenované aspoň 4 odtlačky (obidva ukazováky a obidva palce).

Samsung Galaxy S21 FE 5G

Výkon, ktorý je naozaj cítiť

Vnútro smartfónu poteší ľudí bažiacich po výkonnom smartfóne. Tam totiž nenájdeme nič iné ako výkonný čip Snapdragon 888 5G z dielne spoločnosti Snapdragon. Ten už nie je vlajkovou loďou spoločnosti Qualcomm, ale stále patrí medzi najvýkonnejšie čipy pre smartfóny na svete. Je vyrábaný 5 nanometrovou technológiou a obsahuje 8-jadrový procesor, pričom najvýkonnejšie jadro je taktované až na 2,84 GHz.

Procesor dopĺňa 6 GB RAM a 128 GB vnútornej pamäte alebo 8 GB RAM a 256 GB vnútornej pamäte. S21 FE 5G, bohužiaľ, nedostal podporu kariet microSDXC, čo je prvým rozdielom oproti predchodcovi. Myslite na to pri výbere verzie zariadenia. Obyčajným používateľom stačí aj tá s menšou pamäťou (ktorú aj mám na testovanie) a náročnejší nech siahnu po tej z väčšou pamäťou. Zbytok výbavy zahŕňa všetky technológie, na ktoré si len spomeniete. Wi-Fi 6, Bluetooth verzie 5.0, NFC, GPS a podobne. Samozrejmosťou je (ako už názov zariadenia napovedá) podpora 5G sietí.

Prostredie smartfónu Samsung Galaxy S21 FE 5G

Najnovší Android a grafická nadstavba One UI 4.0 sú skvelým párom

Zaujímavosťou je, že hneď po vybalení z krabice je na smartfóne nainštalovaný najnovší operačný systém Google Android vo verzii 12 spolu s najnovšou grafickou nadstavbou One UI 4.0 od Samsungu. A ako som spomínal vo videu, táto svadba sa teda vydarila. Všetko extrémne plynulé, rýchle, ten smartfón sa mi raz nezasekol, nezadýchal, nespomalil. Jednoducho takto si predstavujem moderný smartfón! Myslím, že celým týmto dizajnom Samsung mieri na Apple fanúšikov, ktorých chce získať na svoju stranu a ide veľmi dobrou cestou, lebo naozaj som mal z používania systému ohromný pocit prémiovosti.

Batéria s kapacitou 4500 mAh je už štandardne používateľsky nevyberateľná. Možno by som tu rád videl ešte o pár stoviek mAh vyššiu kapacitu, ale je len také moje zbožné prianie. Samsung vám pri štandardnom používaní vydrží tak 1 a pol dňa na jedno nabitie. Hoci smartfón podporuje až 25 wattové nabíjanie, 15 wattové bezdrôtové nabíjanie a 4,5 wattové reverzné nabíjanie, rýchlosť nabíjania bude závisieť najmä na tom, na akú výkonnú nabíjačku ho pripojíte. Môžete ho tak nabiť na 100 % za hodinu a niečo, ale tiež za 2 a pol alebo 3 hodiny. Samsung vo svojich oficiálnych dokumentoch tvrdí, že na 50 % ho nabijete za 30 minút, čo sa mi potvrdilo.

Podarené fotoaparáty sa nezľaknú žiadnej scény

Fotoaparáty sú na zariadení hneď štyri. Selfie kamerka na prednej strane má až 32 megapixelov a v podstate rovnaká ako na predchodcovi. Zhotovuje ostré snímky, veľmi pekne a prirodzene rozostruje pozadie a hodí sa aj softvérovo riešený širší záber, do ktorého sa vám na záber pri selfie fotografii vojde o pár ľudí viac. Trojica fotoaparátov má rovnakú optiku, akurát používa novšie senzory. Hlavný fotoaparát na zadnej strane má 12 megapixelov a je rozhodne najlepšie fotiacim objektívom na tomto zariadení. Najmä počas dňa a pri zapnutom HDR režime, či automatickej optimalizácii scén.

Samsung Galaxy S21 FE 5G

Veľmi dobre si však počínajú aj 12 megapixelový ultra široký objektív. Akurát rohy fotografií sú rozostrené, čo však nie je chybou tohto smartfónu, ale skôr charakteristikou širokouhlého objektívu, ktorý má v tomto prípade ohniskovú vzdialenosť 13 milimetrov. Teleobjektív s rozlíšením 8 megapixelov je vhodný na fotenie portrétov a je titulovaný trojnásobným optickým priblížením. Samsung tu však opäť použil aj svoj hybridný zoom až do 30-násobného priblíženia, ten ale (ako vždy) odporúčam používať maximálne do priblíženia 10x.

Prostredie fotoaparátu Samsung Galaxy S21 FE 5G

Na plynulé videá v rozlíšení 4K je radosť sa pozerať

Aplikácia fotoaparátu je v podstate rovnaká, akú nájdete na všetkých ostatných súčasných Samsungoch, čo rozhodne nie je kritika, patrí totiž k najlepším v smartfónoch. Obsahuje niekoľko režimov ako režim rozšírenej reality, video portrét, pro režim, spomalené alebo zrýchlené video a tiež panorámu. Všetky fotoaparáty tiež podporujú nočný režim, ktorý funguje presne podľa očakávaní a jeho výsledky sú uspokojivé. Video na S21 FE 5G nahráte v kvalite 4K pri až 60 snímkoch za sekundu. Video je stabilizované a stabilizácia funguje takmer bezchybne. Pri fotoaparáte jednoducho veľmi nemám čo vytknúť. Možno Samsung mohol širokouhlému objektívu dopriať makro režim, ale opäť, to už by som od zariadenia vyššej strednej triedy asi chcel priveľa.

Záver a cena

Na začiatku testovania som bol zvedavý, či si tento smartfón zachoval čaro predchodcu, ktorého sila bola vo vyváženosti funkcií a vo veľmi príjemnom používaní bez nejakých rušivých elementov a ja musím povedať, že áno, toto je veľmi solídna náhrada za rok a pol starý Samsung Galaxy S20 FE. Samsung akoby tento model ešte viac vybrúsil do dokonalosti, doprial mu nový procesor, lepší displej, mierne lepšie fotoaparáty, nový operačný systém a grafickú nadstavbu a nebyť absencie podpory microSDXC kariet a nabíjačky v balení, neprítomnosti makro režimu fotoaparátu či 3,5 milimetrového audio jack konektora, ja mu v podstate nemám čo vytknúť.

Navyše ten fotoaparát, displej, výkon a systém sú skvele odladené a dávajú tomuto zariadeniu punc vlajkovej lode, akurát za nižšiu sumu než ste pri Samsungu zvyknutí. Verzia so 6 GB RAM a 256 GB vnútornej pamäte stojí (v čase písania recenzie) zhruba 750 eur a za 8 GB RAM / 256 GB si doplatíte ešte nejakých 60 eur naviac. Časom bude navyše klesať, čo urobí z tohto kúsku ešte zaujímavejšie zariadenie. Papierovo podobne vybavené smartfóny dnes od čínskych značiek kúpite aj za polovičnú sumu, ale tu si Samsung pýta peniaze oprávnene aj za pocit z používania, ktorý som okrem radu FE doteraz našiel len u nekompromisne vybavených vlajkových lodí s cenovkou presahujúcou 1000 eur alebo u smartfónov značky Apple. Diabol sa jednoducho ukrýva v detailoch a Samsung Galaxy S21 FE 5G bude svojho majiteľa rozmaznávať.

Samsung Galaxy S21 FE 5G sa predáva v bielej, fialovej levanduľovej, olivovo-zelenej a grafitovej-šedej farbe. Navyše do konca januára v rámci úvodnej predajnej akcie dá zakúpiť aj s výkupným bonusom 150 eur a výmenou rozbitého displeja v priebehu prvého roka. Viac informácií nájdete na stránkach spoločnosti Mobilonline.sk kliknutím na tento odkaz.

Foto, text a video: Matej Koreň

 

(pozn. Fotografia zachytená hlavným objektívom smartfónu Samsung Galaxy S21 FE 5G)

Fotografia zachytená hlavným objektívom smartfónu Samsung Galaxy S21 FE 5G

(pozn. Fotografia zachytená hlavným objektívom smartfónu Samsung Galaxy S21 FE 5G, použitý bol 10x hybridný zoom)

Fotografia zachytená hlavným objektívom smartfónu Samsung Galaxy S21 FE 5G, použitý bol 10x hybridný zoom

(pozn. Fotografia zachytená hlavným objektívom smartfónu Samsung Galaxy S21 FE 5G, použitý bol 20x hybridný zoom)

Fotografia zachytená hlavným objektívom smartfónu Samsung Galaxy S21 FE 5G, použitý bol 20x hybridný zoom

(pozn. Fotografia zachytená hlavným objektívom smartfónu Samsung Galaxy S21 FE 5G, použitý bol 30x hybridný zoom)

Fotografia zachytená hlavným objektívom smartfónu Samsung Galaxy S21 FE 5G, použitý bol 30x hybridný zoom

(pozn. Fotografia zachytená širokouhlým objektívom smartfónu Samsung Galaxy S21 FE 5G)

Fotografia zachytená širokouhlým objektívom smartfónu Samsung Galaxy S21 FE 5G

(pozn. Fotografia zachytená teleobjektívom smartfónu Samsung Galaxy S21 FE 5G, bol použitý 3x optický zoom)

Fotografia zachytená teleobjektívom smartfónu Samsung Galaxy S21 FE 5G, bol použitý 3x optický zoom