Zavrieť ikona
Samsung Galaxy S20 FE: Priania fanúšikov značky pretavené do brilantného zariadenia!

Samsung Galaxy S20 FE: Priania fanúšikov značky pretavené do brilantného zariadenia!

Samsung sa dlhodobo snaží ponúknuť čo najširšie portfólio produktov, aby tak získala čo najviac zákazníkov. Po tom, čo sa začali vyrábať drahé (prémiové) vlajkové lode a stredná trieda za relatívne príjemnú cenu získava čoraz viac funkcií, sa na trhu objavilo miesto pre smartfón, akým je Samsung Galaxy S20 FE.

Juhokórejská spoločnosť tento rok s trojicou svojich vlajkových lodí nepredstavila žiadny odľahčený model s prívlastkom Lite. Slovo “Lite” v mnohých možno vzbudzuje výraz niečo menejcenné a tak na to šiel Samsung tento rok inak. Pol roka po predstavení série Galaxy S20, ktorá obsahuje 3 modely, prichádza so smartfónom Galaxy S20 FE (Fan Edition). Podľa slov výrobcu trpezlivo počúval poznámky fanúšikov a ušil im mobil na mieru. Napriek tomu, že má menej funkcií a miestami horšie špecifikácie, ako jeho súrodenci a vôbec nemusí byť zlou voľbou a svojho zákazníka si určite nájde. Jeho testovanie bolo totiž aj pre mňa neskutočnou radosťou a v nasledujúcich riadkoch vám skúsim vysvetliť, prečo je tomu tak.

Samsung Galaxy S20 FE

Exkluzívny plastový sympaťák

Galaxy S20 FE je zabalený v bielej kartónovej krabici s gravírovanými ikonkami funkcií a veľkým nápisom S20, aby sme všetci vedeli, kam toto zariadenia patrí. V krabici sa nachádza smartfón, malá krabička s dokumentáciou a spinkou na vyberanie SIM karty, kábel s USB-A a USB-C konektormi a nabíjačka. Slúchadiel sa majiteľ nedočká. Ťažko povedať, či išlo o zámer výrobcu ušetriť náklady alebo chce spoločnosť šetriť prírodu dodávaním ďalšieho páru slúchadiel, ktorých zrejme doma všetci máme plno. Každopádne si ale myslím, že takýto smartfón by si ich rozhodne zaslúžil. Veľkou zmenou oproti iným modelom radu Galaxy S z posledných rokov, ktorú si každý všimne v podstate ihneď, je plast použitý na zadnej strane. Ten je matný pripomína matné sklo, ale pri dotyku je jasne cítiť, že ide o plast. Vzhľadom na kovovú konštrukciu zariadenia, však mobil aj tak pôsobí prémiovo.

ä

Posledným zástupcom radu Galaxy S s plastovými prvkami tela bol Samsung Galaxy S5. Pamätám si naň veľmi dobre, pretože som ho veľmi chcel. Od jeho kúpy ma však odradila osobná skúsenosť. Keď som ho chytil do rúk, mal som pocit, že pracuje s krehkou plastovou maketou. Neskôr plast nahradilo tvrdené sklo v podstate vo všetkých modeloch strednej a vyššej triedy. Hoci je však tvrdené sklo pružné a dokáže odolať aj menším pádom, je mäkké a je veľmi ľahké ho poškriabať. Navyše je to stále len sklo a pri škaredom páde sa jednoducho skôr či neskôr rozbije. Keramika je zas síce relatívne odolná voči škrabancom, ale je krehká, drahá a jej použitie v smartfónoch je časovo a aj finančne náročné. Samsung však v roku 2020 prišiel so zaujímavou kombináciou a svoj najnovší Galaxy S20 FE vybavil kovovým rámom, prednou sklenenou stranou, pričom na zadnú stranu dal plast. A za mňa sa trafil do čierneho. Na pohľad pekné, na dotyk príjemné, smartfón sa nekĺže v rukách a už sa nikto nemusí báť, že si mobil pri rozbije, teda ak nerátame displej.

Samsung Galaxy S20 FE

Displej, ktorý rozžiari váš deň

A keď už sme pri displeji, tak práve ten je pýchou nového “fanúšikovského” Samsungu. Jedná sa o 6,5-palcový rovný (nezahnutý) Super AMOLED panel s jemným rozlíšením FHD+ (1080 x 2400 pixelov) a maximálnym jasom 742 nitov. Displej je tak nádherne čitateľný aj na priamom slnku. Je krytý odolným sklom Gorilla Glass 3 a už z výroby na ňom máte nalepenú ochrannú fóliu. Rovný displej bez zahnutých okrajov rozhodne vítam, pretože aj napriek snahe Samsungu, softvérovo zabrániť náhodným dotykom pri používaní modelov so zahnutým displejom, sa mi občas stalo, že sa niečo vymazalo, spustilo alebo zrušilo. A v týchto veciach mám ja osobne u prémiovejších modelov nulovú toleranciu.

Samsung Galaxy S20 FESamsung Galaxy S20 FESamsung Galaxy S20 FE

Displej si od svojich vybavenejších súrodencov ponechal ešte jednu vlastnosť. Obnovovaciu frekvenciu 120 Hz a aj za toto Samsung chválim. Pri používaní je totiž túto zdanlivú maličkosť cítiť a z mobilu máte razom úplne iný pocit. Taký prémiovejší. Všetko je rýchlejšie a plynulejšie. Nevýhodou tejto vychytávky je, že ak potom chytíte do rúk smartfón s klasickou obnovovacou frekvenciou 60 Hz, bude sa vám zdať, že je pochádza z doby kamennej. Celkovo je môj pocit z displeja tohto Samsungu (ako obvykle) výborný. Jeho veľkosť je vďaka tenkým rámčekom okolo akceptovateľná a smartfón tak skvele sadne do rúk. Pod displejom ešte nájdeme ukrytú optickú čítačku odtlačkov prstov. Prémiové Samsungy používajú čítačku odtlačkov prstov v displeji založenú na ultrazvukovej technológii, tá je síce bezpečnejšia, ale aj o niečo pomalšia, čo miestami môže byť frustrujúce, najmä keď so smartfónom potrebujete pracovať rýchlo.

Zvuk od AKG a Hi-Res audio k tomu

V strede hornej časti displeja je umiestnená selfie kamerka s rozlíšením 32 Megapixelov a biometrickou funkciou rozpoznávania tváre. Nad kamerkou je skrytý reproduktor, ktorý je jedným z dvoch, takže smartfón zvuk prehráva stereo. Kvalita reproduktorov je veľmi vyvážená a dostatočne hlasitá. Celkovo však Galaxy S20 FE naplní očakávania aj po zvukovej stránke. Jeho zvuk totiž ladila uznávaná značka AKG a telefón podporuje aj technológiu Dolby Atmos. Ak patríte k audiofilom, určite vás poteší možnosť prehrávať bezstratové audio vo vysokom rozlíšení pri kvalite 32 Bitov. Druhý reproduktor sa nachádza na spodnej strane a spoločnosť mu robí USB-C konektor a mikrofón. Ľavá strana zariadenia je prázdna, na pravej nájdeme tlačidlá zapínania a ovládania hlasitosti a horná strana je domovom pre druhý mikrofón (ktorý minimalizuje šum v rušných prostrediach) a zásuvku pre SIM karty. Telefón má tzv. hybridný slot, kde si vložíte buď dve SIM karty typu nanoSIM alebo jednu “simku” A jednu microSD kartu až do kapacity 1 TB, čo bohate postačí aj tým náročnejším používateľom.

Samsung Galaxy S20 FESamsung Galaxy S20 FE

Zadná strana sa v mojom prípade hrdila farebným odtieňom Cloud Mint (oblačne mätová) a podobné pastelové variácie nájdete aj pri ostatných farebných variantoch. Tých je celkovo šesť, čím Samsung zrejme mieri na skupinu pokukávajúcu po farebnom iPhone 12. Galaxy S20 FE zoženiete aj v červenej, oranžovej, fialovej, modrej, bielej a už spomínanej mätovo-zelenej. V spodnej časti je umiestnené logo spoločnosti Samsung s informáciami o certifikáciách a vľavo hore sa na majiteľa pozerá trio objektívov a LED dióda uložená za odolným sklom v tvare obdĺžnika. Ten mierne vystupuje nad povrch tela zhruba 1,5 mm.
Samsung Galaxy S20 FESamsung Galaxy S20 FESamsung Galaxy S20 FE

Fotoaparát hodný najlepších

V Samsungu už dávno pochopili, že viac megapixelov sa automaticky nerovná kvalitnejšiemu obrazovému výstupu fotoaparátu. Kvalita fotiek a videí závisí na množstve iných faktorov ako je veľkosť snímača, softvér, kvalita optických členov alebo clona. Nejdem vás zahlcovať špecifikáciami, spomeniem len, že ak od smartfónu očakávate kvalitné fotky a videá, tento kúsok vás určite nesklame. Hlavný fotoaparát má rozlíšenie 12 megapixelov, širokouhlý objektív tiež a teleobjektív ponúkne výstupy s 8 megapixelmi. Vďaka tomuto triu máte k dispozícii aj plynulý 3x optický zoom a od svojich vyspelejších bratov si S20 FE prevzala aj funkciu Space Zoom, ktorá vám scénu priblíži až 30 krát. Jedná sa však ale o softvérový výrez obrazu, takže s priblížením kvalita výstupu klesá. Pri používaní sa mi však osvedčilo, že do 10-násobný zoom je ešte vcelku použiteľný. Fotoaparát počas testovania nemal problémy ani s náročnejšími scénami ako fotenie v protisvetle alebo fotenie slnečnej scény z tieňa.

(pozn. hlavný objektív)

Fotografia vytvorená prostredníctvom Samsung Galaxy S20 FE

Fotografia vytvorená prostredníctvom Samsung Galaxy S20 FE

Fotografia vytvorená prostredníctvom Samsung Galaxy S20 FE

Na výber máte rôzne scény Pro režim, panoráma, noc, jedlo (čo poteší najmä influencerov), dynamické zaostrenie, Bixby Vision, Google Lens alebo AR režim, kde si môžete vytvoriť vlastný avatar alebo len tak zabíjať čas animovanými postavičkami opakujúcimi gestá, ktoré robíte na objektív. Samozrejmosťou sú filtre a všemožné nastavenia fotoaparátu od výmyslu sveta. Je rozhodne vidieť, že Samsung má so softvérom fotoaparátov bohaté skúsenosti. Aj keď aj tu som našiel jednu drobnosť, ktorá mi robila vrásky. Pri zapnutí fotoaparátu by som si chcel vybrať objektív a fotiť. Niekedy sa však zobrazí mierka priblíženia funkcie Space zoom a vy si máte vybrať priblíženie 2,3 alebo 2,4, je to rušivé a nepraktické. Snáď túto drobnosť Samsung v nasledujúcich aktualizáciách odstráni.

Prostredie fotoaparátu Samsung Galaxy S20 FE - Screenshot

Video je na tom tiež výborne. 4K HDR je v tomto segmente samozrejmosťou a to až pri 60 snímkoch za sekundu. K dispozícii je aj spomalené, super-spomalené video, časozberné video alebo režim profesionálneho videa, kde si môžete parametre fotoaparátu nastaviť do absolútnych detailov. Aj tu odvádza softvér fotoaparátu výbornú prácu. Potešila ma možnosť nastaviť si kvalitu videa pre každý fotoaparát zvlášť.

(pozn. 10, 20 a 30-násobné priblíženie)

10 násobné priblíženie20 násobné priblíženie30 násobne priiblíženie

30 násobné priblíženie20 násobné priblíženie30 násobné priblíženie

(pozn. makro)

Fotografia vytvorená prostredníctvom Samsung Galaxy S20 FE

(pozn. nočná fotorafia)

Fotografia vytvorená prostredníctvom Samsung Galaxy S20 FE

Vyrovnaný výkon a dlhá výdrž batérie

Procesorom je v tomto prípade čip Samsung Exynos 990 s až 8 jadrami. Aj keď sa nejedná o výborný Qualcomm Snapdragon 865, ktorý je s týmto telefónom určený iba pre americký trh, výkonu telefónu nemôžem vytknúť vôbec nič. Aj keď Samsung po svete predáva rôzne variácie tohto modelu, u nás sa predáva verzia so 6 GB RAM, so 128 GB vnútornej pamäte a bez podpory 5G sietí. Niekoho možno táto absencia zamrzí, ale povedzme si reálne, kde by to kto dnes na Slovensku využil? 6 GB RAM je tiež v poriadku. Väčšinou mi pri používaní ostávali stále voľné 1 až 2 GB. Operačným systémom je v tomto prípade Android 10 hneď po vybalení z krabice, na ktorom je natiahnuté grafické prostredie One UI 2.5. Toto sa Samsungu skutočne podarilo a s každou novou verziou naberá na dokonalosti. Predchádzajúce pokusy Samsungu o grafickú nadstavbu smartfónu s názvom TouchWiz a Samsung Experience som vôbec v láske nemal, One UI zbožňujem!

Pokiaľ sledujete dianie vo svete smartfónov, určite vám neuniklo, že Google už začína posielať do sveta operačný systém Android verzie 11 a Samsung pripravuje beta verziu svojho One UI 3.0, takže čoskoro sa majitelia tohto smartfónu dočkajú softvérových noviniek. Samsung navyše prisľúbil, že Galaxy S20 FE bude dostávať aktualizácie 3 roky, takže kúpa tohto zariadenia by mala byť istotou, že váš mobil bude v nasledujúcich rokoch aktualizovaný pravidelne.

Nespomínal som ešte batériu. Tá dostala naloženú kapacitu až 4500 mAh, čo takýto smartfón dokáže na jedno nabitie udržať pri živote dlho. Telefón sa v online testoch radí medzi maratóncov vo výdrži. Dva dni nebudú problémom a ak si nastavíte FullHD rozlíšenie obrazovky namiesto FHD+, vypnete si 120 Hz obnovovaciu frekvenciu displeja a zvolíte si tmavý režim systému, 3 dni výdrže na jedno nabitie pri normálnom používaní budú realitou. Z vlastnej skúsenosti ale hovorím, že výkon zariadenia však bude zvádzať k tomu, aby ste hrali hry, počúvali Hi-Res audio alebo vytvárali obsah prostredníctvom fotoaparátu. Takže som sa uspokojil aj s 1,5 až 2 dňami výdrže. Batéria inak podporuje rýchlonabíjanie a tiež bezdrôtové rýchlonabíjanie. A výbavu završuje certifikácia odolnosti voči prachu a vode IP68, Bluetooth 5.0, NFC, lokalizačné služby (GPS, Glonass, Galileo, BeiDou), akcelerometer, barometer, gyroskop, geomagnetický senzor, senzor okolitého osvetlenia, proximity senzor a Hallov senzor.

Po výkone milo prekvapí ak cena

Samsung si u mňa týmto smartfónom veľmi šplhol. Už dávno som totiž vyrástol z potreby vlastniť ten najvybavenejší telefón, ktorý má “xy” megapixelov fotoaparátu a obsahuje najnovšie prevratné vychytávky. Tie totiž zvyknú byť často nevyladené a na ich chyby sa príde až časom, keď ich začnú používať stovky tisíc ľudí v reálnom živote. Oveľa radšej mám vyladené modely, ktoré vedia robiť všetko dobre a pri ich používaní nemáte pocit, že vám čokoľvek chýba. A práve Samsung Galaxy S20 FE radím presne do tejto kategórie. Ide o výkonný, vyladený kus telefónu, ktorý som používal s veľkou radosťou. Dokonca s takou radosťou, že som sa na chvíľu zamyslel, či by som si ho nezadovážil aj ako svoj primárny telefón. A to sa mi stalo iba párkrát v živote.

Otázkou je, kam týmto modelom Samsung mieri. Hoci ide o fanúšikovskú edíciu, neviem sa zbaviť pocitu, že je to len marketingovo vhodnejší názov pre verziu Lite. Skutoční fanúšikovia značky si totiž kúpia ten najvybavenejší smartfón z radu bez ohľadu na pomer ceny a výkonu. Druhá skupina zákazníkov zase zrejme siahne po niektorom modeli z lacnejšieho radu A. S cenovkou 649 eur skôr vidím tento kúsok ako skvelú voľbu pre ľudí, ktorí chcú osvedčenú kvalitu, používanie bez starostí a nechcú do výkonného zariadenia investovať tisícku a viac.

Záver

Odmenou bude výdrž batérie, skvelý displej, výborný fotoaparát a video, vyvážený zvukový prejav, ale tiež vyrovnaný výkon smartfónu, nech už s ním robíte čokoľvek. Tomuto zariadeniu by som vytkol akurát neprítomnosť slúchadiel v balení, absenciu 3,5 mm jack konektora pre slúchadlá a displej chránený staršou generáciou odolného skla Gorilla Glass. Tí náročnejší by si možno priali 8 GB RAM alebo čip Qualcomm Snapdragon 865 s podporou 5G sietí, ale to už by sme boli cenovo v úplne inom segmente. Navyše sú to iba technické “papierové” výtky, pretože v reálnom živote sa Samsung Galaxy S20 FE osvedčil viac než dobre. Super, Samsung!

(Text a foto: Matej Koreň)

Kúpiť ihneď Samsung Galaxy S20 FE

↓↓↓ Videorecenzia tu ↓↓↓

 
 
(pozn. širokoulhý objektív)
Širokouhlý objektív
Širokouhlý objektív
Širokouhlý objektív
 
(pozn. teleobjektív)
 
Teleobjektív
Teleobjektív
Teleobjektív