Zavrieť ikona
Samsung Galaxy Buds2 Pro dostali do vienka viac, ako len kvalitný zvuk

Samsung Galaxy Buds2 Pro dostali do vienka viac, ako len kvalitný zvuk

Samsung nám spoločne s novými modelmi zo série Galaxy Flip a Fold predstavil prírastok do pomerne novej série Bluetooth slúchadiel Galaxy Buds s prívlastkom Pro, ktorá sa stala okamžite obľúbenou. Oproti klasickej serií Galaxy Buds sa líšila kvalitnejším zvukom, inteligentnou technológiu ANC (potlačenie okolitého hluku) a dizajnom, ktorý je nielen kompaktný, ale aj atraktívny. Tohtoročný model ponúka všetky menované vlastnosti, ale čo by to bolo za vylepšenie keby neponúkol aj niečo viac? 

S Bluetooth slúchadlami Samsung Galaxy Buds2 Pro som sa stretol v čase, keď som písal recenziu na Galaxy Z Flip4, takže som mal možnosť vyskúšať obe zariadenia naraz a zhodnotiť čo si pre nás Samsung pripravil tentokrát. Galaxy Buds2 Pro sú naozaj skvelým riešením, pre ľudí, ktorí si chcú dlhé cesty spríjemniť pomocou svojej obľúbenej hudby a pritom zostať nerušení okolitým hlukom alebo šumom. Pýtate sa ako ich hodnotím ja? To sa dočítate v tejto recenzii. 

Menej je niekedy viac

Slúchadlá sú zabalené v malej čiernej krabičke, na ktorej som si ako prvé všimol ukážku produktu, ktorý sa na mňa teší vo vnútri. Po otvorení krabičky som zistil, že balenie Galaxy Buds2 Pro je naozaj skromné. Okrem menovaných slúchadiel, ktoré boli vložené v nabíjacom puzdre, sa dnu vo vnútri nachádzal aj obojstranný nabíjací kábel USB-C. Kedže v balení chýba adaptér, tak obojstranný kábel USB-C je dobrá správa hlavne pre ľudí, ktorí sú majitelia novších modelov od Samsungu. Pomocou jedného adaptéru si môžu nabíjať mobil a aj svoje slúchadlá. Okrem slúchadiel s nabíjacím puzdrom, kábla USB-C sa v balení nachádzali aj 2 náhradné štuple rôznych veľkostí. 

Keď môže byť matný Galaxy Z Flip4 prečo by nemohol byť aj Galaxy Buds2 Pro? 

Ako som spomínal v minulej recenzii na Galaxy Z Flip4, tak Samsung tentokrát prešiel z lesklej farby do matnejšej. Čo je podľa mňa len výhoda. Tak ako pri mobile som ocenil tento výber farby aj pri slúchadlách. Keďže slúchadlá podporujú ovládanie gestami, som sa pri matnej farbe vyhol nechceným “capkám”, ale okrem toho slúchadlá pôsobia dlhšie ako nové, pretože na nich nie sú ľahko viditeľné stopy po používaní. Ja som mal tú česť vyskúšať Galaxy Buds2 Pro vo fialovom prevedení. Tu sa mi vtíska na rozum otázka, prečo ja vždy dostanem slúchadlá vo fialovej farbe? Ale na výber je až z troch farieb, od menovanej fialovej, cez neutrálnu bielu, po elegantnú čiernu. 

Nabíjacie puzdro ostáva pri dizajne svojho predchodcu, ale povedzme si úprimne, čo by na ňom mali aj meniť? Aj keď je puzdro plastové, tak nepôsobí lacným dojmom, ale práve naopak, pôsobí dosť atraktívne. Na vrchnej strane sa nachádza logo Samsungu. Zadná strana sa pýši nabíjacím konektorom USB-C a na prednej strane nesmie chýbať LED dióda, ktorá signalizuje stav batérie slúchadiel. Otváranie puzdra ide bezproblémovo,  k čomu pomáha aj malý výbežok o ktorý jednoducho opriem prst a puzdro otvorím. Musím spomenúť vlastnosť, ktorú si ja cením najviac na nabíjacích puzdrach Bluetooth slúchadiel, a tým je - zvuk cvaknutia pri zatváraní. Áno čítate správne, naozaj som napísal zvuk cvaknutia pri zatváraní. Ja si nemôžem nikdy pomôcť a vždy sa zvyknem s tým hrávať, pretože ten zvuk ma upokojuje. Viem, že to nie je jedna z popredných funkcií, ale mne osobne to pri konkurencii chýbalo. 

Ako som už v úvode spomenul Galaxy Buds2 Pro sú naozaj kompaktným riešením a vo vrecku nohavíc som si ich ani nevšimol.

Čo sa týka samotných slúchadiel, tak ich rozmer je menší, od Galaxy Buds Pro, až o 15% a hmotnosť je na úrovni 5,5 g. Aj keď sú zmenšené, tak som sa nemusel báť možného vypadnutia z môjho ucha a následnej straty. Pretože slúchadlá v ušiach sedia naozaj dobre aj pri aktivitách ako je beh, alebo tréning vo fitku. Pri týchto aktivitách som ocenil aj certifikáciu IPX7 vďaka ktorej sa Galaxy Buds2 Pro potu, ale ani vody, tak ľahko nezľaknú.

Zvuk je zas o stupeň vyššie

Konečne som sa dostal k tej najhlavnejšej vlastnosti, ktorá zaujíma väčšinu ľudí pri slúchadlách a tou je zvuk. Na úvod treba spomenúť, že bezdrôtový prenos zvuku je zabezpečený cez funkciu Bluetooth 5.3, čiže ich bez problémov spárujete s ktorýmkoľvek zariadením, nemusí to byť nutne telefón od Samsungu. Ale musím spomenúť skutočnosť, že 24-bitový zvuk, ktorý je vlastne najväčšie lákadlo týchto slúchadiel, si užijete len ak máte Samsung s Androidom 12, ktorý podporuje nadstavbu One UI 4.0. Majitelia ostatných zariadení si musia vystačiť len s klasickým 16-bitovým zvukom

Ako som už spomenul, Galaxy Buds2 Pro som recenzoval spolu s Galaxy Z Flip4, takže som si mohol dopriať kvalitnejší zvuk, ale aby som bol objektívny, tak som sa rozhodol si ich vyskúšať aj na mojom telefóne. Zvuk bol v oboch prípadoch kvalitný a čistý, disponuje aj hlbokými basami a dokonalými výškami. Aj keď pri 24-bitovom prehrávaní pôsobil zvuk jasnejšie, keďže mal väčšie hĺbku, ale nemyslím si, že pre bežného poslucháča je to obrovský skok v kvalite. Takže odporúčam tento model aj pre smartfóny bez nadstavby One UI 4.0.

Nesmiem opomenúť ani dve funkcie, ktoré ich robia naozaj špeciálnymi. Tou prvou je 360-stupňový priestorový zvuk, ktorý mi umožnil vžiť sa priamo do pesničky. Funguje to akoby ste si hudbu prehrávali cez reproduktor a nie slúchadlá. Jednoducho všetky moje pohyby hlavou boli vďaka technológii Head Tracking synchronizované, takže vždy keď som otočil hlavou sa menila hlasitosť zvuku, ktorú som počul akoby bolo naozaj v priestore a nie len v slúchadlách. Tou ďalšou funkciou je SmartThings Find, pomocou ktorej som mohol sledovať polohu svojich Galaxy Buds2 Pro a to aj bez nabíjacieho puzdra. Takže sa už nikdy nestane, že by som slúchadla stratil, pretože hneď ako sa od slúchadiel vzdialim dostanem upozornenie priamo do môjho smartfónu. 

Ostaňte nerušení nech ste kdekoľvek

Samsung sľúbil vylepšenie funkcie ANC, ktorá má na starosti inteligentné potlačenie okolitého zvuku, naozaj sa im to podarilo? Nad touto odpoveďou som nemusel dlho rozmýšľať, pretože odpoveď je jednoznačne áno! Vďaka prítomnosti troch mikrofónov sa im to skutočne podarilo a ja som si mohol pokojne počúvať pesničky kdekoľvek. Čo je pre mňa veľké plus je rozpoznávanie hlasu, kedy slúchadla samé zistili, že momentálne vediem dialóg a automatické potlačenie zvuku samé vypli čím mi umožnili jasnejšie počuť konverzáciu. Okrem toho som si mohol túto funkciu nastavovať podľa vlastnej potreby v troch režimoch. Zapnuté, kedy eliminovalo väčšinu okolitých zvukov, vypnuté, kedy zas prepustilo všetko, alebo zlatú strednú cestu, kedy eliminovalo len časť zvukov. V poslednom zmienenom režime som našiel využitie hlavne v meste, kedy som si mohol vychutnať moje pesničky, bez väčšieho rušenia, ale stále som mal šancu počuť prichádzajúcu hrozbu v podobe auta. ANC našlo využitie aj pri telefonovaní, so žiadnymi štupľovými slúchadlami sa mi tak dobre netelefonovalo.

Hodiny a hodiny plné hudby

Myslím, že výdrž je naozaj vysoká a v prípade, že nepotrebujete aktívne potlačenie zvuku vás poteší ešte viac. Batéria nabíjacieho puzdra je tentokrát na hodnote 500 mAh, čo je viac ako pri minuloročnom modeli, kde to bolo 472 mAh. Možno to nie je veľký rozdiel, ale pri slúchadlách pár minút navyše znamená niekoľko pesničiek. Toto bolo len technické vyjadrenie výdrže batérie, ale prejdem do toho praktického, v ktorom máme niekoľko hodnôt. V prvom rade to bude výdrž samotných slúchadiel, ktorá je pri 50% hlasitosti úctyhodných 5 hodín a spoločne s puzdrom som sa dostal až na 18 hodín. Ale všetky tieto hodnoty sú dosiahnuté so zapnutým ANC, bez neho sme v úplne iných číslach a to, 8 hodín slúchadlá samotné, ale s nabíjacím puzdrom až neuveriteľných 28 hodín tých najlepších pesničiek. 

Záverečné hodnotenie

Myslím, že môžem s čistým svedomím zhodnotiť, že Samsung opäť nesklamal. Priniesol nám kvalitné slúchadlá, ktoré ocení množstvo ľudí. Samsung Galaxy Buds2 Pro sú správnou voľbou pre všetkých používateľov noviniek, ako sú Galaxy Z Flip4 a Galaxy Z Fold4. Vďaka pokročilému ANC, Galaxy Buds2 Pro odporúčam všetkým, ktorí si radi vychutnajú svoje najobľúbenejšie pesničky nerušení, len so svojimi myšlienkami. Keď sa stanete ich budúcim majiteľom určite odporúčam vyskúšanie 360-stupňového priestorového zvuku, pretože aspoň pre mňa to bol obrovský zážitok. Tak verím, že som vám pomohol pri rozhodovaní a ja sa už teraz neviem dočkať, čo si pre nás Samsung pripraví na budúci rok do tejto vydarenej série. 

 

Text: Richard Markovič

Foto: Samsung