Zavrieť ikona
Samsung Galaxy Buds Live: Bezdrôtové „fazule“ s naozaj dobrým zvukom

Samsung Galaxy Buds Live: Bezdrôtové „fazule“ s naozaj dobrým zvukom

Spoločnosť Samsung je právom považovaná za priekopníka vo svete mobilov. Je inovátorom nielen v oblasti technológií, ale aj v oblasti dizajnu a po vzhliadnutí bezdrôtových slúchadiel Galaxy Buds Live nemôže namietať absolútne nikto. Samsung má vo svojom portfóliu bezdrôtové slúchadlá, ktoré sa nepodobajú ničomu, čo ste doteraz v tomto segmente videli. Sú však tieto bezdrôtové fazule skutočne dobrým produktom alebo iba dizajnový výstrelok?

Balenie – menšie než očakávate

Galaxy Buds Live sú balené v malej krabičke, v ktorej okrem samotných slúchadiel v nabíjateľnom puzdre nájdete aj USB-A na USB-C kábel a dva silikónové nástavce. Nabíjacie puzdro má tvar zaobleného kvádra so štvorcovou základňou a je veľmi malé, dokonca menšie ako v prípade slúchadiel AirPods 2 od spoločnosti Apple. Nachádza sa v ňom batéria s kapacitou 500 mAh. Na spodnej strane je USB-C konektor pre nabíjanie, ale slúchadlá dobijete aj bezdrôtovo.

Samsung Galaxy Buds Live

Po otvorení puzdra sa dostanete k samotným slúchadlám. Sú lesklé a tiež menšie než očakávate. V puzdre držia prostredníctvom magnetov, takže vám z neho len tak nevypadnú, ale rozhodne by som otvoreným puzdrom netriasol, pretože magnety ich nedržia po celej ploche. Tieto slúchadlá sa od iných podobných slúchadiel tohto typu líšia najmä tým, že nejde o špunty, ktoré si zavádzate do ušného kanálika, ale (ako hovoria bratia Česi) o pecky. Tie sa vložia do priestoru v uchu, ale nevtláčajú sa do zvukovodov. Na jednej strane je takéto riešenie komfortnejšie, na strane druhej menej tesní. Sám som bol zvedavý, ako mi budú slúchadlá s takýmto futuristickým tvarom sedieť.

Samsung Galaxy Buds Live

Dizajn – ako z inej planéty

Každé zo slúchadiel obsahuje 60 mAh batériu, dva konektory pre nabíjanie v krabičke, 12 mm menič a senzory (akcelerometer, gyroskop, proximity senzor, hallov senzor, dotykový senzor). Z gumených nástavcom som si vybral tie menšie. Čo sa týka komfortu, tak môžem potvrdiť, že komfortné sú, ale aj v tomto prípade platí, že záleží na konkrétnej osobe, ktorá si ich skúša. Osobne mi lepšie sedia AirPods od Apple. Niekomu jednoducho do ucha sadnú, iného budú tlačiť alebo mu z uší vypadávať. Vo všeobecnosti si myslím, že nebudú sedieť ľuďom s menšími ušami. Ja som sa našťastie nestretol s týmito problémami, aj keď pre ich netradičný tvar som chvíľu bojoval so spôsobom, ako ich osadiť do ucha. Podarilo sa. Potom to už išlo oveľa lepšie.

Samsung Galaxy Buds Live Samsung Galaxy Buds Live

 

Slúchadlá Galaxy Buds Live sa dokážu pripojiť prakticky k akémukoľvek zariadeniu s operačnými systémami Google Android alebo Apple iOS, Samsung si však dal záležať na tom, aby ten najlepší zážitok z ich používania mali, prirodzene, majitelia smartfónov radu Galaxy. Iba na zariadeniach Galaxy sa totiž slúchadlá automaticky pripoja po otvorení krabičky. Je to detail, ale pri bežnom používaní ide o veľký benefit, keď nemusíte vstupovať do nastavení Bluetooth.

Funkcie – ak máte mobil Samsung Galaxy, máte vyhrané

K slúchadlám si stiahnete aplikáciu Samsung Wearable, ktorá obsahuje niekoľko rôznych nastavení. Tá je opäť bohatšia v prípade, že vlastníte smartfón Samsung Galaxy. Len na telefónoch od Samsungu je dostupný herný režim, ktorí zníži opozdenie bezdrôtovo prenášaného zvuku na minimum. Zvyšok funkcií je však rovnaký. Inštruktážne animácie, zapínanie potláčania okolitého ruchu, gestá, či voľba 6 profilov pre nastavenie zvuku. Aplikácia je rýchla a prehľadná, pretože Samsung softvér jednoducho robiť vie. Samozrejmosťou je ukazovateľ stavu batérie jednotlivých slúchadiel a krabičky. Ak máte smartfón značky Samsung, táto informácia sa vám zobrazí automaticky po otvorení krabičky bez nutnosti vstupovať do aplikácie.

(pozn. Prostredie aplikácie Galaxy Wearable na Google Android (aplikáciu Samsung Wearable stiahnuť tu))

Prostredie aplikácie Galaxy Wearable na Google Android – Samsung Galaxy Buds Live

(pozn. Prostredie aplikácie Galaxy Wearable na Apple iOS (aplikáciu Samsung Wearable stiahnuť tu))

Prostredie aplikácie Galaxy Wearable na Apple iOS – Samsung Galaxy Buds Live

Softvér – Skvelá aplikácia, ktorá vám pomôže s nastavením

Pre pozastavenie či spustenie skladby stačí raz kliknúť na jedno zo slúchadiel. Toto sa hodí vo chvíľach, keď so slúchadlami nakupujete v obchode, ale pri pokladni na jedno zo slúchadiel klepnete, hudba sa prehrávať prestane a vy tak môžete počuť predavačku. Potom po slúchadle poklopete opäť a prehrávanie pokračuje ďalej. Po každom klepnutí sa vám prehrá informačný zvuk, aby ste vedeli, že slúchadlá váš dotyk zaregistrovali. Opäť chvíľu potrvá, kým si zvyknete, kam poklepať, ale po dvoch dňoch to už budete presne vedieť.

Dva dotyky prepnú na nasledujúcu pieseň a tri na predošlú. Toto ovládanie však môžete prispôsobiť v aplikácii Galaxy Wearable, kde môžete zvoliť vyvolanie asistenta Bixby (na smartfónoch Samsung Galaxy). Prostredníctvom aplikácie môžete slúchadlá aj nájsť, ak ich niekam založíte. Pri používaní s iPhonom mi však fungovala na povel aj hlasová asistentka Siri, aj keď som túto možnosť nikde nezapínal.

Samsung Galaxy Buds Live Samsung Galaxy Buds Live

Zvuk - ako Galaxy Buds Live znejú?

Naozaj dobre. Aj basovo. Teda pokiaľ vám sedia v ušiach. Pokiaľ nie, basy sa rýchlo strácajú. Ak máte radi basy, ich zvuk si zamilujete. Dokonca budete prekvapený, ako dokážu tak malé slúchadlá hrať tak mohutne. Ak ste fanúšikom skôr neutrálnejšieho zvuku, odporúčam si zvuk nastaviť na Jemný alebo Dynamický mód. Ostatné profily ako Neutrálny, či zosilnené výšky mi vôbec nevyhovovali. Ale aj tu platí, že záleží od sluchu počúvajúceho a rovnako od štýlu hudby. Jemný režim sa hodí pre akustiku, dynamický pre tanečné veci a podobne. Je super, že každý si môže vybrať podľa vlastných hudobných či sluchových preferencií.

Slúchadlá hrajú dostatočne hlasno, a nemyslím si, že ktokoľvek si bude sťažovať. Lacnejšie Galaxy Buds+ hrajú ešte hlasnejšie, ale v tomto prípade je to dané skôr ich konštrukciou špuntov, ktoré sa zavádzajú do zvukovodu. Potláčanie okolitého hluku funguje, ale očakával som lepšie výsledky, keď ide o funkciu, ktorá sa veľkou mierou premieta do ceny akýchkoľvek slúchadiel. Jednoducho som sa musel sústrediť na to, aby som medzi vypnutým a zapnutým potláčaním okolitého hluku spozoroval rozdiel. Túto funkciu aktivujete alebo deaktivujete ťuknutím a následným podržaním jedného zo slúchadiel. No tomuto gestu môžete nastaviť aj iné funkcie, napríklad hlasový príkaz, zníženie hlasitosti či spustenie aplikácie Spotify.

Batéria – takmer päťhodinová fazuľa

Samsung garantuje výdrž batérie v slúchadlách o dĺžke 6 hodín. V skutočnosti je to o trochu menej, ale záleží aj na tom, ako hlasno počúvate a čo všetko máte v nastaveniach zapnuté. Každopádne, pri vypnutom potláčaní hluku by ste sa mali dostať nad 5 hodín na jedno nabitie. Pokiaľ slúchadlá vybijete, puzdro ich dokáže nabiť zhruba tri krát, pričom samotné puzdro sa nabije asi za trištvrte hodinu. Veľkou výhodou puzdra je aj to, že ho môžete nabíjať aj bezdrôtovo. Tu mi nabitie trvalo zhruba dve hodiny, ale sám používam len 5 W bezdrôtovú nabíjačku, takže s rýchlejšou to pravdepodobne bude skôr.

Slúchadlá Samsung Galaxy Buds Live spoločnosť rozdávala pri predobjednávkach nového Samsungu Galaxy S21+. V obchode Mobilonline ich momentálne dostanete v akcii za 133 € v bielej, medenej, modrej a mnou recenzovanej čiernej farbe. Suma, ktorú si Samsung za takéto futuristické dizajnové slúchadlá pýta, je príjemná. Áno, dajú sa nájsť aj lacnejšie kúsky, ale ich zvuk neladila legendárna značka AKG a s komfortom používania alebo stabilitou bezdrôtového pripojenia to tiež nebýva ružové. Nesmiem však zabudnúť ani na certifikáciu IPX2, ktorá slúchadlá ochráni pred potom, ak ich budete používať pri intenzívnom cvičení. No a bezdrôtovo nabíjateľné puzdro je čerešničkou na torte.

Samsung Galaxy Buds Live

Záver a cena

Ak vlastníte iPhone, radšej by som vám v tejto kategórii odporúčal zakúpiť si slúchadlá AirPods, ktoré vám ponúknu vyšší komfort pri ovládaní iPhonom a mám pocit, že sú komfortnejšie. Nehovoriac o tom, že Samsung sa snaží so svojimi slúchadlami rozmaznávať najmä majiteľov smartfónov radu Galaxy alebo smartfónov s Androidom všeobecne, čo je ale vcelku logické.

Ak by ste chceli niečo iné, Samsung predáva aj drahšie slúchadlá Galaxy Buds Pro alebo lacnejšie Galaxy Buds+, ktoré sú veľmi dobrou voľbou najmä vtedy, ak radšej používate slúchadlá typu špunty, ktoré vedú do zvukovodov. Tento lacnejší model ale nemá potláčanie okolitého ruchu. Galaxy Buds Live sú vydarený produkt zo skupiny malých bezdrôtových slúchadiel s nádherným netradičným dizajnom a čistým mohutným zvukom. Pre využitie ich plného potenciálu potrebujete len dve veci. Smartfón radu Galaxy a vhodný tvar uší.

Kúpiť ihneď Samsung Galaxy Buds Live

↓↓↓ Videorecenzia tu ↓↓↓

Text, foto a video: Matej Koreň