Zavrieť ikona
SAMSUNG Galaxy A53 5G: Stredná trieda s vypnutou hruďou

SAMSUNG Galaxy A53 5G: Stredná trieda s vypnutou hruďou

Spoločnosť Samsung je roky známa ako značka, ktorá je etalónom vo svete mobilov. Za tie roky, čo ju sledujem, si prešla vývojom a dnes už nie je iba pre technologických maniakov, ale tiež pre bežných ľudí, ktorí vedia, že kúpou smartfónu značky Samsung dostanú špecifikáciami vyladené zariadenie, od ktorého môžu očakávať istoty. Každý smartfón je však iný. Je teda na mieste očakávať, že Samsung Galaxy A53 5G naplní tieto slová?

Samsung Galaxy A53 5G

Popravde, kedykoľvek dostanem smartfón značky Samsung, viem, že na ňom nájdem málo chýb a že pôjde o vyladený mobilný telefón. V minulom roku som testoval smartfón Samsung Galaxy A52, preto som bol dosť zvedavý, kam sa táto trieda za rok posunula. Samsung podľa môjho názoru veľmi nemá priestor na manévrovanie, keďže má na trhu relatívne veľa modelov a keby niektorý zo svojich smartfónov zlepšil príliš, začali by si jednotlivé modely „liezť do kapusty“.

Stredná trieda od Samsungu, bohužiaľ, bez nabíjačky

Galaxy „ápäťdesiattrojka“ 5G prišla zabalená v klasickej krabici od Samsungu. Tento rok som si však všimol, že krabice smartfónov (nielen) od Samsungu sú akési tenšie. To predznamenávalo, že v balení sa nebude nachádzať nabíjačka. A bolo tomu naozaj tak. V balení sa nachádza smartfón, USB-C na USB-C kábel, dokumentácia a spinka na vyberanie dvierok pre karty SIM. Množné číslo je použité zámerne, pretože sa jedná o DualSIM smartfón.

Samsung Galaxy A53 5G

Tak ako vždy, aj tu som dal na prvý dojem, a ten je výborný. Galaxy A53 5G meria 159,6 x 74,8 x 8,1 mm a váži 189 gramov. A táto kombinácia hmotnosti a rozmerov je veľmi príjemná pre držanie v rukách. Aj keď nejde o zariadenie zaoblené na okrajoch, dobre sa drží v ruke a nemáte z neho pocit, že by sa jednalo o lacný „plasťák“. O to väčším prekvapením pre mňa bolo, že sa o „plasťák“ jedná. Pretože hoci na prednej strane nájdeme odolné sklo Gorilla Glass 5 od spoločnosti Corning, zadná strana je pokrytá matným plastom.

Podobne je na tom aj rám smartfónu, ktorý síce pôsobí ako kovový, ale ide o lesklý plast vo farbe smartfónu. Tá bola v mojom prípade taká ružovo-zlatá a Samsung ju nazýva Peach (broskyňa pozn. red.). Ďalšie farebné varianty dostupné na trhu sú čierna, biela a modrá. Tomuto dobrému pocitu zo zariadenia môžeme, pravdepodobne, vďačiť práve skvelému pomeru hmotnosti a rozmerov. Je to dobre spracovaná plastová kvalita.

Na pravej strane nájdeme klasické kombo tlačidiel zapínania a ovládania hlasitosti. Aj tie sú plastové a ani pri nich nemáte ten pocit. Horná strana obsahuje ruchový mikrofón, ľavá je úplne prázdna a na dolnom konci hľadajte gril hlasitého reproduktora, USB-C konektor, mikrofón pre hovory a tiež dvierka pre SIM karty. Skvelou správou je, že okrem nanoSIM kariet sem vložíte aj pamäťovú kartu pre rozšírenie pamäte. Toto by som si prial v každom smartfóne.

Samsung Galaxy A53 5G

AMOLED displej je po úprave nastavení naozaj skvelý

Zaujímavá je zadná strana z jedného matného kusu plastu, ktorá je dizajnovým skvostom. Modul fotoaparátu v ľavom hornom rohu z nej totiž nevystupuje kolmo ako v prípade iných smartfónov, ale postupne, fluidne. Galaxy A53 5G tak pôsobí ako módny doplnok alebo šperk. Na prednej strane nájdeme Super AMOLED displej s uhlopriečkou 6,5 palcov a rozlíšením 1080 x 2400 pixelov. Toto rozlíšenie bolo kedysi výsadou strednej triedy, ale výrobcovia mobilov pochopili, že hon za čo najvyšším rozlíšením je od istej hranice zbytočný, takže to považujem za úplne dostačujúce.

Samsung Galaxy A53 5G

Navyše s týmto rozlíšením dnes nájdeme aj smartfóny drahšie v ráde stovkách eur. Poteší 120-hertzová obnovovacia frekvencia, pomer strán 20:9 a tiež maximálny jas až 800 nitov (v automatickom režime). Bežne to bude okolo 500 nitov, ale tieto hodnoty mi vzhľadom na použitú technológiu displeja neprídu nízke. Zobrazovaný obsah bol vždy veľmi dobre čitateľný, a to aj počas slnečných dní. Jedinou vecou, ktorú som si na ňom všimol, že v rámci kalibrácie (alebo skôr nastavenia) bol hneď po zapnutí obraz mierne naružovelý. To sa však dá veľmi jednoducho zmeniť v nastaveniach obrazovky.

Samsung Galaxy A53 5G

Skvelá selfie kamerka a pomalšia čítačka odtlačkov prstov

Nad displejom sa nachádza 32-megapixelová selfie kamerka s ohniskovou vzdialenosťou 26 milimetrov, čo je takým štandardom v dnešných mobiloch. Výsledné fotografie majú veľkosť 8 Megapixelov a ich kvalita je dobrá. Detaily sú fajn, farby tiež a dopomáhajú k tomu aj funkcie ako HDR alebo inteligentná voľba scén. Pre milovníkov selfie sú k dispozícia aj rôzne tvorivé módy.

Samsung Galaxy A53 5G

Pod displejom je umiestnená čítačka odtlačkov prstov, ktorá vždy pracovala správne, ale prekvapila ma nej jedna vlastnosť. Bola totiž na môj vkus dosť pomalá, neviem či to bolo softvérom (hoci som mal vždy najnovšie aktualizácie), ale optické čítačky odtlačkov prstov pod displejom sú vždy rýchle a tu to akosi smartfón nepoberal. Spomenul som si tak na Samsung Galaxy S10, ktorý mal tuším prvú generáciu ultrazvukových senzorov na čítanie odtlačkov, kde ste priložili prst, počkali pol sekundy a až následne sa prehrala animácia pre zobrazenie domovskej obrazovky.

čítačka odtlačkov prstov

Vo vnútri smartfónu drieme 8-jadrový procesor Exynos 1280, ktorý dopĺňa 6 GB RAM128 GB vnútornej pamäte alebo 8 GB RAM256 GB vnútorného úložiska. Vo svete sa predáva aj verzia so 4 GB RAM, ale s tou sa u nás, pravdepodobne, nestretnete. Ja osobne si myslím, že postačuje aj verzie s menšou pamäťou RAM, ktorá má aj menej úložiska a stojí menej. Nezabúdajme, že tento model ponúka aj slot na pamäťové karty microSD, ktorým sa dá vnútorné úložisko rozšíriť. Zvyšok výbavy zahŕňa smartfónovú klasiku: Bluetooth v5.1, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, službu Wi-Fi Direct, Wi-Fi hot-spot, A-GPS, GLONASS, GALILEO, BDS či NFC. FM rádio po vzore starších smartfónov tu nenájdete.

Operačný systém má Samsung zvládnutý

Operačným systémom je Google Android 12 s grafickou nadstavbou One UI 4.1, čo je veľmi podarená softvérová dvojica. Rýchlosť systému je však mierne nižšia ako u vlajkových lodí od Samsungu, čo je logické. Nejedná sa o drahý smartfón s najvýkonnejším procesorom na trhu, tak občas mu niektoré úkony chvíľu trvajú. Nie je to však také zlé, aby vám to pri používaní prekážalo. Počas 95 % času je smartfón rýchly a bez nejakých výrazných trvaní. Rozdiel vo výkone je vidieť najmä pri náročnejších operáciách.

vzhľad operačného systému

Čakajte dlhú výdrž a výkon primeraný triede

Čo sa týka batérie, tak tu dostal Samsung Galaxy A53 5G hodnotu 5000 mAh. To je naozaj dosť a je to vidieť aj pri používaní. Bez problémov by ste mali dosiahnuť výdrž 2 dni na jedno nabitie, pričom Samsungy obsahujú aj šetriaci režim, pri ktorom nemôžete využívať všetky funkcie, ale táto výdrž sa dá ešte predĺžiť. Vzhľadom na absenciu nabíjačky v balení bude pri nabíjaní záležať na tom, akú nabíjačku k nemu pri nabíjaní pripojíte. Každopádne, telefón podporuje rýchlonabíjanie o výkone 25 W, takže aj takto veľká batéria by mala byť za hodinu a štvrť nabitá, pokiaľ smartfón budete nabíjať plným výkonom. Inak sa pripravte na trochu dlhší interval. Samsung Galaxy A53 5G ako zástupca strednej triedy nepodporuje bezdrôtové ani reverzné nabíjanie, čo je škoda. Samsung mohol zahrnúť aspoň základné bezdrôtové nabíjanie.

Pomaly sa dostávam k fotoaparátu, ktorý je (poviem to úplne na rovinu) veľmi obstojný. Hlavný objektív má 64 megapixelov, ultraširoký objektív disponuje 12 megapixelovým snímačom a túto dvojicu dopĺňa iná, a to 5-megapixelové makro a 5 megapixelový hĺbkový senzor. Fotky z fotoaparátov sú na danú triedu veľmi obstojné. Najlepšie je na tom hlavný objektív, ktorý podáva najsuverénnejšie výsledky, aj keď sú mierne presaturované. To znamená, že farby sú živšie ako v skutočnosti. Bežnému používateľovi to však nemusí pripadať ako chyba. To len ja mám rád, keď sú farby pri snímaní čo najrealistickejšie.

fotografia nasnímaná hlavným objektívom

Širokouhlý objektív podáva tiež dobrý výkon. Síce je tam cítiť mierne zhoršenie oproti hlavnému objektívu, ale na pomery širokouhlých objektívov v rámci strednej triedy sú výsledky dobré a farby viac naturálne. Makro objektívy patria do skupiny vlastností, o ktoré sa pri Samsungoch nikdy nebojím, lebo spoločnosť ich robiť vie. A ani tento nie je výnimkou. Fotky sú síce tiež mierne presaturované, ale inak s dostatočným množstvom detailov. Samsung A53 5G fotí skvelo aj v noci.

fotografia nasnímaná širokouhlým objektívom

fotografia nasnímaná širokouhlým objektívom

Jedinou výhradou je, že ja osobne by som si natrvalo vypol nočný režim, pretože dosť zasahuje v postprodukcii do fotiek, čo spôsobuje dve veci. V prvom rade sú fotky dosť svetlé a niekedy strácajú tú pravú nočnú atmosféru a v druhom rade je tu opäť softvér, ktorý sa pri snahe odstrániť z fotiek šum „postará“ o stratu detailov, čo je ale problémom aj iných smartfónov. Vo všeobecnosti sa mi nočné fotky páčili.

Fotoaparát a video nikoho nesklame

Video nahráva tento kúsok o rozlíšení 4K (3840 x 2160 pixelov) pri 30 snímkoch za sekundu a ide mu to dobre. Video z hlavného objektívu je plné detailov, akurát aj tu sú farby mierne presaturované. Zo širokouhlého objektívu dostanete menej farebne výrazne video s menej detailmi, ale v rámci štandardu danej triedy ho radím stále k tomu lepšiemu. Veľmi dobrými pomocníkmi sú režim stabilizácie a režim super steady, ktoré zabezpečia, že vaše zábery nebudú roztrasené.

pozadie fotoaparátu

Tak a to je všetko. Model Samsung Galaxy A53 5G je veľmi vydareným smartfónom, ktorý sa v konkurencii určite nestratí. Nesnaží sa robiť všetko najlepšie, ale pokúša sa osloviť záujemcov o strednú triedu, aby po ňom siahli ako po vyváženej alternatíve, ktorá ich nenechá v štichu za žiadnych okolností. Má veľmi pekný displej, dizajn a tiež fotoaparát na danú triedu. Neskutočne ma potešila prítomnosť slotu pre microSDXC kartu a svojou výdržou na jedno nabitie určite nikoho nesklame.

Záver

Čakal by som od neho trochu viac hrubého výkonu, ale človek zas pri strednej triede nemôže mať všetko. Ešte by som rád dodal, že v čase písania recenzie je v predaji stále aj jeho predchodca, takže pokiaľ by sa vám zdala suma za tento kúsok privysoká, stále môžete siahnuť po Samsungu Galaxy A52. Ten je totiž až na pár detailov takmer identický. A v niektorých parametroch má navrch. Rozdielom pri modeli A52 je napríklad 90 Hz obnovovacia frekvencia, procesor Qualcomm Snapdragon 720G, prítomnosť 3,5 mm audio konektora pre slúchadlá, FM rádio, ale na druhej strane aj nižšia kapacita batérie (len 4500 mAh). Je tak na každom z vás, čo si vyberie. Nech sa už ale rozhodnete akokoľvek, so smartfónmi od Samsungu neurobíte krok vedľa.

Samsung Galaxy A53 5G

 

Text a foto: Matej Koreň