Zavrieť ikona
Samsung Galaxy A52: Ukážková stredná trieda, ktorá určite stojí za zváženie

Samsung Galaxy A52: Ukážková stredná trieda, ktorá určite stojí za zváženie

Niet žiadnych pochýb o tom, že spoločnosť Samsung robí dobré telefóny. V opačnom prípade by sa nedržala na vrchole svetového rebríčka v predajnosti smartfónov. Jej trieda Galaxy A však ponúka rôzne typy modelov a kým niektoré vzhľadom na cenovú politiku spoločnosti až tak neohúria svojim výkonom či špecifikáciami, pri niektorých sa to Samsungu podarí. Dnešný text bude o druhom prípade. Smartfón Samsung Galaxy A52 je totiž pomyselným stredom triedy Galaxy A a kombinuje to najlepšie z tých lepšie vybavených modelov za prijateľnú cenu.

Čo si budeme hovoriť, papierové špecifikácie mobilov sú síce dôležité, ale keď raz nemáte z používania smartfónu ten správny pocit, nepomôžu mu v boji o vašu priazeň. Keď som si pozrel špecifikácie „á päťdesiatdvojky“, neohúrili ma, pretože funkčne podobných smartfónov som už v živote videl. Dojem však toto zariadenie začalo robiť akonáhle som ho vzal do ruky.

Skromné balenie bez zbytočných vecí. Ale aj bez tých užitočných

Samsung sa z tohto pohľadu nijako neunúval zapôsobiť na potencionálnych záujemcov. V bielej kartónovej krabici nájdeme smartfón, dokumentáciu, spinku na vyberanie dvierok pre SIM karty, USB-A na USB-C kábel a nabíjačku. Žiadne ochranné gélové puzdro a žiadna fólia nalepená na displeji z výroby. Hoci predchodcovia Galaxy A50 a A51 v balení obsahovali slúchadlá, pri novinke ich v balení nehľadajte. Budete si ich musieť dokúpiť alebo jednoducho použiť staré. Vďaka prítomnosti 3,5 mm audio jacku to nebude žiadny problém.

Samsung Galaxy A52

Dizajn – dokáže urobiť dojem

Dizajn je veľmi vydarený. Predná strana je krytá ochranným sklom Gorilla Glass 5, pričom zvyšok smartfónu je tvorený plastom. Ten je však zlícovaný bezchybne, takže sa nikde nič neprehýba a nikde nič nevŕzga. Váha 189 gramov rozmerom 159,9 x 75,1 x 8,4 mm sadne tak akurát. Možno mám trochu výhrady k jeho šírke, ktorá by mohla byť menšia. Telefón totiž pôsobí v dlane dosť masívne a to aj napriek tomu, že jeho displej nepatrí k najväčším a dookola ho obliehajú relatívne úzke rámčeky.

Rám mobilu je teda tvorený tvrdým plastom nafarbeným striebornou farbou. Na spodnej strane je do neho vykrojený USB-C konektor, mikrofón, reproduktor a 3,5 mm audio jack konektor. Na pravej strane sú umiestnené (ako to už u Samsungu býva) tlačidlá pre ovládanie hlasitosti a zapínania. Majú veľmi istý stisk a nepôsobia lacným dojmom. Ľavá strana je prázdna a na tej hornej nájdete dvierka s hybridným slotom pre dve karty SIM alebo pre jednu SIM kartu a jednu microSD kartu.

Samsung Galaxy A52Samsung Galaxy A52Samsung Galaxy A52Samsung Galaxy A52

Hoci je rám telefónu lesklý a vidieť tak na ňom prach a nečistoty, zadná strana dostala úpravu Glasstic, čo je reklamný názov Samsungu pre plast, ktorý na pohľad pripomína matné sklo. Prvýkrát sme sa s ním stretli v Samsungu Galaxy S20 FE a už vtedy som si ho nevedel vynachváliť. Niektoré plasty sa snažia pôsobiť tvrdo a robustne, ale pri zatlačení na ne majú predsa len tendenciu sa prehýbať. Glasstic je tenká vrstva mäkkého matného materiálu veľmi príjemného na dotyk, ktorý sa nezničiteľne pôsobiť nesnaží. Napriek tomu je však relatívne odolný voči oderom a odtlačky prstov sa na ňom takmer nezachytávajú. V mojom prípade má matnú bielu farbu s nepatrným perleťovým efektom, ktorý plastu dodáva výraz, ale nesnaží sa na seba pútať pozornosť. Na našom trhu sa predáva okrem mnou testovanej bielej farby aj v čiernej, modrej a fialovej. Všetky tri odtiene sú matné, pastelové a pôsobia veľmi sviežo.

Samsung Galaxy A52

Zadná strana vizuálne svojim umiestnením objektívov pripomína zvyšných dvoch zástupcov radu Galaxy A a dizajn mierne odkazuje aj na minuloročné Samsungy radu Galaxy S20. V pravom hornom rohu je mierne vyvýšená časť so štyrmi objektívmi a LED diódou.

Displej ako hrom!

Keď som telefón otočil displejom k sebe a zapol som ho, hneď po pár sekundách a minútach som si uvedomil niekoľko vecí. Displej je veľký, veľmi jasný, má krásne sýte farby, rámčeky okolo neho sú tenké a selfie kamerka je umiestnená v diere v strede hornej strany displeja. Nad týmto prvkom nájdeme reproduktor, ktorý tvorí stereo pár s tým na spodnej strane. Pod displejom za Samsung ukryl optickú čítačku odtlačkov prstov, ktorá je rýchla a spoľahlivá. Trochu ma ale zamrzela možnosť pridať do nej iba 3 odtlačky prstov. Pre komfortné používanie považujem možnosť pridať si 4 odtlačky (obidva ukazováky a obidva palce).

Samsung Galaxy A52

6,5-palcový Super AMOLED displej má rozlíšenie 2400 x 1080 pixelov a jeho jas je nadpriemerných 800 nitov. Pomer strán je 20:9, čo sa skvelo hodí pre pozeranie filmov a videí. Jeho superschopnosťou je obnovovacia frekvencia 90 Hz. 5G verzia tohto smartfónu, rovnako ako drahšie modely (napr. Galaxy S20 FE) už používajú 120-hertzovú obnovovaciu frekvenciu, ale ani táto nižšia hodnota mi nevadí, pretože animácie systému a prezeranie obsahu je evidentne plynulejšie, než na displejoch s klasickou obnovovacou frekvenciou 60 Hz, čo pri tomto zariadení spolu s použitou AMOLED technológiou vytvára dojem luxusu. Pokiaľ si nepotrpíte na plynulé animácie, môžete obnovovaciu frekvenciu v nastaveniach vypnúť, čím ušetríte nejaké to percento batérie.

Výkon – dobrý mix parametrov

Samsung v tomto prípade siahol po čipe Qualcomm Snapdragon 720G s 8-jadrovým procesorom, ktorý je vyrábaný 8-nanometrovým procesom. Ten obsahuje dve jadrá Kryo 465 Gold s frekvenciou 2,3 GHz a 6 jadier Kryo 465 Silver taktovaných na 1,8 GHz. Grafickým procesorom je Adreno 618. Hoci 720G patrí skôr k menej výkonným čipom sedmičkového radu od spoločnosti Qualcomm, jeho výkon by sme na grafe naprieč spektrom všetkých čipov mohli osadiť niekam do stredu. Je ním vybavený napríklad aj smartfón Xiaomi Redmi Note 9 Pro, či trochu lepšie vybavený Samsung Galaxy A72.

Hodnota RAM sa vyšplhala na slušných 6 GB a vnútorná pamäť má kapacitu 128 GB a je možné ju rozšíriť o pamäťovú kartu typu microSDXC až do veľkosti 1 TB. To už sú naozaj pekné špecifikácie, ktoré robia z tohto mobilu dobrú voľbu. Výkonnostne vás tento telefón určite nesklame. Budete si môcť zahrať hry, pracovať s telefónom bez zbytočných zdržaní a s rozšíriteľnou pamäťou vám voľné miesto prakticky nikdy nedôjde. Mne osobne sa počas používania jemne spomalil asi len dvakrát, ale aj to bolo len chvíľkové zadýchanie sa. V teste Geekbench 5 dosiahol tento smartfón skóre 537 bodov na jedno jadro a 1595 bodov v multi-core porovnaní.

Zvyšok výbavy číta Bluetooth 5, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, LTE pripojenie, vytvorenie Wi-Fi hotspotu, podporu navigačných systémom A-GPS, GALILEO a GLONASS.

Dokáže sa nabiť rýchlo, ale...

Batéria má kapacitu slušných 4 500 mAh. Modely A32 či A72 majú síce kapacitu až 5 000 mAh, ale ak si vezmeme predchodcov radu A50, tak tí boli na tom s kapacitou batérie 4 000 mAh ešte horšie, takže v tomto prípade si novinka polepšila. 4 500 mAh vydrží štandardné dva dni používania. Ak smartfón využívate intenzívne, počítajte s dňom a pol. Pokiaľ ste ale ten typ používateľa, že mobilom voláte, píšete správy a občas si pozriete nejaký web či sociálne siete, môžete sa dostať aj na tri dni na jedno nabitie.

Dobrou správou je, že novinka podporuje rýchle nabíjanie, takže už za 30 minút dokážete batériu nabiť na 50 %. Telefón podporuje rýchlonabíjanie až do výkonu 25 W, čo je úplne uspokojivá hodnota. Akurát Samsung tu urobil šalamúnsky krok a do balenia pribalil iba 15 W nabíjačku. Pokiaľ chcete odomknúť plný potenciál nabíjania, budete si musieť výkonnejšiu nabíjačku dokúpiť. Ako človek, ktorý mobily testuje, na jednej strane tento marketingový trik spoločnosti chápem. Na strane druhej, ako používateľ som sa zamračil, keď som to zistil, hoci nejde o nejakú veľkú chybu tohto zariadenia. Človek môže byť ešte rád, že Samsung do balenia vôbec nejakú nabíjačku dal. Ľudia pokukujúci po triede Galaxy S21 takéto šťastie v súčasnosti nemajú.

Samsung Galaxy A52

Vyhráva ako muzikant

Potešila ma prítomnosť 3,5 mm audio jack konektora pre slúchadlá alebo pre pripojenie externého mikrofónu. Potešili ma aj stereo reproduktory, ktoré hrajú v prvom rade dosť hlasno a aj pri najhlasnejšom prednese je zvuk bez skreslenia. Jeho charakter si človek môže upraviť v ekvalizérom. Tretie potešenie nastalo, keď som v reproduktoroch počas pesničiek započul aj basovú gitaru a zvuky s nižšími frekvenciami. Síce nejde o žiadny dunivý prednes, ale poznám aj smartfóny, pri ktorých basové frekvencie nepočujete takmer vôbec. Aj v tomto prípade sú výraznejšie skôr stredy, potom výšky a basy sú až na chvoste, ale to vyváženie je na mobil strednej triedy dobré.

Pre selfie maniakov

Pomaly sa tak dostávam k fotoaparátu a objektívom. Tých má tento model naozaj požehnane a ešte skôr než sa dostanem k jednotlivým „sklám“, prezradím, že tu budem Samsung Galaxy A52 chváliť. Na prvý pohľad totiž špecifikácie tohto fotoaparátu vyzerajú veľmi podobne ako u modelu A32, ale v skutočnosti ide o vcelku zásadné kvalitatívne zlepšenie.

Selfie fotoaparát má až 32 megapixelov a ohniskovú vzdialenosť 26 mm, čo ho predurčuje na selfie obrázky vás osobne alebo rovno niekoľkých osôb. Fotografie sú veľmi pekné, Samsung navyše umožňuje použiť rôzne filtre a ďalšie si stiahnuť z obchodu Galaxy. Pre tých, ktorí chcú vyzerať ešte lepšie, je k dispozícii skrášľovací mód, ktorý vám vyhladí pleť, zväčší oči alebo zúži tvár. Ušetríte tak tisíce eur na plastiku a ešte to bude bezbolestné. Selfie kamerkou natočíte aj video v rozlíšení Full HD alebo 4K pri 30 snímkoch za sekundu.

(pozn. Selfie kamerka tvorí pekné fotky s rozmazaným pozadím So špeciálnym módom si môžete nechať vyhladiť na fotkách vrásky)

Samsung Galaxy A52

Ku dokonalosti mu chýba len jeden objektív

Oveľa zaujímavejšie objektívy však nájdete na zadnej strane Samsungu Galaxy A52.

Samsung Galaxy A52

Začnem hneď tým najlepším, ktorý má rozlíšenie až 64 megapixelov. Toto rozlíšenie môžete používať celé alebo prostredníctvom technológie Quad Pixel zhotovovať výsledné 16-megapixelové fotky s väčšími pixelmi, čo pomôže najmä pri scénach s nedostatkom svetla. Objektív je stabilizovaný gyroskopom, takže videá z neho budú pekne plynulé.

(pozn. Hlavný objektív podáva veľmi vyrovnané výkony. Ostrosť, kontrast aj farby sú na dobrej úrovni – fotografia vytvorená hlavným objektívom Samsung Galaxy A52)

Samsung Galaxy A52

Druhým fotoaparátom je 12-megapixelový „širokáč“. Dokáže zachytiť scénu pod až 123-stupňovým uhlom. To môže zodpovedať ekvivalentu ohniskovej vzdialenosti odhadujem tak 16-17 mm. Rozlíšenie je dobré a ohnisková vzdialenosť je zhruba porovnateľná s inými fotoaparátmi tohto typu v iných modeloch strednej. No napriek tomu má tento kúsok oproti iným jednu veľkú výhodu. Širokouhlé fotoaparáty väčšinou fotia o dosť horšie ako hlavný fotoaparát a hoci je istý pokles kvality pri podrobnom skúmaní fotografie na displeji zjavný aj tu (najmä čo sa týka ostrosti a kontrastu smerom ku krajom fotky), tento širokouhlý fotoaparát vychádza z priameho porovnania s tým hlavným so vztýčenou hlavou. Farby sú živé, ostrosť dobrá, kontrast tiež. Toto je jednoducho vlastnosť, ktorou sa radí „á päťdesiatdvojka“ do vyššej ligy strednej triedy.

(pozn. Širokouhlý objektív sa svojou kvalitou radí k tým najlepším v strednej triede – fotografia vytvorená širokouhlým objektívom Samsung Galaxy A52)

Samsung Galaxy A52

Chválim aj makro objektív, ktorého 5-megapixelov na tento typ fotografie ako základ postačuje a navyše sú fotky výborné. Môžete tak fotiť kvety, rastliny, chrobáky v perspektíve a kvalite, ktorú vám iné makro fotoaparáty mobilov len tak nedajú. Aj hĺbkový senzor je 5-megapixelový a v spojení s pokročilým softvérom Samsungu dokáže vytvárať veľmi uveriteľné rozostrenie pozadia. Softvér fotoaparátu je na veľmi dobrej úrovni, má mnoho režimov, inteligentný výber scény, PRO režimy, režim spomaleného či zrýchleného videa, panorámu a podobne.

(pozn. Makro je opäť jedným z najlepších vo svojej triede. Občas však vydarený záber vyžaduje malú trochu trpezlivosti  – fotografia vytvorená makro objektívom Samsung Galaxy A52)

Samsung Galaxy A52

Smartfónu teda v rámci svojej triedy k dokonalosti chýba iba teleobjektív, ktorý je v tomto prípade suplovaný hlavným objektívom a digitálnym zoomom. Takýto zoom požadovaný obraz akoby vyrezáva z plného rozlíšenia 64 Megapixelov. K dispozícii je až 10-násobného priblíženie, ale reálne použiteľné výsledky dosiahnete s priblížením 2X, maximálne 4X.

 (pozn. Fotografia vytvorená pri maximálnom 10-násobnom priblížení digitálnym zoomom – je už badateľná horšia kvalita fotiek)

Samsung Galaxy A52

Operačný systém s grafickou nadstavbou sú najlepší priatelia

Operačným systémom je v tomto prípade Google Android 11, ktorému „pomáha“ grafická nadstavba One UI 3.1. Tu veľmi nie je čo vytýkať, pretože všetko je rýchle, svižné a dobre odladené. Určite spomeniem fakt, že Samsung pri predstavení sľúbil, že model Galaxy A52 bude softvérovo podporovať až 3 roky a 4 roky budú majitelia tohto zariadenia dostávať bezpečnostné aktualizácie. Takže pokiaľ nie ste ten typ používateľa, ktorý mení smartfón každý rok či dva, túto informáciu by ste určite mali vziať do úvahy. Nemalo by dôjsť k tomu, že po dvoch rokoch bude Galaxy A52 smartfónom, ktorý seká, mrzne a nedá sa používať. Ja osobne takéto správy čítam rád, pretože výkonnostne sú dnešné mobily postavené tak, aby fungovali dlhšie, len časom zvykne bývať problém práve s odladením softvéru.

(pozn. Operačný systém Android 11 s grafickým rozhraním One UI 3.1 sú veľmi zohraná dvojka)

Samsung Galaxy A52

V telefóne inak nájdete hneď tri ekosystémy aplikácií. Ten od spoločnosti Google, od Microsoftu a tiež aplikácie od Samsungu. Každý človek je zvyknutý používať niečo iné, preto rozumiem, tomu, že Samsung chce dať svojim zákazníkom na výber. Pokiaľ však niektorý z nich nevyužívate, nezabudnite si aplikácie odinštalovať. Získate tým nejaké miesto v pamäti navyše.

Záver a cena

Samsung Galaxy A52 bol jeden z tých smartfónov, ktoré sa mi testovali dobre. Tento kúsok totiž má charakter a dokáže urobiť na používateľa dojem. Hoci svojou cenou a špecifikáciami spadá do strednej triedy, kde nájdeme kadejaké modely, pri používaní na vás neustále vyskakujú také tie malé skryté bonusy, ktoré vás milo prekvapia a uľahčia vám život.

Hoci smartfóny od Samsungu stoja často podstatne viac než konkurencia, v poslednom období sa mi zdá, že juhokórejská spoločnosť sa snaží tlačiť na cenu tým správnym smerom pre zákazníka najmä v strednej triede. A je to vidieť aj v tomto prípade. Cena 349 € je síce vyššia ako priemer, ale nie tak vysoká, aby záujemcu odradila a navyše smartfón za tento malý príplatok ponúka niekoľko extra funkcií a najmä vyvážený výkon a parametre, ktoré používateľa nebudú zásadne obmedzovať prakticky v žiadnej činnosti.  A to je rozhodne vlastnosť, za ktorú sa tie peniaze oplatí dať.

↓↓↓ Videorecenzia tu ↓↓↓

Text, foto a video: Matej Koreň