Zavrieť ikona
Rozdiely optickej a ultrazvukovej čítačky odtlačkov prstov

Rozdiely optickej a ultrazvukovej čítačky odtlačkov prstov

Príchodom iPhonu 5S v roku 2013 udal Apple nový štandard bezpečnosti odomknutia telefónu, a to pomocou mechanickej čítačky odtlačku prsta. Touto možnosťou ste smartfón mohli odomknúť rýchlo a bez nutnosti písania PIN kódu alebo Hesla. Čítačka sa “rýchlosťou svetla” rozšírila do takmer všetkých aktuálnych mobilných telefónov. Postupne začali výrobcovia zmenšovať rámčeky nad a pod displejom a hľadali riešenia kam umiestniť túto čítačku. Najčastejšie ste čítačku mohli nájsť na zadnej strane telefónu, ktorá bola ľahko a pohodlne hmatateľná rukou. Niektorí výrobcovia ako napríklad Sony, umiestnili túto čítačku na pravom boku telefónu, ktoré fungovalo aj ako tlačidlo napájania na odomknutie smartfónu. Najnovšia varianta, ktorú výrobcovia doteraz používajú je umiestnenie čítačky odtlačkov prstov pod displej. Pripomína to podobné odomknutie, ako už v spomenutom iPhone 5S ale bez viditeľného home tlačidla. Zatiaľ existujú dva druhy čítačiek umiestnených pod displejom, a to optická a ultrazvuková, ktoré síce zachytia váš odtlačok navonok rovnakým spôsobom, ale celkový proces je úplne odlišný.

Optická čítačka odtlačkov prstov

Optická čítačka využíva pre zachytenie odtlačku optický senzor resp. maličký fotoaparát, ktorý vyhotoví 2D model vášho odtlačku a uloží ho do pamäte zariadenia. Senzor vyžaduje na zachytenie prsta svetlo, ktoré sa zakaždým rozsvieti keď priložíte prst na miesto kde sa čítačka nachádza (správne miesto vám telefón zobrazuje naznačeným odtlačkom na uzamknutej obrazovke). S týmto už plynú nevýhody, že tento 2D model odtlačku nie je tak bezpečný, ako pri mechanickej čítačke (je možné ho oklamať zachytenou vzorkou vášho prsta). Keďže na overenie odtlačku senzor vyžaduje veľa svetla, odomykanie smartfónu v tme sa tak stáva menej pohodlným. 

Výhody optickej čítačky:

Nevýhody optickej čítačky:

  • dá sa oklamať vzorkou odtlačku vášho prsta 
  • v tme môže výrazné svetlo pri snímaní prsta trochu prekážať
  • čítačka nefunguje cez mokrý displej a nereaguje ani na mokrý, či špinavý prst

Ultrazvuková čítačka odtlačkov prstov

Už ako názov napovedá, ultrazvuková čítačka využíva na zachytenie vášho odtlačku frekventované vlny zvukov. Tieto vlny vám dokážu zachytiť každý detail vášho odtlačku a vie ho porovnať s uloženým prstom. Na rozdiel od optickej čítačky vám ultrazvuková zachytí 3D model vášho prsta, ktorý je rovnako bezpečný, ako pri klasickej mechanickej čítačke. Nevýhodou tejto čítačky je, že čítačka nie je taká presná ako mechanická alebo optická (je možné to vylepšovať softvérovými aktualizáciami) a je nutné dbať na správny výber ochranného skla, cez niektoré sklá vám čítačka nemusí fungovať (odporúčame vyberať si tenké UV tvrdené sklá alebo aspoň ochrannú fóliu, cez ktoré fungujú). 

Výhody ultrazvukovej čítačky:

  • je ukrytá pod displejom (nezaberá miesto na boku alebo zadnej časti smartfónu)
  • nasníma vám 3D model prsta (vyššia bezpečnosť)
  • funguje aj cez mokrý displej
  • je ľahko hmatateľná na prednej strane smartfónu

Nevýhody ultrazvukovej čítačky:

  • čítačka nemusí byť spoľahlivá pri snímaní prsta (môžu pomôcť softvérové aktualizácie smartfónu)
  • čítačka nefunguje cez hrubšie ochranné sklá (odporúčame veľmi tenké UV sklá alebo aspoň ochrannú fóliu)
  • keďže sa jedná o najnovšiu technológiu, nájdeme ju zatiaľ len u pár modeloch (napr. len rada Galaxy S10, Galaxy S10+, Note 10 a Note 10+)

Ak vám na bezpečnosti vášho súkromia a dokumentov záleží, aj v našom e-shope nájdete telefóny množstvo telefónov s optickou a ultrazvukovou čítačkou odtlačkou prsta. Postarajú sa o to, aby vaše dáta neboli nikým zneužité.

Zdroj foto | SAMSUNG, UNSPLASH - Lukenn Sabellano, PIXABAY - gerald