Zavrieť ikona
youtube icontiktok iconfacebook iconinstagram icon
Obľúbené produktyObľúbené ikona
Porovnávanie produktovPorovnanie ikona
Recenzia: Mobilné telefóny Infinix Smart 8, Hot 40i  a Hot 40 Pro. Ktorý si vybrať?

Recenzia: Mobilné telefóny Infinix Smart 8, Hot 40i a Hot 40 Pro. Ktorý si vybrať?

Infinix je čínsky výrobca mobilných telefónov, ktorý síce na prvý pohľad môže pôsobiť ako nový, no nejakú históriu má už rozhodne za sebou. Avšak na iných trhoch. U nás a v štátoch Európy sa snaží preraziť trendy moderným dizajnom, širšou škálou možností a cenou, ktorú si môžete dovoliť. Hľadáte mobil v nižšej alebo strednej nižšej triede? Potom rozhodne čítajte ďalej. Mobilné telefóny Infinix majú čo ponúknuť. Aby ste si vedeli urobiť prehľad, porovnali sme modely Infinix SMART 8, Infinix Hot 40i a Infinix Hot 40 Pro. 

 

 

Čo je na mobiloch značky Infinix zaujímavé?

Mobil s plastovým telom so super dizajnom


Dizajn. Ruku na srdce, tak trochu šmrncnutý jablkom (rozumej značku Apple). Na svedomí to má najmä ostrovček s fotoaparátmi a bleskom na zadnej strane mobilov. Treba však uznať, že celkovému vzhľadu dodáva punc výnimočnosti. Ak k tomu pridáme perleťové odlesky na matnom tele, v kombinácii s lesklými hranami, niečo na tom Infinix predsa len bude. Za nás určite príjemný úchop mobilu, ktorý je vďaka plastovému telu adekvátne ľahučký a zároveň nekĺže z ruky.

Baterka s kapacitou, ktorá vydrží (aj niekoľko dní)


Okrem dizajnu treba Infinix mobilom uznať, že ich batérie s porovnateľne vyššou kapacitou, ako je u konkurenčných značiek, rozhodne potešia každého, kto nechce byť otrokom nabíjačky. Hoci konkrétne u troch mobilov, ktorým sa budeme venovať v recenzii, neočakávajte bezdrôtové nabíjanie, Infinix Hot 40 Pro sa kompletne dobije za približne hodinu a štvrť. A to je viac než slušné.

Aké majú mobily značky Infinix nevýhody?


Aby sme ale boli féroví, samozrejme, je tu aj niekoľko negatív, ktoré pri zvažovaní, či a kde kúpiť Infinix mobil stoja za zmienku. Celkom určite môžeme považovať za krok späť staršiu verziu Androidu (verzia 13 a nižšie) a celkovo nižšiu mieru aktualizácií, vďaka ktorým dokáže mobil držať krok s vývojom. Okrem toho si pri pozornejšom blúdení v nastaveniach telefónu môžete všimnúť zvláštne preklady položiek menu, nad ktorými si výrobca rukávy nevyhrnul. 

 

To však určite neznamená, že by ste sa v menu nevedeli orientovať. Celkom nápomocná môže byť napríklad aj fičúrka s názvom Magic Ring (vnímavejší opäť postrehnú jemnú jablčnú inšpiráciu), kde na pohľad vidíte, koľko šťavy má ešte vaša baterka, aký typ pripojenia využívate alebo vás informuje o notifikáciách. Potešujúci je napokon aj obsah fialovo zelenej krabičky. Okrem vybraného mobilu tu nájdete aj nabíjačku, čo už nie je úplný štandard, ale taktiež slúchadlá napojiteľné na 3,5 mm jack. A, čerešníčka na torte! U vyšších mobilov si vás chce Infinix hýčkať silikónovým obalom grátis.

 

 

Toľko malé zhrnutie, poďme však teraz o krok späť a pozrime sa na vybrané mobily Infinix SMART 8, Hot 40i a Hot 40 Pro podrobnejšie. 

Porovnanie mobilných telefónov Infinix

 

Po krátkom zoznámení sa so značkou Infinix prichádza vhodný čas zamerať sa na konkrétne modely. Ich cena sa pohybuje od 80 € do 200 € (jún 2024) a preto je jasné, že rozdiely medzi nimi budú. Reprezentatívna vzorka modelov, ktoré sme vybrali, vám ich jasne ukáže.

Infinix SMART 8 je ideálna voľba pre deti alebo seniorov

 

Model SMART 8 nahradil predchodcu Infinix SMART 7. Ak hľadíte pri výbere mobilu aj na svoju peňaženku, v tomto prípade zostaňte úplne pokojní. Tento kúsok vás nevýjde na viac ako 100 € (v zelenej, bielej alebo čiernej verzii). Dokonca ostane aj na kryt alebo obal, ktorý v tomto prípade v balení od výrobcu nenájdete. Je teda jasné, že SMART osmička ponúka základné funkcie pre nenáročného majiteľa. Takého, ktorý používa telefón na jeho primárny účel – komunikáciu. Samozrejme, bez problémov prehrá video alebo si s ním zavoláte s kamošom cez Viber, žiadne profi selfíčka, storky s ostrými zábermi ani najmodernejšie hry od tohto mobilu jednoducho nečakajte. 

 

Čo sa týka parametrov, Infinix SMART 8 ponúka dostatočne veľký 6,6 palcový HD+ displej, ktorý optimálne zobrazuje detaily. Menší problém možno nastáva v prípade jasného slnečného dňa, kedy je čitateľnosť displeja problematickejšia. 8-jadrový procesor MediaTek Mali-G57MP1, spolu s 3 GB RAM a 64 GB vnútornou pamäťou bez problémov zabezpečí optimálne fungovanie a ukladanie bežných súborov, ako sú fotky alebo videá. Ak by to však bolo málo, pamäť rozšírite o microSDXC kartu a je to vybavené.

To, čo je ale na Infinix SMART 8 pozoruhodné, je už spomínaná baterka. 5000 mAh zaručuje dlhé používanie bez častého nabíjania a navyše je tu poistka v podobe funkcie Ultra Power Saving. S ňou môžete núdzovo doriešiť všetky dôležité detaily výletu alebo najnovšie klebety na piatich percentách zostávajúcej baterky až 2 celé hodiny. Body k dobru pridáva aj množstvo spätnej väzby, že čítačka odtlačkov prstov funguje na bočnom tlačidle bezproblémovo, čo je, mimochodom, typické pre všetky Infinix mobily.

Pri porovnaní fotoaparátu v rámci všetkých troch mobilov, však musíme SMART osmičke ubrať body. Konkrétne prináša foťák dvojitú zostavu na zadnej strane s 13 MPx hlavným senzorom a sekundárnym AI objektívom (0,8 MPx) a predný fotoaparát s 8MPx. Ak sa však na výsledné porovnávacie fotky pozrieme detailnejšie, pri tomto modeli ich nemôžeme nazvať inak než solídne. Dostačujúce pre starých rodičov, aby zachytili všetky detaily svojej dovolenky, avšak menej vyhovujúce pre toho, kto chce na siete pridávať super fotky. Medzi štandardnými pripojeniami, ako je 4G LTE, Wi-Fi, Bluetooth a jack na slúchadlá, však absentuje NFC. Čiže, ak ste zvyknutí na platby mobilom, s týmto modelom od Infinix na ne musíte zabudnúť.

Aby sme to zhrnuli, Infinix SMART je šikovný a trendy mobil pre nenáročného používateľa. Napríklad ako prvý mobil pre dieťa alebo staršiu osobu, ktorej postačujú základné funkcie a nevadí jej nižší výkon zariadenia, ani menej kvalitné fotky pri horšom osvetlení.

 

 

Infinix HOT 40i verzus Infinix HOT 40 Pro. Aký je medzi nimi rozdiel?

 

Infinix HOT 40 Pro predstavuje najvyššiu radu z troch telefónov Infinix, ktoré v tejto recenzii porovnávame. Aby sme však nepreskakovali, vráťme sa k modelu Infinix HOT 40i, ktorý sa pohybuje v cenovej relácii okolo 120 € (jún 2024). Podľa recenzií môžeme citovať: Za málo peňazí veľa muziky. To, čo majiteľom tohto mobilu najviac imponuje, je znova raz moderný a štýlový dizajn, dlhá výdrž batérie (skutočne rátaná na dni, nie na hodiny) a pomer dostačujúceho výkonu a dostupnej ceny za telefón. 

 

Infinix HOT 40i prináša celkom solídny jas displeja, bez problémov čitateľného aj počas slnečných dní, ktorý zvláda automatickú reguláciu. Konflikt, ktorý však zrejme pocítite, nastáva pri rovnováhe výkon verzus úložný priestor. Starší 8-jadrový procesor procesor Unisonic T606 je dôvod, prečo sa niekedy na svoj mobil možno nahneváte. Je dôsledkom nižšieho výkonu a taktiež nie veľmi hospodárneho zaobchádzania s batériou telefónu. Vynahradiť (avšak ako pre koho) to dokáže kapacita, kde si môžete vybrať verziu s 128 GB alebo 256 GB vnútornou pamäťou.

 

Svižnejšie reakcie na nižšiu strednú triedu celkom postačujúci výkon už prináša procesor s ôsmimi jadrami Helio G99 od MediaTek, spolu s 8 GB RAM-kou v prípade verzie HOT 40 Pro. Tu sa môžete nechať automaticky rozmaznávať s 256 GB úložného priestoru.

 

Veľký pokrok zaznamenáva model Pro aj v prípade rýchlosti nabíjania. Ak si porovnáme výkon 10 W nabíjačky pri verzii SMART 8 a 33 W v tomto prípade, asi vás neprekvapí, že model 40 Pro kompletne nabijete za hodinu aj pätnásť minút. To však stále nie je všetko. Energiu môžete v prípade potreby aj share-ovať s kamošom alebo iným prístrojom vďaka reverznému káblovému napájaniu. A pokojne si pri tom môžete pustiť svoj obľúbený playlist, pretože vďaka dvom reproduktorom, ktoré sa v bežnej výbave u mobilov v tejto triede nevidia, to bude predsa len iná káva.

 

Na záver nesmieme zabudnúť na kvalitu fotiek, ktoré tieto dve vyššie rady mobilov Infinix ponúkajú. Súhrnne môžeme povedať, že v porovnaní s verziou SMART 8 nastáva výrazný posun. Celkom solídne zábery s bleskom v tme dopĺňajú pozorne vykreslené detaily na fotkách počas denného svetla. Inak povedané, za tieto sa nebudete musieť hanbiť ani Facebooku ani na Instagrame. Ak ste však aktívny tvorca obsahu s followermi, ktorých zaujímajú vaše príspevky, rozhodne odporúčame tú vyššiu verziu so 108 megapixelovým rozlíšením a 32 MPx na vaše selfie.

 

A nevýhody? Náročnejší z vás môžu postrádať napríklad snímač na širokouhlé fotky. Okrem toho môže niekoho obmedzovať fakt, že žiaden z modelov nevyužíva pokrokovú 5G sieť a čo sa týka softvérových aktualizácií, nechali vývojári z Infinix všetko ladom-skladom. 

 

Tak teda – mobily Infinix áno alebo nie?

Za Mobilonline vravíme, že vo svojej triede rozhodne ponúkajú možnosti, ktoré sa len tak nevidia. A áno, naozaj sú štýlové. Ak by vám neprekážali nedostatky alebo nevýhody jednotlivých modelov, ktoré sme sa vám snažili v tomto článku priblížiť, stojí za skúšku otestovať ich na vlastnej koži. Za super ceny ich nájdete u nás, ak si však stále neviete rady s výberom konkrétneho modelu, kontaktujte nás na +421 940 600 100 alebo info@mobilonline.sk, RADI VÁM PORADÍME.

 

 

Text: Andrea Gallová

Foto: Mobilonline, Infinix