Zavrieť ikona
youtube icontiktok iconfacebook iconinstagram icon
Obľúbené produktyObľúbené ikona
Porovnávanie produktovPorovnanie ikona
POCO X5 PRO: Formula medzi smartfónmi, ktorá by mohla zaujať aj dámy!

POCO X5 PRO: Formula medzi smartfónmi, ktorá by mohla zaujať aj dámy!

Smartfón POCO X5 Pro som nazval formulou medzi smartfónmi najmä vďaka jeho výraznému farebnému dizajnu, no aj v jeho špecifikáciách či vlastnostiach sa nájde hneď niekoľko údajov, ktorými sa doťahuje na najlepších. A pritom vôbec nejde o drahý smartfón. Takže pokiaľ sa rozhliadate po nejakom dobrom smartfóne, určite by som ho na vašom mieste zahrnul medzi zvažované kúsky.

Balenie je extrémne bohaté

Balenie obsahuje všetko, po čom by vám srdce mohlo pišťať. Nájdete tu smartfón, dokumentáciu, spinku na vyberanie slotu pre dve nanoSIM karty, USB-A na USB-C kábelextrémne rýchlu 67-wattovú nabíjačku. POCO vám navyše do krabice šuplo aj ochranné gélové puzdro či ochrannú fóliu nalepenú na displeji hneď z výroby. Balenie je teda extrémne bohaté.

Dizajnovo sa POCO X5 Pro vydaril. Vyberú si extravagantní aj konzervatívni používatelia 

Čierno-žltá farebná kombinácia POCO Yellow, ktorú som dostal na testovanie, z neho robí dizajnový skvost. Ak ste však na menej nápadné farby, tak ho dostanete aj v čiernej Astral Black alebo modrej Horizon Blue. Aj keď ide o celoplastový smartfón, nebudete tomu veriť, lebo zadná strana vyzerá ako matné sklorám akoby mal z kovu. Spracovanie je výborné, nikde nič nevŕzga a neprehýba sa. Jeho rozmery 162,9 x 76 x 7,9 mm alebo váha 181 gramov sú viac než príjemné.

Jeden z najlepších displejov nielen v tejto triede

Model POCO X5 Pro je vybavený 6,67-palcovým Full HD+ AMOLED displejom s rozlíšením 1080 x 2400 pixelov, ktorý chráni okrem už spomínanej nalepenej fólie aj tvrdené sklo Gorilla Glass 5. Displej má výborný maximálny jas 900 nitov v automatickom režime, zobrazuje až 1 miliardu farieb120-hertzová obnovovacia frekvencia z neho robí kúsok techniky luxusný už na pohľad. Nikdy ma neprestanú baviť plynulé animácie na výborných displejoch.

Nesmiem opomenúť ani technológiu Dolby Vision či HDR10+ pre kvalitnejšie zobrazovanie obsahu. Rovnako som rád, že tenké rámčeky okolo displeja dorazili konečne aj do tejto kategórie zariadení. Displej sa skrátka vydaril.

Drobnosti, ktoré potešia

POCO X5 Pro je vybavený kapacitnou čítačkou odtlačkov prstov v bočnom tlačidle. Tá je síce relatívne úzka a malá, ale zároveň rýchla a presná. Jej umiestnenie zvolil výrobca správne a tak aj s menšími rukami na ňu dosiahnete bez akýchkoľvek problémov.

Nájdete tu veľa vecí, ktoré v iných modeloch v tejto cenovej kategórii nie. Napríklad stereo reproduktory, 3,5 mm audio konektor pre slúchadlá alebo infraport. Audio viete prehrávať aj vo vysokom rozlíšení 24-bit/192 kHz. Zvuk je ďalšou silnou stránkou tohto smartfónu, keďže dostanete nadpriemerne hlasný výstup s dobrou kvalitou. Vo výbave konektivity nechýba rýchly štandard Wi-Fi 6, Bluetooth verzie 5.2, NFC pre bezkontaktné platby a tiež všetky dostupné navigačné štandardy.

Výkonu má na rozdávanie, a tak po ňom môžu siahnuť aj hráči

Výkonnostne je to tiež na úrovni. Čip Qualcomm Snapdragon 778G 5G, 8 GB RAM256 GB vnútorného úložiska sa postarajú o to, že tento kúsok vám vydrží svižný niekoľko rokov. Má veľmi dobrý výkon, ktorý určite poteší aj hráčov. X5 PRO nebude mať problém ani s úpravou fotiek či videí. Po poslednej aktualizácii sa operačným systémom stal Google Android 13 s grafickou nadstavbou MIUI 14

Táto dvojica spolupracuje ako švajčiarske hodinky a osobne mám pocit, že značka POCO sa v tejto oblasti pohla veľmi dopredu. Všetko je svižné, na výber máte množstvo nastavení prostredia a všetko je akosi uhladenejšie a učesanejšie, než u predošlých verzií prostredia MIUI. No a zariadenie si, samozrejme, s prehľadom poradí aj s modernými 5G sieťami.

Výdrž batérie poteší a rýchle nabíjanie ešte viac

Životnosť batérie s kapacitou 5000 mAh sa bude pohybovať pri bežnom používaní na úrovni dvoch dníextrémne výkonná nabíjačka doplní tomuto tátošovi šťavu z nuly na 50 % len za 15 minút. Za 30 minút sa dostanete až na 80 %. Aj v tomto mi teda POCO pripomína formulu. Najmä, keď budete vidieť, ako vám pri nabíjaní percentá batérie rýchlo pribúdajú.

Selfie maniaci budú nadšení, hlavný fotoaparát sa veľmi vydaril

Fotoaparáty tu nájdete hneď štyri. Selfie kamerka v diere displeja, ktorú navyše dokážete softvérovo skryť, má rozlíšenie 16 megapixelov a exceluje po každej stránke. Mňa osobne veľmi pobavil jej skrášľovací režim, ktorý sa v dnešnej dobe sociálnych sietí extrémne hodí. Pomocou umelej inteligencie vám dokáže vyhladiť vrásky, zväčšiť či zmenšiť nos alebo zoštíhliť tvár.

Rovnako výborný je aj až 108-megapixelový hlavný fotoaparát, ktorému nie je čo vytknúť. A to ani pri nočných záberoch, ktoré zvláda s prehľadom. Ostrosť, dynamika, farebnosť fotiek, rozlíšenie, skrátka v tejto cenovej kategórii veľmi lepší fotoaparát nenájdete.

Dobre je na tom aj 8-megapixelový ultra široký objektív. Ten je na pomery objektívov z tohto súdka veľmi vyvážený. Aj tu však platí, že na kvality hlavného fotoaparátu stráca dych. Za bieleho dňa je však skvelý.

Makro objektív s rozlíšením 2 megapixely je tak jedinou čiernou ovcou v tejto skupine fotoaparátov. Hoci má výborné farby, rozlíšenie 2 megapixely je na dnešnú dobu nedostatočné. Na fotkách je pri zväčšení viditeľný šum, ale pokiaľ ste bežný používateľ, ktorý si len chce zblízka nafotiť kvety hmyz alebo iné objekty a podeliť sa o fotografie so svojimi blízkymi, tak vám tento môj argument zrejme vadiť nebude.

Video v rozlíšení až 4K pri 30 snímkoch za sekundu by si pre svoju ostrosť, dynamický rozsah a úroveň detailov zaslúžilo hviezdu na chodníku slávy. Pripomínam však, že k dispozícii nemáte rozširovací slot pre pamäťové karty microSDXC, preto radšej nastavte nižšie rozlíšenie videí Full HD, ktoré je dostatočne kvalitné, ale ušetríte ním miesto v pamäti.

Záver a cena

No nehovoril som? Tento smartfón je ako formula, nie je mu veľmi čo vytknúť. Škoda toho makra a neprítomnosti slotu na pamäťové karty microSDXC, ale zas, extravagantný dizajn, skvelý displej, výkon vhodný aj pre hráčov, dobrá pamäť, výdrž na jedno nabíjanie alebo extrémne rýchle nabíjanie stoja za to. Toto je formula jeden medzi smartfónmi nižšej strednej triedy. V e-shope Mobilonline.sk ho v čase písania recenzie dostanete za cenu 379 Eur.

 

Video obsahuje aj ukážku snímok fotoaparátu

 

 

Text & Foto & Video: Matej Koreň