Zavrieť ikona
POCO M3 PRO 5G: Mobilný 5G základ s prekvapivo dobrým výkonom

POCO M3 PRO 5G: Mobilný 5G základ s prekvapivo dobrým výkonom

Nachádzame sa uprostred 5G revolúcie. Napriek tomu, že dnes existuje množstvo ľudí (väčšinou bez prehľadu v problematike), ktorí za 5G sieťami vidia spiknutie svetových elít, pravdou je, 5G siete nám pre svoju vysokú rýchlosť prinesú nové možnosti komunikácie. Ich budovanie ide síce zatiaľ relatívne pomalým tempom, ale na trhu sa objavuje stále viac 5G smartfónov, takže v priebehu niekoľkých rokov si výhody tejto technológie budeme vychutnávať všetci naplno.

Tohto vývoja si je vedomá aj značka POCO. Tento čínsky brand vznikol pôvodne ako subznačka spoločnosti Xiaomi, ktorá mala vyrábať smartfóny strednej triedy. No už ich prvý počin Pocophone F1 vzbudil veľký záujem medzi ľuďmi a tak niet divu, že dnes je POCO samostatnou značkou chrliacou veľmi zaujímavé kúsky. Tým dnešným bude POCO M3 PRO 5G, ktorý patrí cenou do nižšej triedy, ale výbavou do strednej a v rámci svojej výbavy ponúka veľmi vyvážený mix kompromisov a špičkových technológií.

„EM TROJKA PRO“ mi prišla v žiarivo žltej krabici, čo je jedna z korporátnych farieb značky POCO. Keďže som vedel, že okrem modrej Cool Blue a čiernej Power Black sa tento smartfón predáva aj v žiarivej žltej POCO Yellow, krabicu som rozbaľoval ako dieťa vianočné darčeky. Ja skrátka zbožňujem výrazné farby. Žiaľ, bola tam verzia Power Black, ktorá vyzerá skôr ako šedá. Ten farebný variant sa ale určite bude pozdávať konzervatívnym používateľom.

POCO M3 Pro 5G

Bohaté balenie, ktoré by sa hodilo každému smartfónu bez ohľadu na cenu

V krabici som toho našiel v celku dosť. Smartfón, dokumentáciu, USB-A na USB-C kábel, nabíjačku, nálepky s logom POCO, gélové ochranné puzdro, spinku na vyberanie dvierok pre SIM karty a tiež ochrannú fóliu nalepenú na displeji už priamo z výroby, čo vždy rád vidím. Pozastaviť by som sa ale chcel pri gélovom puzdre. To jednak utesňuje USB-C konektor smartfónu gumenou zátkou a v rohoch zariadenia mierne prečnieva až na prednú stranu. Displej je tak chránený lepšie než pri puzdrách, ktoré chránia len boky zariadení. Ide o drobnosť, ale poteší.

Obsah balenia POCO M3 Pro 5G

Klame telom, ale robí to naozaj dobre

Smartfón patrí so svojimi rozmermi 161,8 x 75,3 x 8,9 mm medzi mierne väčšie smartfóny na dnešnú dobu, ale v rukách sa drží dobre, aj keď som mu nasadil puzdro. Na ovládanie zariadenia jednou rukou to však nie je, iba v prípade, že máte naozaj veľké ruky. Váha 190 gramov patrí medzi nižšie v tejto kategórii a je to spôsobené aj tým, že rám a zadná strana zariadenia je z plastu. Bez tejto znalosti by ste však zadnú stranu vďaka vysokému lesku a metalickému vzhľadu považovali za sklo. Plast jej skrátka nijako neuberá na luxusnom vzhľade. V ľavom hornom rohu nájdete modul fotoaparátu, ktorý je lemovaný čiernym pruhom s logom POCO. Jedinú výtku mám k povrchu zadnej časti, ktorý sa extrémne ľahko a silno zamaže nech máte akokoľvek čisté ruky, preto na nej radšej noste puzdro.

Konektory smartfónu POCO M3 Pro 5GPOCO M3 Pro 5G zbokuTelefón POCO M3 Pro 5G

Lapač nečistôt a odtlačkov prstov

Na hornej strane je 3,5 mm audio jack konektor pre slúchadlá a infračervený port, ktorým sa s nainštalovanou aplikáciou dá ovládať televízor, fotoaparát, či rôzne smart doplnky. Pravá strana obsahuje tlačidlo na ovládanie hlasitosti a tiež zapínacie tlačidlo s integrovanou čítačkou odtlačkov prstov. Tá je inak veľmi rýchla a spoľahlivá, len pri pridávaní odtlačkov jej to trvalo trochu dlhšie než som zvyknutý, ale nešlo o nič hrozné. Spodná strana je domovom pre hlasitý reproduktor, USB-C konektor a mikrofón, no a na ľavej strane nájdete dvierka hybridného slotu pre jednu microSDXC kartu a jednu nanoSIM alebo pre dve nanoSIM karty.

Za displej by sa nemuseli hanbiť ani raz tak drahé mobily

Celú prednú stranu vypĺňa 6,5-palcový IPS LCD displej s rozlíšením 2400 x 1080 pixelov a priemernou svietivosťou 400 nitov. Kryje ho ochranné sklo Corning Gorilla Glass 3, ktoré pre zmenu chráni aj už vyššie spomínaná nalepená ochranná fólia. Navyše tu nájdete aj 90 Hz obnovovaciu frekvenciu displeja, ktorá sa postará o plynulejšie animácie. Pekná vlastnosť na túto cenovú hladinu. Ďalším príjemným zistením bola schopnosť verne zobraziť farby, ale najmä čiernu farbu. Tú tento IPS displej dokáže zobraziť tak verne, že máte pocit, akoby ste sa pozerali na vyspelejšiu OLED technológiu. Displej ma skrátka príjemne prekvapil.

V strede hornej časti je diera pre selfie kamerku s rozlíšením 8-megapixelov, ktorá má aj schopnosť odomykať smartfón tvárou používateľa. Na moje prekvapenie aj v smartfóne za 200 Eur môže byť táto funkcia extrémne rýchla a spoľahlivá. Opäť to bol ten prípad, že pokiaľ som mal zapnuté odomykanie tvárou a odtlačkom prsta, tak stačilo smartfón zdvihnúť a zariadenie sa odomklo skôr, než som priložil prst na čítačku. Toto je skrátka super.

Displej smartfónu POCO M3 Pro 5GFotoaparáty POCO M3 Pro 5G

Audio vo vysokej kvalite, aj kvalitný hlasitý reproduktor

Tesne nad displejom je štrbina, v ktorej sa nachádza reproduktor pre hovory, žiaľ bez podpory hlasitej reprodukcie. Tento smartfón hrá nahlas len cez spodný reproduktor, ten je však nadpriemerne hlasný a hrá aj relatívne kvalitne. Hovory sú dostatočne zrozumiteľné a ani ja, ani druhá strana sme sa na ich kvalitu nikdy nesťažovali. Inak telefón prehráva aj audio vo vysokom rozlíšením, konkrétne v kvalite 24 bit / 192 kHz.

Poďme však upriamiť pozornosť na výkon zariadenia a s ním spojenými komponentami. Začnem čipom MediaTek Dimensity 700 5G, ktorý je vyrábaný 7 nm procesom. Už jeho názov napovedá, že je pripravený aj pre siete najnovšej generácie a tak s ním budete dokonale pripravení pre prípad, že sa 5G siete začnú budovať masívnejšie a stanú sa štandardom.

Nesnaží sa ohúriť výkonom, no predsa zvláda používanie s nadhľadom

Ten je vybavený 8-jadrovým procesorom s dvomi výkonnými jadrami Cortex-A76 taktovanými na 2,2 GHz a šiestimi jadrami Cortex-A55 s taktom rovné 2 GHz. Grafickými procesorom je v tomto prípade Mali-G57. Z hľadiska pamäte si môžete vybrať z dvoch verzií. Jedna so 4 GB RAM / 64 GB vnútornej pamäte a druhá, vybavenejšia so 6 GB RAM / 128 GB vnútornej pamäte. Ja osobne som testoval tú vybavenejšiu, ale myslím si, že ani tá slabšia nebude zlou voľbou.

Operačným systémom je Google Android 11 v spojení s prostredím MIUI 12 špeciálne upraveným pre značku POCO. Vidíte to napríklad pri tvare ikon, ktorý sa líši od tých v prostredí MIUI 12 v smartfónoch od Xiaomi. Kedykoľvek si však môžete v obchode Google Play stiahnuť tony ďalších sád. 

No a teraz k výkonu ako takému. Smartfón je rýchly a stabilný, nikde sa nič nezadrháva, nikde nič neseká, ale nie je to ani taká bleskurýchla odozva na akú som zvyknutý zo smartfónov s cenou 500 až 600 Eur. To len tak na okraj, pre bežné používanie to však úplne stačí a smartfón vás pri ňom nijako nebude obmedzovať. Pokiaľ si chcete zahrať nejakú hru, tak pri nižšom nastavení grafiky hry si zahráte v podstate všetko. MIUI 12 v tandeme s Androidom pomaly dobíja moje technologické srdce tým, aký je vyladený.

Obsah balenia POCO M3 Pro 5GPOCO M3 Pro 5G pohľad zhora

Výdrž batérie bude závisieť najmä od spôsobu používania

V smartfóne nájdete mnoho predinštalovaných aplikácií, ktoré si však môžete neskôr vymazať, aby ste ušetrili miesto. Veľmi ma potešila prítomnosť klasického FM rádia, ktoré ale na svoje fungovanie potrebuje pripojené drôtové slúchadlá cez 3,5 mm audio jack. Keďže však v balení žiadne nenájdete, musíte si pripojiť svoje vlastné. Poteší možnosť stiahnuť si rôzne témy, relatívne široké možnosti prispôsobenia prostredia, ale tiež skener QR kódov alebo aplikácia pre optimalizovanie výkonu jedným stlačením.

Pod povrchom zariadenia sa však nachádza ešte jeden komponent, ktorý som nespomenul. Reč je o batérii. Jej kapacita je na túto triedu štandardných 5000 mAh a dodávaná nabíjačka ju dokáže prikrmovať energiou s výkonom 18 W. Teda nabíjačka sama o sebe dokáže nabíjať až s výkonom 22,5 W, ale smartfón jej to dovolí iba s 18 W. Za pol hodinu dokážete smartfón nabiť na zhruba 30 %, za takmer dve hodiny na 100 %. S výdržou na tom POCO M3 Pro 5G vôbec nie je zle. Dva dni stredne intenzívneho používania nie sú vôbec problémom a pokiaľ sa pohráte v nastaveniach alebo si na noc aktivujete režim šetrenia batérie, dostanete z neho aj tri dni. Ale rovnako ho dokážete vybiť aj za necelý deň (to platí najmä pre hráčov). Bezdrôtové nabíjanie či reverzné nabíjanie, samozrejme, chýbajú, čo je škoda, ale zas v tejto cenovej hladine som to ani neočakával.

Fotoaparát podáva výkony, ktoré v tejto triede očakávate

Na zadnej strane máme fotoaparáty hneď tri. Senzor hlavného fotoaparátu má rozlíšenie 48 megapixelov, druhým objektívom je stále populárnejšie makro s rozlíšením 2 megapixely a trojicu uzatvára dvojmegapixelový hĺbkový senzor.

Hlavný fotoaparát svojim rozlíšením aj schopnosťami určite presvedčil, že v telefóne nižšej strednej triedy dokáže zhotovovať snímky, aké by ste od takéhoto zariadenia čakali. Výsledné fotografie majú rozlíšenie 12 megapixelov, pretože technológia Pixel Binning spája štyri pixely do jedného väčšieho a tým sa na jednotlivé pixely dostane viac svetla, čo má v konečnom dôsledku pozitívny efekt na kvalitu fotografií. Tie totiž nie sú iba o megapixeloch. Tí používatelia, ktorí budú mať potrebu robiť fotografie v maximálnom rozlíšení, tak urobiť môžu.

(pozn. Fotografia vytvorená hlavným fotoaparátom POCO M3 Pro 5G za dobrých svetelných podmienok)

Hlavný fotoaparát POCO M3 Pro 5G

(pozn. Fotografia vytvorená hlavným objektívom POCO M3 Pro 5G v plnom rozlíšení)

Hlavný objektív POCO M3 Pro 5G

(pozn. Fotografia vytvorená hlavným objektívom POCO M3 Pro 5G)

Hlavný objektív POCO M3 Pro 5G

Výsledky sú najmä za dobrého svetla veľmi presvedčivé. Ale s ubúdajúcim svetlom sa stráca ostrosť a detaily. V POCO teda vybavili M3 Pro 5G nočným režimom, ktorý síce zosvetlí nočné fotografie na veľmi prijateľnú úroveň, ale softvér príliš zasahuje do výsledných fotografií a tak sú výsledky s použitím nočného režimu mierne rozpačité. Odporúčam teda zhotovovať snímky bez nočného režimu a neskôr si ich upraviť v mobile.

Makro tu hrá druhé husle

Dvojmegapixelové makro fotí porovnateľne ako iné podobné objektívy v tejto kategórii. Na fotkách je badateľné nižšie rozlíšenie a farby nie sú celkom presné, navyše má tento objektív tendenciu aj zvyšovať kontrast. Na jednej strane je to škoda, na strane druhej, aj tak by ste niečo podobné urobili pridaním nejakého filtra. Výsledky makra neoznačujem za zlé, ale už niekoľko rokov pozorujem, že makro objektívy v mobiloch ťahajú za kvalitatívne kratší koniec a pritom ide o veľmi zaujímavý typ fotografie, ktorý by si už tiež zaslúžil nejaký posun vpred.

(pozn. Fotografie vytvorené makro objektívom Poco M3 Pro 5G)

fotografia vytvorená makro fotoaparátom POCO M3 Pro 5Gfotografia vytvorená makro fotoaparátom POCO M3 Pro 5G

Hĺbkový senzor a jeho dva megapixely postačujú. V prípade tohto senzora ide aj tak väčšinou o meranie vzdialenosti medzi objektívom a fotografovaným objektov napríklad pri fotografovaní makro záberov, aby ste dosiahli čo najefektnejšie rozmazanie pozadia.

(pozn. Fotografia vytvorená hĺbkovým senzorom Poco M3 Pro 5G)

fotografia vytvorená hĺbkovým senzorom POCO M3 Pro 5G

Video je dobrej kvality a smartfón ho zachytáva v rozlíšení Full HD (1920 x 1080 pixelov) pri 30 snímkoch za sekundu. Používatelia s v prostredí fotoaparátu môžu nastaviť aj rôzne režimy. Či už HDR režim, spomalené video, zrýchlený záber, panorámu, Pro režim, kde si môžete upravovať rôzne parametre záberu, režim na výšku a v prípade selfie fotoaparátu sú dostupné aj rôzne filtre, či zoštíhľovanie tváre, zväčšenie očí a vyhladzovanie pleti. Pre lepšie výsledky je dostupný aj režim umelej inteligencie (AI), ktorá sama zvolí najvhodnejšie nastavenie na základe scény, ktorú fotografujete.

Záver a cena

POCO M3 Pro 5G je veľmi zaujímavo namixovaný smartfón, ktorý sa nesnaží ohurovať, ale zároveň mu nechýba žiadna podstatná funkcia. Nájdete tu NFC pre bezkontaktné platby prostredníctvom Google Pay, displej je v danej kategórii naozaj nadpriemerný, s podporou 5G sietí je pripravený aj na neďalekú rýchlu dátovú budúcnosť, výdrž batérie či výkon sú na normálnej úrovni, fotoaparát fotí tiež bez nejakých vážnejších nedostatkov vzhľadom na triedu zariadenia.

celý smartfón fotografia POCO M3 Pro 5G

Ak chcete smartfón, ktorý je moderný, vo výbave mu nič podstatné nechýba ale nepotrebujete zrovna to najlepšie na svete, tento kúsok by vás mohol technologicky uspokojiť. Samozrejme, mohol by som mu vyčítať rôzne, pretože dokonalý nie je, ale potom sa pozriem na konkurenciu a hlavne teda na jeho cenu, ktorá je v eshope Mobilonline nastavená na 189 € za verziu so 4 GB RAM / 64 GB vnútornej pamäte alebo na 219 € za 6 GB RAM / 128 GB vnútornej pamäte a zistím, že v tejto cenovej hladine sú veci ako plastové telo z vysoko lešteného plastu, 18 wattové nabíjanie či absencia stereo reproduktorov úplne štandardnou vecou.

Ak by som ale predsa len mohol niečo negatívne vypichnúť, pretože v recenzii sa to patrí, tak by to bol ten povrch zadnej strany s vysokým leskom, ktorý sa extrémne rýchlo zašpiní. Bolo by fajn, keby výrobcovia upustili od takýchto povrchov, pretože to môže uberať na kráse a pozitívnom vnímaní inak veľmi podareného smartfónu.

kúpiť ihneď

 

Videorecenzia TU

 

Foto, text a video: Matej Koreň