Zavrieť ikona
POCO F3: Výkon ako hrom a k tomu nádherný AMOLED displej

POCO F3: Výkon ako hrom a k tomu nádherný AMOLED displej

Dnešný smartfón je opäť z dielne čínskeho výrobcu POCO. Tentoraz však nepôjde o mobil nižšej triedy, ale tej klasickej strednej. Rád by som povedal, že pôjde o typického zástupcu, ale to by nebola tak úplne pravda. Podpora 5G sietí, výkonný čip, veľmi príjemný AMOLED displej sú v tejto triede ešte nadštandardom. Navyše sa výrobcovi podarilo cenu modelu POCO F3 udržať hlboko pod hranicou 400 Eur, čo z neho robí zaujímavý kúsok. Samozrejme, nešlo to len a tak sa niektorých vlastností budú musieť potencionálni záujemcovia vzdať.

Prvým smartfónom značky POCO bol Pocophone F1, ktorý uzrel svetlo sveta v auguste 2021 a prakticky okamžite sa stal bestsellerom, pretože za cenovku strednej triedy v sebe ukrýval špecifikácie vlajkovej lode. Tento trend je veľmi patrný aj pri dnes testovanom POCO F3 a myslím si, že má rovnaké šance zaujať davy.

Obsah balenia telefónu POCO F3

Bohaté balenie od POCO

Balenie smartfónu je relatívne bohaté. Nájdeme v ňom smartfón, manuál, spinku na vyberanie dvierok pre SIM karty, POCO nálepky, USB-C kábel, rýchlonabíjačku, gélové ochranné puzdro a redukciu z USB-C konektora na 3,5 mm audio jack, nakoľko tento prvok na tele smartfónu chýba. Na displeji je ešte nalepená ochranná fólia z výroby, z čoho sa veľmi teším. Aj keď jedným dychom dodávam, že ide len o dočasné riešenie. Fólia sa mi totiž po pár dňoch používania poškriabala na pár miestach a to som sa o ňu snažil starať ako v bavlnke. Stačilo niekoľko zrniečok hrubšieho prachu vo vrecku v ktorom som ho nosil.

V rukách pôsobí prémiovo

Prvý kontakt so smartfónom bol veľmi pozitívny. Smartfón je stredne veľký a do rúk padne prekvapivo dobre. Jeho rozmery sú 163,7 x 76,4 x 7,8 mm. A aj tu platí staré známe, že ako rozoznáte smartfón nižšej triedy od tých vyšších? Že je skrátka tenký. Jedná sa o smartfón sendvičovej konštrukcie, kde sú dve platne tvrdeného skla Gorilla Glass 5 spojené rámom smartfónu. Ten je v tomto prípade len plastový, ale nijako mu to na štýle neuberá. Váha 196 gramov je tak akurát. Telo smartfónu je odolné voči vode a prachu s certifikáciou IP53.

Na vrchnej strane je jeden pár trojice otvorov. Jednom sídli hlasitý reproduktor a v tom druhom nájdete infračervený port pre ovládanie smart doplnkov či rôznych domácich spotrebičov. Ľavá strana je prázdna a na pravej tlačidlo pre ovládanie hlasitosti a tiež tlačidlo zapínania a vypínania so zabudovanou čítačkou odtlačkov prstov. Tá je veľmi rýchla. Spodná strana ukrýva druhý zo stereo reproduktorov, mikrofón, USB-C konektor a tiež dvierka pre dve nanoSIM karty.

Telefón POCO F3

Na zadnej strane svieti nápis POCO 5G a tiež tradične výrazný modul troch objektívov s LED diódou, kde sa dozviete, že jeden z fotoaparátov má 48 megapixelov a tiež, že podporuje umelú inteligenciu. Inak zadnú stranu tvorí len odolné sklo s metalickou úpravou v tomto prípade v čiernej farbe Night Black. Okrem toho POCO F3 zoženiete aj v bielej Arctic White a modrej Deep Ocean Blue. Zadná strana je celkom magnet na nečistoty, takže pokiaľ smartfón nechcete neustále utierať od mastnoty, zvoľte radšej svetlejší farebný variant, kde nečistoty vidieť vždy v menšej miere.

Displej, ktorý vás svojimi parametrami očarí

Na prednej strane sa skvie displej s rozlíšením 2400 x 1080 pixelov, čo zodpovedá zariadeniam tohto typu. POCO však pre displej zvolilo technológiu AMOLED, ktorá sa medzi takýmito smartfónmi len tak nevidí. A naozaj, displej má veľmi pekné farby, je dostatočne jemný a navyše má priemerný jas 500 nitov s maximálnym jasom 1300 nitov, čo vám zabezpečí veľmi dobrú čitateľnosť na priamom slnku. Ďalšou dobrou správou pre moje oči bola obnovovacia frekvencia displeja 120 Hz, čokoľvek, čo sa na displeji zobrazuje je teda extrémne plynulé. Ešte dodám, že displej má moderný pomer strán 20:9, čo sa skvelo hodí pri pozeraní filmov.

Displej smartfónu POCO F3

Zvukový majster bez audio konektora na tele...

Stereo zvuk vychádzajúci z reproduktorov je nadštandardne dobrý a radím ho k tomu lepšiemu, čo som zo smartfónov bez ohľadu na cenu počul. Ani pri vyšších hlasitostiach hudba z reproduktorov nie je skreslená a dokonca som zaznamenal aj nejaké basy. Určite pri takýchto malých meničoch neočakávajte dunivý prednes basového pásma, ale na rozdiel od niektorých iných mobilov, tento ich aj prehráva. Ako som už spomínal, obyčajné drôtové slúchadlá si zapojíte len s priloženou redukciou cez USB-C konektor, ale aj tak sa dá hovoriť o smartfóne pre hudobných nadšencov, pretože podporuje Hi-Res zvuk vo vysokom rozlíšení, a to v kvalite 24bit / 192 KHz.

V útrobách zariadenia sa skrýva skutočná čipová beštia s názvom Qualcomm Snapdragon 870 5G s grafickou Adreno 650. Procesor má 8 jadier a čip je vyrábaný 7-nanometrovým procesom. Ide síce o odľahčenú verziu najlepšieho procesora Snapdragon 888, ale je stále výkonnejší ako minuloročný najlepší model Snapdragon 865+. A pri používaní je to aj cítiť v každej jednej chvíli. Smartfón sa jednoducho nezadýcha pri žiadnej činnosti, môžete na ňom strihať video či hrať tie najlepšie hry dneška. Pri testovaní aplikáciou Geekbench 5 dosiahol POCO F3 skóre 3241 bodov v teste viacerých jadier procesora, čím sa zaradil nad model Samsung Galaxy S21 Ultra 5G. Pri single-core teste sa zas s 808 bodmi zaradil pod OnePlus 8 Pro. Test výpočtového výkonu ho s 3555 bodmi umiestnil nad Galaxy Note20 Ultra 5G. Výsledky teda hovoria veľmi jasnou rečou.

(pozn. Test Geekbench 5 zaradil POCO F3 medzi výkonnostnú elitu)

Test Geekbench 5 telefónu POCO F3

Za tento výkon by sa nemusela hanbiť ani vlajková loď

V tomto mu určite pomáha aj 6 alebo 8 GB RAM podľa verzie. Ja som testoval verziu s 8 GB a vzhľadom na relatívne nízky cenový rozdiel medzi verziami si myslím, že ide o dobrú investíciu, najmä ak chcete, aby vám mobil fungoval ako hodinky aj o dva tri roky. Podľa verzie tak tiež dostanete nadelenú pamäť. Lacnejší variant ponúkne 128 GB a drahší 256 GB. Tu je dôležité podotknúť, že POCO F3 nepodporuje rozšírenie pamäte prostredníctvom microSD kariet, takže si treba dobre rozmyslieť, koľko pamäte vám bude stačiť. Menej náročným používateľom postačí aj 128 GB verzia, ale pokiaľ zhotovujete veľa fotiek či videí a v smartfóne nosíte aj nejakú tú zbierku seriálov alebo hudby, 256 GB bude múdrejšia voľba. Každopádne, predsa len existuje možnosť ako rozšíriť pamäť svojho zariadenia. Stačí si k mobilu pripojiť SSD disk alebo „úesbéčko“ prostredníctvom USB-C konektora a funkcie USB OTG.

Takýto smartfón potrebuje na svoj chod aj poriadnu batériu a tá má kapacitu 4520 mAh. Priznám sa, hodnota rovných 5000 mAh by sa mi páčila viac, nakoľko ju vedia ponúknuť aj o polovicu lacnejšie mobily. Telefón vďaka rôznym úsporným riešeniam dokáže vydržať aj dva dni. Stačí si vypnúť vyššiu obnovovaciu frekvenciu, nastaviť tmavú tému operačného systému, poprípade zapnúť šetriaci režim.

Fotoaparát POCO F3Smartfón POCO F3

Priemernú kapacitu batérie dorovnáva skutočne rýchle nabíjanie

Dokonca sa mi raz takmer podarilo dosiahnuť výdrž tri dni, ale to som smartfón využíval minimálne. No a rovnakým spôsobom ho dokážete vybiť aj za deň, pokiaľ sa nebudete nijako obmedzovať.  V POCO do balenia pridali 33-wattovú rýchlo nabíjačku, čo veľmi pomôže šetriť čas. Z 0 na 100 % ho nabijete za necelú hodinu a za krátkych 30 minút si užijete asi 65 % batérie, čo rozhodne nie je zlé. Navyše sa mi páči animácia nabíjania, ktorá vám neukazuje iba percentá batérie, ale dokonca stotiny percent.

Operačným systémom je Android 11 od spoločnosti Google, ktorý má na sebe oblečený kabát v podobe prostredia MIUI 12.5 upraveného špeciálne pre smartfóny POCO. Toto grafické rozhranie si všímam už niekoľko mesiacov a musím uznať, že nádherne dozrieva. Strašne sa mi páčia napríklad animované super pozadia, ktoré zobrazujú planéty, skaly, poprípade rôzne abstraktné tvary a pri práci so systémom menia svoju polohu a perspektívu. Dokonca aj ich zafarbenie sa mení podľa dennej doby. Veľmi pôsobivé! Takéto vizuálne príťažlivé riešenia mám rád.

(pozn. Super tapety dokážu meniť svoju podobu podľa dennej doby)

Tapety podľa fázy dňa

Hlavný fotoaparát šéfuje všetkým ostatným

No a dostávam sa k fotoaparátom. Tých má POCO F3 hneď niekoľko. Selfie kamerka na prednej strane má rozlíšenie príjemných 20 megapixelov a selfie nadšencom ponúkne obľúbený skrášľovací mód fungujúci za pomoci umelej inteligencie. Hlavný fotoaparát na zadnej strane je 48-megapixelový, širokouhlý fotoaparát8 megapixelov a je tu prítomné aj 5-megapixelové makro.

(pozn. Fotografie vytvorené hlavným objektívom POCO F3)

Fotografia vytvorená hlavným objektívom POCO F3

Fotografia vytvorená hlavným objektívom POCO F3

Hlavný fotoaparát vyzerá papierovo podobne ako ten použitý v POCO M3 Pro 5G a jeho výsledky sú veľmi podobné. Softvér fotoaparátu má tendenciu zachytených fotiek softvérovo zasahuje na môj vkus až príliš, takže vo výsledku občas môžu fotky postrádať detaily. Po priblížení skrátka fotografie vyzerajú akoby maľované. Podanie farieb je relatívne dobré, akurát mi občas zvýrazňovalo ružovú farbu. Vo všeobecnosti sú jeho výkony veľmi na úrovni. Agresívnejšie zasahovanie softvéru bolo vidieť napríklad aj pri nočnom režime, kde fotografie občas vyzerali podľa mňa lepšie bez jeho použitia. Toto je ale napraviteľné softvérovou aktualizáciou, tak verím, že v POCO budú načúvať pripomienkam používateľov.

(pozn. Fotografia vytvorená v nočnom režime POCO F3)

Fotografia vytvorená v nočnom režime POCO F3

Širokouhlý fotoaparát sa svojim rozlíšením (8 megapixelov) nemôže rovnať hlavnému fotoaparátu a všimnete si to pri priblížení akejkoľvek fotky z neho. Farby zachytáva sýtejšie, než sú v realite, čo pre oko bežného konzumenta pôsobí pozitívne, kontrast je vyšší, takže najmä za horšieho svetla môžu byť fotografie dosť tmavé a zašumené. Najviac ma ale zamrzelo, že okraje fotografie sú neostré a bez detailov. Aby som nebol nekompromisný kat, tak musím uznať, že toto je záležitosť takmer všetkých smartfónov s týmto typom objektívov, ale aj tak som dúfal, že vzhľadom na ostatné super špecifikácie bude kvalitatívny rozdiel medzi týmito dvomi objektívmi menší. 

(pozn. Fotografia vytvorená širokouhlým objektívom POCO F3)

Fotografia vytvorená širokouhlým objektívom POCO F3

Makro fotografie či 4K video sú príjemným spestrením

Makro sa pasuje so snímkami podobne ako iné makro fotoaparáty, vzhľadom na jeho vyššie rozlíšenie (5 megapixelov) sú fotografie ostrejšie než u konkurencie s 2 megapixelmi, ale inak ide o klasický makro objektív mobile so všetkými jeho plusmi aj mínusmi (nižšie rozlíšenie, pevný ostriaci bod a podobne).

Video dokáže smartfón natáčať až v rozlíšení 4K pri 30 snímkoch za sekundu a jeho kvalita je naozaj dobrá. Video je ostré a plné detailov. Pre úsporu miesta v pamäti smartfónu si však môžete zvoliť aj nižšie rozlíšenia, pretože 4K video dokáže byť riadny žrút gigabajtov.

(pozn. Fotografia vytvorená makro fotoaparátom POCO F3)

Fotografia vytvorená makro objektívom POCO F3

Z ostatných funkcií nechýba takmer nič podstatné. Máte tu kompletnú konektivitu v podobe Bluetooth v5.1, Wi-Fi a/b/g/n/ac, podporu NFC, spomínaný infraport či širokú podporu navigačných systémov. Chýbalo mi jedine FM rádio, aj keď podľa mňa som jeden z mála ľudí, ktorí mu dávajú prednosť pred internetovým vysielaním.

(pozn. Prostredie fotoaparátu ponúka množstvo funkcií na pár klikov)

Prostredie fotoaparátu POCO F3

Záver a cena

S POCO F3 som strávil 7 dní a musím sa priznať, že som si ich užil. Dokonca som na malú chvíľu nadobudol pocit, že by mi vlastne vôbec nevadilo ho využívať ako primárny smartfón. Jeho hlavnou kvalitou je vysoký výkon, rýchle prostredie a tiež extrémne pekný AMOLED displej so 120 Hz obnovovacou frekvenciou. Páčil sa mi aj dizajn a napríklad rýchla čítačka odtlačkov prstov a tiež rovnako rýchle odomykanie smartfónu tvárou, ktoré ma nikdy nesklamalo. Selfie kamerka a hlavný fotoaparát fotia naozaj pekne, aj keď na môj vkus do ich spracovania priveľmi zasahuje softvér. Mám rád naturálnejší vzhľad.

Od širokouhlého fotoaparátu som čakal možno trochu viac, ale nedá sa povedať, že by fotili zle, len som sa zrejme nechal dopredu uniesť inými super vlastnosťami tohto mobilu a na chvíľu som zabudol, že vlastne nepatrí medzi tie najdrahšie smartfóny. Určite by som rád videl 3,5 mm audio jack, aby som si slúchadlá nemusel pripájať prostredníctvom redukcie a tiež podporu microSD kariet. A napríklad by potešila aj trochu vyššia certifikácia odolnosti. Ale zas na druhej strane som rád, že nejakú má, potešilo napríklad aj vysokovýkonné nabíjanie alebo perfektný zvuk reproduktorov.

A na záver nesmiem zabudnúť na cenu. V eshope Mobilonline sa tento smartfón predáva (v čase písania recenzie) za cenu 349 Eur za 6 GB RAM/128 GB vnútornej pamäte a 389 Eur zaplatíte za jeho výkonnejšiu verziu s 8 GB RAM / 256 GB vnútornej pamäte. Za takýchto podmienok ide o ďalší „killer“ smartfón z dielne spoločnosti POCO. Áno, má svoje chybičky „krásy“, ale pokiaľ vám ide o nekompromisný výkon takmer na úrovni vlajkovej lode, krásny displej, reprezentatívny vzhľad a ľahkosť používania, určite sa oplatí zahrnúť ho do výberu.

 

Foto, text a video: Matej Koreň

(pozn. Prostredie MIUI 12.5 dospelo a je tak jedno z najlepších, aké môžete na Androide nájsť)

Prostredie MIUI 12.5 v POCO F3