Zavrieť ikona
youtube icontiktok iconfacebook iconinstagram icon
Obľúbené produktyObľúbené ikona
Porovnávanie produktovPorovnanie ikona
Pelé, ako ste ho nikdy nevideli: Unikátny portrét z mobilných telefónov zobrazuje legendu v novom svetle 

Pelé, ako ste ho nikdy nevideli: Unikátny portrét z mobilných telefónov zobrazuje legendu v novom svetle 

V rámci revolučného projektu „Velikáni, ktorí pomáhajú aj po smrti“ od spoločnosti Mobilonline, bol predstavený nový klenot kolekcie – obraz zobrazujúci legendárneho brazílskeho futbalistu Pelého. Toto dielo predstavuje v poradí ôsmy obraz z plánovaných dvanástich, pričom každý jeden je poctou významným osobnostiam, ktoré zanechali nezmazateľnú stopu v našej histórii.

 

Projekt „Velikáni, ktorí pomáhajú aj po smrti“ je unikátna iniciatíva od spoločnosti Mobilonline, ktorá spája umenie, ekológiu a dobročinnosť do jedného celku. Cieľom projektu je premeniť staré a nefunkčné mobilné telefóny, ktoré by inak skončili v elektroodpade, na unikátne umelecké diela. Tieto obrazy vytvára talentovaný umelec Jozef Stančík a zobrazujú významné historické osobnosti a ikony, ktoré zanechali nezmazateľnú stopu v ľudskej histórii a kultúre. Sú to napríklad Albert Einstein, Tomáš Baťa, Frida Kahlo, John Lennon, Karl Lagerfeld, Salvador Dalí, Mahátma Gándhí a dokonca aj Pelé.

 

 

Pelé ako najlepší futbalista všetkých čias

 

Pelé, celým menom Edson Arantes do Nascimento, je považovaný za jedného z najväčších futbalistov všetkých čias. Jeho príbeh je príbehom neskutočného talentu, tvrdej práce a neochvejného ducha. Aj napriek svojim skromným začiatkom dosiahol svetovú slávu a stal sa pre mnohých inšpiráciou. Pelé má na svojom konte viac ako 1 200 profesionálnych gólov a tri víťazstvá na Majstrovstvách sveta (1958, 1962, 1970). Väčšinu času odohral v klube Santos FC. 

 

Rodák z Brazílie sa po skončení futbalovej kariéry stal globálnym ambasádorom športu a kultúry. Poukazoval na moc futbalu zjednocovať ľudí, prekonávať rozdiely a inšpirovať mladé generácie k dosiahnutiu svojich snov, bez ohľadu na ich pôvod. Zároveň pôsobil ako veľvyslanec dobrej vôle UNESCO v boji s detskou chudobou a narkomániou. 

 

Tento obraz, vytvorený z nepoužiteľných mobilných telefónov, nielenže dáva druhú šancu elektroodpadu, ale slúži ako most medzi minulosťou a súčasnosťou, medzi umením a ekológiou, medzi legendárnym športovcom a modernými výzvami v oblasti udržateľnosti. Umelec Jozef Stančík sa pri jeho tvorbe snažil o to, aby zvečnil Pelého dedičstvo a jeho nezmazateľný odtlačok v histórii športu.

 

 

Obrazy z nepoužiteľných mobilov pomáhajú mnohým 

 

Rovnako ako všetky obrazy vytvorené pre tento projekt, aj dielo Pelého bude vydražené. Výťažok z dražby bude následne venovaný rôznym charitatívnym organizáciám, ktoré podporujú rôzne oblasti – od ochrany životného prostredia, cez podporu duševného zdravia, až po pomoc deťom s rakovinou.


Projekt „Velikáni, ktorí pomáhajú aj po smrti“ tak predstavuje nielen šetrenie životného prostredia kreatívnou cestou, ale je aj príkladom toho, ako môžu byť moderné technológie a materiály použité na podporu spoločensky prospešných aktivít. Táto iniciatíva zdôrazňuje, že aj v odpade sa skrýva potenciál pre krásu a dobrý účel, a súčasne nás inšpiruje k zodpovednejšiemu prístupu k spotrebe a životnému prostrediu. Veľký prínos pre tento projekt majú manželia Tatiana a Milan Kovalančíkovci, ktorí sú majiteľmi firmy Mobilonline, umelec Jozef Stančík a v neposlednom rade aj portál Startitup, ktorý je hlavným mediálnym partnerom.

 

 

Text: Aďka Šipošová

Foto: Roman Lorinčík