Zavrieť ikona
Mýty a fakty o koronavíruse a ochrane pred ním

Mýty a fakty o koronavíruse a ochrane pred ním

O koronavíruse (COVID-19) sa toho popísalo viac než dosť. Názory sa v mnohých prípadoch rozchádzajú. Ako to s ním teda v skutočnosti je? Prinášame pár mýtov a faktov, aby v tom bolo konečne jasno.

1. Koronavírus je ako chrípka

Najväčším mýtom je, že koronavírus je ako obyčajná chrípka. Neverte tomu. Koronavírus spôsobuje respiračné ochorenia, čo síce môže vyzerať ako obyčajná chrípka, ale nie je dobré príznaky podceňovať. Najčastejšie symptómy COVID-19 sú suchý kašeľ, únava a horúčka. Ďalšími menej častými symptómami sú rôzne bolesti svalov, hnačka či bolesti v krku. COVID-19 má širokú škálu prejavov ochorení dýchacích ciest, od miernych (kašeľ, zvýšená teplota) cez závažné (vysoká horúčka, dusivý kašeľ, hnačka, bolesti svalov) až po ťažký zápal pľúc a zlyhanie obličiek, ktoré sa môžu končiť smrťou.
Vo väčšine prípadov je priebeh ochorenia mierny. Až 80% pacientov sa zotaví bez potreby nasadenia liečiv a u niektorých pacientov sa ochorenie ani neprejaví. K 17.3.2020 je úmrtnosť na koronavírus 3,9% celosvetovo. Viac ako 88500 ľudí sa už z vírusu vyliečilo (k 20.3.2020).

2. Koronavírus sa neprenáša v oblastiach s teplým a vlhkým počasím. 

Faktom je, že sa vírus môže prenášať vo všetkých oblastiach, bez ohľadu na podnebie, pretože teplota ľudského tela je vždy okolo 36,5°C až 37°C a nezáleží na tom, či je vonkajšia teplota nižšia alebo vyššia. Najviac sa mu ale darí vo vlhkom a chladnom a najmenej v teplom a suchom prostredí.

3. Koronavírus bol vyrobený v laboratóriu ako biologická zbraň

Medzi ľudmi je veľmi rozšírený mýtus, že koronavírus bol vyrobený v laboratóriu. Nie to ale tak. Štúdia o koronavíruse v časopise Nature Medicine verejne analyzovala dostupný genóm SARS-CoV-2. Vedci nenašli žiadny dôkaz, že vírus vznikol v laboratóriu alebo že bol akokoľvek upravený.

Prví nakazení ľudia boli na čínskom trhu, kde sa predávali živé zvieratá. Vírus sa na človeka s veľkou pravdepodobnosťou preniesol z drobných cicavcov. Nová štúdia sa zamerala na špecifické bielkoviny, ktoré sú na povrchu vírusu. Vedci zistili, že tieto bielkoviny sa vyvinuli tak, aby sa zamerali na jeden receptor na bunkách, ktorý reguluje krvný tlak.

Nový koronavírus sa podobá na vírusy bežné u netopierova a šupinavcov. Mikrobiológ Kristian Andersen v tlačovej správe napísal: "Porovnaním dostupných genómov známych koronavírusov môžeme rozhodne povedať, že SARS-CoV-2 vznikol prirodzeným spôsobom.".  Vedci zo Slovenskej akadémie vied na svojej webovej stránke ozrejmili: "Genetická informácia SARS-CoV-2 je na 96% identická s genetickou informáciou koronavírusov netopierov.".

4. Môžeme sa nakaziť z balíka z Číny

Hovorí sa, že človek sa môže nakaziť z balíka zaslaného z Číny. V skutočnosti je to ale veľmi nepravdepodobné, ak vezmeme do úvahy čas, ktorý je potrebný na jeho doručenie na Slovensko. Kvapôčky vírusu sú mimo ľudského tela schopné prežiť len pár hodín, v ideálnych podmienkach (teplé a suché prostredie, určité povrchy) maximálne pár dní.

5. Nakaziť koronavírusom sa môžeme od domácich zvierat

Máte strach, že sa vaše domácie zviera nakazí koronavírusom? Dodnes neboli zaznamenané žiadne prípady prenosu vírusu z domácich zvierat (pes, mačka) na majiteľov. Je skôr možné, že vy prenesiete vírus na svojho domáceho miláčika.

6. Na ochranu pred koronavírusom pomôže len špeciálne antibakteriálne mydlo

Dostalo sa vám do uší, že na prevenciu proti koronavírusu potrebujete špeciálne mydlo na ruky? V princípe je úplne jedno, akým mydlom si umývate ruky. Dôležité je, aby ste si ruky umývali často, dostatočne dlho (aspoň 20 sekúnd) a odporúčaným spôsobom.

7. Koronavírusom sa môžem nakaziť od komárov

Do sveta sa dostala aj informácia o tom, že koronavírus prenášajú komáre. Doteraz ale neexistujú žiadne dôkazy o tom, že by komáre mohli vírus prenášať. Nový COVID-19 je respiračný vírus, ktorý sa primárne šíri kvapôčkami vytvorenými pri kašli a kýchaní alebo pri kontakte s kvapôčkami slín čí výtokom z nosa nakazenej osoby.

8. Koronavírus zničíme postriekaním tela alkoholom alebo chlórom

Ďalší z mýtov tvrdí, že COVID-19 môžeme zabiť postriekaním celého tela alkoholom alebo chlórom. Pravda je však iná. Vírus, ktorý sa už dostal do ľudského tela nie je možné zabiť poprášením celého tela človeka. Treba mať na pamäti, že postrekom z chlóru alebo alkoholu môžeme poškodiť nielen oblečenie, ale aj pokožku a sliznicu úst a nosa. Roztoky na báze chlóru či alkoholu sú užitočné pri dezinfekcii povrchov. 

9. Na COVID-19 zaberá liek, ktorý je bežne dostupný v lekárňach

Niekoľko mýtov koluje aj o dostupných liekoch proti koronavírusu. Do dnešného dňa sa ale žiadny špecifický liek neodporúča. Rovnako ako antibiotiká, tak ani vakcíny proti zápalu pľúc proti vírusu nefungujú. Napriek tomu sa dôrazne odporúča očkovanie proti respiračným chorobám. V prípade, že je človek hospitalizovaný kvôli koronavírusu, môže dostať liečbu antibiotikami, pretože tu môže byť pridružená bakteriálna infekcia. Koronavírus je ale nový a odlišný a preto potrebuje vlastnú vakcínu, ktorú sa vedci snažia vyvinúť. 

10. Jedzme cesnak a nenakazíme sa

Čítali ste, že konzumácia cesnaku môže zabrániť nakazeniu sa novým koronavírusom? Momentálne bohužiaľ neexistuje žiadny dôkaz, ktorý by túto teóriu podporoval. Rozhodne neodporúčame spoliehať sa na denný príjem cesnaku (ktorý vám pri vysokých a častých dávkách môže spôsobiť ťažké problémy so žalúdkom) a radšej vložiť úsilie do dôkladnejšej a častejšej hygieny rúk.

11. Vyplachovanie nosu zahubí koronavírus

Ak ste čítali odporúčanie vyplachovať si nos fyziologickým roztokom, nerobte to. Nie je dokázané, že by toto vyplachovanie nosa chránilo pred novým koronavírusom. 

12. Deti nemôžu ochorieť na koronavírus

Hovorí sa, že deti nemôžu ochorieť na koronavírus. Najzraniteľnejší sú starší ľudia a ľudia s chronickými, autoimunitnými a inými ťažkými chorobami ako sú napríklad cukrovka či srdcové choroby. Do povedomia sa však čím ďalej, tým viac dostáva skutočnosť, že vírusom sa môžu nakaziť všetky vekové kategórie. 

Hlavná expertka na epidémie z WHO, Van Kerkhove, povedala: ”Videli sme už deti s touto infekciou zomierať, takže nemôžeme univerzálne tvrdiť, že jej priebeh u detí je mierny.”. Zároveň ale tvrdí: “Z evidencie, ktorú máme k dispozícii, sme nezaznamenali prenos v zariadeniach ako sú školy.”.

Bez ohľadu na vek, je veľmi dôležité dodržiavať opatrenia a správať sa zodpovedne. Umývajte si ruky, používajte ochranné rúška a rukavice, ale hlavne ostávajte doma, veď nakupovať môžete aj ONLINE.

V našom e-shope Mobilonline si z pohodlia vášho domova a hlavne bezpečne vyberiete príslušenstvo na váš telefón od krytov, cez ochranné sklá a fólie až po reproduktory, či powerbanky.


Zdroj foto | PIXABAY - Mylene2401, Tumisu