Zavrieť ikona
Môžem pokazený telefón vyhodiť do koša?

Môžem pokazený telefón vyhodiť do koša?

Mobilný telefón sa stal neodmysliteľnou súčasťou nášho pohodlného spolunažívania. Trávime s ním pomerne veľa času a vždy ho chceme mať nablízku. Avšak vývoj mobilných telefónov neustále napreduje a výrobcovia nás každoročne lákajú na nové modely, ktoré sú výkonnejšie, majú modernejší dizajn a ponúkajú nový rad funkcií. S prehľadom “strčia do vrecka” svojich starších súrodencov a tak sa predchádzajúce verzie stávajú v mnohých domácnostiach nepotrebnými a nepoužívanými. Aj keď sú stále funkčné a niekoho by mohli potešiť, často končia na skládkach, kde sa menia na nebezpečný elektroodpad.

S pribúdajúcim vekom a intenzitou používania telefónov narastá tiež riziko ich poškodenia alebo opotrebenia. Niektoré poruchy sa dajú opraviť pomerne ľahko, rýchlo a lacno. Iné sú pre mobilné telefóny „nevyliečiteľné“ alebo sa ich oprava finančne neoplatí. Čo teda robiť s pokazeným alebo nepotrebným telefónom? Môžeme ho len tak jednoducho hodiť do koša?

Telefón ako nebezpečný elektroopad

Pri kúpe nového mobilu nájdeme na jeho obale symbol preškrtnutého kontajnera. Upozorňuje nás na skutočnosť, že telefón, ktorý už nie je v našom aktívnom používaní, NEPATRÍ do koša. Prečo je to ale tak? Mobilný telefón sa skladá z rôznych recyklovateľných častí ako sú plasty, sklo, železo, drahé kovy (striebro, platina, meď, paládium,...) a ďalšie. Len tak pre zaujímavosť, v 1 milióne mobilných telefónov sa nachádza približne 16 ton medi, 350 kg striebra, 34 kg zlata a 15kg paládia. Bola by škoda, ak by tieto vzácne kovy skončili niekde na miestnej skládke. 

Najväčším problémom pre životné prostredie je však batéria telefónov. Tá obsahuje určité množstvo nebezpečných látok, ako sú napríklad olovo, nikel a kadmium, ktoré sú pre našu prírodu veľkým rizikom. Okrem veľkej škodlivosti pre životné prostredie, je tiež dané zákonom, že mobilné telefóny a ich batérie (teraz sú už poväčšine vstavané v telefónoch, takže ich bez servisného zásahu nie je možné vybrať) nepatria do komunálneho odpadu ale na konkrétne určené miesta ich zberu. Na týchto miestach sú následne spracovávané ekologicky šetrným postupom. 

Vedeli ste, že...

Zberné miesta telefónov

Miest, kde môžeme bez akýchkoľvek výčitiek svedomia odovzdať nepotrebný alebo pokazený telefón, je pomerne dosť. Treba podotknúť, že zberné miesta fungujú bezplatne a zoberú telefón v akomkoľvek stave. Zbernými miestami sú napríklad predajne mobilných telefónov (fungujú na princípe výmeny kus za kus - za každý odkúpený nový kus môžete jeden starý kus odovzdať), zberné dvory v mestách a dedinách (bezplatné sú len pre obyvateľov danej obce), zberové akcie, ktoré dvakrát do roka organizuje každá obec, či mobilné zberné miesta, ktoré telefón vyzvdihnú priamo na adrese nášho bydliska. 

Miestom kam môžeme bez akýchkoľvek výčitiek svedomia odniesť svoj nepotrebný alebo poškodený telefón je tiež ktorákoľvek predajňa Mobilonline. Pokiaľ mobil ešte nemá to najlepšie za sebou, môžeme ho v Mobilonline ponúknuť na odpredaj a získať tak časť peňazí z jeho nákupu späť. V prípade, že mobil už nemá reálnu trhovú hodnotu alebo je poškodený, Mobilonline sa postará o jeho ekologickú recykláciu, ktorá je bezplatná a ohľaduplná k životnému prostrediu.

Každá predajňa Mobilonline je zberným miestom pre recykláciu

Pár slov na záver

Mobilné telefóny sú veľkou súčasťou nášho života a v mnohých ohľadoch nám ho uľahčujú. Stali sa našou pravou rukou, bez ktorej si nedokážeme predstaviť život. Po svojej vernej službe si preto nezaslúžia skončiť pohodené niekde na špinavej skládke. Ich komponenty sú navyše naozaj nebezpečné pre životné prostredie. Buďme teda zodpovední a pomôžme chrániť planétu už len tým, že nepotrebné telefóny odovzdáme na miestach, ktoré sú na to určené.

 

Text: Peter Machava