Zavrieť ikona
Motorola Razr 40 Ultra: Táto skladacia ikona nebola nikdy lepšia!

Motorola Razr 40 Ultra: Táto skladacia ikona nebola nikdy lepšia!

Motorola Razr 40 Ultra je najnovší a doteraz zrejme aj najlepší skladací telefón od Motoroly. Ponúka elegantný a štýlový dizajn, ktorý je uhladenejší než pri minuloročnom modeli RAZR z roku 2022, výkonný procesor a veľmi schopný fotoaparát. Čo však nedostatky? Na to všetko som sa pozrel v dnešnej recenzii. 

Balenie: Motorola svojich zákazníkov rozmaznáva

Čierne dizajnové balenie obsahuje Motorolu Razr 40 Ultra, USB-A na USB-C kábel, rýchlonabíjačku, kryt z tvrdého plastu, dokumentáciu a spinku na vyberanie dvierok pre SIM karty. A nájdeme tu aj ochrannú fóliu nalepenú na vnútorný displej hneď z výroby. Motorola tak ostáva verná svojej povesti a zákazníkov si rozmaznáva balením aj mimo základnej triedy, čo u konkurencie chýba.

Dizajn: Dizajn sa rozhodne posunul vpred

Razr 40 Ultra je krásny telefón. S rozmermi 88,4 x 74 x 15,1 mm v zatvorenom stave alebo 170.8 x 74 x 7 mm v stave otvorenomváhou necelých 190 gramov (podľa verzie) sa jedná o vcelku kompaktný smartfón. Nový RAZR má elegantný a štýlový dizajn, ktorý si ľudia určite všimnú. Telefón je vyrobený z vysokokvalitných materiálov (hliník série 7000 alebo odolné sklo Gorilla Glass Victus na vonkajšej strane). V rukách pôsobí pevným a solídnym dojmom. Nikde nič nevŕzga. Ohýbací kĺb pracuje oveľa hladšie ako ten z predchádzajúceho modelu Razr, čo uľahčuje otváranie a zatváranie telefónu jednou rukou. Dizajn sa celkovo vydaril a vzdialene mi pripomína Samsung Galaxy Flip 4.

Displeje: Motorola na displejoch nešetrila

Razr 40 Ultra má dva displeje. Vonkajší displej má uhlopriečku 3,6“, je typu OLED a jeho obnovovacia frekvencia má hodnotu 144 Hz. Rozlíšenie sa zastavilo na hodnote 1056 x 1066 pixelov. Tento displej je ideálny na kontrolu upozornení, uskutočňovanie hovorov a odosielanie textových správ. Ale extrémne ho využijú aj milovníci selfie fotiek či ľudia, ktorí chcú ušetriť batériu. V reálnom živote mi totiž primárne používanie tohto displeja šetrilo aj 20 až 30 % batérie. Celistvosť tohto displeja narúšajú len dva objektívy fotoaparátu umiestnené v ňom, na čo si ale veľmi rýchlo zvyknete. A nedá mi nespomenúť, že na vonkajšom displeji si zahráte aj nejaké tie hry.

Veľký vnútorný displej má uhlopriečku 6,9 palcov, rozlíšenie 1080 x 2640 pixelov, má jas až 1400 nitov a obnovovaciu frekvenciu až 165 Hz, čím sa radí medzi najlepšie obrazovky v smartfónoch vôbec. Obidva displeje tiež podporujú technológiu HDR10+ či zobrazovanie až 1 miliardy farieb. V tejto časti tomuto smartfónu naozaj nie je čo vytknúť a osobne sa mi páči, že v Motorole na displejoch nešetrili.

Výkon: Skladacia ikona ani raz nezaváhala

Razr 40 Ultra je poháňaný procesorom Snapdragon 8+ Gen 1. Tento procesor je stále jedným z najvýkonnejších procesorov na trhu a zaisťuje, že telefón zvládne aj tie najnáročnejšie úlohy. Nová „žiletka“ má tiež 8 GB RAM a 128 GB alebo 256 GB úložiska. Počas testovania som sa nestretol so žiadnym zaváhaním v oblasti výkonu. Všetko šlo ako po masle, teda až na jednu drobnosť. Kompaktné telo smartfónu a vysoký výkon spôsobujú, že pri dlhšej vysokej záťaži (akým je napríklad hranie náročnejších hier), sa smartfón začne zahrievať. Nejde teda primárne o hráčsky mobil, aj keď mu hranie inak problém vôbec nerobí.

Softvér: Starý dobrý Android s aplikáciou Moto

Razr 40 Ultra beží na takmer nedotknutom Androide 13 od spoločnosti Google. Motorola sa však (ako vždy) rozhodla svoj smartfón odlíšiť od konkurencie aplikáciou Moto. Ide o prehľadnú sadu nastavení, úprav a gest, ktoré môžete použiť na prispôsobenie svojho telefónu. Je to veľmi elegantné riešenie. Môžete napríklad otvoriť fotoaparát dvojitým otočením zápästia alebo dvojitým zatrasením zariadenia zapnúť prisvetľovaciu diódu.

Batéria: Nejde o žiadneho maratónca, ale výdržou rozhodne nesklame

Razr 40 Ultra má 3800mAh batériu. Táto kapacita nie je najväčšia na trhu, ale stačí na to, aby telefón vydržal celý deň používania. Mobil som používal celý deň pri miernej záťaži a stále mi zostala nejaká batéria na konci dňa. Batéria tiež podporuje 33-wattové rýchlonabíjanie či 5 wattové bezdrôtové nabíjanie. Takže na 50 % sa vám nabije za niečo viac ako 30 minút a plnú kapacitu dosiahnete po zhruba hodine a pol.

Fotoaparáty: Nemusíte sa trápiť ich kvalitou, zvládnu každú situáciu

Selfie kamerka má plné rozlíšenie 32 megapixelovjej kvalita je excelentná, navyše vďaka veľkému vonkajšiemu displeju nebolo fotenie selfie obrázkov nikdy ľahšie ako s týmto RAZR-om. Hlavný fotoaparát má rozlíšenie 12 megapixelov a fotky z neho sú dobré za každej situácie. Nie najlepšie, aké som kedy videl, ale fakt dobré. A osobne mi nevadilo ani nižšie rozlíšenie 12 megapixelov, pretože v dnešnej dobe má rozlíšenie fotografií s kvalitou fotografií len málo spoločného. Pokiaľ nechcete z fotografií tlačiť billboardy, budete s ich kvalitou určite spokojný.

Pri nedostatku svetla mu pri fotení pomáha extrémne vydarený nočný režim - Night Vision od Motoroly. Zábery zo širokouhlého fotoaparátu s rozlíšením 13 megapixelov sú na vysokej úrovni a tento módny doplnok do vrecka vie prostredníctvom tohto objektívu fotiť aj oku lahodiace makro fotografie plné detailov (a to aj s rýchlym automatickým zaostrovaním). Ak ste viac na video, pripravte sa na maximálne rozlíšenie 4K pri 60 snímkoch za sekundu s peknými detailmi, farbami a skvelým dynamickým rozsahom.

Ďalšie špecifikácie

Na čo sa pri Motorole Razr 40 Ultra môžete ešte tešiť? Spoľahlivá čítačka odtlačkov prstov ukrytá v nabíjacom tlačidle, najnovší štandard Wi-Fi 6e, NFC, Bluetooth verzie 5.3 či výborne stereo reproduktory porovnateľné s minuloročným modelom Razr 2022, sú len čerešničkou na torte. Najnovší Razr má aj plnú podporu navigačných služieb, certifikáciu odolnosti voči bode a prachu IP52 alebo podporu 5G sietí či dual SIM vyhotovenie.

Záver a Cena

Motorola Razr 40 Ultra je skvelý telefón. Nie papierovo najlepší, aký som kedy testoval, ale on ním vlastne ani nechce byť. Je štýlový, výkonný, ikonický a zábavný. Poslúži v každej situácii a občas spôsobí, že pri jeho zložení pred zrakom iných v ľuďoch na okolo vyvolá údiv. Ja osobne by som u neho rád videl batériu s väčšou kapacitou alebo podporu microSDXC kariet, ale nemôžem tvrdiť, že bez týchto špecifikácií by šlo o zlý smartfón.

V e-shope Mobilonline.sk si ho kúpite v čiernej farbe Infinite Black, ktorú som aj testoval, v modrej Glacier Blue alebo v magentovo ružovej farbe Viva Magenta so špeciálnym povrchom z vegánskej kože. Cenovka za tento kúsok sa zastavila na hodnote 1199 €, čo za skladací módny kúsok nie je vôbec veľa. Keby sa vám však táto cenovka zdala predsa len privysoký, môžete siahnuť po lacnejšej Motorole Razr 40. Tá sa líši len v detailoch. Má napríklad menší vonkajší informačný displej, ale zas na druhej strane vyššiu kapacitu batérie, čo sa hodí. Stojí pritom len 899 €.

 


Video obsahuje aj ukážku snímok fotoaparátu

 

 

Text a foto: Matej Koreň