Zavrieť ikona
MOTOROLA RAZR 2022: Skladacia legenda od Motoroly je lepšia než kedykoľvek predtým

MOTOROLA RAZR 2022: Skladacia legenda od Motoroly je lepšia než kedykoľvek predtým

Pôvodný model Motorola Razr V3 bol predstavený koncom roka 2003. Pamätám si to veľmi dobre, pretože som bol neskôr jeho majiteľom. Išlo imidžovku, ktorá sa takmer ihneď stala hitom a módnou ikonou. Firma sa snažila na jeho úspech nadviazať viacerými modelmi, ale tie už nezaujali také kvantum ľudí. Značka Motorola navyše neskôr prechádzala zložitejším obdobím, až sa našla a opäť začala stúpať ku hviezdam.

Keď bol na prelome rokov 2019/2020 ohlásený skladací RAZR, extrémne som sa tešil. Lenže aj ja som následne prechádzal zložitejším obdobím, a tak som sa k jeho testovaniu nakoniec nedostal. O to viac som sa potešil, keď mi jeho súčasnú generáciu poslali z Mobilonline na testovanie.

Luxusné balenie, aké sa dnes len tak nevidí

Motorola RAZR 2022 je zabalená v extrémne veľkej luxusnej čiernej krabici a magnetickým uzáverom. Po otvorení nájdete mobil, o poschodie nižšie USB-C na USB-C kábel, dokumentáciu, spinku na vyberanie dvierok pre SIM karty, 30 W nabíjačkutvrdý priesvitný ochranný obal zložený z dvoch častí. Kryt pôsobí trochu krehko, ale kým si nekúpite iný, určite dobre poslúži pre ochranu zariadenia. Vo všeobecnosti sa ale Motorola opäť vytiahla pred ostatnými výrobcami, ktorý doteraz takýto kompletný balíček s najvybavenejšími smartfónmi dodávajú len málokedy.

Keď som smartfón zobral do rúk, hneď som si spomenul na pôvodný model Razr V3, hoci tento je s rozmermi 86,5 x 79,8 x 17 milimetrov v zloženom stave, 167,0 x 79,8 x 7,6 milimetrov v rozloženom stavehmotnosťou rovných 200 gramov a niečo väčší a ťažší ako jeho predchodca. Uvedomil som si tiež, že sa nevyhnem porovnávaniu z jeho najväčším rivalom – Samsungom Galaxy Z Flip 4, ktorý mi prešiel rukami len pred niekoľkými týždňami.

Nevyhne sa porovnávaniu

RAZR má technickejší dizajn ako Z Flip 4. Kým kúsok od Samsungu je elegantný kus techniky, kde všetko akoby splýva do jedného celku, RAZR má vrstvy, hrany a pôsobí pri bližšom pohľade pôsobí ako tank. Pekný tank. Vonkajšia strana pokrytá odolným sklom Gorilla Glass 5, ktoré je v hornej časti lesklé (kvôli vonkajšiemu displeju), na jeho okraji sa nachádza dvojica objektívov jemne vystupujúca nad povrch a tiež prisvetľovacia LED dióda. V dolnej časti je sklo matné v jedinej dostupne farbe Satin Black. Nájdeme tu aj logo Motorolanápis RAZR.

Ohýbací kĺb bol vylepšený a otvára sa oveľa ľahšie ako u konkurenčného Z Flip 4 (a to aj jednou rukou) alebo predošlého modelu RAZR. Smartfón má aj nástrek, ktorý mu zaručuje certifikáciu odolnosti voči vode a prachu s označením IP52. To je fajn, ale aj tak by som si na vniknutie drobného mikroskopického prachu dal pozor. Nemôžem nespomenúť tvrdený hliníkový rám z hliníka série 7000.

Vonkajší displej je urobený fantasticky

Vonkajší displej má rozlíšenie 573 x 800 pixelov, uhlopriečku 2,7 palcov a je technológie AMOLED. Čo ma zarazilo, že hoci je menší, dokážete ním využiť relatívne veľa aplikácií. A v podstate kompletne ovládať smartfón. Môžete ovládať hudbu, potiahnutím zdola sa vám ukážu notifikácie, potiahnutím zhora lišta s nastaveniami, zľava vytiahnete fotoaparát a vpravo máte aplikácie ako YouTube, správy, hovory, kde je prítomná aj klávesnica. Tá je síce malá, ale keď si na ňu zvyknete, ovládanie smartfónu bude hračka. Tieto obrazovky si navyše viete prispôsobiť a poprehadzovať a napríklad pre hodiny môžete použiť niekoľko vizuálov, ktoré jednoducho zmeníte v nastavení. Tento displej strednej veľkosti je veľmi zaujímavá možnosť niekde medzi zariadeniami Galaxy Z Flip 4Z Fold 4. A páči sa mi asi najviac.

Po otvorení sa vám odhalí veľký 6,7-palcový skladací AMOLED displej s rozlíšením 1080 x 2400 pixelov, s podporou technológie HDR10+, s obnovovacou frekvenciou 144 Hz a podporou farebnej hĺbky 10 bitov. Maximálny jas sa pri automatickom nastavení zastaví na hodnote zhruba 1000 nitov. Prvá vec, ktorá mi udrela do očí je, že Motorola minimalizovala stredový „járok“ v mieste ohybu displeja a ten je tak nádherne rovný. Stále ho cítite, ale len minimálne. Rámčeky okolo displeja majú zhruba 2 až 3 milimetre a jemne vystupujú nad jeho povrch. Na hornej strane sa nachádza 32-megapixelová kamerka. Tu je navyše zjavná aj ochranná fólia displeja, ktorú vo všeobecnosti výrobca neodporúča dávať dole.

V oblasti dizajnu je na ňom čo skúmať

Na pravej strane rámu sú tlačidlá na úpravu hlasitosti a zapínacie / vypínacie tlačidlo a integrovanou čítačkou otlačkov prstov. Tá je síce úzka a má extrémne malý povrch, ale je rýchla a spoľahlivá, až som sa čudoval, ako to inžinieri v spoločnosti Motorola dokázali. Na hornej strane je ruchový mikrofón na ľavej tiež, a na spodnej strane nájdete dvierka pre slot na dve nanoSIM karty (podpora pamäťových kariet sa tu nekoná) mikrofón pre hovory, USB-C konektor a tiež jeden z dvojice stereo reproduktorov. Ten druhý je obligátne nad selfie kamerkou. Zvuk z repráčikov je hlasný a príjemne stredový, aj keď je počuť aj nejaké basy. Akurát keď budete prehrávať zvuk v režime na šírku, môže sa vďaka umiestneniu dolného reproduktora stať, že si zvuk budete blokovať prstom pri uchopení. Presnejšiu predstavu získate po vzhliadnutí môjho videa na youtubovom kanáli Mobilonline TV.

Vo vnútri dostal RAZR oproti predchodcovi spred dvoch rokov tiež vylepšenie. Čipom nie je nič iné ako Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 s grafickou kartou Adreno 730. Túto kombináciu nájdete v tých najvýkonnejších smartfónoch dneška bežne. Ďalej tu máme 8 GB RAM a tiež 256 GB vnútornej pamäte. Vo svete sa síce predávajú aj iné kombinácie, ale u nás narazíte na túto. Operačným systémom je Google Android 12 vo svojej najčistejšej forme.

Výkonu má nadmieru dosť, ale občas sa zahreje

Výkon tomuto smartfónu nechýba, aj keď som zaznamenal niekoľko vecí. Pri väčšej záťaži alebo hraní sa zahrieva (nie veľmi, ale predsa), čo býva štandardom pri skladacích smartfónoch kvôli ich konštrukcii. U Samsungu Z Flip 4 som to nezaznamenal, pretože tam je výkon pri zvýšenej záťaži obmedzovaný. Inak ale zvládne akúkoľvek úlohu. Hoci niektoré aplikácie dokážu využívať skladaciu konštrukciu, zďaleka nechytá na Z Flip 4. Multitasking je relatívne použiteľný a páči sa mi aj fakt, že keď si nejakú aplikáciu otvoríte na malom displeji, tak po otvorení sa vám hneď daná aplikácia zobrazí aj na veľkom.

Aby však nešlo o klasický Android, Motorola aj tu predinštalovala svoju aplikáciu Moto, ktorej som veľkým fanúšikom. Máte tu prehľadne v slovenskom jazyku zobrazené rady pre prispôsobenie (ikony, písmo atď.), gestá (otočiť pre režim nerušiť, odmoknúť zodvihnutím), rôzne tipy a hry. Motorola ku všetkému pribaľuje zrozumiteľné animácie, aby sa používateľ intuitívne naučil využívať RAZR naplno. Veľmi efektná je aj zelená tapeta, ktorá sa pri otváraní a zatváraní smartfónu rôzne otáča a krúti a nenájdete ju na žiadnom inom modeli od Motoroly.

V oblasti batérie a nabíjania luxus chýba

Batéria s kapacitou 3500 mAh dokáže smartfón napájať zhruba jeden deň. Navyše, pokiaľ budete veľký vnútorný displej využívať príliš často, môže to byť ešte menej. Nezachráni vás ani pribalená nabíjačka s výkonom 30 Wattov. Pretože jej výkon dokáže nabiť smartfón na zhruba len 35 % za 30 minút. Nenájdete tu ani bezdrôtové či reverzné nabíjanie. Tu by Motorola ešte mohla zapracovať, pretože z môjho pohľadu je nelogické predávať prémiový smartfón s takýmito hodnotami. A hoci nehovorím, že sú to zlé hodnoty, ide len o priemer. A RAZR rozhodne nie je promovaný ako priemer. Odporúčam skrátka používať menší displej pre bežné úkony a určite si nastaviť čiernu tému, ktorá tiež dokáže ušetriť nejaké tie minúty používania.

No a dostávame sa k fotoaparátom, tie tu nájdeme celkovo tri. Selfie kamerka na vnútornej strane má 32 megapixelov, ale s funkciou pixel-binning vytvára 8 megapixlové fotografie zlučovaním jednotlivých bodov na snímači. Dokáže nahrávať Full HD video, ktorého kvalita je na dobrej úrovni. Rovnako v režime portrét jej nerobí problém rozmazané pozadie, ktoré pekne oddeľuje objekty v popredí. Na niektorých fotkách som síce našiel chyby v rozostrovaní, ale sú skôr raritou. S jej kvalitou som bol spokojný.

Fotoaparáty sú na dobrej úrovni a konečne výborné makro!

Hlavný fotoaparát má 50 megapixelov a štandardne opäť vytvára pixel-binning fotografie s rozlíšením niečo cez 12 megapixelov. Ich kvalita je výborná. Kontrast a dynamický rozsah sú skvelé, akurát má RAZR tendenciu zvýrazňovať farby. Video natočíte v rozlíšení od Full HD až po 8K. Najviac sa mi však osvedčilo nastavenie na 4K video. Výsledky sú ostré, kontrastné a majú dobré farby. Tento objektív dobre funguje aj v noci pri nedostatku svetla, čomu napomáha nočný režim Night Vision.

Tretím objektívom je širokouhlý 12-megapixelový, ktorý navyše podporuje makro režim pre fotenie a natáčanie s extrémne blízkosti. Motorola vie podľa mňa makro robiť asi najlepšie z mobilných značiek. Makro fotky (a aj videá) sú extrémne pekné a kiežby takýto makro objektív mali všetky smartfóny.

Tento objektív má mierne vyšší kontrast a farby nie sú tak výrazné. Na fotografiách a videách je badateľný zvýšený šum, a to najmä pri horších svetelných podmienkach. Mierne to zachraňuje nočný režim Night Vision. Ale aj tak nečakajte rovnaké výsledky počas noci ako s hlavným objektívom.

Selfie smartfón každým svojím kúskom

Vo všeobecnosti je RAZR selfie smartfón, pretože selfie fotku či video si viete urobiť so všetkými tromi objektívmi. Vzhľadom na prítomnosť vonkajšieho displeja. Tu akurát spomeniem, že selfie v zatvorenom stave si robte stlačením tlačidlom ubratia hlasitosti, pretože pri fotení dotykom displeja vám prst či ruka bude zaberať istú časť fotografie. A tiež sa mi selfie videá na šírku v otvorenom stave robili trochu obtiažne. Buď som si totiž blokoval rukou nejaký mikrofón pre zvuk alebo kamerku. Do tretice je tu ešte fakt, že pri zatvorenom stave smartfón orezáva fotografie, preto si skontrolujte, či pre svoje potreby bude selfie obsah v zatvorenom stave zodpovedať vašim predstavám.

Záver

Aký je teda moderný skladací RAZR? Pôsobí luxusne, má výborné displeje (hlavne vonkajší je extrémne použiteľný), jeho výkon patrí k tomu najlepšiemu a páčia sa mi aj fotoaparáty a ich možnosti. Keby som na ňom niečo mohol zmeniť, určite by to bola oblasť batérie a nabíjania, pretože tu táto ikona ťahá za kratší koniec. Nechápte ma zle, vôbec to nie je zlé. Ale oproti ostatným skvelým funkciám a špecifikáciám mi toto prišlo ako nedomyslené. Každopádne som si s týmto smartfónom užil mnoho zábavy. Pôsobí chlapskejšie než Samsung Galaxy Z Flip 4, páči sa mi jeho extrémne využiteľný vonkajší displej. Samsung je však podľa mňa vyrovnanejší v jednotlivých disciplínach. Nie lepší, ale vyrovnanejší. A keďže sú oba smartfóny na trhu za podobnú cenu a s podobnými špecifikáciami, je už len na vás, či dáte prednosť odolnejšej ikone s drsným dizajnom alebo uhladenému origami z Južnej Kórey.


Videorecenzia obsahuje aj ukážku snímok fotoaparátu

 

 

Text & foto & video: Matej Koreň
Grafika: Motorola