Zavrieť ikona
Motorola Moto G9 Power

Motorola Moto G9 Power

Po modeloch Moto G9 Play a G9 Plus sa mi dostal do rúk tretí z tejto triedy. Kým model Play je najskromnejšie vybaveným a model Plus tým najlepšie vybaveným, model Power patrí niekam medzi. Každá jeho časť je v podstate prebratá buď z jedného alebo z druhého. Teda až na jednu vec. Batériu. Tá z neho robí nielen telefón s najlepšou výdržou spomedzi vyššie menovaných, ale aj smartfón, ktorého výdrž batérie na jedno nabitie patrí medzi najlepšie medzi smartfónmi vôbec.

Balenie – klasický balíček od Motoroly

Kto už niekedy vlastnil nejakú Motorolu alebo čítal recenziu na niektorý model z triedy G9, bude obsah balenia veľmi dobre poznať. Nájdeme tu totiž to isté čo u ostatných. Tak len pre zhrnutie. Samotný smartfón, spinku na vyberanie dvierok pre SIM karty, USB-A na USB-C kábel, nabíjačku, návod a priehľadné gélové puzdro.

Motorola Moto G9 Power

Dizajn – najkrajšie „géčko“

Tu som nepredpokladal, že by ma niečo dokázalo prekvapiť, ale mýlil som sa. Hoci je model Moto G9 Power rovnako plastový ako jeho kolegovia, je iný. Zadný kryt je totiž matný a má na sebe 3D vzor s jemným prúžkom, ktorý jednak vyzerá skvelo a ešte aj spĺňa protišmykovú funkciu, takže sa v rukách drží extrémne iste a pohodlne. Takto má vyzerať plastový mobil.

Motorola Moto G9 Power

S rozmermi 172 x 77 x 9,7 mm ide o veľký smartfón, ktorý svojou veľkosťou veľmi pripomína Moto G9 Plus. Je však mierne vyšší a užší, čo je pozitívne pre pohodlné držanie v rukách. Váha 221 gramov tiež nie je zanedbateľná, preto pokiaľ nie ste zvyknutí na takto veľké a ťažké zariadenie, pred kúpou si ho radšej vyskúšajte v rukách.

Po stranách zariadenia sa nachádzajú gombíky a konektory. Opäť sa tu nenachádza žiadne veľké prekvapenie. Ľavá strana obsahuje tlačidlo Google Asistenta a hybridný slot pre dve karty nanoSIM alebo pre jednu nanoSIM a pamäťovú kartu microSDXC, pravá strana zas ukrýva tlačidlá hlasitosti a zapínacie tlačidlo so zdrsneným povrchom, aby ste ho nahmatali aj bez pozerania sa. Na hornej strane je 3,5 mm audio jack konektor pre slúchadlá. Dolná strana je zas domovom pre dátový a nabíjací USB-C konektor a hlasitý reproduktor.

Motorola Moto G9 PowerMotorola Moto G9 PowerMotorola Moto G9 PowerMotorola Moto G9 Power

Na zadnej strane v ľavom hornom rohu nájdeme trojicu objektívov s prisvetľovacou LED diódou a tiež logo Motoroly slúžiace ako kapacitná čítačka odtlačkov prstov. Tá je ako obvykle veľmi rýchla a spoľahlivá. Škoda len, že keď ňou chcem odomknúť smartfón, musím ho zdvihnúť zo stola.

Farbou zariadenia je v mojom prípade sivozelená Metalic Sage, ktorá je veľmi nevšedná a pri dopade svetla hrá rôznymi odtieňmi. Pokiaľ však chcete niečo výraznejšie, môžete siahnuť po tmavo fialovej Electric Violet. Kiežby ostatní výrobcovia dokázali takéto zaujímavé farby prinášať v drahších modeloch.

Displej – nepatrí k najlepším, ale k najväčším určite

6,8-palcový displej je technológie IPS LCD. Hoci má na svoju veľkosť a na dnešné pomery relatívne nízke rozlíšenie 1640 x 720 pixelov nemusíte sa báť, že by bol obraz nekvalitný alebo jednotlivé pixely viditeľné. Motorola jednoducho išla na najnižšie možné rozlíšenie, ktoré napomôže lepšej výdrži batérie. Čo by som tomuto LCD displeju vytkol, je jeho nerovnomerné podsvietenie. Pri lacnejších kúskoch však ide o bežnú vec.

Motorola Moto G9 Power

Maximálny jas sa pohybuje v rozmedzí od 400 do 500 nitov, podľa toho, či používate manuálny alebo automatický režim jasu.

V ľavom hornom rohu nájdeme 16-megapixelovú selfie kamerku osadenú do displeja, ktorá má podobné parametre, ako tá z modelu G9 Plus. Nenatočíte ňou však 4K video, iba FullHD záznam pri 30 snímkoch za sekundu. Inak je displej lemovaný relatívne hrubými rámčekmi. Hlavne spodný rámček (alebo brada) je dosť výrazný. Opäť však ide o bežnú súčasť zariadení tejto kategórie.

Motorola Moto G9 Power

Batéria – pokloňte sa kráľovnej

Prichádzame k hviezdnemu parametru tohto smartfónu, ktorý v mobilnom svete veľmi nemá páru. Ak je pre vás výdrž na jedno nabitie hlavnou prioritou, len máloktorý smartfón sa vyrovná Motorole G9 Power. Jej masívna 6 000 mAh batéria vydrží celé dni. Pri bežnom používaní určite aspoň 3 a pokiaľ smartfón používate len na bežné úkony, dovolím si povedať, že ani 4 dni nebudú problémom. Medzi štandardnými značkami skrátka tento telefón veľmi nemá konkurenciu.

Chybičkou na kráse nabíjania je pribalená 20 W nabíjačka z modelu G9 Play. Napriek funkcii Turbo Power sa pomocou nej takáto veľká batéria nabíja na môj vkus pridlho - dve a pol hodiny. Keby Motorola zvolila nabíjačku s výkonom 30 W ako pri modeli G9 Plus, tento čas by mohol byť o polovicu kratší. Škoda tejto voľby výrobcu, pretože batéria je hlavným lákadlom tohto modelu, mohli mu teda dať aj rýchlejšiu nabíjačku.

Audio – malý krok späť

Už predošlým modelom radu G9 som vyčítal, že Motorola im zobrala niektoré vlastnosti, ktoré ich predchodcovia mali. V oblasti audia, je to opäť hlasitý reproduktor. Kým model G8 Power mal veľmi slušne hrajúce stereo reproduktory, „gédeviatka“ Power si musí vystačiť s jedným hlasitým reproduktorom na spodnej strane. Ten hrá priemerne dobre, akurát mu trochu chýbajú výšky.

Aspoň, že sa Motorola rozhodla ponechať 3,5 mm audio jack konektor pre slúchadlá. Napriek tomu, že sa jedná o súčasť, ktorá sa podľa mňa pomaly z mobilov vytratí, stále je dosť ľudí, ktorí si radi pustia hudbu cez starý dobrý kábel.

Výkon – neplytvá ním, ale postačí

Výkon závisí vždy na použitom čipe, hodnote RAM či rýchlosti vnútornej pamäte. Čipom je v tomto prípade úsporný Qualcomm Snapdragon 662, ktorý má ale dostatok výkonu aj na zahratie si nejakej hry. Grafické orgie však nečakajte. RAM má hodnotu 4 GB, čo je vzhľadom na čistý Android pre takéto zariadenie dosť. Vnútorná pamäť má hodnotu až 128 GB a komu by nestačilo, stále je tu možnosť rozšíriť si ju o pamäťovú kartu microSDXC. Vzhľadom na absenciu 2K videa či maximálne rozlíšenie fotiek si myslím, že problémy s nedostatkom pamäte bude mať len málokto.

Výbava obsahuje aj Wi-Fi a/b/g/n/ac, Bluetooth 5, navigačné systémy GPS, GLONASS, GALILEO, LTEEP či SUPL. Na bezkontaktný prenos je dostupná technológia NFC, ktorou môžete vďaka službe Google Play platiť bezkontaktne. Milovníci klasiky si zas určite budú pochvaľovať klasické FM rádio.

Softvér – minimalizmus až na prvom mieste

Ako je už z mojich predošlých slov zrejmé, aj táto Motorola dostala do vienka operačný systém Google Android vo svojej čistej forme. Jedná sa konkrétne o verziu 10 a majitelia tohto smartfónu sa v blízkej budúcnosti určite môžu tešiť aj na verziu 11. Inak tu používateľ nenájde žiadny zbytočný softvér, ktorý by zbytočne zaberal miesto v pamäti a nedal sa nainštalovať.

Ukážky prostredia operačného systému Motorola Moto G9 Power

V podstate jediným zásadným prvkom od Motoroly je v tomto prípade opäť aplikácia Moto Akcie a Gestá, ktorá do systému pridáva súbor veľmi praktických gest a skratiek pre spustenie rôznych funkcií. Hlavne zatrasenie zo strany na stranu si získalo moju obľubu. Veľmi rýchlo ním spustíte prisvetľovaciu LED diódu, keď si potrebujete prisvietiť v tme. Rovnakým gestom ju aj vypnete. A tiež funkcia vnímavý displej je veľmi nápomocná. Nič totiž nie je otravnejšie, ako keď vám uprostred dlhšieho textu zhasne displej pri nečinnosti. Pomocou tejto funkcie selfie kamerka sleduje vaše oči a ak sú pred displejom a čítajú, displej sa nezhasne.

Ukážky prostredia operačného systému Motorola Moto G9 Power

Fotoaparát – G9 Dejà vu

Fotoaparát je takmer kompletne prebratý z modelu G9 Play. Tvorí ho hlavný fotoaparát, makro objektív a hĺbkový senzor. Akurát hlavný fotoaparát má v tomto prípade trochu väčší snímač a nižšie rozlíšenie len 64 megapixelov. Snímač je vybavený technológiou Quad Pixel, takže zo štyroch pixelov utvorí jeden s väčšou plochou. A čím väčšiu plochu pixel má, tým viac svetla sa naň dostane a fotografie sú tak ostrejšie.

Motorola Moto G9 Power

Pri reálnom používaní je ten rozdiel zanedbateľný, a tak to veľmi nie je vidieť. Ak by ste si chceli z fotky vytlačiť plagát, asi nepôjde o ohromujúcu kvalitu, výstupy sú však postačujúce na zverejňovanie obsahu na sociálnych sieťach a ich kvalita je za dobrých svetelných podmienok nadpriemerná. Navyše tu máte možnosť upraviť ich prostredníctvom softvéru fotoaparátu, kde nájdete všetky bežné „motorolácke“ režimy ako kinematograf, živý filter, pro režim, nočné videnie Night Vision, zvýraznená farba, Ultra rozlíšenie alebo skupinový autoportrét.

(pozn. Fotografie so živým filtrom Motorola Moto G9 Power)

Živý filter Motorola Moto G9 Power

Video môžete nahrávať klasické, spomalené, časozberné alebo v režime makro. Jeho maximálne rozlíšenie je len FullHD pri 30 snímkoch za sekundu, ale v tomto prípade to považuje za dobrú voľbu. Video s nižším rozlíšením totiž na menšom senzore vyzerá vždy lepšie ako 4K video, ktoré je síce peknou papierovou hodnotou, ale pokiaľ nemá oporu vo výkonnom foto-senzore a dobrej optike, je skôr na oštaru a ešte aj zaberá veľa miesta v pamäti.

Pri dvojmegapixelovom makro fotoaparáte a dvojmegapixelovom hĺbkovom senzore platí to isté, čo som hovoril aj pri ostatných modeloch radu Moto G9. Pri makre by som rád videl rozlíšenie aspoň 5 megapixelov a hĺbkový senzor by Motorola mohla nahradiť širokouhlým objektívom alebo teleobjektívom, ktorý by mal širšie využitie.

(pozn. Fotografia vytvorená hlavným objektívom Motorola Moto G9 Power)

Fotografia vytvorená makro objektívom Motorola Moto G9 Power

(pozn. Fotografia vytvorená makro objektívom Motorola Moto G9 Power)

Fotografia vytvorená makro objektívom Motorola Moto G9 Power

Záver a cena

Moto G9 Power je klasickým smartfónom nižšej strednej triedy s jednou super schopnosťou, ktorá mu dovolí vyniknúť medzi konkurenciou. Kým displej, fotoaparát, či výkon je priemerne dobrý a ničím extrémne nezaujme, dostupná kapacita batérie je v mobilnom svete jasne žiariacou hviezdou. 6 000 mAh pri takto úsporných komponentoch udrží mobil v prevádzke na jedno nabitie aj niekoľko dní. Aktívne hranie hier či surfovanie po internete môže tento čas skrátiť. Pravdou však ostáva, že batéria tohto zariadenia vydrží viac než prevažná väčšina konkurencie. Ak hľadáte práve dobrú výdrž batérie, Moto G9 Power je pre vás jasnou voľbou. Smartfón kúpite v eshope Mobilonline.sk za cenu zhruba 180 €.

Kúpiť ihneď Motorola Moto G9 Power

↓↓↓ Videorecenzia tu ↓↓↓

 

Text, foto a video: Matej Koreň