Zavrieť ikona
Motorola Moto G9 Plus: Veľká Motorola Moto G s malými plusmi (a malými mínusmi)

Motorola Moto G9 Plus: Veľká Motorola Moto G s malými plusmi (a malými mínusmi)

Značka Motorola sa pri navrhovaní smartfónov zameriava najmä na strednú triedu smartfónov, kde sa jej dobre darí. Výrobca je tak v tejto kategórii zariadení ako doma. Lenže ako doma sa tu cítia aj značky Samsung, Xiaomi, Nokia či Realme. Preto sa pri výbere zariadenia je potrebné zamerať na svoje priority, ktoré od zariadenia očakávame.

Už prívlastok Plus v názve smartfónu Moto G9 Plus naznačuje, že tento mobil sa oproti ostatným zástupcom triedy Moto G9 či konkurencii bude snažiť prípadným záujemcom ponúknuť niečo naviac. Bude to však stačiť, aby presvedčil? Pozrieme sa na to v dnešnej recenzii.

Obsah krabice  Motorola Moto G9 Plus

Balenie – taká bežná Motorola

Motorola prichádza v kartónovej krabici, ktorá je spracovaná lepšie než u lacnejších modelov. Samozrejme, v nej nájdete smartfón, návod na použitie, USB-C kábel, nabíjačku, spinku na vyberanie SIM kariet a priesvitné gélové puzdro, ktoré je navlečené priamo na mobile. Ide o akýsi štandardný štartovací balíček tejto značky.

Nabíjačka s káblomGélové puzdro so smartfónomSpinka na vyberanie slotu na SIM karty

Dizajn – smartfón pre veľké ruky

Keď som vzal G9 Plus do rúk, uvedomil som si niekoľko vecí. Tento telefón je veľký, hrubý a ťažký. 223 gramov je v rukách skrátka cítiť a rozmery 170 mm 79 mm x 9,7 mm tiež. Najmä hrúbka takmer jeden centimeter je výrazná a pokiaľ máte na mobile natiahnuté priložené gélové puzdro, tento pocit sa ešte znásobí. Síce má telefón dobrý zaoblený tvar a vďaka hrúbke sa do neho podarilo vtesnať veľkú batériu, či zapustiť objektívy fotoaparátu viac do tela, tu si myslím, že Motorola mohla urobiť ešte niečo naviac.

Smartfón nemá viditeľný bočný rám, jeho telo je celoplastové a sklo je tak ako ochrana displeja použitá len na prednej strane. Nejde však o známu značku Gorilla Glass a smartfónu chýba aj repelentný vodeodolný náter, ktorý napríklad G8 Plus obsahoval.

Zariadenie ale nepôsobí lacno, či už je to kvôli jeho váhe alebo vďaka zvláštnej metalickej úprave zadného krytu, ktorý plynule prechádza až k prednému sklu. Z farieb Rose Gold a Indigo Blue, som na testovanie dostal druhú menovanú. Jedná sa o pekný decentný odtieň, len keby na ňom neboli tak viditeľné odtlačky prstov a prach. Je potrebné teda nosiť puzdro.

Motorola Moto G9 Plus

Na pravej strane je umiestnené tlačidlo pre ovládanie hlasitosti a zapínacie tlačidlo s kapacitnou čítačkou odtlačkov prstov. Tá by ohla byť o chlp rýchlejšia. Nie je pomalá, ale vnímam oneskorenie medzi priložením prsta a odomknutím obrazovky. Ľavá strana zas obsahuje praktické tlačidlo Google asistenta a dvierka pre SIM karty. Množné číslo naznačuje, že ide o dual SIM smartfón. Na strane hornej je 3,5 mm audio jack na slúchadlá a na spodku sa nachádza USB-C konektor pre nabíjanie a reproduktor. Zadná strana je domovom fotoaparátu, loga spoločnosti a v spodnej časti nájdeme informácie o certifikácii.

Motorola Moto G9 PlusMotorola Moto G9 PlusMotorola Moto G9 Plus

Displej – podpora HDR10 na palube

Displej má veľkosť 6,8 palca, s technológiou IPS LCD s rozlíšením 2400 x 1080 pixelov, pomerom strán 19:9, podporou technológie HDR a na dolnej strane ho lemuje hrubší rámček. Ďalšie technologické vychytávky (ako napríklad vyššiu obnovovaciu frekvenciu) však nepodporuje. Jas displeja sa zastavil na hodnote niečo cez 400 nitov. To nie je veľa, ale na komfortné používanie smartfónu v rôznych svetelných podmienkach to postačí. Displej by som zhodnotil ako dobrý. Nie je najlepší, ale má fajn kontrast či podanie farieb. V ľavom hornom rohu sa nachádza diera, ktorá je domovom pre 16 Mpx selfie kamerku.

Motorola Moto G9 PlusMotorola Moto G9 Plus

Batéria a nabíjanie – Motorola to s batériami vie

Smartfóny značky Motorola sa v minulosti nemohli pýšiť takou dobrou výdržou, ako je tomu dnes. Aj pluskový model rady Moto G9 má batériu s kapacitou 5 000 mAh a značka odvádza dobrú prácu pri optimalizácii softvéru a hardvéru. Na jedno nabitie tak určite dosiahnete výdrž 2-3 dni pri bežnom používaní.

Vzhľadom na pribalenú nabíjačku s výkonom 30 W a prítomnosti funkcie Turbo Power nabijete Moto G9 Plus za 30 minút zhruba na polovicu kapacity a na 100 % bude batéria nabitá po zhruba hodine a štvrť. To sú hodnoty, ktoré ponúknu aj konkurenčné smartfóny ako napríklad Xiaomi Mi 10 Lite 5G,

Audio – malé mono sklamanie

Pri tomto mobile bol pre mňa sklamaním fakt, že Motorola mu dala iba jeden reproduktor, pričom napríklad model Moto G7 Plus obsahoval stereo reproduktory. Pokiaľ si reproduktor nevypeckujete naplno, sám o sebe nehrá zle. Ale určite sa mono reproduktor nemôže rovnať stereo páru. Jeho prejav je však čistý a vyvážený. Akurát mu chýbajú basy, čo ale nie je nič neobvyklé pri takýchto reproduktoroch.

Výkon – dobrý mix komponentov

Motorola pri tomto modeli siahla po čipe Snapdragon 730G. Jeho procesor má 8 jadier, grafickou kartou je Adreno 618 a dopĺňajú ho 4 GB RAM a 128 GB vnútornej pamäte. Kým procesor je na tom výkonnostne veľmi dobre a v podstate ide o jeden z najvýkonnejších smartfónov vo svojej triede, v kolónke RAM by som rád videl 6 GB, ktoré by boli výhodou najmä po pár rokoch používania. Telefón však pracuje rýchlo, neseká ani nepadá.

128 GB pamäte je v poriadku hodnota a potencionálni záujemcovia budú mať možnosť rozšíriť vnútornú pamäť aj o pamäťovú kartu microSDXC, takže tu by sa nikto sťažovať nemal. Jedinou slabinou tohto smartfónu tak môže byť do budúcnosti absencia 5G sietí, čo ale ešte stále v tejto triede nie je štandardom, aj keď u pár smartfónov by sme už 5G siete našli.

Softvér – čistý Android ochutený gestami

Kedysi sa všetci výrobcovia snažili do svojich smartfónov s Androidom pchať vlastné grafické prostredie. To však prinášalo problémy s optimalizáciou a aktualizáciami. Motorola (spolu s niekoľkými inými značkami) však konečne pochopila, že rýchly a odladený systém a rýchle aktualizácie sú u zákazníkov vítané. A ntne pritom takéto smartfóny nemusia pôsobiť „chudobne“.

Na Moto G9 Plus je nainštalovaný Android 10, pričom určite sa používatelia časom dočkajú aj jeho 11 verzie. Ako som už spomínal pri výkone, všetko je plynulé a svižné. Hoci Motorola stále mieri skôr na bežných používateľov, ktorí si nepotrpia na vychytávky, smartfóny radu Moto G9 prinášajú predsa len niečo naviac. Aplikáciu Moto Akcie a gestá, ktorá systém obohacuje (ako to už je zrejmé z názvu) o rôzne gestá a prispôsobenia.

Prostredie Motorola Moto G9 Plus

Môžete si tak posvietiť LED diódou obyčajným zatrasením zo strany na stranu, zapnúť foťák pokrútením alebo si urobiť snímok obrazovky dotykom troch prstov na displeji. Zaujímavou možnosťou je aj možnosť využiť čítačku odtlačkov prstov ako dotykové tlačidlo pre vyvolanie ponuky obľúbených aplikácií po dvojitom dotyku. Funkcia vnímavý displej zas nezhasne obrazovku, pokiaľ kamerka mobilu bude vidieť, že sa na displej pozeráte. Samozrejme, aj tu platí, že čím drahší smartfón od Motoroly si vyberiete, tým dlhší bude zoznam týchto špeciálnych gest.

Dobré sú aj možnosti prispôsobenia systému. Nenájdete tu komplexný obchod s témami, pozadiami a podobne, akým disponuje napríklad Samsung, k dispozícii však máte pozadia a možnosť vybrať si tvar ikoniek alebo farbu systému. A tiež sú v mobile predinštalované widgety.

Fotoaparát – má svoje slabé aj silné stránky

Softvér fotoaparátu je jednoduchý. Na základnej obrazovke nájdete ikonku pre nahrávanie videa, pre zachytávanie fotografií, menu pre výber rôznych módov a posledný použitý mód. Môžete si vybrať makro video, zrýchlené či spomalené video. Mód virtuálne postavy vám zas umožní pridávať rôzne animované postavičky v rámci rozšírenej reality. Živý filter farbí fotografie do náladových farieb a rozprávkový mód Kinematograf zas dokáže vytvárať živé fotografie ako vystrihnutého z filmov o Harrym Potterovi.

Fotoaparát na zadnej strane je vybavený hneď štyrmi objektívmi a ich usporiadanie mi vzdialene pripomína smartfón Samsung Galaxy Note20. Hlavný fotoaparát má 64 megapixelov, širokouhlý 8 megapixelov a zvyšné dva objektívy sú klasickou výbavou smartfónov rady Moto G9. Dvojmegapixelové makro a dvojmegapixelový hĺbkový senzor.

Motorola Moto G9 Plus

Fotografie z hlavného fotoaparátu sú uspokojivé a vhodné tak pre sociálne siete. Kým máte dobré svetlo a príliš ich nezväčšíte, budú vyzerať dobre. Farby sú sýte, dynamický rozsah je tiež v poriadku, len pri priblížení zistíte, že by im svedčalo viac detailov.

(pozn. Fotografia vytvorená hlavným objektívom Motorola Moto G9 Plus)

Fotografia vytvorená hlavným objektívom Motorola Moto G9 Plus

Širokouhlý fotoaparát sám o sebe až tak super nie je. Jeho výsledky sú farebne mdlé, bez detailov a kontrast tiež nie je nič moc. Pokiaľ však zapnete funkciu HDR, výsledky sa podstatne zlepšia.

(pozn. Fotografia vytvorená makro objektívom Motorola Moto G9 Plus)

Fotografia vytvorená širokouhlým objektívom Motorola Moto G9 Plus

Dvojmegapixelový makro objektív je dobrou funkciou pre kreatívnych. Kvety, hmyz, minerály, to všetko môže na makre vyzerať úžasne.  Poviem ale to, čo vždy pri Motorole. Ak už v Motorole chcú do mobilov dávať marko fotoaparáty, mali by zvýšiť rozlíšenie ich aspoň na 5 či 8 megapixelov, pretože makro jednoducho potrebuje viac detailov.

(pozn. Fotografia vytvorená makro objektívom Motorola Moto G9 Plus)

Fotografia vytvorená makro objektívom Motorola Moto G9 Plus

Nočné fotografie sú podpriemerné a najprv som sa dosť mračil. Potom som však zapol funkciu Night Vision, ktorá im značne pomohla a vylepšila ich.

(pozn. Fotografia vytvorená v noci bez nočného režimu)

Fotografia vytvorená v noci bez nočného režimu

(pozn. Fotografia vytvorená v noci s nočným režimom)

Fotografia vytvorená v noci s nočným režimom

Moto G9 Plus dokáže nahrávať 4K video pri 30 snímkoch za sekundu. Pri tomto rozlíšení však video postráda ostrosť. Odporúčam preto natáčať videá v rozlíšení Full HD, ktoré majú lepšiu kvalitu. Motorola však vo videách ponúka stabilizáciu, ktorá funguje veľmi dobre a videám dodáva napohľad vyššiu kvalitu.

Cena a záver – konkurencie je veľa

Motorola Moto G9 Plus sa v eshope Mobilonline predáva za cenu 199 Eur. Toto zariadenia má skvelý čip Qualcomm Snapdragon 730G, veľký 6,8-palcový displej, výkonnú 5000 mAh batériu, čistý Android a hlavný fotoaparát, ktorý dokáže za istých podmienok produkovať dobré zábery. Na druhej strane je to veľký a ťažký telefón, chýbajú mu stereo reproduktory, iba 4 GB RAM a širokouhlý fotoaparát nepodáva až tak presvedčivé výsledky.

Ide teda o smartfón, ktorý bude človeku buď vyhovovať alebo nie, podľa jeho preferencií. Motorola sa navyše v tomto segmente musí popasovať s mobilmi značiek Samsung, Nokia alebo Xiaomi, ktoré tiež ponúkajú rôzny mix vlastností za cenu zodpovedajúcu tejto kategórii.

Ak ste bežný pragmatický používateľ, ktorý chce dobre odladený smartfón s výbornou výdržou na jedno nabitie a veľkým displejom, pričom na ostatných parametroch mu až tak veľmi nezáleží, rozhodne s Moto G9 Plus neurobíte krok vedľa. Ak chcete však nadštandardný výkon fotoaparátu či stereo zvuk, skúste sa poohliadať po iných smartfónoch.

Kúpiť ihneď Motorola Moto G9 Plus

↓↓↓ Videorecenzia tu ↓↓↓

 

Text, foto a video: Matej Koreň