Zavrieť ikona
Motorola Moto G9 Play: Základ s čistým Androidom a extra dlhou výdržou batérie

Motorola Moto G9 Play: Základ s čistým Androidom a extra dlhou výdržou batérie

Značka Motorola funguje v posledných rokoch pod krídlami spoločnosti Lenovo. Na trh prináša najmä zariadenia nižšej a strednej triedy, ktoré majú byť odpoveďou na rad Galaxy A od spoločnosti Samsung. Veľmi úspešným je najmä skupina zariadení Moto G, ktoré prinášajú dobrú výdrž batérie, čistý operačný systém Android a dobrý pomer ceny a výkonu. Ako je na tom dnešný model Moto G9 Play? Dočítate sa v dnešnej recenzii.

Moto G9 Play je smartfónom z populárneho a rokmi overeného radu Moto G. Ten zahŕňa viacero modelov pokrývajúcich hlavne strednú triedu, pričom model Play patrí konkrétne do nižšej strednej triedy. Vychádza z predchodcu s označením G8 Play a oproti nemu prináša hneď niekoľko zásadných vylepšení, ktoré z neho robia v mnohých ohľadoch lepší mobil. Dvojnásobná RAM, dvojnásobné úložisko, lepší foťák, lepšia batéria či lepší displej. Stále sa však jedná o zariadenie určené pre nenáročných používateľov, ktoré nie je zbytočne prepchaté funkciami a cenovka bude vyhovovať aj ľuďom citlivejším na cenu zariadení.

Balenie: Štandard s gélovým puzdrom

Krabica s typickým tmavomodrým dizajnom od Motoroly pôsobí lacno, čo ale v tomto prípade vôbec nie je na škodu. Jej využitie končí vybalením zariadenia z krabice a nadmerné „šperkovanie“ krabice výrobcom by cenu smartfónu nižšej strednej triedy zbytočne zdvihlo. Jej obsah je však vcelku bohatý. Okrem nabíjacieho USB-A / USB-C kábla a nabíjačky v ňom nájdete samotný smartfón, dokumentáciu, spinku na vyberanie dvierok pre SIM karty a priesvitné gélové puzdro, ktoré nájdete natiahnuté priamo na mobile.

Motorola Moto G9 PlayMotorola Moto G9 Play

Dizajn: Pohľadný „plasťák“ v netradičných farbách

Zariadenie má rozmery 165,2 x 75,7 x 9,2 mm a váhu rovných 200 gramov. Asi najvýraznejšou črtou tohto telefónu je farba. V tomto prípade šlo o lesnú zelenú Forrest Green, ale dostupné sú aj zafírová modrá Sapphire Blue či jarná ružová Spring Pink. Zelená má trochu nádych do modra a keby som jej mal dať prívlastok, tak by to bolo slovo „rafinovaná“ alebo tajomná. Ide o veľmi netradičný odtieň, ktorý zaujme najmä pri skúmaní z blízka.

Moto G9 Play je plastový smartfón, ktorého konštrukčné spracovanie je však na veľmi dobrej úrovni. Sklenená je len predná strana. Motorola však nešpecifikuje, či ide o nejaké špeciálne tvrdené sklo. Na tlačidlá je najbohatšie pravá strana, kde ich nájdete hneď tri. Zo spodu prvým je zapínacie tlačidlo, ktoré je hmatovo rozlíšiteľné, druhým (najväčším) upravujete hlasitosť a najvyššie je umiestnené špeciálne tlačidlo pre spúšťanie Google asistenta. Najprv som sa obával, že preplnená pravá strana bude spôsobovať zmätok v ovládaní, čo sa počas prvých dvoch dní aj dialo. Potom si ale zvyknete a jednotlivé tlačidlá budete hmatom rozpoznávať automaticky.

Motorola Moto G9 Play

Spodná strana je domovom USB-C konektora a reproduktora. Ľavá strana je „narušená“ iba dvierkami pre karty SIM. Trochu netradične je umiestnený 3,5 mm audio konektor pre slúchadlá a to na hornej strane telefónu.

Motorola Moto G9 Play

Zadná strana síce vyzerá ako zo skla, ale v skutočnosti je pokrytá iba lesklým plastom, ktorý je doslova lapačom odtlačkov prstov. Na strane druhej, zdá sa, že tento plast je dostatočne odolný voči oderom a škrabancom. Bolo tomu tak aspoň počas recenzovania, takže pri bežnom používaní aj tak odporúčam tento mobil nosiť v priloženom puzdre. Chrbát smartfónu zdobí fotoaparát a logo Motoroly, ktoré slúži ako kapacitná čítačka odtlačkov prstov. Tá je umiestnená v strede a trochu vsadená do tela, takže ju prstom ľahko nahmatáte. Odomykanie je tak veľmi rýchle.

Motorola Moto G9 Play

Displej: Jemný ako iPhone

Displej oproti predchodcovi G8 Play narástol. Z pôvodných 6,2 palca na 6,5 palcov v súčasnej generácii. Ide o technológiu TFT IPS s rozlíšením 1600 x 720 pixelov, čo je dostatočne jemné rozlíšenie, ktoré je veľmi blízke napríklad iPhonu 11. Displej má dobré podanie farieb, akurát spočiatku sa mi jeho jas 400 nitov zdal byť subjektívne nízky. Vyriešilo to ale manuálne nastavenie jasu displeja. Automatické nastavenie jasu malo niekedy tendenciu displej veľmi stmaviť. Okolo spomínaného displeja nájdeme nezvykle hrubé rámčeky a tiež výrez na 8-megapixelovú selfie kamerku v tvare malej slzy. Nad ňou je umiestnený reproduktor pre telefonovanie.

Motorola Moto G9 Play

Batéria: Takáto výdrž batérie sa dnes len tak nevidí

Aj tu Motorola oproti Moto G8 Play vylepšovala. Kapacita batérie sa tak vyšplhala na rovných 5 000 mAh. Túto hodnotu síce nájdeme aj v iných mobiloch úplne bežne, ale v tomto prípade to má v kombinácii s úsporným procesorom a displejom veľmi dobrý efekt. Predpokladám, že po tomto modeli siahnu ľudia, ktorí sú skôr sporadickí používatelia mobilov a v tom prípade si trúfam povedať, že Moto G9 Play vydrží aj 3-4 dni používania. Pri normálnom používaní počítajte s 2-3 dňami používania.

Do balenia Motorola prikladá aj 20 W nabíjačku. A ak som vyzdvihoval dĺžku výdrže, tak nevyzdvihnem dĺžku nabíjania. Priložená nabíjačka dokáže nabiť 5 000 mAh batériu, zhruba na 30 %, za pol hodinu. Plné nabitie batérie potom trvá zhruba dve a pol hodiny, čo je extrémne veľa. Náplasťou za túto nelichotivú hodnotu môže byť dobrá výdrž batérie.

Motorola Moto G9 Play

Audio: Priemerný reproduktor a konektor pre slúchadlá

Ako som už spomínal vyššie, smartfón je vybavený 3,5 mm audio konektorom pre slúchadlá. To je dobrá správa, pretože pre počúvanie hudby môžete použiť v podstate akékoľvek slúchadlá so štandardným konektorom.

Ako hlasný reproduktor používa Moto G9 Play iba reproduktor na spodnej strane. Tomu chýbajú basy, nehrá nejako výnimočne hlasno a pri maximálnej hlasitosti je zreteľné skreslenie. Pokiaľ ale nepatríte medzi náročných používateľov, myslím, že vám to vadiť nebude. Výkon reproduktora totiž nijako nezaostáva za iným zariadeniami v tejto kategórii.

Reproduktor na prednej strane určený na hovory je dostatočne hlasný a pri komunikácii som počul druhú stranu dobre. Jeho jedinou škodou je, že neslúži ako sekundárny hlasný reproduktor pri prehrávaní hudby či videí.

Výkon a softvér: Sporivé srdce, ktoré vám dovolí si aj zahrať

Motorola Moto G9 Play je vybavená čipom Qualcomm Snapdragon 662 vyrábaným 11 nanometrovým procesom, čo je výkonnostný posun vpred vzhľadom na čip MediaTek Helio P70, ktorý poháňal „géosmičkuplay“. Grafickým čipom je Adreno 610. Nejde primárne o čip určený na hranie náročných hier, ale mobilu robí dobrú službu a pokiaľ by ste si nejakú offline hru predsa len chceli zahrať, tak Snapdragon 662 vás podrží. Aj keď hra nebude mať tú najkrajšiu grafiku a detaily a možno občas kde-tu sekne. Hlavnou vlastnosťou Qualcomm Snapdragon 662 je skrátka úspornosť, nie výkon. Výkonnostne podobný bol v minulosti čip Qualcomm Snapdragon 820, ktorý by sme v roku 2016 našli napríklad v smartfóne OnePlus 3.

Čipu pomáhajú 4 GB RAM, ktoré sú na túto kategóriu dobrou hodnotou. Veľkosť úložiska bola výrobcom zvolená s veľkosťou 64 GB a je tu možnosť použiť aj pamäťovú kartu microSD až do veľkosti 512 GB pre jeho rozšírenie. Aj tu je viditeľný posun od modelu G8 Play, ktorý mal iba polovičné hodnoty RAM a pamäťového úložiska. Inak ide o smartfón s podporou dvoch nanoSIM kariet v sieťach 2G, 3G alebo 4G. Technológie ako Wi-Fi, Bluetooth, GPS sú už dnes samozrejmosťou. Poteší podpora technológie NFC, ktorá vám v spojitosti s funkciou Google Pay umožní platiť v obchode mobilom.

Moto G9 Play poháňa operačný systém Google Android 10. Ten je prítomný v čistej verzii bez výraznejšej grafickej nadstavby, takže smartfón sa pri práci nemusí pasovať s ďalšími operáciami navyše. Spoločnosť Motorola ho akurát obohatila o svoje špecifické gestá, ktoré vás naučí samostatná aplikácia Moto Akcie a Gestá. Môžete tak telefón odomykať dvihnutím, stíšiť ho otočením displeja nadol, spustiť fotoaparát zatrasením či používať dve aplikácie súčasne. Túto appku považujem za skvelú, ide totiž o akéhosi prehľadného animovaného pomocníka pri nastavení smartfónu a rôznych funkcií, ktorý ponúka nápady, tipy a rady, ako svoj smartfón používať efektívnejšie. Moto Akcie a Gestá priamo nájdete na domovskej obrazovke hneď po zapnutí zariadenia. Motorolu za tento počin naozaj chválim.

Aplikácia Moto Akcie a gestá – Motorola Moto G9 Play

(pozn. Aplikácia Moto – Akcie a Gestá)

Celkovo som mal z Moto G9 Play dobrý pocit. Pri pohybe v menu je cítiť, že nejde o najvýkonnejší smartfón na svete, ale nepoužíval sa zle. Aby som to vysvetlil, animácie a pohyb v menu je jemne pomalší ako boli moje očakávania, ale smartfón mi nejako nemrzol. Medzi mojimi gestami a odozvou systému bolo badateľné isté oneskorenie. A možno je to len tým, že predošlé dva mnou recenzované mobily mali nastavenú obnovovaciu frekvenciu displeja 120 Hz a tento ju má len 60 Hz, tak si teraz ťažšie zvykám. Kto vie? No ale aby som to zhrnul, tak výkon je na nižšiu strednú triedu dostačujúci.

Fotoaparát: Hlavný fotoaparát si dobre poradí s prevažnou väčšinou scén

Hlavný fotoaparát má rozlíšenie uspokojivých 48 megapixelov so svetelnosťou objektívu f/1.7. Platí pri ňom to, čo aj pri iných fotoaparátoch v smartfónoch tejto kategórie. Pokiaľ fotíte scénu s dostatkom svetla, fotografie sú krásne. Pri horších svetelných podmienkach je na obrázkoch badateľný výrazný šum a je potrebné zvážiť použitie nočného režimu.

Hlavný objektív na zadnej strane nie je sám. Okrem neho Motorola dala do vienka „gédeviatkeplay“ aj makro objektív s rozlíšením 2 megapixely. Tu sa trochu mračím, pretože predchodca mal širokouhlý objektív, čo osobne považujem za využiteľnejšiu formu optiky na mobile. A potom, mojou klasickou výtkou je, že už keď výrobca osadil mobil makro fotoaparátom, mohol mu dať vyššie rozlíšenie ako 2 megapixely.

(pozn. Fotografia vytvorená hlavným objektívom Motorola Moto G9 Play)

Fotografia vytvorená hlavným objektívom Motorola Moto G9 Pla

Makro objektív má zaostrovanie typu Fixed focus, takže keď ním budete fotiť, urobte si pre istotu viacero rovnakých záberov, aby ste predišli sklamaniu. Často sa stáva, že zachytené fotografie sú vo výsledku rozmazané. Tretím objektívom je 2-megapixelový hĺbkový senzor starajúci sa o rozostrenie pozadia a štvrtou do partie je prisvetľovacia LED dióda.

(pozn. Fotografia vytvorená makro objektívom Motorola Moto G9 Play)

Fotografia vytvorená makro objektívom Motorola Moto G9 Play

Softvér fotoaparátu je vskutku jednoduchý. V základe ponúka na výber štandardné fotografie, štandardné video a rôzne režimy ako nočné videnie, živé filtre, makro, panoráma či spomalené a časozberné video. Zaujal ma režim Kinematograf, ktorý slúži na vytváranie tzv. živých fotografií. Jeho používanie je veľmi intuitívne. Svoje výsledky si viete uložiť ako animovaný Gif alebo video vo formáte mp4.

V nastaveniach fotoaparátu máte možnosť zapnúť funkciu HDR, zvoliť si veľkosť fotografií a videa, zobraziť vodováhu alebo zhotoviť autoportrét gestom. Prítomná je aj automatická optimalizácia snímky, ktorá fotografiu vylepší a tiež služba Google Lens. Tá vám na internete pre zmenu nájde čokoľvek, čo vyfotíte. Video môžete s týmto mobilom točiť až do rozlíšenia Full HD (1920 x 1080 pixelov) o 60 snímkoch za sekundu. Odporúčam ale zvoliť nižšiu snímkovaciu frekvenciu 30 snímkov za sekundu. Video tak bude plynulejšie.

(pozn. Prostredie fotoaparátu Motorola Moto G9 Play)

Prostredie fotoaparátu Motorola Moto G9 Play

Cena a záver: Na hranici medzi základnou a strednou triedou

Keď sa ešte pred 10 rokmi povedalo, že nejaké zariadenie je základným smartfónom s Androidom, technologickí nadšenci sa len prežehnávali. Tie mobily boli totiž pomalé a ich používanie sa po pár mesiacoch nedalo označiť za komfortné. Dnes je situácia priaznivejšia, čo je jasne vidieť aj pri modeli Moto G9 Play. Síce nepatrí k tým najnadupanejším zariadeniam, ale pri jej používaní som z nej mal dobrý pocit, a to považujem vždy za to najpodstatnejšie.

Dostanete totiž zariadenie spočívajúce na hranici medzi základnou a strednou triedou so 4 GB RAM či 64 GB úložiskom. Dostanete aj veľký jemný displej, funkciu NFC pre bezkontaktné platenie mobilom a hlavný 48-megapixelový fotoaparát, ktorý si s väčšinou fotografovaných scén poradí bez zaváhania. Spolu s čistým operačným systémom Android a skvelou výdržou batérie, tak ide o zariadenie, ktoré sa v záplave (hlavne čínskej) konkurencie nestratí a rozhodne má čo koncovému používateľovi ponúknuť. Motorolu G9 Play kúpite v Mobilonline za cenu okolo 150 Eur, čo je vzhľadom na výbavu veľmi dobrá cena.  

Kúpiť ihneď – Motorola Moto G9 Play

↓↓↓ Videorecenzia tu ↓↓↓

 

Text, foto a video: Matej Koreň