Zavrieť ikona
Motorola Moto G22: Nenápadne pôsobiaci základný smartfón s moderným dizajnom a extrémnou výdržou batérie

Motorola Moto G22: Nenápadne pôsobiaci základný smartfón s moderným dizajnom a extrémnou výdržou batérie

Motorola chrlí jeden model nižšej a strednej triedy za druhým a niet sa čomu diviť. Presne tento segment je totiž globálne najpredávanejším. Značka sa v ňom tlačí s výrobcami ako Nokia, POCO alebo Xiaomi a svojím ofenzívnym vydávaním modelov tejto triedy sa snaží ohryznúť si čo najväčší kus zákazníckeho koláča. Ako sa jej to darí? Na odpoveď nám poslúži dnes recenzovaný model Moto G22.

Balenie je skromné

Už sme si zvykli, že Motorola (a všeobecne aj iní výrobcovia) dodáva k základným modelom bohatý obsah balenia, ktorý teší najmä zákazníkov citlivých na cenu. Moto G22 však nie je úplne základným smartfónom (aj keď jeho cena ho medzi základ radí), a tak je aj balenie o čosi skromnejšie. V modrej „motoroláckej“ krabici nájdeme smartfón, dokumentáciu, spinku na vyberanie šuplíka pre SIM karty a tiež nabíjačku s (USB-A na USB-C) káblom. Veci ako gélové ochranné puzdro alebo ochrannú fóliu nalepenú na displej z výroby značka tentokrát z balenia vynechala.

Dizajn je moderný a pôsobí luxusne

Model Moto G22 mi dorazil v šedej farbe (Cosmic Black), ale dá sa dostať aj v bielej (Pearl White) alebo modrej (Iceberg Blue). Kým na prednej strane nájdeme tvrdené sklo bez bližšej špecifikácie, zadná strana a rám mobilu sú z matného plastu. Ten vôbec nepôsobí lacno, práve naopak. Dizajn zariadenia kopíruje súčasné trendy, čo znamená plochú prednú a zadnú stranu a tiež ploché boky, pričom na okrajoch sú jemne zaoblené, aby smartfón pri držaní nerezal v dlaniach. Na zadnej strane nájdeme modul s objektívmi, ktorý vystupuje nad úroveň tela zhruba jeden milimeter. V strede zadnej strany je umiestnené logo Motoroly. Zadná strana má matný metalický efekt a je magnetom na odtlačky prstov, čo sa mi potvrdilo už po pár minútach používania. Zakúpte si na telefón radšej puzdro.

Spodná strana je domovom USB-C konektora, mikrofónu a mono reproduktora. Ten hrá hlasno, ale jeho kvalita je skôr priemerná. Nehovorím, že zlá, ale poznám aj lepšie hrajúce smartfóny v tejto kategórii. Ak však nepatríte k audiofilom, tak jeho kvalita vás nebude nijako rušiť. Na hornej strane sa ukazuje 3,5 mm audio jack konektor pre slúchadlá, ktorý sa dnes už v mobiloch len tak nevidí. Na pravej strane nájdeme tlačidlo pre ovládanie hlasitosti a tiež tlačidlo zapínania / vypínania, v ktorom je umiestnená čítačka odtlačkov prstov.

Tlačidlá majú veľmi istý stisk a čítačka odtlačkov patrí tiež medzi priemer. Nemôžem povedať, že je vyslovene pomalá, ale nepatrí ani k najrýchlejším. A nakoniec tu máme ľavú stranu, kde je umiestnený slot pre dve nanoSIM karty a tiež jednu microSDXC kartu. Ten nie je hybridný, takže sa vám tam zmestia všetky tri karty naraz. Jeho otvor je potiahnutý gumou, aby sa zamedzilo vniknutiu vlhkosti alebo prachu do tela smartfónu. Keď som smartfón chytil do rúk, potešil som sa. Jeho rozmery 164 x 75 x 8,5 mm totiž dobre padnú do rúk a váha 185 gramov je taká akurát. Všetko je perfektne zlícované a nikde nič nevŕzga – ukážková práca.

Displej má svoje silné aj slabé stránky

Displej smartfónu má uhlopriečku 6,5 palcov a je technológie IPS LCD. Jeho rozlíšenie sa zastavilo na hodnote 1600 x 720 pixelov. Jas je zhruba 500 nitov a jeho veľkým plusom je 90 Hz obnovovacia frekvencia, ktorá robí z jeho používania vizuálny zážitok. Každá animácia je totiž zrazu oveľa plynulejšia. Navyše sa len tak nevidí, aby základný mobil dostal do vienka vyššiu obnovovaciu frekvenciu. IPS displej nedosahuje kvalít drahých IPS displejov, ale podanie farieb je veľmi dobré, navyše si možnosti ich zobrazovania môžete upraviť v nastaveniach. Rozlíšenie je na dnešnú dobu nižšie, ale pri používaní mobilu jednotlivé pixely nevidíte, takže za mňa ok. Trochu ma zamrzeli horšie pozorovacie uhly. Akonáhle teda zariadenie mierne nakloníte, klesá svietivosť a kontrast.

Svietivosť 500 nitov je dnes tiež takým priemerom, ale pri väčšine situácií bude úplne postačovať. Len pri silnom slnku som si občas musel displej pritieniť rukou, nejde však o nič strašné. Na hornej strane sa nachádza diera v displeji, ktorá ukrýva 16-megapixelovú selfie kamerku. Tá je veľmi solídnej kvality a podporuje aj odomykanie smartfónu tvárou. Pod displejom sa nachádza takzvaná „brada“, čo je vlastne len hrubší rámček displeja. Tu by som uvítal rovnako hrubé rámčeky okolo celého displeja, čo pôsobí na oko lepšie.

Výkonu nemá na rozdávanie, ale pre základ postačí

Vo vnútri drieme 8-jadrový čip MediaTek Helio G37 s grafickým čipom PowerVR GE8320. Toto kombo dopĺňajú 4 GB pamäte RAM64 / 128 GB vnútorného úložiska. V mojom prípade išlo o 64 GB verziu, čo by bola aj moja voľba vzhľadom o možnosť rozšíriť úložisko o pamäťovú kartu microSDXC. Výkonu táto zostava nemá na rozdávanie, takže ak sa radi hráte hry, určite si pozrite nejaký iný model. Podarilo sa mi na najnižších detailoch zahrať si niekoľko hier. Tento smartfón by si však určite neporadil s online hrami ako Fortnite, PUBG alebo Call of Duty. Pokiaľ však používate mobil na základné veci, ako správy, hovory, maily, fotografovanie, internet a sociálne siete, budete s „gédvadsaťdvojkou“ spokojný.

Smartfón strácal dych najmä vtedy, keď bolo spustených viacero aplikácií alebo sa sťahovalo či inštalovalo niekoľko aktualizácií naraz. V opačnom prípade som však s plynulosťou chodu nemal žiadny problém. Nič sa nesekalo a nepadalo. Zrejme to bolo zapríčinené aj prítomnosťou nového Androidu 12 od spoločnosti Google, ktorý je na zariadení nainštalovaný hneď po zapnutí. Ten je navyše vo svojej čistej verzii, takže mobil nespomaľuje žiadna grafická nadstavba a v prípade novej verzie smartfónu tak bude aktualizácia systému dostupná skôr.

Mobil s nevybiteľnou batériou

V balení okrem USB-A na USB-C kábla dostanete aj nabíjačku s výkonom 10 wattov, pričom smartfón podporuje nabíjanie až do výkonu 15 wattov. Dokonca som našiel zmienku o tom, že v Indii podporuje tento model až 20-wattové nabíjanie. V spojení s 5000 mAh batériou to nie je veľa, ale mobil sa mi nabil z 0 % na 100 % a zhruba hodinu a pol, čo je akceptovateľné. Hoci kapacita batérie nevyzerá nejako fantasticky, pretože Motorola používa tieto batérie v mobiloch bežne, celkom ma očarila výdrž smartfónu. Tá sa totiž pohybovala na úrovni troch dní bežného používania (a to som sa so smartfónom relatívne často hral). Ak by tento mobil používal niekto starší, kto mobil využíva iba zbežne, viem si predstaviť aj výdrž 4 dni, čo už je naozaj dosť. Toto je jednoducho výborná práca značky Motorola na tomto smartfóne.

Fotoaparát pre tvorivých používateľov

Model G22 prichádza hneď s päticou fotoaparátov. Okrem 16-megapixelovej selfie kamerky na prednej strane tu nájdete aj 50-megapixelový hlavný fotoaparát (ktorý natívne vytvára 12-megapixelové fotografie s väčšími pixelmi), širokouhlý fotoaparát s rozlíšením 8 megapixelov a tiež 2-megapixelové makro2-megapixelový hĺbkový senzor. Samozrejmosťou je prisvetľovacia LED dióda medzi objektívmi.

Hlavný fotoaparát zhotovuje fotografie, ktoré sú veľmi na úrovni. Ich ostrosť je skvelá, dynamický rozsah postačuje, farby sú skôr realistické (čo mám ja osobne rád). Výborné fotky zhotovíte najmä za dobrého svetla. Keď sa však slnečné lúče stratia za obzorom, fotografie sú dosť zašumené. Trochu tomu celému pomáha režim HDR.

Širokouhlý objektív má tendenciu prepaľovať farby, kontrast je vyšší, dynamický rozsah je horší a kraje fotografií zvyknú byť neostré, čo je však spôsobené stavbou optiky širokouhlého objektívu. Podobné sú na tom širokouhlé objektívy takmer všetkých smartfónov.

Makro má nízke rozlíšenie a pre ostrú snímku potrebujete opäť dosť svetla. Čo ma ale milo prekvapilo, bol fakt, že kým na iných makrách sa mi často stávalo, že ostrá bola len jedna z troch-štyroch fotografií, tu mi vyšla takmer každá.

Na záver sa dostávam k hĺbkovému senzoru, ktorý odvádza výbornú prácu. Rozostrenie pozadia je veľmi naturálne, nerobia mu problém ani drobné štrbiny alebo nepravidelné povrchy ako sú vlasy na hlave. Jednoducho pozadie je rozostrené úplne na parádu a v režime portrét tak tento objektív dodá fotografiám príjemnú hĺbku, kde oddelí ostrý predmet (alebo osobu) v popredí s krémovo rozmazaným pozadím.

Čo sa týka videa, tak to je základné. Môžete ho zhotovovať až do kvality 1080p pri 30 snímkoch za sekundu. Na môj vkus je najmä v noci dosť zašumené a škoda, že aspoň hlavný objektív nedostal stabilizáciu videa, aby nebolo vo všeobecnosti také roztrasené.

Inak v tomto smartfóne nájdete všetky bežné funkcie ako Bluetooth 5.0, Wi-Fi a/b/b/n/ac, GPS či NFC.

Záver a cena

Sedím tu nad záverom, v rukách si obraciam Motorolu Moto G22 a rozmýšľam, čo o nej napísať. V podstate totiž ide o smartfón, ktorý naprieč celým spektrom neprináša žiadne zásadné funkcie. Tento môj pohľad sa ale mení v momente, keď prihliadnem na jeho cenu a kategóriu zariadení, do ktorej spadá. Ide totiž o lacný smartfón, ktorý v čase písania recenzie stojí v e-shope Mobilonline príjemných 159 € a v zľave ho môžete dostať ešte lacnejšie. 

A vzhľadom na to používateľovi prináša pekný moderný dizajn, extrémnu výdrž batérie, všetky fotoaparáty odvádzajú dobrú prácu (pokiaľ je na scéne dostatok svetla), je tu 90-hertzová obnovovacia frekvencia displeja a nechýba žiadna výraznejšia funkcia. Nájdeme tu napríklad aj praktický 3,5 mm audio jack pre slúchadlá alebo slot pre pamäťovú kartu, čo je dnes už skôr raritou.

Na druhej strane by som možno ocenil displej s lepšími pozorovacími uhlami, stabilizáciu obrazu aspoň pri hlavnom objektíve alebo trochu viac výkonu. Alebo by som určite v balení rád našiel priesvitné ochranné puzdro, ktoré býva obľúbenou voľbou zákazníkov. Pokiaľ ste ale bežný používateľ, ktorý na smartfón nemá vysoké nároky, určite vás pozitívne vlastnosti Motoroly Moto G22 presvedčia o tom, že do tohto zariadenia sa investovať oplatí.

Pred desiatimi rokmi som totiž za túto cenu dostal niečo, čo sa len snažilo pôsobiť ako smartfón a teraz tu mám v ruke dizajnové zariadenie s mnohými objektívmi a moderným operačným systémom, ktoré mi ako používateľovi umožňuje rozprestrieť krídla a s trochou trpezlivosti využiť jeho mnohé funkcie na maximum.

 

 

Text: Matej Koreň

Foto: Matej Koreň a MediaTek