Zavrieť ikona
Motorola Moto G10 a Motorola Moto G30: Dve z jedného cesta (POROVNANIE)

Motorola Moto G10 a Motorola Moto G30: Dve z jedného cesta (POROVNANIE)

Rozhodol som sa, že modely Moto G10G30 opíšem v jednom texte, pretože ide z môjho pohľadu o dvojvaječné dvojičky. Veľa vlastností spoločne zdieľajú, no sú tu aj vcelku zásadné rozdiely, ktoré robia z modelu G30 lepšie vybaveného súrodenca z dvojice. Moto G10 bude tým pádom mieriť na menej náročných používateľov. Ide o nepriamych nasledovníkov radu Moto G9, ktorý má svoje silné aj slabé stránky. Dobrou správou je, že Motorola novými modelmi vylepšila niektoré z nedostatkov, ktoré som adresoval radu G9. Iné zas nechala bez povšimnutia. Aké sú teda dve novinky radu Moto G?

Značka Motorola v posledných mesiacoch chrlí jeden model za druhým. Sústredí sa najmä na strednú triedu, ktorá sa predáva najviac, no podľa najnovších informácií bude súčasťou radu G aj model s výbavou presahujúcou strednú triedu s označením Moto G100. A práve táto správa spolu s modelmi Moto G10Moto G30 ukazuje, že Motorola sa jednoducho rozhodla pre zmenu označovania modelov. Ide o dobré rozhodnutie, pretože priveľa modelov označených ako Moto G9 s prívlastkami Play, Plus či Power bolo značne mätúce a ľudia tak netušili, ktorý z modelov je lepšie vybavený než iný. Nebolo to totiž jednoznačné. V novom by v označovaní mal panovať väčší poriadok.

Motorola Moto G10 a Motorola Moto G30

Balenie – klasika v podaní Motoroly

Názov tentoraz veľmi dobre ukazuje, ktorý z dvojice je lepšie vybavený, ale aby to nebolo až tak jednoduché, tak krabice sú až na drobnú zmenu grafiky identické. Po otvorení krabíc na mňa hľadeli na oko dva úplne rovnaké telefóny. Pozrel som sa do špecifikácií a potvrdilo sa to. Obidva majú váhu 200 g, obidva rozmery 165,2 (výška) x 75,6 (šírka) x 9,1 mm (hrúbka). Okej, model Moto G10 je o 0,1 mm hrubší, čo robí len mierne iný tvar zadného krytu. Ten je v oboch prípadoch z plastu, ale smartfóny napriek tomu pôsobia v rukách veľmi solídne. Zadný kryt u „gédesiatky“ je tvarovaný do akýchsi 3D vĺn. Ide o efektný prvok, ktorý navyše prispieva k lepšiemu úchopu v rukách. Moto G30 je síce bez neho, ale drží sa v rukách tiež dobre. Ako to už u Motoroly býva, ide o relatívne veľké telefóny.

V krabiciach nájdeme taký štandard od Motoroly. Záručný list, návod na použitie, spinku na vyberanie dvierok pre SIM karty, gélové ochranné puzdro, USB-A na USB-C kábel a nabíjačku. Obidva kusy mi dorazili vo veľmi zaujímavých farbách. G10 má perleťový ružový odtieň Sakura Pearl (sakurová perla) so spomínanými 3D vlnami a G30 je odetý do farby Dark Pearl (tmavá perla). Ide o matné perleťové odtiene, ktoré by som nazval ako púdrovo-ružová a fialovo-šedá. S farbami sa v Motorole vždy vedeli vyhrať. O to menej sa zrejme zaoberajú tvarom smartfónom, obzeral som si ich totiž zo všetkých strán a tvarovo sú absolútne identické. G30 má akurát na vrchu, o jeden mikrofón pre potláčanie ruchu viac. Rovnaký dizajn nepovažujem za nevýhodu, ale v očiach zákazníkov sa vzhľad toho-ktorého modelu môže týmto spôsobom opozerať a tým pádom pre potencionálnych záujemcov môže byť takýto dizajn menej atraktívny.

Balenie Motorola Moto G10 a Motorola Moto G30

Dizajn – veľmi zaujímavé farby a identické telá

Na spodnej strane nájdeme hlasitý reproduktor, ktorý je v oboch prípadoch opäť iba jeden, mikrofón a USB-C konektor pre nabíjanie a prenos dát s podporov OTG, takže si k mobilu môžete pripojiť „úesbéčko“ alebo pevný disk s dátami. Pravá strana obsahuje tlačidlo zapínania so zdrsneným povrchom, nad ním je tlačidlo ovládania hlasitosti a na samom vrchu pravej strany je tlačidlo Google Asistenta. Vrchná strana je osadená 3,5 mm audio jack konektorom a v prípade modelu G30 tu nájdeme aj jeden z mikrofónov a na ľavej strane sú dvierka pre dve nano SIM karty alebo jednu nano SIM a jednu pamäťovú kartu. Dvierka sú navyše utesnené gumou, takže by sa vám cez ne nemala do zariadenia dostať voda. Táto dvojica smartfónov od Motoroly inak dostala do vienka aj vodu odpudivý náter s certifikáciou IP52, ktorý obidve zariadenia chráni pred poškodením. To znamená, že do sprchy si ich so sebou neberte, ale pri postriekaní vodou by sa s týmito mobilmi nemalo stať nič vážne

Motorola Moto G10 a Motorola Moto G30Motorola Moto G10 a Motorola Moto G30Motorola Moto G10 a Motorola Moto G30Motorola Moto G10 a Motorola Moto G30

Displej – štandard s 90 Hz obnovovacou frekvenciou pri Moto G30

A konečne sa dostávam k zadnej strane, kde sa ľavom hornom rohu nachádza mierne vystúpený obdĺžnik s objektívmi fotoaparátu a vedľa neho kapacitná čítačka odtlačkov prstov. Tá je veľmi spoľahlivá a rýchla, ale mal som s ňou jeden zásadný problém. Vôbec nie je zapustená do tela smartfónu a pokiaľ na smartfóne nemáte natiahnuté gélové puzdro, ktoré tento problém rieši, čítačka hmatom nie je rozoznateľná. V praxi sa mi tak často stávalo, že som priložil prst vedľa a smartfón sa mi nechcel odblokovať. Ostáva vám tak odomykať mobily heslom, gestom alebo tvárou.

Motorola Moto G10 a Motorola Moto G30

Rovnaké sú na pohľad aj 6,5-palcové IPS LCD displeje s rozlíšením 1600 x 720 pixelov. To nie je na dnešnú dobu nijako vysoká hodnota a toto rozlíšenie som vyčítal Samsungu u novinky Galaxy A32 5G, lenže Samsung je cenovo niekde úplne inde. V tomto prípade považujem displeje za dostačujúce. Nad displejmi oboch mobilov sú umiestnené aj selfie kamerky vo výreze a obidva modely majú rovnako hrubé rámčeky okolo displeja. Keby ich Motorola dokázala urobiť aspoň o trochu tenšie, veľmi by to prispelo k už tak príjemnému vzhľadu nových smartfónov od Motoroly. Doteraz to bolo najmä o spoločných znakoch. Prvé rozdiely sa totiž začali prejavovať až po tom, čo som si podrobne naštudoval špecifikácie a hlavne po prvom zapnutí, keď som obidva z nich začal výdatnejšie používať.

Motorola Moto G10 a Motorola Moto G30

Motorola Moto G10 – smartfónový základ s niekoľkými nedokonalosťami a niekoľkými prekvapeniami

Menej vybavený z dvojice dostal do vienka úsporný 8-jadrový procesor Qualcomm Snapdragon 460, ktorý síce patrí do jedného zo základných radov procesorov výrobcu, ale spočíva na vrchole triedy 400. Svojim výkonom tak v niektorých špecifikáciách dosahuje výkon triedy procesorov Snapdragon 600 (napríklad rýchlosť sťahovania dát v 4G sieti). Čip obsahuje aj grafiku Adreno 610, ktorú má aj vybavenejší Moto G30. Môžete si tak aj zahrať nejakú tú hru, ale rozhodne to nie je hráčsky smartfón. Dobre zvláda základnú prácu so smartfónom, ale pokiaľ máte na pozadí otvorených viacero aplikácií, či sa snažíte v systéme pohybovať príliš rýchlo, smartfón vám nemusí vždy stíhať.

Motorola Moto G10

Mobil je vybavený 64 GB úložiskom rozšíriteľný o microSDXC kartu o veľkosti až 512 GB. Pamäť RAM však už tak dobre vybavený nie je. Hodnotu 4 GB považujem v dnešnej dobe za absolútny základ. Čo je ale vlastne priestor, v ktorom sa táto Motorola snaží manévrovať. Ide o základný smartfón s veľkým úložiskom a veľkoryso nadizajnovaným fotoaparátom. Ten má  hneď 4 objektívy a prisvetľovaciu LED diódu. Hlavnému fotoaparátu sa ušlo pekných 48 Megapixelov s technológiou Quad Pixel, takže výsledné fotografie budú mať dostatočných 12 megapixelov. Dobrou správou je, že Motorola vrátila do radu G širokouhlý objektív. Ten má 8 megapixelov a doplňujú ho hĺbkový senzor a makro objektív s rozlíšením 2 megapixely.

(pozn. Fotografia vytvorená hlavným objektívom Motorola Moto G10)

Fotografia vytvorená hlavným objektívom Motorola Moto G10

(pozn. Fotografia vytvorená širokoulým objektívom Motorola Moto G10)

Fotografia vytvorená širokoulým objektívom Motorola Moto G10

(pozn. Fotografia vytvorená hĺbkovým senzorom Motorola Moto G10)

Fotografia vytvorená hĺbkovým senzorom Motorola Moto G10

(pozn. Fotografia vytvorená makro objektívom Motorola Moto G10)

Fotografia vytvorená makro objektívom Motorola Moto G10

Fotoaparát dokáže vytvárať snímky v uspokojivej kvalite pre sociálne siete. Ale snímkam často chýba kontrast, poprípade vyváženie bielej niekedy v automatickom režime nefunguje spoľahlivo. Toto síce môžete napraviť manuálnym PRO režimom, ktorý ale zrejme bude využívať len málokto. Širokouhlý objektív podáva o poznanie horšie výkony, najmä keď si prezriete rovnakú scénu odfotenú hlavným a širokouhlým objektívom vedľa seba. Pokiaľ si však svoje fotografie prezeráte len na mobile, rozdiel si nevšimnete. Ak som rád za širokouhlý objektív, 2-megapixelové makro chváliť nemôžem. Makro fotografie majú veľa šumu, farby sú nevýrazné a ich kvalita vo všeobecnosti nie je na dobrej úrovni. Selfie kamerka má rozlíšenie 8 megapixelov a fotky z nej sú pri silnejšom svetle trochu prepálené.

Batéria dostala „motoroláckych“ 5 000 mAh a k nemu značne pomalú „rýchlonabíjačku“ s výkonom 10 W. Znamená to, že síce sa s výdržou dostanete v pohode na dva a možno aj na tri dni na jedno nabitie, ale samotné nabíjanie vám bude trvať cez dve a pol hodiny. Ale pokiaľ doma máte výkonnejšiu nabíjačku, tento nedostatok rýchlo odstránite.

Motorola Moto G30 – ten lepší z dvojice

Ako som už písal v úvode, tento model má oproti „gé desiatke“ len niekoľko drobných vylepšení, ktoré ale používateľský zážitok značne zlepšujú. Tak napríklad displej má obnovovaciu frekvenciu 90 Hz, čo spôsobí, že animácie a prechody sú plynulejšie. Táto funkcia sa však dá v nastaveniach aj vypnúť, poprípade nastaviť režim, v ktorom sa bude zapínať podľa potreby a pri statických scénach sa obnovovacia frekvencia zníži na štandardných 60 Hz.

Motorola Moto G30

Ďalším rozdielom je použitý procesor Qualcomm Snapdragon 662, ktorý je akousi tradičnou voľbou výrobcov smartfónov. Ponúka totiž veľmi dobrý pomer výkonu a spotreby a je to vidieť aj na používaní. Hoci Moto G30 nie je žiadna výkonnostná špička, pracuje sa s ňou prirodzenejšie a o poznanie rýchlejšie ako s modelom G10. Určite sa o to zaslúžilo aj navýšenie RAM na 6 GB, čo je hodnota, ktorou oplývajú aj podstatne drahšie modely vyššej strednej triedy. K tomu si pripočítajme veľkorysých 128 GB vnútornej pamäte a možnosť jej rozšírenia o 512 GB prostredníctvom microSDXC kariet a máme tu smartfón, ktorý rozhodne stojí za zváženie.

Batéria má hodnotu 5 000 mAh a v krabici nájdeme v tomto prípade až 20 W nabíjačku, čo stále nepovažujem za ideálne pre takto veľkú batériu, ale rozhodne je to menej rušivé, pretože nabíjanie v tomto prípade bude trvať niečo cez dve hodiny. Podobne ako pri „gé desiatke“ očakávajte štandardne dvojdňovú výdrž.

Moto G30 sa od menej vybaveného súrodenca líši aj na poli fotoaparátu. Počet a rozloženie objektívov je rovnaké, ale hlavný fotoaparát má v tomto prípade až 64 Megapixelov s technológiou Quad Pixel, takže výsledné fotografie budú mať efektívne rozlíšenie 16 Megapixelov. V tomto prípade si však môžete v menu fotoaparátu vybrať aj režim maximálneho rozlíšenia a zhotoviť 64-megapixelové fotky s rozlíšením 9248 x 6944 pixelov. Pre ich lepšiu kvalitu však foťte so statívom alebo s mobilom položenom na pevnom podklade, pretože chvíľu trvá kým takúto fotografiu smartfón zachytí a pri fotení z rúk môžu byť výsledky rozmazané.

(pozn. Fotografia vytvorená hlavným objektívom Motorola Moto G30)

Fotografia vytvorená hlavným objektívom Motorola Moto G30

(pozn. Fotografia vytvorená širokoulým objektívom Motorola Moto G30)

Fotografia vytvorená širokoulým objektívom Motorola Moto G30

(pozn. Fotografia vytvorená makro objektívom Motorola Moto G30)

Fotografia vytvorená makro objektívom Motorola Moto G30

Zvyšné objektívy sú rovnaké ako u Moto G10. Predná selfie kamerka má v tomto prípade 13 Megapixelov a jej kvalita je znateľne lepšia ako u „gédesiatky“. Ak teda patríte k milovníkom selfie, rozhodne siahnite po modeli G30. Aj prostredie fotoaparátu sa v mnohom u oboch zariadení zhoduje, ale vďaka rýchlejšiemu procesoru je prostredie v prípade Moto G30 svižnejšie, takže nikde na nič nečakám a všetko ide v podstate okamžite.

Cena a záver – určite si nájdu svojich priaznivcov

Ak by som týmto dvom modelom mal niečo vytknúť, bol by to slabší výpočtový výkon a menej výkonná nabíjačka u modelu Moto G10. Moto G30 je oveľa vyrovnanejším smartfónom, ale aj v jeho prípade si viem predstaviť napríklad tú rýchlejšiu nabíjačku, poprípade by bodol kvalitnejší makro objektív s vyšším rozlíšením. Možno by som si v oboch prípadoch vedel predstaviť napríklad stereo reproduktory, ktoré by tiež značne vylepšili používateľský zážitok z týchto mobilov. Motorola však nelogicky novšie smartfóny radu G stereo reproduktormi nevybavuje, pričom ešte pri „gé osmičkách“ sme ich nájsť mohli.

Rovnako ani jeden z modelov nepodporuje 5G siete, ale túto skutočnosť naznačuje už aj cena samotných zariadení. Moto G30 stojí v eshope Mobilonline necelých 190 € a Moto G10 len 150 €. Obidve tieto zariadenia sú určené najmä pre základných používateľov, ktorý chcú popustiť uzdu svojej kreativite. Ak sa však neviete rozhodnúť, ktorý z dvojice si vybrať, určite vám odporučím model Moto G30. Za 40 eur totiž dostanete lepší mobil, ktorý v porovnaní s modelom G10 prináša oveľa menej kompromisov a viac radosti z používania.

Moto G10
Moto G30
Moto G10
Moto G30

↓↓↓ Videorecenzia tu ↓↓↓

Text, foto a video: Matej Koreň