Zavrieť ikona
Motorola Moto E7 Power: Fajnový smartfón za kilečko

Motorola Moto E7 Power: Fajnový smartfón za kilečko

Spoločnosť Motorola je vo svojej životnej forme, teda aspoň čo sa týka množstva predstavovaných smartfónov. Od môjho porovnania modelov Moto G10Moto G30 totiž stihla predstaviť pre rôzne časti sveta nejaký smartfón takmer každý týždeň. Hneď po spomínanej dvojici však bol predstavený práve model Moto E7 Power, ktorému sa budem venovať dnes. Ide o základný smartfón, ktorý síce svojmu majiteľovi neponúkne zdrvujúci výkon, ale „za kilečko“ dostane záujemca vcelku dosť muziky.

Séria Moto E patrí k úplnému mobilnému základu. Lenže vzhľadom na to, že sa aj smartfóny z roka na rok postupne zlepšujú, základný smartfón si už dávno netreba predstavovať ako lacno pôsobiace zariadenie z nekvalitných materiálov, práve naopak. Aj základný telefón dnes dokáže príjemne prekvapiť. Pri jeho hodnotení som sa však vždy snažil myslieť na jeho cenovku a tiež kategóriu, do ktorej patrí. Pretože nemôžete rovnakým metrom hodnotiť smartfón za 1 000 Eur a smartfón za 100 Eur. A práve do druhej menovanej skupiny patrí Motorola Moto E7 Power. Je to taký smartfón „za kilečko“.

Motorola Moto E7 Power

Balenie - základné balenie, aby sa viac ušlo samotnému smartfónu

Balenie Moto E7 nijako nevybočuje z klasických „motoroláckych“ balení. Typická modrá kartónová krabica obsahuje samotný smartfón, návod na použitie, spinku na vyberanie SIM kariet, USB-A na USB-C kábel a tiež nabíjačku. Na gélové ochranné puzdro, ochrannú fóliu nalepenú na displeji z výroby alebo slúchadlá zabudnite. No v tomto prípade mi to nijako nevadí, pretože to má svoje opodstatnenie. Motorola totiž (ako neskôr zistíme) investovala radšej týchto pár ušetrených eur radšej do samotného smartfónu.

Motorola Moto E7 Power

Rozhodujúcim momentom prvého dojmu býva vždy moment, keď telefón zoberiem do rúk po prvýkrát. Čakal som, že bude plastový, ľahký a podobne, ale nič z toho sa nenaplnilo. Hoci je E7 Power smartfón z plastu a odolné sklo (bez označenia) pokrýva iba prednú stranu, mal som pocit, že v rukách držím bežnú Motorolu strednej triedy. Odpovedajú tomu rozmery 165,1 x 75,9 x 9,2 mm a tiež váha 200 gramov. Všetko je perfektne pevné a nikde nič nevŕzga. Navyše som Moto E7 Power dostal vo veľmi zaujímavej oranžovej farbe Coral Red. Na výber je okrem tohto odtieňa ešte aj modrá farba Tahiti Blue. Pokiaľ ste fanúšikom smartfónov značky Motorola v decentnejších odtieňoch, budete musieť siahnuť po inom modeli.

Dizajn - nevyzerá na základ

Vrchná strana je domovom pre 3,5 mm audio jack konektor a som veľmi rád, že sa stále nájdu výrobcovia, ktorí na túto súčasť mobilov ešte úplne nezanevreli. Na ľavej strane zas nájdete hybridný slot pre dve nanoSIM karty alebo jednu nanoSIM kartu a pamäťovú kartu formátu microSD. Pravá strana je stranou tlačidiel.

Motorola Moto E7 PowerMotorola Moto E7 Power

Okrem klasického tlačidla pre zapínanie a vypínania, ktoré je hmatovo odlíšené vrúbkovaním, sa tu nachádza aj združené tlačidlo pre ovládanie hlasitosti s hladkým povrchom a nad nimi spočíva gombík pre vyvolanie Google asistenta. Aj posledné spomínané má povrch zdrsnený výstupkami (aj keď odlišnými ako v prípade zapínacieho tlačidla), aby ste telefón mohli pohodlne ovládať bez akejkoľvek vizuálnej kontroly a naozaj to veľmi pomáha.

Spodná strana vyzerá dosť chudobne. Okrem primárneho mikrofónu a USB-C konektora sú tu totiž natlačené iba informácie o certifikátoch zariadenia. Tie zvyknú byť obvykle na spodku zadnej strany, ale v tomto prípade si miesto vymenili s hlasitým reproduktorom, ktorý nájdete v ľavom dolnom rohu vzadu. Toto netradičné umiestnenie reproduktora má svoje výhody aj nevýhody.

Motorola Moto E7 Power

Výhodou je, že pokiaľ smartfón držíte v rukách pri pozeraní videa, dlaňou si nezakrývate reproduktor. A hoci v tomto prípade zvuk smeruje smerom od vás, vďaka vysokej hlasitosti reproduktora to nebude žiadny problém. Horšie to už bude, pokiaľ smartfón položíte na posteľ alebo deku. Ak začne zvoniť a vy sa budete nachádzať v inej miestnosti vášho domova, môže sa stať, že zvonenie prepočujete. Nejedná sa o nič strašné, ale stalo sa mi to. A to si myslím, že počujem celkom dobre.

Čítačka odtlačkov prstov s rýchlosťou blesku

Na zadnej strane je aj kapacitná čítačka odtlačkov prstov umiestnená v logu Motoroly, tak ako sme na to pri tomto výrobcovi zvyknutý. Čítačka je veľmi rýchla a som rád, že táto biometrická funkcia sa pomaly usídľuje aj v najlacnejších smartfónoch. Okrem tohto prvku tu nájdeme ešte aj modul fotoaparátu s prisvetľovacou LED diódou.

Motorola Moto E7 Power

Displej – lepší než by ste čakali

Prednú stranu zdobí obrovský 6,5-palcový IPS LCDE displej s rozlíšením 1600 x 720 pixelov. Jeho rozlíšenie patrí k tým nižším, ale keď si zoberieme, že v tomto prípade ide o smartfón za stovku, nemám potrebu mu vyčítať to, že nepatrí k tým najlepším. Rozlíšenie je jemné tak akurát pre potreby bežného používania či konzumovania obsahu, jas 400 nitov je dostatočný a tu by sme zrejme aj skončili. Vzhľadom na cenu zriadenia Motorola v tomto prípade neponúka žiadne extra funkcie.

Motorola Moto E7 Power

Nad displejom nájdeme 5-megapixelovú selfie kamerku a reproduktor pre hovory. Selfie kamerka patrí k takému priemeru, no Motorola jej napriek tomu dopriala softvér pre skrášľovanie, čo dnes mnoho ľudí pôsobiacich na sociálnych sieťach využíva. Veď kto by nechcel mať vyhladené vrásky, užšiu tvár či menší nos, väčšie oči a podobne. Pod dlhej dobe som si túto funkciu vyskúšal aj ja, ale výsledok na mne nebol nič moc. Jednak som vyzeral ako z mauzólea a potom bola problémom aj moja brada. Táto funkcia je jednoducho určená pre dámy.

Motorola Moto E7 Power

Batéria – nabíjačku kľudne nechajte doma

Batériu s kapacitou 5 000 mAh je možné dobíjať priloženou 10 wattovou rýchlonabíjačkou zhruba za dve a pol hodiny. Nie je to žiadna sláva, ale na strane druhej, keď si zaplatíte za základ, dostanete základ. Vďaka menej výkonným, ale hlavne úsporným komponentom vám mobil bez problémov vydrží dva dni na jedno nabitie. A ani 3 alebo 4 dni na jedno nabitie mi neprídu ako úplne nereálna hodnota. Bude to závisieť najmä vyťaženosti smartfónu.

Motorola Moto E7 Power

Výkon – niekde sa šetriť muselo

Vnútorné komponenty boli volené s ohľadom na cenu a výkon smartfónu tomu plne zodpovedá. Napriek tomu, že sa mi počas testovania nestalo, aby mobil zamrzol alebo sa samovoľne reštartoval, počas celého používania je cítiť jemne opozdené reakcie. Čip MediaTek Helio G25 je síce vybavený až 8-jadrovým procesorom, z čoho štyri výkonnejšie sú taktované na 2 GHz a zvyšné štyri na 1,5 GHz. Tie druhé spomenuté sa starajú o chod smartfónu pri menej náročných úlohách. Grafickou kartou je PowerVR GR8320. a okrem základnej verzie s 2 GB RAM/32 GB úložiska si môžete priplatiť aj za variant so 4 GB RAM/64 GB, ale napriek tomu si na Moto E7 Power komfortne nezahráte najnovšie hry. Plošinovky a hry s jednoduchšou grafikou však tento mobil zvláda s prehľadom. Navyše vás výkon zariadenia nebude nijako obmedzovať pri jeho používaní, takže ak ste nenáročný používateľ, zrejme vám nižší výkon zariadenia vadiť nebude.

Na mobile je inak nainštalovaný operačný systém Google Android 10 bez grafickej nadstavby, čo určite pomáha výkonu zariadenia. Motorola akurát pribalila niekoľko ovládacích gest, ktoré si zapnete v nastaveniach systému. Moje obľúbené je spustiť LED diódu zatrasením mobilu.

Motorola Moto E7 Power

Ostatné funkcie zahŕňajú podporu Wi-Fi 802.11 b/g/n, Wi-Fi Hotspot, Bluetooth 5.0, podporu navigačných systémov A-GPS, GLONASS, GALILEO či FM rádio. NFC pre bezkontaktné platenie mobilom vo výbave nie je. Ale to som ani nečakal, keďže cieľová skupina používateľov tohto smartfónu zrejme niečo takéto využívať tak či tak nebude.

Ešte spomeniem, že telo smartfónu je nastriekané repelentným náterom odpudzujúcim vodu či vlhkosť, ale rozhodne by som ho priveľmi nevystavoval takýmto podmienkam, pretože oficiálna certifikácia odolnosti IPX chýba. Takže, ak by sa vám stalo, že smartfón prestane fungovať kvôli vniknutiu vody do zariadenia, mohlo by sa stať, že vám v servise záruku neuznajú.

Fotoaparát – nie je úžasný, no na základný smartfón dobrý

Hlavný objektív zadného fotoaparátu má rozlíšenie 13 megapixelov a sekunduje mu, ako to už u Motoroly býva, makro optika s rozlíšením 2 megapixely a tiež LED dióda. Za normálnych okolností by som v tomto bode začal vyčítať nedostatky fotoaparátu, ale pri stoeurovom smartfóne sa na to pozriem inak. Áno, makro má nízke rozlíšenie a farby na výsledných fotografiách sú mierne presaturované. Hlavný fotoaparát je na tom o poznanie lepšie a pokiaľ ste v minulosti nevlastnili smartfón s vyšším rozlíšením a fantastickým fotoaparátom, zrejme vás jeho kvalita nijako nevyruší. Aj tak ale patrí k priemeru. Pri nižšej hladine svetla sú fotky zašumené, pri protisvetle zas prepálené, no na druhej strane sú za dobrého svetla aspoň farby relatívne sýte. Fotoaparát si trúfa aj na rozostrenie pozadia, no nie vždy sa mu výsledok podarí. Dôležité je, aby scéna neobsahovala rýchlo sa pohybujúce objekty, či tenké línie objektu v popredí, kde si s rozostrením smartfón poradí len ťažko.

(pozn. Fotografie vytvorené hlavným objektívom Motorola Moto E7 Power)

Fotografia vytvorená hlavným objektívom Motorola Moto E7 Power

Fotografia vytvorená hlavným objektívom Motorola Moto E7 Power

Fotografia vytvorená hlavným objektívom Motorola Moto E7 Power

Dobrým pomocníkom pri fotení je určite aj jednoduchý a prehľadný softvér fotoaparátu, ktorý neoplýva stovkami možností, ale na základný „stoeurový“ mobil sa určite nemá za čo hanbiť. Nájdete tu režimy Makro, Portrét, Fotografia, Video, Manuálny režim či Panorámu, takže možnosti realizácie pre kreatívcov sa nájdu aj v tomto segmente.

Prostredie fotoaparátu a batérie Motorola Moto E7 Power

Pri fotení makra si dajte pozor a každý obrázok radšej odfoťte viackrát, pretože zaostrovací bod je aj v tomto prípade osadený na pevno a tak sa scéna zaostruje vždy v jednom bode. Ak budete príliš blízko objektu, fotoaparát vám nezaostrí správne. Ak budete príliš ďaleko od objektu, opäť bude váš objekt rozostrený. Ostatné režimy pracujú štandardne tak, ako som na to zvyknutý pri iných smartfónoch. Akurát ak chcete urobiť rýchlo za sebou viacero fotiek, budete musieť počkať, kým vám to smartfón umožní, pretože aj pri zachytávaní fotografií sa miestami prejavuje jeho nižší výkon a tak nie vždy stihne „nabiť“ na ďalšiu fotografiu.

(pozn. Fotografia vytvorená makro objektívom Motorola Moto E7 Power)

Fotografia vytvorená makro objektívom Motorola Moto E7 Power

Video v tomto prípade poskytuje len základnú kvalitu v rozlíšení Full HD pri 30 snímkoch za sekundu. Vzhľadom na to, že objektív hlavného fotoaparátu nie je stabilizovaný, video bude príznačne roztrasené. Jedná sa tak najmä o možnosť zachytiť pohotovostné videá, ktoré v konečnom dôsledku až tak dobre nevyzerajú. To isté platí aj pre video u selfie kamerky.

Záver a cena

Moto E7 Power bola pre mňa v skutku príjemným prekvapením. Od základného mobilu som neočakával nič a veľmi ma potešilo, že aj v tejto kategórii človek nájde funkcie, ktoré sú výsadou drahších zariadení. Za všetko spomeniem na túto kategóriu pekný displej, čítačku odtlačkov prstov, dobrú výdrž batérie či celkom široké možnosti softvéru fotoaparátu. Samozrejme, bolo by mu čo vyčítať, ale tento model nemá naplniť priania tých najnáročnejších používateľov. On má priniesť niekoľko funkcií naviac ľuďom, ktorí smartfón využívajú na základné veci a to sa mu darí. Pri jeho používaní nemáte pocit, že ide o tak lacné zariadenie. Vizuálne mu tak do kariet nehrajú akurát dve výrazne farby, ktoré môžu odradiť konzervatívnejších používateľov.

Verzia 2GB RAM/32GB pamäte je ohodnotená na 99,90 €, čiže už spomínané „kilečko“. Motorola však predáva aj verziu so 4GB RAM/64GB vnútornej pamäte, ktorá je drahšia iba o 15 Eur (114,90 €). Ja osobne vám odporúčam si priplatiť za viac pamäte a RAM, pretože tých 15 Eur nie veľa a dostanete v podstate dvojnásobnú dávku pamäte, čo tomuto smartfónu pri každodenných činnostiach rozhodne pomôže. Ak hľadáte smartfón so základnými funkciami, pre seniora, dieťa alebo ako náhradný smartfón, Motorola Moto E7 Power vám v tomto s prehľadom poslúži.

Kúpiť ihneď Motorola Moto E7 Power

 

Text, foto a video: Matej Koreň


(pozn. panoráma)