Zavrieť ikona
youtube icontiktok iconfacebook iconinstagram icon
Obľúbené produktyObľúbené ikona
Porovnávanie produktovPorovnanie ikona
Motorola Edge 40: Funkčne vyvážený kúsok z kože, skla a hliníku pre milovníkov módy

Motorola Edge 40: Funkčne vyvážený kúsok z kože, skla a hliníku pre milovníkov módy

Značka Motorola sa zdá byť nezastaviteľná. Po úspešných modeloch nižšej strednej triedy z minulosti, nám postupne začala prinášať aj výkonné vlajkové lode. Teraz sa však nebojí experimentovať a do ringu hádže modely s koženou zadnou stranou a veľmi vyváženými špecifikáciami. Pokiaľ teda chcete, aby bol váš smartfón aj módnym doplnkom, určite si prečítajte túto recenziu na Motorolu Edge 40. Ide totiž o veľmi zaujímavé zariadenie.

BALENIE: Motorola vám splní všetko, čo by ste si mohli priať

Balenie z recyklovaného kartónu ukrýva bohatú nádielku hneď v základe. Nájdete v ňom smartfón, USB-C na USB-C kábel, 68-wattovú rýchlonabíjačku, dokumentáciu, či spinku na vyberanie dvierok pre kartu SIM. V Motorole však nezabudli ani na ochranné gélové puzdro. Rovnako príjemným prvkom je ochranná fólia nalepená na displeji hneď z výroby, ktorá vám nejaký ten čas bude chrániť displej vášho nového mobilu.

DIZAJN: Štíhla a štýlová pani, ktorá výborne padne do rúk

Po dizajnovej stránke ide o klasickú Motorolu. S rozmermi 158,4 x 72 x 7,7 milimetra váhou okolo 170 gramov, ide o smartfón, ktorý výborne padne do ruky, pretože je dlhý, štíhly a úzky. Predná strana je sklenená, úzky rám obopínajúci smartfón je vyrobený z hliníka a na zadnej strane nájdete eko kožu. Tá môže byť v čiernej, magentovej (výrazná ružovo-červená) alebo zelenej farbe, pričom môžete natrafiť aj na modrý variant s klasickou plastovou stranou.

Na koži sa zachytáva prach, čiže odporúčam smartfón nosiť v priloženom puzdre a dávať ho dole len pri príležitosti, keď svoj mobil chcete použiť ako módny doplnok vytŕčajúci z radu.

DISPLEJ: Viac takýchto displejov do našich životov

Displej má uhlopriečku 6,55 palcov, je technológie P-OLED a na dnešnú dobu má štandardné rozlíšenie Full HD+, čo činí 1080 x 2400 pixelov. Zobrazenie je tým pádom extrémne jemné. Nesmiem zabudnúť ani na obnovovaciu frekvenciu 144 Hz, ktorá sa bude páčiť najmä hráčom a dodáva zariadeniu nádych luxusu. S týmto displejom dostanete aj podporu technológie HDR10+ vylepšujúcu farby a kontrast vami prezeraného obsahu alebo skvelý jas presahujúci 1000 nitov. Ide o jeden z najkrajších displejov v tejto triede. Farby sú živé, čierna je naozaj čierna a tento zobrazovač sa nezľakne ani priameho slnka.

V tejto časti ešte spomeniem optickú čítačku odtlačkov prstov umiestnenú v displeji, ktorá patrí k tým rýchlejším. Je spoľahlivá, odtlačky číta bez chýb a bonusom je, že si v nastaveniach môžete zmeniť animáciu, ktorá sa pri priložení prstu prehrá. Nejde o nejakú mega praktickú vlastnosť, ale pomôže vyjadriť vašu osobnosť, čo sa pri módnom kúsku hodí.

VÝKON: Papierovo to nie je najvýkonnejší smartfón na svete, ale pri reálnom používaní nezaváhal ani raz

Z hľadiska výkonu toho tento model ponúka na svoju triedu dosť. Nejde o najrýchlejší smartfón na svete, ale všetko je svižné a rýchle a v tejto triede zariadení nájdete len málo mobilov, ktoré by boli výkonnejšie. Stará sa o to procesor MediaTek Dimensity 8020 s grafickou kartou Mali-G77, ktorý je kombinovaný s 8 GB pamäte RAM128 GB alebo 256 GB vnútorného úložiska.

Určite tomu napomáha aj čistý Android 13. Ten Motorola dopĺňa o svoju vydarenú appku Moto plnú tipov, trikov a gest. Mojim obľúbeným je zapnutie a vypnutie svetla zatrasením, ktoré názorne predvádzam aj vo svojom videu na youtubovom kanáli Mobilonline TV. Viete si tu meniť aj tvar ikon, farebnú škálu prostredia, pozadia alebo systémové písmo. Aplikácia Moto navyše dostala nové prepracované prostredie, ktoré je oveľa prehľadnejšie ako kedykoľvek predtým. Toto sa Motorole skrátka podarilo.

BATÉRIA: Priemernú výdrž na jedno nabitie vyvažuje extrémne rýchle nabíjanie

Batéria s kapacitou 4400 mAh dodá smartfónu energiu na solídny deň alebo deň a pol výdrže. Podľa toho ako veľa sa s ním hráte či pozeráte videá. To je síce len priemerná hodnota, ale tu nastupuje extrémne rýchle 68-wattové nabíjanie, kde sa z nuly na 100% dostanete za krásnych 40 minút. Takže ak sa vrátite z práce alebo školy, niekde sa chystáte a máte takmer vybitú batériu, stačí si smartfón dať na nabíjačku počas toho ako pôjdete do sprchy alebo sa najete a určite vám vydrží ďalšie hodiny a hodiny. A na palube nájdete aj pohodlné bezdrôtové nabíjanie s výkonom 15 wattov.

FOTOAPARÁTY: Hlavný fotoaparát, selfie kamerka a makro sú hviezdami zariadenia

Fotoaparáty tu máme hneď tri a z nich svojou kvalitou nad rámec triedy vytŕča najmä hlavný 50-megapixelový fotoaparát, ktorý svojimi výsledkami prekvapil. Ponúka skvelé farby, ostrosť či dynamický rozsah a to aj pri fotení v noci. Tento senzor sa skrátka Motorole podarilo nakalibrovať na úroveň oveľa drahších mobilov.

32-megapixelová selfie kamerka podáva taktiež solídne výkony a určite poteší selfie maniakov. Jej výsledky sú podobne ako vyššie, veľmi príjemným prekvapením a to aj pri nižšej úrovni osvetlenia.

Zrejme najslabším článkom v zoskupení (aj keď nie slabým) je tak širokouhlý fotoaparát s rozlíšením 13 megapixelov. Nedá sa označiť za zlý, len s ním pravdepodobne nevyhráte žiadnu fotografickú súťaž. Je taký priemerne dobrý. Má však jednu super schopnosť, a tou je zhotovovanie makro fotografií (a tiež videí). Ide o jedny z najkrajších makro záberov, aké som kedy v mobile videl. Ak teda radi fotíte detaily, rozhodne zvážte Motorolu Edge 40.

Fanúšikov videa zas poteší 4K rozlíšenie pri 30 snímkoch za sekundu, len majte na pamäti, že smartfón neobsahuje slot pre pamäťové karty microSDXC, takže budete mať pre videá pamäť obmedzenú na vnútorné úložisko 128 GB či 256 GB. Ja osobne by som zvolil vyššiu verziu, pretože cenový rozdiel medzi nimi je minimálny.

ZÁVER A CENA: Dobre namixované vlastnosti

Na záver spomeniem ešte certifikáciu odolnosti IP68, stereo reproduktory hrajúce dosť hlasno a pritom kvalitne alebo najnovší štandard Wi-Fi 6e. Samozrejmosťou je NFC technológia pre bezkontaktné platby alebo Bluetooth vo verzii 5.2. Rovnako tu nájdete aj GPS a ostatné navigačné systémy. Edge 40 podporuje aj funkciu Moto Ready For, ktorá z vášho smartfónu urobí počítač, poprípade ho napojí na váš televízor a môžete teda hrať hry na ňom a smartfón použiť iba ako ovládač.

Vo všeobecnosti ide o dobre vyvážený smartfón s mnohými skvelými vlastnosťami (výkon, displej, fotoaparáty, rýchle nabíjanie), ktoré zatienia niektoré menšie nedostatky (neprítomnosť slotu na microSDXC karty či horší širokouhlý objektív). V čase písania recenzie ho e-shope Mobilonline.sk nájdete za cenu 499,90 €. Spoločnosť Mobilonline však predáva aj nové smartfóny z výkupu či použité (ale preverené) kúsky, čo šetrí prírodu. Takže pokiaľ ste ekologicky pozitívny človek, môžete na tomto zariadení ušetriť ešte nejakú tú stovku naviac.

 


Video obsahuje aj ukážku snímok fotoaparátu

 

 

Text & Foto & Video: Matej Koreň