Zavrieť ikona
Motorola Edge 30 Ultra: Vlajková loď od Motoroly plná superlatívov

Motorola Edge 30 Ultra: Vlajková loď od Motoroly plná superlatívov

Pamätám si na situáciu spred pár rokov, keď značka Motorola prešla pod ochranné krídla technologického giganta Lenovo. Brand začal vyrábať smartfóny strednej a nižšej triedy a charakterizoval som ich vtedy ako zariadenia za dobré peniaze, za ktoré dostanete veľa muziky. Mali čistý operačný systém Google Android a boli pre mňa príjemným spestrením ponuky smartfónov. Vždy som si však prial, aby Motorola začala opäť robiť vlajkové lode.

To sa mi splnilo s príchodom prvého modelu Edge, ale vtedy som sa k nemu nedostal. Karta sa však obrátila pred pár týždňami, keď mi na recenzovanie prišiel model Edge 30 Ultra. Keď som si prečítal špecifikácie, uznanlivo som kýval hlavou, ale zo skúsenosti ma takéto niečo nijako nenadchne, pretože jedna vec sú špecifikácie a ďalšia, ako sa mobil reálne používa a čo na za svoju cenu používateľovi ponúkne. Teraz už viem, že tento smartfón je výbornou voľbou a počas testovania mi doslova prirástol k srdcu. A tu je dôvod!

Balenie je ekologické a plné prekvapení

Už keď som zbadal, veľkú krabicu kartónovo hnedej farby bez nejakého brutálneho dizajnu, zapáčila sa mi. Bolo na nej uvedené, že je eco-friendly a tento prístup si ja osobne veľmi cením. Čím lacnejšia je totiž krabica (ktorú si aj tak založíte do skrine alebo ju jednoducho vyhodíte) tým viac peňazí môže ísť na veci, na ktorých skutočne záleží.

Po rozbalení som v nej našiel smartfón, spinku na vyberanie dvierok pre nanoSIM karty, dokumentáciu, USB-C na USB-C kábel a tiež extrémne výkonnú 125-wattovú nabíjačku, ktorá dnes už nie je v baleniach mobilov štandardom. Pri ďalšom hľadaní som našiel aj gélové ochranné puzdro a tiež ochrannú fóliu, ktorá je na displeji nalepená už z výroby. Toto je rozhodne to najbohatšie balenie, ktoré si dnes môže zákazník priať.

Starý, ale dobre známy dizajn

Keď som „ultru“ vzal do rúk, milo ma prekvapil pocit z nej. Napriek veľkosti 161,8 x 73,5 x 8,4 milimetrov mi totiž vôbec neprišla veľká a napriek váhe 198,5 gramu mi vôbec neprišla ťažká. Bolo to spôsobené najmä kvôli jej tvaru. Boky smartfónu (rovnako ako displej) sú totiž z hornej a dolnej strany zaoblené. Predná a zadná strana sú pokryté odolným sklom Gorilla Glass 5, pričom tá zadná má zvláštny perleťovo-metalický povrch, ktorý mi na dotyk pripomína veľmi jemný šmirgľový papier. Je to veľmi pekné. Na zadnej strane nájdeme aj modul fotoaparátu, ktorý mi svojim dizajnom pripomína smartfón Xiaomi 12 a vzápätí som si uvedomil, že dizajn sa mi zas ponáša na hranatejší Samsung Galaxy S9+. Hliníkový rám v konštrukcii sa totiž na bokoch jemne zužuje. Celá konštrukcia a Hi-tech dizajn sa mi ale subjektívne veľmi páčia, či už dizajnovo alebo spravovaním.

Horná strana je domovom ruchového mikrofónu s nápisom Dolby Atmos, netradične dole nájdeme slot pre karty SIM, ale tiež USB-C konektor a jeden zo stereo reproduktorov. Ten druhý je používaný aj ako reproduktor pre hovory. Zvuk z týchto reproduktorov je extrémne príjemný. Je stredový, ale počujete aj výšky a basy v takom vyváženom pomere. No a aby sme to mali kompletná, tak pravá strana obsahuje tlačidlo pre ovládanie hlasitosti a tiež zapínacie / vypínacie tlačidlo. Ľavá strana tak ostáva úplne voľná.

P-OLED displej ako brána do digitálneho sveta

Najprv poďme po číslach. Displej je typu P-OLED s uhlopriečkou 6,67 palca a rozlíšením 1080 x 2400 pixelov. Podporuje obnovovaciu frekvenciu 144 Hz, HDR10+ režim, má jas zhruba 1200 nitov a moderný pomer strán 20:9. Kvalitou by som ho zaradil hneď medzi tie, ktoré dnes nájdete v modeloch od spoločnosti Samsung. Tie majú trochu vyššie rozlíšenie, výraznejšie farby a vyšší jas, ale farby si viete upraviť, vyššie rozlíšenie je zbytočné, pretože rozdiel nezbadáte a iba by vám zbytočne vyčerpávalo batériu a jas je síce papierovo nižší, ale stále vynikajúci.

Navyše som spozoroval ešte jednu vec. Kým pri zahnutých displejoch pred pár rokmi sa mi stávalo, že keď som smartfón držal v rukách, tak som dlaňou často stlačil niečo, čo som nechcel, tak tu sa mi to napriek veľmi tenkým rámčekom okolo displeja nestalo ani raz. Na hornej strane je umiestnená selfie kamerka a v spodnej časti optická čítačka odtlačkov prstov, ktorá je extrémne rýchla a spoľahlivá.

Výkonu na rozdávanie

Použitým čipom je tu dobre známy Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1, ktorý je vyrábaný 4-nanometrovou technológiou a jeho procesor má 8 jadier. Jedno je taktované na 3,19 GHz, tri majú takt 2,76 GHz a ďalšie štyri „menej výkonné“ na 1,80 GHz. Grafickou kartou je výkonná Adreno 730. Vo svete sa tento smartfón predáva v rôznych konfiguráciách, ale na Slovensku ho nájdete s 12 GB RAM a 256 GB vnútornej pamäte a to v šedej (Interstellar Black), ktorú som mal na testovanie, alebo bielej farbe Starlight White. Žiaľ, slot na pamäťovú kartu microSD tu nenájdete, takže si budete musieť vystačiť s vnútorným úložiskom. Strašne by som bol rád, keby Motorola tento aspekt do takéhoto modelu dala, bol by to totiž o dôvod viac na kúpu.

Výkon zariadeniu vôbec nechýba. Či už sa jedná o každodenné používanie, hry, prácu, počas testovania nezaváhaj ani na chvíľu. Operačným systémom je Google Android 12 vo svojej čistej forme a spoločnosť Motorola sem pridala svoju aplikáciu s podporou rôznych gest pre uľahčenie používania. Chcete si zapnúť LED diódu a použiť ju ako lampáš? Stačí smartfónom „ultrou“ zatriasť. Chcete si urobiť snímku obrazovky? Stačí zaklopať na zadnú stranu smartfónu. Ja si tieto gestá pri „motorolách“ veľmi užívam. Mimochodom, Motorola prisľúbila aj skorú  aktualizáciu na Android 13. Poslednou vecou, ktorú by som rád videl v týchto zariadeniach, je prísľub aktualizácií po dobu 4 rokov a bolo by to dokonalé.

Vydrží tak akurát, ale to nabíjanie je ako raketa

Motorola Edge 30 Ultrakapacitu batérie 4610 mAh, čo je dosť ale nedá sa povedať, že by to bolo veľa. Veď lacnejšie „motoroly“ majú batérie s kapacitou 5000 mAh. Je však nutné podotknúť, že táto. Batéria je typu Li-Pol miesto štandardných Li-Ion batérií. Výhodou, je, že sa dá urobiť tenšia a ľahšia až o 10 - 20 %, má používa pevný elektrolyt namiesto tekutého a vydrží stabilná pri teplotách až do -15 stupňov Celzia. Celková výdrž sa pohybuje od jedného do dvoch dní (podľa používania). V tomto momente však na scénu prichádza super vlastnosť.

V balení nájdeme rýchlonabíjačku s výkonom až 125 Wattov, ktorá podľa Motoroly nabije smartfón na deň používania za 7 minút. Priznám sa, že som to nemeral presne, ale dôvodom je, že som nemusel. Keď som ráno vstal vybitou batériou, dal som si mobil na nabíjačku, šiel do sprchy, umyť si zuby, obliekol sa a mobil bol vzápätí nabitý na 50 %. Po raňajkách tam bolo 70 % kapacity. To isté platilo, keď som sa večer rozhodol ísť do mesta. Dal som smartfón na nabíjačku a do pol hodiny, som nemal pochybnosti o tom, že batériu bude stačiť nabíjať až ráno. Skrátka, ak sa vám smartfón nabije rýchlo, nepotrebujete extrémnu výdrž batérie. Bol by som rád, keby túto vec pochopili aj iní výrobcovia. Bezdrôtové nabíjanie je na hodnote 50 Wattov a reverzné nabíjanie na hodnote 10 Wattov. Myslím si, že tieto hodnoty nepotrebujú žiadny ďalší komentár.

322 Megapixelov fotoaparátov

Ďalšou skvelou papierovou hodnotou oplývajú fotoaparáty. Predná selfie kamerka má 60 Megapixelov, hlavný fotoaparát až 200 Megapixelov, ultraširoký objektív 50 Megapixelov a teleobjektív s dvojnásobným optickým priblížením má 12 megapixelov. Napriek vysokým rozlíšeniam budú tieto fotoaparáty fotiť štandardne do rozlíšenia 12 Megapixelov, pretože snímač dokáže pixely zlučovať a vytvárať tak ostrejšie fotografie technológiou pixel-binning. Dobrou správou je, že táto funkcia funguje dobre.

Jednotlivé fotoaparáty majú pekné farby, dobrý dynamický rozsah, dobrý kontrast a vo všeobecnosti ponúkajú veľmi vyrovnané výkony. Rozostrenie pozadia je na dobrej úrovni a výsledné fotografie sa dajú preostrovať aj po zhotovení. Širokouhlý objektív dokáže fotiť aj v makro režime, čo vám umožní dostať sa k fotografovanému subjektu až 4-krát bližšie. Možno by som rád videl v teleobjektíve aspoň 3-násobný zoom, keďže jeho 2-násobné optické priblíženie dokážete digitálne „nafúknuť“ na 10-krát, ale výsledky už nie sú tak presvedčivé.

Určite je badateľný aj problém s dynamickým rozsahom pri ostrom slnku, ale toto je problémom prevažnej väčšiny smartfónov, s ktorým sa dobre pasujú najdrahšie smartfóny od Huawei, SamsunguApple, ktoré sú však cenovo niekde inde. S výslednými fotografiami som bol však na 95 % vždy spokojný. Miernu stratu kvality vidieť v noci, ale opäť sú výsledky fajn.

Video tento smartfón natáča v brutálnom rozlíšení 8K pri 30 snímkoch za sekundu, v rozlíšení 4K pri 60 snímkoch za sekundu a pri 1080p pri až 960 snímkoch za sekundu v spomalenom režime. Video je ostré, farby sú veľmi reálne a veľmi dobre funguje aj stabilizácia obrazu. Navyše sú k dispozícii rôzne módy a filtre, takže sa so svojimi dielami môžete vyhrať do spokojnosti.

Záver a cena

Motorolou Edge 30 Ultra sa mi lúčilo ťažko. Pri jej používaní som totiž opäť objavil radosť z používania čistého Androidu, tak ako si to pamätám spred rokov. Ten je teraz navyše lepší a výkonnejší než kedykoľvek predtým a Motorola ho obohacuje o svoje gestá možnosti personálneho nastavenia. Určite by som do pozornosti dal skvelý displej, extrémne rýchle nabíjanie a veľmi dobre fungujúce fotoaparáty. Páči sa mi aj dizajn a všeobecne „duša“ tohto zariadenia.

Ak by som mal niečo Motorole Edge 30 Ultra vytknúť, bola by to absencia slotu na pamäťové karty, teleobjektív s len dvojnásobným priblížením, či batéria, ktorá síce nemá nízku kapacitu, ale tých 5000 mAh by bolo skvelých. Na strane druhej, keď si vezmem, že tento smartfón sa dá kúpiť ani nie za 900 €, tak mu to vytýkať nemôžem, pretože hoci sa v niečom nedoťahuje na svoju drahšiu konkurenciu, v iných veciach ju tromfne úplne s prehľadom. Navyše, ako som už uviedol skôr, tento smartfón má dušu.

 


Videorecenzia obsahuje aj ukážku snímok fotoaparátu

 

Text: Matej Koreň
Grafika: Motorola